Slovenija

Moški vse več gospodinjijo

Ljubljana, 10. 04. 2011 09.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Moški v Sloveniji povprečno na dan za družino in gospodinjska opravila porabijo tri ure in pol, a ženske še vedno povprečno temu namenijo eno uro več. 15-dnevni očetovski dopust izrabi 75 odstotkov moških.

Družini in gospodinjstvu moški v povprečju nameni tri ure in pol dnevno.
Družini in gospodinjstvu moški v povprečju nameni tri ure in pol dnevno. FOTO:

Po podatkih statističnega urada se je v Sloveniji čas, ki ga moški namenjajo gospodinjskim opravilom in skrbi za družino, podaljšal, vendar ženske temu namenijo še vedno veliko več časa kot moški. Ženske porabijo za to povprečno štiri ure in pol, moški pa tri ure in pol dnevno. Večina očetov tudi uveljavlja pravico do očetovskega dopusta.

Po podatkih, ki so jih z anketo o delovni sili pridobili lani spomladi, večina očetov uveljavlja pravico do očetovskega dopusta. 15-dnevni očetovski dopust ob rojstvu najmlajšega otroka je tako izrabilo 75 odstotkov očetov, trimesečni porodniški dopust pa 90 odstotkov mater.

Med osebami, ki so izrabile dopust za nego in varstvo otroka, je bilo le sedem odstotkov moških in kar 93 odstotkov žensk. Očetje, ki so izrabili ta dopust, na njem niso vztrajali dolgo. Dve tretjini očetov je namreč izrabilo največ tri mesece tega dopusta, le tretjina pa sedem do 12 mesecev. Mater, ki so izrabile od sedem do 12 mesecev tega dopusta, pa je bilo 80 odstotkov.

Družinske obveznosti pred službo

Leta 2010 je v Sloveniji izrabilo pravico do dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva približno 9.000 staršev. Med njimi je veliko več žensk kot moških, in sicer kar 72 odstotkov.

Dobri dve tretjini zaposlenih je imelo natančno določen čas prihoda na delo in čas odhoda z dela, zato so težje usklajevali družinsko in poklicno življenje. Več kot četrtina zaposlenih oseb pa je imela gibljiv delovni čas.

Po podatkih je 59 odstotkov zaposlenih oseb izjavilo, da bi zaradi družinskih obveznosti lahko na delo prišli uro pozneje ali pa delo zapustilo uro prej. 25 odstotkov bi jih lahko to storilo samo izjemoma, 17 odstotkov zaposlenih oseb pa tega sploh ne bi moglo narediti.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

andreja980
11. 04. 2011 07.54
+0
Ah to je malo za lase privlečeno, 4 ure na dan nimaš kaj delati v kuhinji oz pri gospodinjskih opravilih razen če delaš s hitrostjo polža. Vsak dan ne likaš, pomivaš po tleh, ampak to delaš 1x-2x na teden, za kuho pa si vzameš 1 uro dnevno, pri pripravi normalnih jedi. Je pa prav, da so gospodinjska opravila razdeljena, ni tako kot včasih ko so ženske samo rojevale in gospodinjile, sedaj tudi delamo, tako da je to edina logična rešitev.
naivna
11. 04. 2011 07.33
+2
Joj, kam smo prisli? Sploh druzina vec ni pomembna? Samo vsak zase, nihce se noce za nic zrtovat, niti za ljubezen svojih otrok.. Imeti in skrbeti za otroka ni samo , da ga obleces in gres na sprehod znjim...Velika sebecnost je med ljudmi, ni vec ljubezni, da bi drug za drugega kaj naredil iz LJUBEZNI . Brez da bi ocital. Potem se pa cudite, zakaj je tako, kot je.
Buena Vita
11. 04. 2011 06.43
Buena Vita
11. 04. 2011 06.43
no,ja s predhodnikom se krepko strinjam,tri ure na teden sicer pa,več ne delajo v gospodinjstvu niti žene,,,mislim na šolane in poslovne ker nimajo časa, zato smo none,babice,
Buena Vita
11. 04. 2011 06.41
klanfe danes mora deloven moški ali poslovnež,ali sp-jevec delati od jutra do poznih večernih ur--potem pa bo prejel še za kuhalnico lepo vas prosim,no kaj so moški kranjske klobase,vsi enaki,vsi v pisarnah,delajo štir-pet ur,,,,ostalo čik_pauze
KD_FT
11. 04. 2011 00.52
Če bi rekli 3 ure in pol na teden, bi vam še verjela, tako pač ne!
Shpongle
11. 04. 2011 00.27
Zato ker ženske postajajo vse bolj primitivne in neuporabne
lenti
11. 04. 2011 00.19
+1
ženska skrbi za ženska opravila ( likanje kuhanje pranje perila posode ... ) moški za moška opravila barvanje ograje pleskanje popravljanje usega kar je pokvarjeno ) AMEN ! !!!!!!
Platon23
10. 04. 2011 23.25
LumpiBiskot10.04.2011, 16:128 Ne vem, kako nekaterim moškim se zdi logično, da naj bi ženske doma vse delale namesto njih. Kot, da bi že ženske rekle, da je logično, da sam moški MORA poskrbeti za kruh(beri hodi delat) in da je logično, da one ne morejo. Pa kje živite?!?!?!? Slaba vzgoja , slab človek. Eh, kakšne straše so imeli nekateri. kar ne moreš verjet, da ljudje kej takega zinejo leta 2011. jaz pričakujem da bo moja vse to počela oz znala veš zakaj? Zato ker če tega ne zna oz noče tud otroka ni med vredno z njo kako ga bo pa pedenala? Mu bo iz vrečke kuhala ko bo mel 5 mescov? Kdo bo pospravil za njimi? Kdo bo zlikal njegove oblekce? Vše zato ste 9 mescov na porodniški! Če tega ne znaš si ničvredna! Če te pa mama ni naučila kuhat in likat je pa tud ona ničvredna to si upam zinit 2011 in tudi 21111! Tako je pravilno bilo in tako vedno bo! Če se dela drugače zakon propade ali pa so otroci eni revčki v življenju tako je v 90% primerov pa če ti je všeč al pa ne!
dennin
10. 04. 2011 23.08
@Tonček Balonček Ti nam povej iz prve roke, da slišimo kako je to urejeno pri vas :P
Tonček Balonček
10. 04. 2011 22.43
Kako pa je to urejeno v istospolnih skupnostih?
laksi
10. 04. 2011 21.52
limonca: išči in boš našla. Nismo vsi moški isti.
Libra77
10. 04. 2011 20.53
Z veseljem in užitkom...
blue-art
10. 04. 2011 20.42
Še en naslov mi zveni na temo: Vse več pravih moških in navadnih ... v Sloveniji... potem pa bold tekst Slovenci postajajo moški, kar že ugodno vpliva na množičnost mešanih parov s tujimi situiranimi lepoticami iz Italije... USA... No potem pač vsebina. ------- Pa moj komentar na koncu: Smola to ni dobro, upam, da vam je jasno. Eden jih ima več lahko je naravno in privzgojeno lahko, je pa tudi res, da si v tako dragi državi lahko kakšno tudi delimo, ostalih pač ne rabimo, ko so že take :)
blue-art
10. 04. 2011 20.30
Pa vestwe kaj je še pomembno, da potem čimprej gre, da sam še kaj koristnega naredim, da mi ne maže preveč pa cunje tuje nerad perem, tako da je fino, če jih s seboj odnese in se po možnosti še doma stušira, da kopalnica ni našpricana. Všeč? Kako že rečete Slovenci takim ženskam? Smola :)
Jakec80
10. 04. 2011 20.30
Moj primer, oz.najin: Dve leti nazaj fant ni znal skoraj nič. Tudi privzgojeno je imel mišljenje, da ženska spada za štedilnik... Danes zna skoraj vse. In sem nanj zelo ponosna. Spremenil je svoje mnenje. In zdaj me ni strah, da če se mi slučajno kdaj kaj naredi, da nebi znal poskrbeti zase in otroka. Sicer večino postorim jaz - Imam manj naporno službo, a zna cenit če je skuhano kosilo, oprano perilo...
tomi.passion@gmail.com
10. 04. 2011 19.38
-1
To pomeni, da smo moški sposobnejši, saj lahko dopoldne gospodinjimo in se ukvarjamo z otroki, popoldne pa fizično delamo na gradbišču. Ženske lahko zgolj gospodinjijo pa še to jih večina ne zna, vsaj mlajše generacije.
blue-art
10. 04. 2011 19.34
Blizu mi je ta tema: Pred časom sem iskal gospodinjo a nisem našel nič primernega, moškega pa nočem, ker os mi antipatični, saj sem sam moški, čeprav bi mi marsikakšen ustrezal. Mislil sem se preseliti, ker je le ena oštarija na Obali kjer je hrana primerna mojim standardom, a ne znese, torej si kuham še vedno sam in ne verjamem, da bi bil zadovoljen z žensko, se mi zdi da je glede na izkušnje vse bolj podpovprečno ne glede na izobrazbo in zahtevnost dela. Kaj pa vem zakaj. Mogoče zgolj smola na vzorcu, torej si kuham in perem sam in se z vsem tem zamudim 4 ure v celem tednu, torej zabava ;) Kako je pa pri vas? ;) Ne ne bom se oženil, pri takem vzorcu kot navajate bi bilo samomorilsko, vsak na svoje, seks mi ni pomemben s kom, da je le šlank, lepa in mlada(to sploh ni važno, da le izgleda taka), tudi sam nimam trebušča pivskega. Se vam dopade odgovor? :)
blue-art
10. 04. 2011 19.32
...vse več žensk pa popiva, kadi... a ne?. Zgolj hipotetično navajam. Iz tega kar piše, ne dobim tak naslov :) Ravno sem prišel z vročega sonca in zagledal to. Pred časom sem že trende opazoval in problem višje produktivnosti moških se mi zdi, da je to. Moški namreč v krajšem času lahko več naredijo, v bistvu pa gospodinijo preveč, saj to ne meriš v urah, temveč po opravilih. Opazil sem tudi, da bi pač ženske rade, ampak potem pa sama škoda rata lahko, ko nekaj na silo delaš, saj veste, kozarci razbiti, notebook polomljen... Izobrazba ni pomembna pri teh stvareh, sicer bi pa to morale same vedeti.
dennin
10. 04. 2011 19.24
Če je moški samski, je logično, da bo pospravil, skuhal in ne vem kaj še vse....