Slovenija

Motoristi, pozor! Policija vas gleda

Ljubljana, 19. 03. 2010 12.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ker prihaja pomlad in vse višje temperature, je na cestah vse več motoristov. Policija pa jim sporoča, da bo pozorna prav na njih, še posebej na večkratne prekrškarje oziroma povratnike.

Motorist
Motorist FOTO:

Policija bo v prihodnjih mesecih posebej nadzirala voznike enoslednih motornih vozil in bo pri tem še posebej pozorna na večkratne prekrškarje oz. t. i. povratnike, je napovedal vodja sektorja prometne policije Ivan Kapun. Prva poostrena akcija bo med 22. marcem in 12. aprilom.

V zadnjih letih se je število motornih koles in koles z motorjem v prometu močno povečala. Statistični podatki kažejo, da je lani umrlo 31 voznikov enoslednih vozil, od tega 28 voznikov motornih koles in trije vozniki koles z motorjem, opozarja Kapun.

Polovica vseh nesreč v naseljih

Analiza nesreč v zadnjem obdobju, v katerih so bili udeleženi motoristi, je po besedah Kapuna pokazala, da je največ teh nesreč v naseljih. Tam se zgodi 50 odstotkov smrtnih prometnih nesreč voznikov motornih koles in do 80 odstotkov smrtnih nesreč voznikov koles z motorjev. Največ nesreč se sicer zgodi v poletnih mesecih, ob koncih tedna in v popoldanskem času, veliko povzročiteljev pa je precej alkoholiziranih.

Kot je povedal Kapun, so lani proti motoristom izvedli 43 odstotkov več ukrepov kot leto prej. Pri tem so poseben poudarek dali "povratnikom", odvzeli pa so tudi 180 vozil. Vozila se sicer odvzamejo prav zaradi "povratništva", pa tudi v primeru, če je vozilo predelano.

Kondicijska vožnja policistov motoristov-10
Kondicijska vožnja policistov motoristov-10 FOTO: Dare Čekeliš

Tri obsežne policijske akcije

Policija bo letos sicer poostrene nadzore opravljala med 22. marcem in 12. aprilom, med 1. in 15. avgustom, 5. junija pa pripravljajo še skupen poostren nadzor s hrvaškimi varnostnimi organi. Sicer bodo nadzori policije potekali ves čas, vse do septembra ali oktobra.

V okviru teh nadzorov bodo glavne aktivnosti sistematičen nadzor nad "povratniki", preverjanje morebitne predelanosti enoslednih vozil ter sodelovanje in nadzor na prireditvah moto-klubov. Aktivnosti policije bodo najpogostejše na cestah, ki jih motoristi najpogosteje uporabljajo, pri čemer pa bodo ob koncu tedna uporabili tudi helikopter, je napovedal Kapun.

Mateja Markl iz Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu je povedala, da so v okviru akcije za večjo varnost voznikov enoslednih motornih vozil letos pripravili novo akcijo z naslovom Ne spreglej – trikrat poglej.

V okviru kampanje so pripravljena razna medijska gradiva, potekala pa bo od začetka naslednjega tedna do sredine aprila. Poleg tega bodo v sodelovanju z raznimi ustanovami na lokalni ravni organizirani tudi preventivni dogodki. Na direkciji za ceste pa bo pripravljena tudi posebna publikacija, ki bo prvenstveno namenjena motoristom, in posebna nalepka za motoriste.

Lani je na slovenskih cestah umrlo 28 voznikov motornih koles in trije vozniki koles z motorjem.
Lani je na slovenskih cestah umrlo 28 voznikov motornih koles in trije vozniki koles z motorjem. FOTO: POP TV

Motorist in strokovnjak na področju motociklizma Mitja Gustinčič pa je na novinarski konferenci med drugim poudaril, da je vozniški izpit za dobro obvladanje motornega vozila premalo. Zato bi bilo po njegovem dobro, da bi se motoristi udeležili tudi tečajev vožnje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kane
02. 04. 2010 20.49
naj malo oni oči vržejo tudi na voznike avtomobilov ki vsak dan prevozijo rdeče luči kot za šalo, ter prekoračitev omejitev, ne nakazovanje smeri, itd it d itd.
DODGE-RAM
24. 03. 2010 23.15
jo je pa zlamau repsolko...drgač pa če že glih tolk okol tega...js bi prvo kaznoval tiste k so alkoholizirani za volanom...je res nevarno...pa tut droge in ostalo...ker pa se malo preveč pele pa čista beda da taka kazn...se peleš 20 preveč pa počakaš...kazn pa taka da te kr srat...če se peleš preveč se tega zavedaš itq da neoš počakau...
leocek
21. 03. 2010 14.45
več kot pol skuteristov ima če drugo ne vsaj drug izpuh, da gre vsaj malo več, pa je zaradi njih res najmanj nesreč in vozijo vredu...to pa je brez smisla...naj bi potem že ustavili tiste ki vozijo prehitro in se ne držijo omejitev
motofrik
20. 03. 2010 12.04
Nekdo je spodaj napisal, da že ko si kupiš motor, ga kupiš s prepričanjem da boš kršil predpise. No, vsi ne vozimo sportakov. So tudi druge vrste motorjev, ampak jih ''ne vidite'', ker smo nevpadljivi. Zagotovo bo človeku prej ostal v spominu en divjak, kot pa deset motorjev, ki peljejo lepo po pameti. Še enkrat polagam na srce -previdno. Pesek je še na cesti, pa hladen asfalt je. Pa tudi potem, ko bo lepo toplo, po pameti.
Principat
20. 03. 2010 11.26
ma kaj raspredate : MOTORIST je udeleženec v cestnem prometu in zanj veljajo enako predpisi kot za vse ostale , za sproščanje ADRENALINA grem na Madžarsko , nikoli ne bom priznal za motorista tistga , ki neprestano vse spravlja v stresno situacijo , VEM zelo težko se je potem več kontrolirat , ampak ko sedem na motor sem " NA MOTORJU " ne pa da jim v vožnji mrgoli nešteto drugih stvari in enostavno pozabi , da je na konju , ki ima le dve noge , žal nikoli nebom izvedel od pokojnih prijateljev , kaj so tisti trenutek razmišljali , NE OBSOJAM vendar je tako, mojga še samo ogledujem in peti teden teče fizičnih priprav , letos bo 31 sezona in brain in the head , ----lp
dolzvlado115
20. 03. 2010 10.54
bla bla bla.navadno ropanje voznikov.
andibano
20. 03. 2010 08.41
Zakaj za nesreče vedno krivimo druge, sami pa se predstavljamo kot angelčki? Pa da so vseh nesreč krive ceste? Malo morgen, dragi moji! Stvar oz. rešitev niti ni tako komplicirana: vozi v prepričanju, da so vsi ostali norci, ki počnejo vse te neumnosti, in poizkušaj predvidevati, kaj se bo na cesti zgodilo v - recimo - naslednjih 10 sekundah, pa bo verjetnost preživetja veliko veliko večja.Pa čimbolj se je treba držati predpisov, tudi to namreč precej pomaga. A si lahko predstavljate, koliko bi bilo nesreč, če bi vsi vozili po predpisih? Po mojem zelo zelo malo.
Gizmooo
20. 03. 2010 07.59
"Statistični podatki kažejo, da je lani umrlo 31 voznikov enoslednih vozil, od tega 28 voznikov motornih koles in trije vozniki koles z motorjem, opozarja Kapun." Ja kažejo kažejo a tud pokažejo zarad česa so bile smrtne žrtve ? Zarad kolk teh smrti so bili krivi vozniki motornih koles ? Kakšna preventiva nek, če te policaj ustav za 5 minut da ti napipše kazen ??? To je samo en velik dohodek za njihove drage igrače... Kdaj so napisal kakšen listek cestarejm za luknaste ceste, pesek na cesti, polito vodo na ovinkih, naprimernih takoimenovanih varovlanih ograj ? - to so smrtne ograje, ki te razrežejo v naši državi si niso razčistili pojmov varnostnih ograj in preventive. To je eno samo zaslužkarstvo. Le nazadne mi pokažite enega policista na motornem kolesu, ki se je se bo in se vozi po cestno prometnih predpisih ???? Naj vrže kament tisti, ki je brez greha.
plutto
19. 03. 2010 22.03
Komaj čakam da se usedem na mojo Hondo..srečno vsem,ki boste deležni vetra v laseh...ampak pametno!
nefretete
19. 03. 2010 20.37
Privoščim srečnicam in srečnežem, ki "lovijo veter v lase". Naj bo s čelado in varno! Srečno pot!
DINAMIK
19. 03. 2010 20.22
Dragi avtomobilisti glejte ogledala in uporabljajte smerokaze in ne mislite,da ste sami na cesti.Veliko varnih in prijetnih kilometrov želim prav vsem...,še posebej motoristom,pazite na pesek,luknje in nore avtomobiliste,ki jih je vsako leto več na naših cestah in večina nas prezira....,ker za njih ne obstajamo in smo za njih vsi povrsti divjaki,če le imamo motor,ker sami niso sposobni sesti nanj...,pa srečno!!!
Krematorij666
19. 03. 2010 19.47
PERPARSONN 19.03.2010, 16:23 hahahah policija nas gleda....buahhahahaha gdo se jim bo pa ustavu tablce pa tud nimam gor :D:D:D:D:D gas pa douge luči :D 3 prešaltam pa sm doma :D Zaradi takih OSLOV kot si ti so motoristi na slabem glasu.
marko03
19. 03. 2010 19.38
Vsak , ki si kupi motor že vnaprej ve , da bo v večji ali manjši meri kršil CPP. Če bi obstajali mehanizmi , ki bi mu to vnaprej in zagotovo preprečevali , bi 90% naših "motoristov" sedelo v avtomobilih. In ne zamenjujte pojma "nesreča" s tem , kar se redno dogaja na naših cestah. Nesreča je dogodek , na katerega nimamo vpliva,bodisi zaradi spleta okoliščin ali drugih dogodkov na katere nimamo vpliva.Pri nas pa se žal redno "zgodijo" neodgovorne neumnosti, ki vodijo v tragedije. Ko berem večino komentarjev mi je hitro jasno koliko je ura.Če je kulturnost(velike večine) tistih,ki so prispevek komentirali na takšni ravni kot njihov jezik , kakršnega tukaj beremo , potem jim večinoma res ni pomoči.......
horti
19. 03. 2010 18.33
Red_October Prov maš
horti
19. 03. 2010 18.22
Da jih ni sram!! Ceste so pa take da je obup Se moraš itak peljati k po jajcih ker so same luknje in tone peska. Sem vozila po omejitvah in me je ena starka prehitevala direkt v škarje. IDIOTI so v avtomobilih. Nič ne rečem, da so nekateri vozniki res brezobrazni in prehitro prehitri. Ampak naj take lovijo ne pa enega reveža k bo prvič naredu prekršek in mu dajo tako kazen da niti plačat ne more. SRAM JIH JE LOHKA ZA 90% NESREČ SO KRIVI NAŠI CESTARJI IN NJIHOVE LUKNJE NA CESTI NAJ SE ZAMISLIJO RAJE MALO SEMAFORJEV JE PO ČRNUČAH VEDNO VEČ, NOBEDEN NE DELA CESTE SO PA OBUPNE.
Red_October
19. 03. 2010 17.35
Naj se raje osredotočijo na manijake v avtomobilih.Malo prej sem se dobre pol ure peljal nalašč čez center Ljubljane in to po predpisih.V petih minutah sem se izognil najmanj trem potencialnim padcem,ker imajo frajerji več dela z vsem drugim,kot z samo vožnjo avtomobila Samo toliko v vednost ...........
galiot
19. 03. 2010 17.21
Same kontrole,nadzori,kazni,polnenje proračuna za našo varnost jim je pa vseeno,kajti nič se ne naredi na temo,da v glavah kamikaz na cestah vcepi nekaj kar bo varnejše za njih in nas ostalih.Nobene preventive..Samo grožnje in visoke kazni...Tudi to je demokracija po Slovensko....
dirkac_007
19. 03. 2010 16.55
ga. Kresalova in njena kompanija rabi denar!! AKCIJAAAA
BDTR
19. 03. 2010 16.23
hahahah policija nas gleda....buahhahahaha gdo se jim bo pa ustavu tablce pa tud nimam gor :D:D:D:D:D gas pa douge luči :D 3 prešaltam pa sm doma :D
xyz.G
19. 03. 2010 16.09
NAJ LE GLEDA xD