Slovenija

Svetlik: Pokojninska reforma je nujna

Ljubljana, 25. 09. 2009 07.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Če želimo tudi za prihodnje generacije upokojencev zagotoviti dostojne pokojnine, je pokojninska reforma nujna," pravi minister Svetlik. Poleg dela do 65. leta predlog predvideva, da se vojaščina in porodniška ne štejeta v delovno dobo.

Povprečna življenjska doba žensk je bila pred tremi leti 82,3 leta, moških pa 75 let.

V Sloveniji je vse več starejših, tudi delež brezposelnosti med osebami, starimi od 55 do 64 let, je zelo velik. Povprečna življenjska doba se povišuje, pred tremi leti so povprečni moški umirali pri 75 letih, ženske pri 82 letih in treh mesecih, povprečna starost ob upokojitvi pa je bila decembra lani 57 let in pol za ženske ter 60 let in devet mesecev za moške. Država želi z modernizacijo poleg vzdržnosti pokojninske blagajne zagotoviti tudi ''dostojne in primerne pokojnine''. Predlog, ki so ga danes predstavili, pa pravi, da naj bi polno starost za upokojitev tako za moške kot za ženske dvignili na 65 let, minimalno starost pa na 60 let. Podrobnosti o spremembah ...

Minister Svetlik: Spremembe so nujne.
Minister Svetlik: Spremembe so nujne. FOTO: Dare Čekeliš

Spremembe bi poleg zvišanja polne in minimalne starosti vzpostavile spodbudnejšo politiko bonusov in malusov. Na ministrstvu za delo so namreč prepričani, da trenutni bonusi in malusi ne opravljajo svoje funkcije, ki pa je spodbujevanje daljšega ostajanja v zaposlitvi in preprečevanje prezgodnjega upokojevanja. "Predlagane spremembe maluse in bonuse za kasnejše upokojevanje povečujejo na 0,3 odstotke na mesec pred ali po dopolnjeni polni starosti. Predlog uvaja dodatni bonus za tiste, ki ostanejo v zaposlitvi tudi po dopolnjeni polni delovni dobi. Vsako nadaljnje leto bi tako posameznikom prineslo dva odstotka višjo pokojnino, brez omejitev poviševanja," so zapisali.

Poudarjajo tudi, da bi bilo treba razmisliti o črtanju časovnih bonusov (gre za čas študija, služenja vojaškega roka in materinstva). Omenjeni bonusi so namreč "močno zmanjševali pozitivne učinke pokojninske reforme iz leta 2000". Med spremembami je tudi podaljšanje obračunskega obdobja za odmero pokojnine s sedanjih 18 na 35 let. "Če bi se upoštevali plačani prispevki iz daljšega obdobja – 35 let, bi bil omogočen pravičnejši način odmere pokojnine, saj zaslužki večinoma naraščajo sorazmerno z naraščanjem let delovne dobe (npr. dodatek na delovno dobo), morebitna vmesna prekinitev zaporedja pa bi lahko privedla do bistvenega znižanja pokojnine," navaja ministrstvo.

Na ministrstvu še poudarjajo, da je treba podrobno preučiti možnost, da se za vsa dela, ne glede na to v kakšnem pravnem razmerju je bilo neko delo opravljeno, plačujejo sorazmerno enaki prispevki glede na višino dohodka. Delodajalec bi tako plačal za stroške dela enako ne glede na status in položaj ponudnika dela.

Z namenom, da bi zagotovili preglednejše poslovanje pokojninske blagajne, naj bi iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja izločili vse transferje oziroma socialne dajatve, ki se znotraj pokojninskega sistema zagotavljajo upravičencem iz državnega proračuna in ki se ne financirajo iz prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Pravica do dodatka za pomoč in postrežbo naj bi se tako prenesla v zakon o dolgotrajni oskrbi, državno pokojnino in pravico do varstvenega dodatka pa naj bi prenesli v zakon o socialnem varstvu.

S 1. januarjem 2015 naj bi začel veljati nov pokojninski sistem, vanj pa bi bili vključeni tisti, ki so 1. januarja 2015 stari manj kot 55 let. Ostali ostanejo v moderniziranem pokojninskem sistemu, je dejal generalni direktor direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela Peter Pogačar.

V sistem obveznega pokojninskega zavarovanja naj bi tedaj vpeljali sistem navideznih pokojninskih računov, v katerem se vplačani prispevki zavarovanca evidentirajo na njegovem osebnem računu.

Pokojninska blagajna se prazni, zato jo je treba napolniti.
Pokojninska blagajna se prazni, zato jo je treba napolniti. FOTO: iStockphoto

Svetlik: Spremembe so nujne!

Minister za delo Ivan Svetlik je opozoril, da zaradi negativnih demografskih trendov obstoječi pokojninski sistem po letu 2020 ne bo več zagotavljal ustrezne dolgoročne vzdržnosti in stabilnosti. ''S trendom staranja prebivalstva se soočajo vse razvite države, v Sloveniji pa naj bi bili njegovi učinki še posebej intenzivni. Zaradi tega bo v prihodnosti treba premisliti o vlogi starejših v družbi in jih polnopravno in z določenimi ugodnostmi vnovič aktivirati na vseh ravneh družbenega življenja,'' je dejal.

Predlog izhodišč predvideva fazo modernizacije, ki bo predvidoma trajala od 1. januarja 2011 do 31. decembra 2014, ter fazo vzpostavitve novega pokojninskega sistema, ki bo predvidoma stopil v veljavo z novim pokojninskim zakonom 1. januarja 2015.

Meni, da je ''modernizacija pokojninskega sistema glede na obstoječe stanje nujna, če želimo tudi za prihodnje generacije upokojencev zagotoviti dostojne pokojnine – varna starost za vse generacije. Prav tako ne sme in ne bo posegala v temeljne pridobitve slovenskega pokojninskega sistema, kot so dostojne državno zagotovljene pokojnine znotraj prvega stebra, solidarnost, redistribucija in medgeneracijski sporazum,'' je zagotovil. Zatrdil je, da bodo spremembe postopne in ne bodo imele večjih posledic za aktualne upokojence ali tiste tik pred upokojitvijo. ''Povečala se bosta tudi preglednost in učinkovitost celotnega sistema, kar bo državljanom dalo vpogled in vpliv na višino svoje pokojnine ob upokojitvi.''

Po Pogačarjevem opozorilu je treba zagotoviti dolgoročno finančno vzdržnost pokojninskega sistema tudi za tiste, ki se bodo upokojevali po letu 2020. Po nekaterih ocenah bo lahko pokojninska blagajna delovala vzdržno le do leta 2030. Po tej prelomnici pa se ne obeta nič dobrega za prejemnike pokojnin, saj naj bi po nekaterih ocenah pokojnine znašale okoli 30 odstotkov plače. Bodo bodoči upokojenci lahko dostojno živeli?

Odzivi na predlog ...

Dokument o pokojninski reformi
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (334)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ouryes
14. 04. 2010 19.40
Meni pa samo nekaj ni jasno in nihče še ni odgovoril na to, kar me zanima. Jaz bom torej delala do 63. leta starosti in tako zasedala delovno mesto. Neko mlado dekle, ki bi se rado zaposlilo, pa delovnega mesta seveda ne bo dobilo. Kje je tu logika? Če bi bilo več delovnih mest kot je prosilcev za delo, bi nekako razumela to reformo - glede na to, da pa je čedalje več brezposelnih mi pa ta reforma deluje kot posmeh vsem, ki bi radi dobili službo, pa je ne bodo, ker bomo mi, stari fosili zasedali delovna mesta kar do smrti.
morbidus
21. 01. 2010 19.17
-1
aša pokojninska blagajna bo lahko le do leta 2030 delovala vzdržno, po tej prelomnici pa se ne obeta nič dobrega za prejemnike pokojnin, saj naj bi po nekaterih ocenah pokojnine znašale okoli 30 odstotkov plače. Bodo bodoči upokojenci lahko dostojno živeli? Zakaj hudiča pa pol še sploh hodimo v službo in plačujemo prispevke? Dajte nam bruto plače, pa bomo sami nalagali kamor bomo hoteli. Saj si že zdaj vse specialiste in zobarje plačujemo ...
stojan1111111
02. 10. 2009 17.19
NAJBOLJ KOMENTIRANE TEME SO PLAČE, POKOJNINE IN SOCIJALNI TRANSVERI IN IZ TEGA SE VIDI DA JE TO GLAVNI RAZLOG KRIZE V SLOVENIJI IN V KAPITALISTIČNEM SVETU???PRAVIILNA IN POŠTENA RAZDELITEV MATERIJALNIH DOBRIN (PLAČA POKOJNIN IN SOCIJALNIH TRANSVERJEV) VSAKO KRIZO REŠI???
Mariposa1
28. 09. 2009 08.42
povečanje starostne meje za upokojitev ne bo nič dosti pomagalo napolniti blagajno, sja ni problem samo v preveč upokojecih, saj se bo po drugi strani pojavilo več brezposelnih, ki tudi črpajo iz blagajne...
seenamateja
26. 09. 2009 17.03
ja ljudje a ne veste da je to jasno ze vsaj 10 let, pa ne samo pri nas, na zalost pajtlerblanka pa rab nujno medicinsko pomoc...
Buena Vita
26. 09. 2009 16.12
+1
LUKNJA JE NASTALA PRI MILIJARDNIH NAGRADAH
Buena Vita
26. 09. 2009 16.11
JAAA-POKOJNINSKA REFORMA,KAJ PREJŠNJA VLADA NI PRIPRAVILA NEKO KONSTRUKCIJO REFORM,IN KAJ SO NAREDILI,TAKO SEMULIČ KOT PAHOR SO ŠČUVALI NAROD K UPORU,,PA NI JANŠEV PROGRAM TEMELJUL NA KRATENJU PRAVIC MATERAM,NE INVALIDOM NE BOLANIM,,,DOREKLI SO MEJO KOLIKO LET NAJ BI IMEL ZA POLNO DELOVNO DOBO DELOVEN ČLOVEK,,,,ČE JE TO ŠTIRIDESET LET ZA MOŠKE,ALI DEJMO 45 LET,PA NAJ SE PIŠEJO LETA DELA,NE PA SEDAJ KO MLATIJO O 65 LETU STAROSTI,UMIRAJO PA ŽE PRECEJ MLAJŠI,,,JAJ,ČE SI KONČAL POKLIC,SE ZAPOSLIL PRI SEDEMNAJSTEM LETI,DO 65 .LETA BOŠ DELAL 48 LET,,,TAK SFOLIRAN ŠTUDENT PA TAKO KOT MOJ TAST, KOMAJ 18 LET,IN VEČ KOT TRIDESET LET ŽE VLEČE TRI PENZIJE,TAKO TA PRVO-DIREKTORSKO TA DRUGO-BORČEVKO TA TRETJO ,TALIJANSKO KOT AMERIŠKI UJETNIK NA KORZIKI FINI,MALO BOLJ FINI,NAJ BOLJ FINI
Buena Vita
26. 09. 2009 15.31
STAVEC SE STRINJAM,650 €,pravilno
Buena Vita
26. 09. 2009 15.29
UA,UA,UA RESNICA JE MOREČA IN MOTEČA,,SAMO ZA TA RDEČE
Buena Vita
26. 09. 2009 15.29
+1
NEUTRALEN JAH,TO SE PA S TABO ŠE KAKO SZRINJAM,IN PREKLETO,KJE SO BILI V PARTIZANIH TILE JUNGLJNI KI DOBIVAJO BORČEVKE PA PREMOREJO SLABIH 60 LET,VOJNA JE PA KONČALA 1945 LETA...DEJTE LJUDJE POMAGAJTE RAZVOZLAT TO ŽVRKLJETINO,MAR NI 2009 MANJ 1945 =64 ...PO MOJIH MLATI RAČUNIH JE ZNESEK PRAVILEN NO,MORDA NA POKOJNINSKEM DELAJO TRIDESET LETNI BORCI,KER PA SE TAKRAT NI HODILO VELIKO V ŠOLE SO TO LE NEKI ABORTUSI,ZA KATERE MOJI SLOVENCI NIMAMO PODATKOV PODATKI SO,VEDNO VEČ JE BORČEVSKIH PENZIJ
morbidus
26. 09. 2009 14.09
Kaj pa retroaktivnost vseh teh sprememb zakona ZPIZ? Ko smo se pred 30 leti zaposlili in začeli polniti pokojninsko blagajno, pa še kaj drugega zraven, je bilo v zakonu obljubljeno, da bomo delali le 30 let in se lahko upokojili ko bomo stari 50 let? Že leta 2000 so nam s spremembo pogojev podaljšali starost in delovno dobo za min. 8 let, zdaj naj pa kar do 60 leta delamo in to naj bi bila celo predčasna pokojnina? Torej bomo delali 40 let in več? In to nam pišejo zakone fičfiriči ki še v življenju niso delali, ki ne vejo kaj je fizično delo, kaj je garanje, kaj je utrujenost od fizičnega dela...Tokrat je res treba iti na ulice, ali pa narediti referendum. Kje si Zmago da boš zbiral podpise?
makajjezvami
26. 09. 2009 13.39
Vse v redu s to pokojninsko reformo le porodniška bi se morala šteti v delovno dobo.
stavec
26. 09. 2009 13.00
naj bo meja za upokojitev 65 let, naj bo pa tudi enaka pokojnina za vse,tiste v pisarni in za delavce v proizvodnji, naj dobita enako (npr...650 eurov) na mesec
Mr.
26. 09. 2009 11.50
Mislim, da je tole samo eno veliko s r a n j e, ki bo nam sedaj živečim prineslo ne dostojne pokojnine in mnogo prezgodnjo smrt v lakoti in pomanjkanju in uspeli boste izbrisati slovence in slovenstvo.Tu pa se bodo nasleili narodi ki bodo spolno aktivnejši in jim bo priznano materinstvo v pokojninsko dobo. Verjamem da so določeni ukrepi nujni .. vendar ali bi raje pomislili kako oživiti gospodarstvo, kako zapraviti manj denarja za orožje, kako razbohoten državni aparat racionalizirati, kako odpreti več delovnih mest na produktivni strani... No pa saj vi ne boste dobili naslednjih 5000 let nobenega mandata več.. pa čeprav sem vas pomagal s svojim glasom izvoliti tudi jaz.. sedaj pa gledam tole sramoto slovenije na vseh ravneh.. čeprav zelo dobro razumem krizo je tole vaše brcanje v temo na vseh ravneh res neučinkovito, ki poglablja krizo in kar je zelo veliko verjetno se vam bo zgodila ulica samo potem bo še težje... Težko je vladati, če že premje Pahor sam v parlamentu pove da ne bo dobil novega mandata - toraj je vrgel puško v koruzo .. torej ni več vizije ni več borbe ni ničesar več.. ampak samo še neobvadovani kaos...
neutralen
26. 09. 2009 11.27
Kje pa je luknja nastala? Nastala je: 1.) Pri borčevskih pokojninah, saj mnogi niso nikoli delali in so prejemali dobre pokojnine iz naslova nekaj letne "borbe" 2.)Ob osamosvoitvi se je vsa sredstva, ki so bila naložena porabilo za reševanje brezposelnosti tako, da so mnogi odpuščeni delavci pri štiridesetih odšli v pokojnino. 3.)Generacije, ki so ustvarjale socializem so popolnoma zrušile demografsko razmerje. Strinjam se, da so trdo delali, čeprav pogosto brez učinka, vendar za sabo niso pustili skoraj nikogar, ki bi z delom nadaljeval. Slovenci, če želimo imeti pokojnine šparajmo in poskrbimo za čim večje število odgovorno vzgojenih otrok. Veliko produktivne mladine je največ, kar lahko naredimo za našo skupno pokojnino.
Jože Jeršin
26. 09. 2009 11.06
skrbi ga za prihodnje generacije upokojencev a zdajšnja naj pa pocrka
Pantokrator
26. 09. 2009 10.27
Evropa zdaj, bo treba počas spet v hosto......
Froc
26. 09. 2009 09.37
Je treba delat. Ampak s poštenim delom še ni nihče obogatel (redke izjeme pa potrjujejo pravilo). Treba je tepst tistega konja, ki vleče, ostale pa lepo pusti počivati.
Darko32
26. 09. 2009 07.58
Pokojninska reforma je res nujna, vendar ne z takšno ideologijo lumparij kot dosedaj. Poglejmo primere. Posamezne skupine bi se kar izenačile, čeprav nimajo vsi enakih delovnih pogojev. SPIZ ne opravlja svoje funkcije, saj ne ugotavlja poklicev, pri katerih se pojavlja povečan odstotek invalidskih opokojitev in delovnih invalidov zaradi narave dela. Enostavno takšna podjetja se nagrajuje, saj jim ni potrebno skrbeti za zdravo delovno okolje. Tukaj pravilno sidikati opozarjajo, da bo se pojavil povečan odstotek bolnišk, katere bo pa plačala država. Ali je rešitev spremembe pokojninske reforme brez upoštevanja in odprave takšnih anomalij. Če se bo pristopilo k reševanju na takšen način, kjer se ne reši dejansko stanje je reforma povzročila še večje probleme.
mindfucker
26. 09. 2009 05.25
no, pa smo ratali druga švica......