Slovenija

Motoristi pod drobnogledom policije

Ljubljana, 14. 08. 2015 14.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Konec tedna bodo policisti poostrili nadzor nad motoristi. Lovili bodo prehitre voznike, preverjali njihovo psihofizično stanje, uporabo zaščitne čelade in tehnično brezhibnost vozil. Motoristične sezone namreč še ni konec, doslej pa je na cestah umrlo že 18 motoristov, kar je več kot lani v istem obdobju.

Policisti bodo do nedelje po vsej Sloveniji poostreno nadzirali voznike motornih koles in mopedov. V nadzorih bodo ugotavljali predvsem kršitve, povezane z neprilagojeno hitrostjo, neustreznim psihofizičnim stanjem voznikov, neuporabo zaščitne čelade in tehnično brezhibnostjo vozil, so sporočili s policije.

Vse to so namreč dejavniki, ki lahko bistveno povečajo nevarnost nastanka prometnih nesreč. Posledice v takšnih prometnih nesrečah pa se lahko končajo s hudimi telesnimi poškodbami ali celo smrtjo udeležencev.

Policisti bodo čez vikend poostreno nadzirali motoriste.
Policisti bodo čez vikend poostreno nadzirali motoriste. FOTO: Thinkstock

Vsem voznikom enoslednih motornih vozil policija zato svetuje, naj bodo izjemno previdni, hitrost vožnje pa naj prilagodijo razmeram na cesti in svojim sposobnostim.

Tudi drugim udeležencem v cestnem prometu, predvsem voznikom osebnih in tovornih avtomobilov, svetujejo previdnost. Spoštujejo naj cestnoprometna pravila in naj bodo pozorni na večje število motoristov na cestah, ki jih zaradi neopaznosti lahko hitro spregledajo.

Motoristične sezone še zdaleč ni konec, na naših cestah pa je v letošnjem letu življenje izgubilo že 18 voznikov enoslednih motornih vozil, od tega 17 voznikov motornih koles in eden voznik mopeda. V enakem obdobju preteklega leta je umrlo enajst voznikov motornih koles in dva sopotnika na motornem kolesu.

Najpogostejši vzrok za prometne nesreče z najhujšimi posledicami ostajajo neprilagojena hitrost, neupoštevanje pravil o prednosti in nepravilna stran oz. smer vožnje.

Tokratni poostreni nadzor motoristov je sicer že tretji del nacionalne akcije za večjo varnost voznikov in sopotnikov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

g.noj
15. 08. 2015 15.04
+0
sem motorist, motijo me pa res nekateri divjaki (večinoma nedozoreli otroci), ki skozi naselje drvijo. se pa dogaja veliko grdobij na cesti s strani avtomobilistov - nekateri so res nesramni, ali pa sploh niso pri vožnji (telefon...). vsekakor je potrebno na motorju veliko predvidevat, računaj na vsakega, da te je mogoče spregledal... srečno in varno vožnjo vsem prometnim udeležencem.
LOPOVEpredZID
15. 08. 2015 09.57
-2
samo naj mi nekdo razloži kako palicaji spravijo motorista z motorjem pod mikroskop? Jz mislim, da je nemogoče....samo naši policaji so sposobni vsega in še tega ne dokonca!!!
ferencz 1
15. 08. 2015 06.31
-3
Kje so sedaj te nevihte?
FesterAdams
15. 08. 2015 01.15
+2
Če bi policistom res bilo toliko do življenja motoristov bi morali drastično kaznovati in za vselej odvzeti vozniško dovoljenje vsaki ali vsakemu, ki z izsiljevanjem prednosti ubije človeka. Če ga ne prvič, ga bodo zagotovo drugič ali tretjič. Policaji pa bodo namesto tega globili motoriste, in vsi vemo, kako se takim akcijam reče in čemu so namenjene. Neki gučmajstri s policije govorijo v medije eno, potem pa delajo čisto drugače. Temu jaz pravim demagogija ersti klas...
irenaaneri
15. 08. 2015 00.12
+6
pozdravljeni vsi skupaj! V spodnjih vrsticah sem našla toliko neke negativne enregije, netolerance, nespoštovanja in nastrojenosti napram motoristom. Ravno tako motoristi kot vozniki avtomobilov plačujejo cestnino, ravno tako morajo stati v koloni ali pred semaforjem. V avtu z klimo je vseeno malce lažje prenašati vročino kot na motorju pod žgočim soncem v kakšni koloni. Za prometne nesreče niso vedno krivi motoristi celo velikokrat se zgodi da ga voznik avta spregleda. Mogoče bi morali res mortoristi se obleči v vpadljive barve da bodo bolj vidni. Pa malo je objestnosti z motorji - to je par mladcev s divjimi hormoni. Večina jih je starejših, ki uživajo v vožnji in spoštujejo cestno prometna pravila. Vozniki avtomobilov bodite prosim strpni.
FesterAdams
15. 08. 2015 01.27
+2
Opozorilne barve kombinezonov ne pomagajo nič, ker če se komu ne da pogledati, se mu pač ne da. Določeni so tako navajeni, da najprej porinejo nos avtomobila do polovice na cesto in zdolgočaseno pogledajo, če se slučajno približuje kako večje vozilo od njihovega. Če je na sceni motorist, se od njega pričakuje, da bo zaviral, saj ima vendar manjše vozilo od izsiljevalca. Če poči pa se v okolici v milisekundi razširi mantra morilcev, češ, kako hitro je vozil. Tudi sam sem bil deležen takega očitka, ko mi je na Ptuju blontna iz Pikapolonice s telefonom v roki v nepreglednem ovinku v mestu izsilila prednost in uničila motor. Imel sem hitrosti kakih 25 km/h, a kljub temu deležen očitkov, da sem se pripeljal vsaj 80 km/h, pri tem pa poletel čez avto in ostal nepoškodovan. Blontna je plačala 250€, popokala 3 pike in je bila pred policijo, menoj in Bogom čista. Od Pikapolonice na Ptuju vozi iz parkirišča še dalje po njeni ustaljeni metodi. Sem jo nekaj časa opazoval. Da bi nekako skušala poravnati škodo ali pa se opravičiti..... - UTOPIJA!!!
cosmosjasnovidec
15. 08. 2015 00.03
-1
Sicer nimam nič proti motoristom saj sem sam nekaj časa menjal precej motorjev.Ampak nekaj jih vidim skoraj vsak dan kateri so res katastrofalni.Enega imam na tarči in ga čakam z zračno puško ter bo dobil šus v nogo ali hrbet.V naselju,ko štarta od križišča z semaforjem mimo hiše že prileti krepko več od 100km na uro tako da moramo vedno paziti,da so zaprte ograje zaradi majhnih otrok in psa.Po ogromno prijavah na policijo ter občino,da bi položili tam nekje vsaj ležečega policaja pa se ne ukrepa popolnoma nič tako,da bom tole rešil sam,ker ga ne morem dobiti v roke ne bi ga pa rad gresnil z kako lato,ker lahko pade in se ubije.Sedaj sem začel testiranje z plastično flašo zaradi njegove brzine tako da vidim koliko prej moram sprožiti.Če bo tole tukaj morda čital bo vedel ko ga bo vsako krat zapeklo pri taki vožnji,da nekaj ni v redu na tistem mestu.Seveda bo ugotovil kar hitro,če se pelje normalno počasi ga ne zapeče nič.
ferencz 1
14. 08. 2015 23.33
+0
zadnji cajt, samo bi morali nenapovedano.
FesterAdams
15. 08. 2015 01.29
+0
To pa je cel cajt. Državna blagajna zaradi tatov krvavi...
norinapoli
14. 08. 2015 21.13
+2
Jst mislim da bi lahko policisti začeli že enkrat delat in ne samo iskat neke minimalne prekrškarje kot so to za nepripeti pas in se skrivajo po nekih kotičkih in zakotnih cestah.Hvala
norinapoli
14. 08. 2015 21.14
-2
Sem kolesar ki pa sem rad vozil na Rakitno in me je ravno dvrnila ali kok nej rečem nimam veselja it v omenjeni konec
LiiMaa
14. 08. 2015 21.34
+4
prav da ga nimas, se res ne rabis nastavljat tam s 30 na uro
provokatorr
14. 08. 2015 19.51
+5
sicer pa kaj ti pomaga, če se peljaš počasi, pa te butl gleda, pa vseeno spelje pre tebe. ko jači taj tlači. balkan pač. pa kolikokrat se mi je že zgodilo, da sem prehiteval kolono, pa je konj zapeljal na levo, da ga nisem mogel prehiteti. spet samo na balkanu, drugje, v razvitem svetu se avtomobilisti umikajo desno. pa še in še je takih zadev.
mado1
14. 08. 2015 23.37
-6
nimaš kaj prehitevat kolone, postavi se v vrsto in čakaj kot drugi
provokatorr
14. 08. 2015 23.50
+6
zato imam motor, da mi ni treba čakati. ampak taki kot ti, ki čakate, pa ste nevoščljivi, da meni ni treba, pa ste me pripravljeni celo ubiti zato, da vas ne bi prehitel.
mado1
16. 08. 2015 18.38
mado1
16. 08. 2015 18.40
+1
malo se pelji po evropi in boš videl koliko bolj kolturno se vozijo motoristo, kot v Sloveniji
provokatorr
14. 08. 2015 19.49
+2
moped in motorno kolo je eno in isto. kolo z motorjem pa je nekaj drugega.
g.noj
15. 08. 2015 14.39
+2
moped je kolo z motorjem... za motorno kolo moraš imeti pa izpit a kategorije
binmister
14. 08. 2015 19.39
+4
Naj lopove raje vzamejo pod drobnogled tiste ki so na kant spravili državo trpimo pa nič krivi
murkecc
14. 08. 2015 17.45
+5
HAHA pod drobnogled naj najprej dajo sebe, lahko pa tudi luknaste ceste, bedaste omejitve, lesene voznike,...
Apostol1
14. 08. 2015 18.17
+4
Saj ne mislim dajati vseh motoristov v en koš ampak poleg kolesarjev je to v statistično dokazano bolj nevarna skupina voznikov , poleg tega pa motorista varuje samo čelada ne tako kot avtomobilista karoserija in glede na to je tudi bolj ranljiva skupina. Imam prijatelje ,ki res uživajo in tudi vozijo korektno z motorji , so pa objestneži na cesti da je obup , torej tisti ki vozijo bom rekel primerno se nimajo kaj bati policije tisti pa ki se pa morajo bati policajev naj jih pa kar kaznujejo še več takih racij je potrebno , je že prav tako. Bolje več kontrole in manj mrtvih kot pa obratno. Sedaj pa motoristi navali z minusi ne bo me bolelo
FesterAdams
15. 08. 2015 01.36
+0
Dokler bo stanje v državni blagajni takšno kot je, noben motorist ni vared pred nobenim policajem, ker če se srednjemu sprdne, bo nekaj našel. Normo mora imeti...
mptour
14. 08. 2015 16.56
+9
Zdej se bodo pa spet na motoriste spravli, ker sta se dva avstrijca ubila. Jim prav pride, da bodo zmanjšal proračunski primanjkljaj. Zadnja dva tedna, odkar se panika dela o stanju na naših cestah, so radarji povsod. Sam sem naletel na enega v naselju, kjer ni še vsaj pol kilometra nobene hiše. Sam en pameten je krajevno tablo v grmovje postavil. Spet izgovor za čisto inkasantstvo. Da bi ceste v red spravli pa ne. Poglejte, kolk planincev se je letos potolklo. Tam pa nič. Njim seveda ne moreš radar postavit.
FesterAdams
15. 08. 2015 01.37
bohlojz
14. 08. 2015 16.50
+17
v ponedeljek bo naslov:grozno, divjal po avtocesti 132 km/h in lučka od tablice mu ni delala
Ziga san
14. 08. 2015 16.41
+8
Tole je sam agresija nad vozniki motornih koles ... ce hocte mn nesrec na cestah dejte folku k je 60+ še enkrat ispite za delat, popraute ceste, pucite ceste dejte narest pisto ...
le.professionnel
14. 08. 2015 16.04
+2
Te preventivne akcije nimajo smisla.Za večino nezgod so tak krivi sami izigravajo fiziko in rezultat je takšen kot je,potrgani udi,odprte glave itd.Vprašajte gasilce s čim se oni vse srečujejo,večinoma to niso lepi prizori.
fiftgear
14. 08. 2015 17.33
+2
za večino nezgod pri motoristihje krivo izsiljevanje prednosti in ne hitrost
periot22
14. 08. 2015 21.34
-2
Če bi motoristi vozili po predpisih in bili bolj vidni na cesti ne pa da so večina v črnem bi jih vozniki prej opazili!
FesterAdams
15. 08. 2015 01.40
+2
Ve se, kaj je izsiljevanje in tu izgovorov NI. Če mi kateri to naredi in če bom imel še dovolj moči, mu izbijem vse zobe, neglede na spol. S tem bom rešil neznanega motorista iz prihodnosti.
odkimasin
14. 08. 2015 15.54
-4
Mene noben kaps ne ujame. Če je treba tud po tazadnem mem radarja!
gangsterist
14. 08. 2015 16.39
+3
FesterAdams
15. 08. 2015 01.41
+0
wheelie1
14. 08. 2015 15.47
+13
Sem (tudi) motorist in se strinjam, da je treba nekaj storiti. A saturacija aktivnosti policije ni dober odgovor na trenutno prometno situacijo. Zdi se, da se policija loteva nekih aktivnost kar na pamet kot odgovor na kritike ali pa kot razlog, da se kritikam izogne (kao: mi smo storili vse, pa ni efekta!). Ko pogledam medijske članke o nesrečah motoristov, se jih tako – preko palca, polovica zgodi po krivdi motorista. (Npr. zadnja PN motorista na AC v Kopru: so res zadevo raziskali »u nulo«? Še nikoli nisem slišal, da bi nekdo končal prehitevanje, potem pa začel panično zavirati. In to ravno pri točki, kjer se na cesto vključujejo z bencinske? Ne vem, kaj je bilo, ampak nekdo je nesrečo sigurno videl, so pregledali kamere na AC in črpalki? Je v tem trenutku kdo speljal s črpalke, je dal žmigavec? Agencija za varnost prometa je – kolikor se spominjam – bila ustanovljena prav za takšne primere. So že kdaj o kakšni nesreči in vzroku zanjo kakšno rekli?) . Res pa je, da prav motorist vedno plača največjo ceno. Zato bi predlagal policiji, da analizira prometne nesreče motoristov po vzrokih in tam, kjer prihaja do nesreč zaradi napak motoristov, naredijo racijo - se pravi Posočje in črne točke. Je pa treba na vsak način zaostriti kontrolo psihofizičnega stanja: alko, mamila…
wheelie1
14. 08. 2015 15.54
+2
Hvala za minus - legitimno! Morda še pojasnilo skozi komentar, da vem, kje ga sviram!?
bohlojz
14. 08. 2015 16.47
+3
ma,kaki pojasnilo,takoj,ko napišeš kaj pametnega,kasiraš minuse,to je folklora obiskovalcev tega portala
mado1
14. 08. 2015 23.46
+0
minimalno 70% motoristov se v naselju ne pelje 50 km/h in če se jaz moram peljat je prav da se tudi motoristi
FesterAdams
15. 08. 2015 01.45
+1
Ni se ti treba peljati 50. Zaradi mene se lahko pelješ 30 in motorist te bo pač prehitel. Je okretnejši, ima boljše zavore, zasede manj prostora in ima boljše pospeške. Govorim torej o motoristu. Divjaki pa tako niso nič drugega kot rezervni deli in se bodo zreducirali sami. A naj to naredijo sami, ne jih ubijati z izsiljevanjem...
Nikiiy
14. 08. 2015 15.38
+18
A bodo imeli sestanek in bodo ukrepali proti domačim motoristom saj se je smrtno ponesrečil že tretji tujec na motorju, ko je Romun na Avtocesti uprizoril šolo Romunske vožnje so imeli takoj sestanek ( ODKRITO ) nihče ne ve zakaj so ga imeli..ravno, tako kot nihče ne ve zakaj ga še niso imeli zaradi 500 samomorov letno eden na vsakih 18 ur....
FesterAdams
15. 08. 2015 01.46