Slovenija

Četrtino prihrankov naj bi našli z znižanjem plač v javnem sektorju

Ljubljana, 06. 04. 2012 10.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
M.R./S.S./STA
Komentarji
424

Vlada je sprejela 14 ukrepov, s katerimi želi povečati prihodke v proračunski blagajni. Tako naj bi uvedla nove davke, zvišala nekatere, hkrati pa tudi poostrila davčni nadzor. Za plače javnih uslužbencev bo vlada namenila okoli osem odstotkov manj.

Janez Šušteršič
Janez Šušteršič FOTO: Blaž Garbajs

Minister za finance Janez Šušteršič je predstavil predloge ukrepov vlade za rebalans letošnje proračunske blagajne. Vlada jih je kljub nasprotovanju sindikatov sprejela že včeraj.

Proračunski primanjkljaj bi s sprejetimi ukrepi zmanjšali za 1,104 milijarde evrov. Tako bi imel proračun za 7,942 milijarde odhodkov, davčni prihodki naj bi znašali 6,559 milijarde evrov, nedavčni pa 458,7 milijona evrov. Predvidenih je še 36 milijonov evrov kapitalskih prihodkov, donacij in transfernih prihodkov ter slabih 900 milijonov sredstev iz proračuna Evropske unije.

Četrtino prihrankov naj bi našli z linearnim znižanjem plač zaposlenim v javnem sektorju za deset odstotkov s 1. julijem in hkrati tretjim korakom odprave plačnih nesorazmerij. Četrti korak odprave plačnih nesorazmerij vlada obljublja prihodnje leto. Ker se bodo pogajanja s sindikati nadaljevala, je vlada sporočila, da za zdaj na odhodkovni strani ostajajo tisti ukrepi, ki jih je pripravila za zadnje srečanje s sindikati. "Pričakujemo ponudbe sindikatov," je dejal Šušteršič.

Primanjkljaj naj bi že letos znižali na tri odstotke BDP zato, ker smo v preteklih letih imeli več kot šestodstotne primanjkljaje, ki smo jih vedno težje financirali, hkrati pa nikoli niso dali pravih rezultatov – niti na področju gospodarske rasti niti zaposlovanja, je pojasnil.

Medtem ko je v že konec leta 2010 sprejetem letošnjem proračunu dovoljen primanjkljaj v višini 1,4 milijarde evrov, pa ga želi vlada z rebalansom potisniti navzdol na dobro milijardo evrov. "Država bi plačevala vedno višje obresti, če bi vztrajali pri taki politiki. Tak položaj enostavno ni bil vzdržen," je poudaril Šušteršič.

DZ naj bi rebalans sprejel konec aprila, ko bo imel na dnevnem redu tudi predlog sprememb dveh davčnih zakonov, s katerimi naj bi razbremenili gospodarstvo in spodbudili vlaganja, iz najvišjega dohodninskega razreda pa izvzeli tiste s plačami do 1,5-kratnika povprečne plače.

Za plače javnih uslužbencev za okoli 8 odstotkov manj

Predlog rebalansa letošnjega proračuna upošteva sredin pogajalski predlog vlade, ki predvideva, da se masa za plače z julijskim izplačilom zniža za 10 odstotkov, hkrati pa se izplača tretja četrtina odprave plačnih nesorazmerij, kar pomeni za okoli osem odstotkov manj za plače javnih uslužbencev, je pojasnil Šušteršič. Odprava plačnih nesorazmerij pomeni za dva do 2,5 odstotka več sredstev za plače, je dejal. V masi plač je tako končno znižanje od 7,5 do osem odstotkov.

Vlada je glede znižanja plač po ministrovih besedah predlagala več modelov: vsem enak odstotek znižanja, kombinacija linearnega in nelinearnega znižanja ali nelinearno znižanje v celoti. "Presenetljivo je bilo, da niso bili vsi sindikati navdušeni nad tem, da znižanje ne bi bilo linearno," je dejal minister in dodal, da je po njegovem mnenju nelinearno znižanje pravičnejše.

Vlada je po ministrovih besedah predlagala tudi prilagoditev izplačila regresa za javne uslužbence, da bi tisti z nižjimi plačami dobili celoten ali pa velik del regresa, tisti z visokimi plačami pa zelo majhen del ali pa nič. Izdatki za regres naj bi se tako po predlogu rebalansa zmanjšali za polovico. Predvidene so prilagoditve še pri ostalih plačilih, povezanih z delom, kot so prevoz na delo in potni stroški, kar je vlada že predstavila sindikatom. Minister upa, da bo v naslednjih tednih prišlo do dogovora s sindikati javnega sektorja, ki bo drugačen od tega, potem pa bodo videli, kaj je treba v rebalansu še prilagoditi. Sindikati že napovedujejo stavko.

Bodo več prispevali tudi bogatejši?

Že letos pa bi bilo mogoče po Šušteršičevem mnenju uveljaviti tudi nekatere predloge iz t. i. solidarnostnega paketa ukrepov, s katerimi bi bolj premožni nekoliko več prispevali v proračun. Gre za dodatno obdavčenje kapitala, premoženja in visokih dohodkov iz aktivnega dela ter za več ukrepov za učinkovitejše pobiranje davkov, je povzel.

Ti predlogi so nastali na pobudo sindikatov, naj vlada poleg zategovanja pasu ukrepa tudi na prihodkovni strani. Sprejemali se bodo v dogovoru, da ne bi tvegali referenduma, je dejal Šušteršič.

Ukrepi za povečanje prihodkov

Hkrati pa je vlada sprejela tudi 14 predlogov za povečanje prihodkov v proračunu.

Davek na finančne transakcije. Veljati naj bi začel z začetkom prihodnjega leta. Obdavčene bodo tiste transakcije, ki vključujejo nakup in prodajo finančnega instrumenta, ta davek pa bodo plačevale banke, kreditne institucije, investicijska podjetja, zavarovalnice in pozavarovalnice, družbe za upravljanje, investicijski skladi ipd. s sedežem oziroma poslovno enoto v Sloveniji. Okvirno naj bi davčna stopnja znašala 0,1 odstotka. S tem naj bi bila državna blagajna bogatejša za okoli 15 milijonov evrov letno.

Davek na nezazidana stavbna zemljišča. Zapisala je, da občine precej neenotno določajo obveznost plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča na nezazidanih stavbnih zemljiščih. Davek bo odmerjal Durs, prihodki iz naslova te dajatve pa bi polnili državno blagajno.

Vreča denarja
Vreča denarja FOTO: Thinkstock

Davek na dobiček iz prodaje zemljišč po spremembi namembnosti. Vlada želi obdavčiti izjemno visoke dobičke, ki nastanejo kmalu po spremembi namembnosti zemljišč. Višina davka bi bi bila padajoča glede na čas trajanja, ki bi pretekel po spremembi namembnosti zemljišča.

Davek na vodna plovila. Predlagano je povečanje progresije pri obdavčitvi vodnih plovil, in sicer glede na dolžino in moč plovila.

Davek na motorna vozila. Ministrski zbor predlaga dodatno obdavčitev vozil, katerih vrednost presega določen znesek, o katerem za zdaj ne govorijo. Hkrati bi progresivno povišali tudi znesek letne dajatve za motorna vozila, ki se plačuje ob registraciji. To povečanje bi zadevalo vozila s prostornino motorja 2.500 ccm ali več. Po ocenah vlade bi lahko iz tega naslova tovrstne prihodke povišali za okoli 20 odstotkov.

Protikrizni davek na nepremičninsko premoženje. Predlagana je uvedba posebnega protikriznega davka na nepremičninsko premoženje. Obdavčili bi nepremičnine, ki so vredne nad določeno vrednostjo, ki jo vlada v predlogu postavlja na milijon evrov. Iz tega bi bilo izvzeto tisto premoženje, ki se uporablja za opravljanje dejavnosti ali se s pogodbo in plačanimi dajatvami oddaja v najem.

Davek na dohodke od kapitala. Kapitalske dobičke, dividende in dobičke od obresti bi vlada po novem obdavčila s 25 odstotki, s čimer davek zvišuje za pet odstotnih točk.

Četrti davčni razred. Vlada bo preučila uvedbo pred nekaj leti ukinjenega četrtega davčnega razreda. V ta razred naj bi spadali dohodki nad mejo 70.000 oziroma 100.000 evrov letno, te dohodke pa bi obdavčili v višini med 45 in 50 odstotki.

Sprememba obdavčitve dohodkov od premoženja, ki se oddaja v najem. Vlada bo preučila možnost, da bi poenostavila obdavčitev tega premoženja na način cedularne obdavčitve, a le, če s tem ne bi bilo znižanja davčnih prilivov.

Objava davčnih neplačnikov. Vlada predlaga spremembo zakonodaje, ki bo dovoljevala objavo podatkov tistih davčnih zavezancev, ki so zaradi hujših davčnih prekrškov prikrajšali upravičenca do dajatev nad določenim zneskom.

Obdavčitev premoženja. Vlada bo preučila trenutno veljavni sistem obdavčitve premoženja in pripravila celovit predlog za pravičnejšo obdavčitev s ciljem večje obremenitve premožnejšega sloja prebivalstva.

Davčna izvršba in zavarovanje davčnega dolga. Vlada bo preučila izvajanje davčnih izvršb po uvedbi novega informacijskega sistema in po prenosu nedavčnih izvršb z Dursa na carinsko upravo. Ustanovili bi tudi posebno specializirano skupino za davčni nadzor.

Učinkovitejše izvajanje davčnih predpisov. Durs in carinska uprava bosta tudi okrepila in razširila postopke nadzora predvsem rizičnih dejavnosti in sive ekonomije.

Preprečevanje davčnih utaj. Vlada bo ministrstvu za finance naložila, da pogajalske resurse na mednarodnem davčnem področju usmeri v sklepanje mednarodnih pogodb, ki omogočajo izmenjavo informacij za davčne namene in obdavčenje kapitalskih dohodkov v tretjih državah in davčnih oazah. Tako naj bi na podlagi izmenjave podatkov dobili podatke o dohodkih slovenskih rezidentov, doseženih v tujini, ki bi morali biti obdavčeni v Sloveniji.

Pozitivna Slovenija opozarja pred "strahovlado"

V imenu Pozitivne Slovenije se je danes na predlog vlade o rebalansu proračuna odzvala Alenka Bratušek. V stranki obžalujejo, da predlog ni usklajen s socialnimi partnerji, obžalujejo pa tudi to, da vlada ni prisluhnila strankinim predlogom za iskanje proračunskih virov na prihodkovni strani, kot bi bilo zvišanje DDV in ukrepi za zmanjšanje sive ekonomije.

Menijo, da država potrebuje nove razvojno in trajnostno naravnane investicije, ne pa varčevanja na plečih mladih družin, upokojencev, šolajoče mladine, iskalcev zaposlitve in drugih. Prepričani so, da gre za varčevanje na račun zniževanja kakovosti in dostopnosti javnega šolstva, zdravstva in socialnovarstvenih storitev. Zato zavračajo "strahovlado" in bodo v prihodnje trden branik socialne države ter s tem pridobljenih pravic državljank in državljanov. Zagovarjali bodo ukrepe, ki dolgoročno prinašajo potreben gospodarski in družbeni napredek ter razvoj.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (424)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pošten Zvezdaš
07. 04. 2012 15.05
+0
,Če nebi imeli stranko SDS z poraženim Janezokom.,bi Slovenija bila naj bol BOGATA DRŽAVA NA SVETU.
Angela Franko
12. 05. 2012 06.37
POTEM SE PAČ NEBI PELJAL ZLETALOM NA DOPUST,ZASEBNIM ,NAJEMOM AMPAK Z ČARTARJEM NAM OSTALIM SMRTNIKOM PA TRALALA OVARČEVANJU!!!!! NI KAJ !!!!!
Sentinel2000
07. 04. 2012 00.31
Tole dragi moji ni od včeraj, to je poleg nesposobne politike posledica 20 letnega plenjenja države na vseh nivojih, od tistih ki ste neupravičeno prejemali socialno pomoč, se upokojevali pri 50, kasirali prevelike potne stroške, niste plačevali davkov, delili denar kulturnikom, športnikom in podobnim "tržnim zvezdam" pa do milijonov vloženih v nekonkurenčna podjetja tipa "nacionalni interes", ki so izpuhteli v mesecu ali dveh in seveda do super uspešnih slovenskih "tranzicijskih" podjetnikov, ki so uspešno poslovali z državo "molzno kravo".
Buena Vita
06. 04. 2012 23.16
-3
ČE BI TA RDEČI BILI ZMOŽNI POPRIJETI ZA DELO,,,,,HUHUHU, BI BILO VESELJE,SAMO ŽAL NOBELOVO NAGRADO ŠE NIHČE NI DOBIL,KER NIKOMUR NI RATALO LENUHE NAUČITI DELATI
Angela Franko
12. 05. 2012 06.39
kozlarija2
06. 04. 2012 22.40
+0
prihodki: 7.942 miljard odhodki: 9.014 miljard ------------------------------ primankljaj: 1.071 miljarde (3% BDP) Še vedno delamo minus. Vsi ki ste za varčevanje kako bomo rešili to?
minimalisch
06. 04. 2012 22.06
+1
Vojaki stavkali...kolega se voz z sodelavci in mu 200 eu ostane, vse skupaj mu nanese okol 1100 in to je malo napram 560 v najboljsem sosedu kamor hodite po sveze zemljice..pfuj...grem paradajze metat na javni sektor...zgleda mate vsi pufe za nove avtocke, pa smucat je treba hodit kaj sele morje..uf..
Scopy
06. 04. 2012 22.14
+1
Ja negdo mora tut turizem potpirat, ker zgleda, da smučamo in hodimo na morje samo JU, kakšna kriza bi šele bila če nebi.....
Scopy
06. 04. 2012 22.04
+1
Use naj nam vzamejo pa bo, vlada očitno misli da JU hodimo v službo zaradi veselja in ne zaradi denarja, jest ne rabimo, spimo pa lahko pod mostom.........
M_teorija
06. 04. 2012 22.00
+2
ČudnodasetavladaJJ-janispomnilavarčevalnihukrepov,dabisepisalobrezpresledkov?! Samo pomislite, koliko tanjše knjige, bi se tiskale, koliko bi se prišparalo na papirju!?
M_teorija
06. 04. 2012 22.02
+1
Pa koliko manj učiteljic slovenščine bi potrebovali!?
M_teorija
06. 04. 2012 22.03
+1
Pa koliko mučnih ur učenja in živcev mladih bi bilo prišparanih!?
tim.slum
06. 04. 2012 21.33
+0
Delat, ne pa lenarit!
M_teorija
06. 04. 2012 21.13
+1
Pa lepo vas prosim kakšen REALNI SEKTOR. Če bi bil realen ne bi bili sedaj v krizi. Lahko govorimo le o NEREALNEM SEKTORJU!?
Tonček Balonček
06. 04. 2012 21.28
+2
tega sektorja takorekoč ni, za zgled poloitika ponuja VBoscarola , ki več kot vtretjino dohodkov Pipistrela črpa iz proračunskih "vzpodbud", pol podjetih pa dela za proračunske porabnike, ne el ttračunalnikarji, svetovalci ter snažilke, tudi predavatelji, komunikologi itd, kar je pa raznih parketarjev, instalaterjev in poodbnik, pa itak več ali manj ne plačujeo kaj dosti davkov, računov ne izdajao, iamjo same stroške in so na minimalcih, reveži. Niso konkurenčni na svetovnem trgu, so previsoki dvki, da bi avte popravljali še v Ameriki ali Rusiji, je terba znižat dajatve... In tako dalje!
Tonček Balonček
06. 04. 2012 21.12
+3
Na srečo imamo Viranta, bo spet kašno leto ali dve "ustvarjal" nov sistem plač v javnem sektorju, potem pa še kašni dve ali tri leta predaval naokoli o svojih umotvorih! Kdaj bo odgovarjal za krajo programa in intelektualne lastnibe DSDs-ju, vse skupaj so pripravljali tri leta in še več, on je pa to dal v svoj program, to je kriminal! Gre za enega največjih "dostignuča" (pred)prejšnje vlade! Saj ni nič čudnega, da ta genij znanosti o birokraciji potem ni dobil večs lužbe! No, zdaj jo ima, mogoče bo spet lahko poelti križaril po Karibih, je dolžan družini!
M_teorija
06. 04. 2012 21.14
+1
A ne bi bilo lepo, da bi vsaj nekaj, kar je začel do konca speljal!?
Tonček Balonček
06. 04. 2012 21.24
+3
Saj bo, že dela na novem projektu plač v javnem sektorju, znanstvena žilica mu ne da miru!
ina5785
06. 04. 2012 21.41
+4
HIBERNACIJA, bolje da Pre-Varant ničesar NE DELA, ker ko kaj naredi, je to pravo sr....e, potem se pa še šopiri pred celo Slovenijo, češ kaj dobrega in PAMETNEGA je on naredil. Samo tiho naj bo in nič ne dela. . . . .
M_teorija
06. 04. 2012 21.11
+2
Eh adnim pa glih, ko se Mojca dobro nastavla!? No če bi se kdaj obrnila tud nebi škodilo!?
M_teorija
06. 04. 2012 21.01
+3
JJ kako kaže!? A bo VSE al NIČ!?
botjabotja
06. 04. 2012 20.55
+0
Samo četrtino?
I G N O R A N T
06. 04. 2012 20.54
+3
Predlagam gladovno stavko kot Gandhi
M_teorija
06. 04. 2012 20.55
+4
Po takšnih ukrepih ne bo treba za to štrajkat. Bo prišlo spontano kr samo od sebe!?
Tonček Balonček
06. 04. 2012 20.47
+8
Da mi enbi slučajno odpuščali duhovnikov za duhovno oskbo zapornikov (danes je gost na Radijuu Ognjišče!) ter tsitih az Afganistan, pa d ane bi preneghalli plačevati zavarovanj in honorarjev našim katehetom in katehetinjam, ki nam vzgajajo otroke v ponosne domoljube ter pridne in ljubeče ljudi! komaj smo otroke prepričali, d agre zdaj za svobodo in da smo komunizem zlomili, nočem jim spet pripovedovati nekih pravljic o pomladi, nihče več ničesar ne verjame!
M_teorija
06. 04. 2012 20.49
+4
Namesto tistih 20 % znižanja, naj raje odpravijo celibat, pa naj vsak poskrbi za svoje otroke, pa bo že ogromno narejenega!?
M_teorija
06. 04. 2012 20.45
+3
~Četrtino prihrankov naj bi našli z znižanjem plač v javnem sektorju~ Ni čudno, dje država v dipšitu, če že od osamosvojitve živi od solidarnosti in na plečih javnih uslužbencev!?
M_teorija
06. 04. 2012 20.47
+2
Najprej so zapravili tisti denar, ki so ga javni uslužbenci namensko varčevali za poravnavo plačnih nesorazmerij. Denar, ki je bil samo od javnih uslužbencev. Sedaj pa jih očitno hočejo spraviti še na beraško palico. Le kaj bodo naslenji ukrepi?! Ledvice in krvni davek!?
botjabotja
06. 04. 2012 20.56
+2
Zaposleni v realnem sektorju smo že brez vseh organov...
Buena Vita
06. 04. 2012 23.20
-2
E SO PA JAVNI USLUŽBENCI DELALI IN SI DENAR ZASLUŽILI DA PRAVIŠ KAKO JE NJIHOV,, DENAR JE ZASLUŽILO DELAVSTVO V PROIZVODNI,V REALNEM SEKTORJU, JAVNI LENUHARJI BI GA RADI SAMO PORABILI ZASE,NI VAŽNO ČE KONJI KI VLEČEJO VSI POKREPAJO,SAMO DA PARAZITSKI STROJ DOBI ČIM VEČ,ZA NIČ
M_teorija
06. 04. 2012 20.42
+4
Še dobro da niso uvedli davek na komentarje in sicer nekoliko nižji za tiste, ki pišejo pretežno z malimi črkami in precej višji za tiste, ki trobezljajo kr v en 3 dni z VELIKIMI ČRKAMI. S PLACOM JE TREBA ŠPARAT!?
Buena Vita
06. 04. 2012 20.26
+0
HJA,KOT PRAVI PREDHODNIK,ZA KUHARICE IN SNAŽILKE ,ZA ORODJARJE IN LESARJE,ZA MEHANIKE IN LIVARJE, HJA,KOGA BRIGAJO TI POKLICI,NAH J GARAHJO IN CRHKNEJO TO JIM SINDIKALISTI PRVOŠČIJO,
Pošten Zvezdaš
06. 04. 2012 20.19
+4
Kako me veseli ,da vsak dan se zmanjša ljubimci janezeka.Prijatelji že prej sem vas opozoril,da bo vas janezek pustil na cesto,Sedaj pa prijatelji nazaj na cestoproti njemu,drugo ne preostane za preživetja.To kaj začel za reveže tega ni po celem sveto.
Buena Vita
06. 04. 2012 23.15
-2
HVALA BOGU DA BO NAREDIL JANEZEK RED V DRŽAVI
Pošten Zvezdaš
07. 04. 2012 14.57
+1
Priijatel,red bi morel pri sebi,ker je največja packa v Državi.
Angela Franko
12. 05. 2012 06.44
red bi mmorali narediti mi volivci in to takoj,kaj še čakamo?????
ANTI SFRJ
06. 04. 2012 19.53
+9
PPOSLUŠAJ VLADA, MLADA, ZALA, ALI SI SE ŽE VPRAŠALA, KAJ SI VZELA, KAJ NAM DALA? ČE TI NE BI TAKO LAGALA, TU RAJA DANES NE BI STALA. ČE TI NE BI TAKO NAM KRALA, STAROSTI JAZ SE NE BI BALA. A, KAJ JE TEBI MAR - V ROKAH IMAŠ OBLAST IN NAŠ DENAR! ČEMU DENAR BI ZDAJ RABILA? DA RAČUNALNIKE, POHIŠTVO IN AVTOMOBILE NOVE BI KUPILA? ALI, DA ČEZ MEJO GA ODNESLA BI SPET DOBRA VILA? ČE HOČEŠ PLAČE ZAMRZNITI, PRI SEBI PRVO MORAŠ TO STORITI. TEBI SE NE BO POZNALO, NAS PA KMALU BO POBRALO. ŽALOSTNO JE TO SPOZNANJE, DA ČLOVEK SEJE, VLADA ŽANJE! ŽALOSTNA JE TA RESNICA, DA NE VE LEVICA, KAJ POČNE DESNICA IN ŽALOSTNO JE V TEJ DRŽAVI, DA VLADA NAŠA NI PRI PRAVI!
botjabotja
06. 04. 2012 20.05
+0
Buena Vita
06. 04. 2012 20.28
-2
SAJ STE VELIKO VEČ PORABILI KOT SE VLOŽILI,ZDEJ PA JOČITE ,TA VLADA GRE V PRAVO SMER
Angela Franko
12. 05. 2012 06.46
samo vi nevidite dobro pa tudi gluhi ste !!!!!!!!!!