Slovenija

VIDEO: Posnetek brezglave vožnje motorista, ki je bežal pred kranjskimi policisti

Ljubljana, 11. 08. 2014 08.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Letos je na slovenskih cestah umrlo že enajst motoristov. Osem jih je bilo tudi povzročiteljev nesreče, trije pa so umrli, ker so jih spregledali ostali udeleženci v prometu. Poglejte si primer neodgovornega motorista, ki so ga nedavno lovili gorenjski policisti!

Kljub nenehnem opozarjanju o nevarnostih, ki prežijo na motoriste, ki so gotovo med bolj občutljivimi udeleženci v prometu, se ti še vedno prepogosto obnašajo neodgovorno. Kranjski policisti so tako nedavno lovili motorista, ki ni upošteval njihovih navodil. Kljub jasnim znakom, da naj ustavi, je ta nadaljeval z nevarno vožnjo. Kot je razvidno iz posnetka, je z več kot 160 kilometri na uro divjal tudi skozi naselja in nevarno prehiteval. Policisti so mu zaradi velike nevarnosti po nekaj kilometrih nehali slediti.

Kateri so motoristom najbolj nevarni odseki?

Matjaž Leskovar iz sektorja prometne policije je danes predstavil odseke cest, na katerih so se v zadnjih letih najpogosteje smrtno ali huje telesno podkovali motoristi. Na odseku Koper-Dragonja se je v dveh letih zgodilo 22 nesreč, na odseku Latkova vas-Trbovlje 17 nesreč, tretja kritična točka pa je cesta Trenta-Bovec, kjer se je zgodilo 16 nesreč.

Med najbolj nevarnimi so tudi odseki Planina-Ravbarkomanda, Bertoki-Gračišče, Kastelec-Črni kal, Žaga-Kobarid, Vršič-Trenta, Maribor-Vurberk-Ptuj, Podpeč-Rakitna ter Slavček-Luka Koper. Po njegovih besedah so najpogostejši vzroki za nesreče, v katere so udeleženi motoristi, neprilagojena hitrost, nepravilna stran smer vožnje in nepravilno prehitevanje.

Matjaž Leskovar iz sektorja prometne policije
Matjaž Leskovar iz sektorja prometne policije FOTO: 24ur.com

Policija pričenja s poostrenim nadzorom

V prihodnjih dneh bo policija na tistih odsekih cest, kjer se motoristi najpogosteje pojavljajo in kjer se zgodi največ prometnih nesreč, poostreno nadzirala vožnjo motoristov. Okrepljene aktivnosti policije bodo trajale od danes pa vse do 22. avgusta.

Ob tem policija opozarja, da je letos na slovenskih cestah umrlo že enajst motoristov, od tega jih je bilo osem tudi povzročiteljev nesreč. V enakem obdobju lani jih je sicer umrlo 15 motoristov. V šestih nesrečah, ki so se letos končale s smrtjo motorista, so bili pokojni edini udeleženci v nesreči.

V prvem polletju se je sicer letos zgodilo 250 prometnih nesreč z udeležbo motoristov, pri čemer se je 56 motoristov huje telesno poškodovalo, 130 pa lažje. V lanskem letu je bilo sicer v prvih šestih mesecih 256 takšnih nesreč, v katerih je težje poškodbe utrpelo 39 motoristov, 154 pa lažje.

Matjaž Leskovar in Gaber Kržišnik.
Matjaž Leskovar in Gaber Kržišnik. FOTO: Policija

Leskovar poudarja, da sama pridobitev vozniškega izpita ni edini pogoj za varno vožnjo. Motorist mora po njegovih besedah poznati motorno kolo, kar je včasih celo ključnega pomena. Motoristi morajo vožnjo prilagoditi tudi svojim sposobnostim in razmeram na cesti.

Opozarja tudi, da ostali udeleženci v prometu pogosto spregledajo motorista. Zato jih opozarja, da morajo biti pozorni na njih. Letos so se po njegovih besedah zgodile tri nesreče s smrtjo motoristov, ki so jih povzročili drugi udeleženci, ker so motorista spregledali. "Zato bi apelira res na vse, tako na voznike motornih koles, na mopediste in ostale udeležence, naj predvidevajo in hitrost prilagodijo razmeram na cesti in vremenskim razmeram ter svojim sposobnostim," je zaključil.

Dirkajte raje na dirkališčih

Na tiskovni konferenci je sodeloval tudi slovenski komentator dirk moto GP Gaber Kržišnik, ki je motoriste pozval, naj imajo popolno zaščitno opremo na cesti, ki jih lahko dobro zaščiti pri morebitnih padcih. Tiste, ki si želijo dirkanja pa poziva, naj hodijo dirkat na dirkališče, kjer jim ne bo nihče pripeljal iz nasprotne smeri, ker gre za krožno dirkanje, jih zavoji ne morejo presenetiti, prav tako na dirkališčih ni ovir in kamnov. Dirkališča so tudi varnostno bolje opremljena od cest, vedno pa je prisotna tudi reševalna služba.

Motoristi
Motoristi FOTO: Uroš Podlogar

"Včasih je bil izgovor, da Slovenija nima svojega dirkališča in res ga nimamo ni kot kaže ga še dolgo ne bomo imeli, ampak od kar so Hrvatje v Evropski uniji, je dirkališče Grobnik - od centra Slovenije oddaljen približno 200 kilometrov - še toliko bližje," je povedal in pozval motoriste, naj se "zdivjajo" tam. "Ne apeliramo na slovenske motoriste, naj skušajo biti hitri na cesti, ampak naj gredo na dirkališče in se zdivjajo tam".

"Dejstvo je, da če fantje ob nedeljah gledajo Valentina Rossija in Marca Marqueza, bi bili nato v ponedeljek radi tudi sami tako hitri, če ne hitrejši, a to na cesto ne sodi," je še povedal.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1