Slovenija

Novodobni očetje ljubeči družinski možje in ne več (zgolj) finančni skrbniki

Ljubljana, 08. 05. 2015 15.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
47

Enakost med spoloma se razume kot boj žensk za svoje pravice, a ni tako. Tudi moški bijejo svoj boj, med drugim tudi zato, da si izborijo svojo vlogo v skrbi za otroke in družinske člane. V Sloveniji je opazen velik premik, saj je kar dve tretjini vprašanih moških dejalo, da je njihova glavna vloga čustvena podpora družini in ne več zaslužek.

Na današnjem posvetu o vlogi moških v prizadevanjih za enakost spolov, ki ga je ministrstvo za delo priredilo v Ljubljani v okviru programa norveškega finančnega mehanizma, so izpostavili velik pomen dejavnega sodelovanja moških pri tem. Na tak način pridobi celotna družba, tako moški sami kot ženske in otroci, so poudarili. "Moški niso nasprotniki žensk, temveč njihovi zavezniki," je v uvodu posveta Enakost spolov - kaj imajo moški s tem? opozorila državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Martina Vuk.

Nekateri po njenih besedah ocenjujejo, da je vprašanje enakosti spolov le žensko vprašanje, mednarodne raziskave pa kažejo, da so moški na takšnih razpravah odrinjeni na stranski tir.

Brez enakosti med spoloma ni demokracije

Kot je dejal gostujoči predavatelj z Univerze v Oslu na Norveškem Jørgen Lorentzen, ni demokratične družbe brez enakosti med spoloma. Norveška je v zadnjih treh desetletjih naredila velik napredek na tem področju. Opozarja, da je bil v 18. in 19. stoletju moški na podeželju precej enakovreden član družine oziroma je bil moški včasih celo bolj povezan z vzgojo otrok. Žal pa je v začetku 20. stoletja prišlo do idealizacije vloge matere. Ona je postala tista, ki skrbi za dom in za otroke. Moški je tisti, ki skrbi za preživetje družine. Delitev na moške in ženske vloge je bila vedno bolj očitna.

V družbi morata biti oba spola enako zastopana, opozarjajo strokovnjaki, prav tako je čas, da družbe presežemo stereotipe.
V družbi morata biti oba spola enako zastopana, opozarjajo strokovnjaki, prav tako je čas, da družbe presežemo stereotipe. FOTO: Thinkstock

Kot opozarja Lorentzen, pa vsi ti stereotipi prinesejo tudi kontra stereotipe, ko moški ali ženske ne morejo zadovoljiti idealov, ki jih definirajo stereotipi. Tako so se med moškimi pojavili tipi pijancev, kockarjev, poženščenih moških. Med ženskami pa tipi histeričnih žensk, seksualnih žensk, delavk in slabih mater.

Zadnjih 30 let so dosegli velik naprede glede enakosti med spoloma. Moški oziroma oče danes otroku lahko izkazuje ljubezen, jim je blizu, otroci mu zaupajo in mu vračajo ljubezen. Veliko je k temu prispeval prav očetovski dopust. Lorentzen poudarja, da morata biti v družbi oba spola enako zastopana. Ne kot stereotipa, prav tako ne sme to biti boj med predstavniki posameznih skupin, pač pa kot posamezniki. "Mi vsi smo posamezniki in ne različni skupini posameznikov," pravi Lorentzen.

Do podobnih zaključkov so se dokopali tudi na okrogli mizi na temo Moški v boju s stereotipi, ki je sledila predavanju norveškega strokovnjaka. Dobro je, da moški v Sloveniji nimajo zelo veliko težav glede stereotipov, ugotavljajo zbrani, so pa težave, ko se dogovarjajo glede starševskega dopusta, ko opravljajo določene poklice, ki so primarno ženski, prav tako so pod pritiski, ker ne morejo uresničiti podob moških, ki nastopajo v medijih in predvsem v oglasih.

Največji premik: moškemu nič več v ospredju zaslužek, pač pa čustvena podpora družini

Tudi v Sloveniji lahko govorimo o t.i. novih očetih. Očetje so s pomočjo zakonodaje in uvedbe očetovskega dopusta postali vedno bolj vključeni v skrb za otroke, družino. Kot opozarja Živa Humar z Mirovnega inštituta, govorimo o vzponu aktivnega, novega ali tudi enakopravnega očetovstva, saj so se moški vrnili v porodne sobe, več se vključujejo v aktivnosti v času nosečnosti, medtem ko je največji premik zabeležen pri prepoznavanju vloge moškega v družini. Če je še pred nekaj leti moški videl sebe v vlogi osebe, ki nosi domov denar, sta v anketi dve tretjini vprašanih odgovorili, da je njihova ključna vloga emocionalna podpora partnerki in otrokom. Žal je še vedno premalo napredka pri delitvi gospodinjskih opravil med partnerjema. Na Norveškem so na tem področju dosegli večji napredek, saj danes po anketi kar 40 odstotkov moških opravlja gospodinjska opravila.

Novodobni očetje se lotevajo gospodinjskih opravil, predvsem pa jim je vedno bolj pomembna čustvena podpora družini in sodelovanje pri vzgoji otrok.
Novodobni očetje se lotevajo gospodinjskih opravil, predvsem pa jim je vedno bolj pomembna čustvena podpora družini in sodelovanje pri vzgoji otrok. FOTO: Thinkstock

Nekaj k temu prispevajo tudi mediji oziroma oglaševalci. Aljoša Bagola, kreativni direktor pri Pristopu, opozarja, da so v oglasih ženske pogosto tiste, ki skrbijo za dom in se spopadajo z nevarnimi bakterijami, medtem ko so moški prikazani kot pivski prijatelji, veliki zapeljivci in nerodni starši. Opozarja tudi na vpliv družbenih omrežij, kjer so valute, ki res štejejo, všečki.

Pri vzgoji otrok ter njihovem pogledu na medije in oglase Bagola pomembno vlogo vidi medijski vzgoji, ki je žal zastarel predmet in zgolj izbirni. Otroci so po mnenju Bagole prebrisani potrošniki, ki se jih da vzgajati in učiti.

Vzgojitelj še vedno redkost v vrtcu, a pomembna pridobitev

Še en zanimiv sogovornik okrogle mize je bil Siniša Borovičanin, ki dela kot vzgojitelj v psihoanalitičnem oddelku Viških vrtcev. Opravlja poklic vzgojitelja, ki je pretežno ženski poklic, saj je v Sloveniji le 2 odstotka vseh vzgojiteljev moškega spola. Tudi sam je na začetku kariere počutil neprijetno, saj so se mnogi čudili, da se je odločil za ta poklic. A mu je ta poklic prinesel tudi veliko izkušenj, saj sedaj razume marsikateri položaj ženske, ki ga prej ni mogel. Prav tako je prepričan, da je tudi sam – kot vzgojitelj – pomagal marsikateremu očetu, ki se je morda lažje povezal z njim, kot pa vzgojiteljico.

Pomembno je spodbujati, da se tudi moški odločajo za primarno ženske poklice.
Pomembno je spodbujati, da se tudi moški odločajo za primarno ženske poklice. FOTO: Thinkstock

O tem, kako pomembno je, da imamo ženske v moških poklicih in moške v ženskih poklicih, ali še bolje, da sploh nimamo več delitve na moške in ženske poklice, je spregovoril Lorentzen, ki je prepričan, da bi morala država voditi kampanjo in vabiti moške, da se lotijo tudi primarno ženskih poklicev. Tak poklic je tudi poklic vzgojitelja. Otroci, ki že v vrtcu vidijo vzgojitelja na delu, si že v zgodnji starosti ustvarijo podobo moškega, ki skrbi za otroka. Vsekakor pa je vrtec prostor, kjer lahko otroci preigravajo zelo različne vloge in prav je tako, še dodaja Borovičanin.

V bistvu si moški želijo isto kot ženske

Po besedah Ingolfurja V. Gislasona z Univerze na Islandiji je odgovor na vprašanje, česa si moški pravzaprav želijo, socialna in ekonomska varnost, streho nad glavo in nekoga, ki ga lahko poljubijo. "Njihov odgovor je v osnovi takšen, kot je odgovor žensk," je opozoril.

Na Islandiji se je leta 1994 oblikovala skupina moških, ki si je prizadevala, da bi bili moški manj nasilni tako do žensk kot tudi do drugih moških in navsezadnje do samih sebe. Bolj sta vlogi moških in žensk uravnoteženi, manj je nasilja, ugotavlja Gislason.

Pravi moški ni nasilen moški, to je treba čim prej izkoreniniti
"Pomembno je presekati mišljenje, po katerem sta moškost in nasilje tesno povezana," je opozoril. Na Islandiji so tudi zagotovili pomoč za tiste, ki se želijo spremeniti. Sprva je bila namenjena le nasilnim moškim, zdaj pa je tudi za nasilne ženske, je povedal.

Bolj sta vlogi moških in žensk uravnoteženi, manj je nasilja, ugotavlja strokovnjak Gislason z Islandije.
Bolj sta vlogi moških in žensk uravnoteženi, manj je nasilja, ugotavlja strokovnjak Gislason z Islandije. FOTO: Thinkstock

V družbi, kjer je večja enakost spolov, so po njegovih besedah ženske v manjši meri žrtve nasilnih moških kot tam, kjer je enakost spolov manjša. Manj je tudi žrtev nasilja med moškimi in samomorov med moškimi.

Obravnavo teme so nadaljevali na okrogli mizi, ki jo je vodil Roman Kuhar s filozofske fakultete v Ljubljani. Gregor Majdič iz centra za genomiko na veterinarski fakulteti v Ljubljani, ki sicer raziskuje razlike med možgani žensk in moških, je dejal, da so stereotipi zakoreninjeni tako pri ženskah kot pri moških.

Po besedah gestalt psihoterapevta Tomaža Flajsa od številnih moških v času odraščanja in socializacije pričakujejo, da amputirajo del sebe, če želijo biti sprejeti kot del družbe. Temeljni instrument za doseganje tega cilja pa je vzbujanje občutkov sramu.

Jasna Podreka s Filozofske fakultete v Ljubljani pa v Sloveniji pogreša več dela pri preventivnih dejavnostih. Več prizadevanj bi bilo treba po njenih besedah usmeriti v pomoč moškim, ki to pomoč potrebujejo. Zelo pomembna pa je tudi vloga drugih moških, je opozorila.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vzdev
09. 05. 2015 17.21
+6
Kako je to čudno. Ženske in moški morajo imeti iste pravice, med spoloma mora biti enakost. Po drugi strani pa se v primeru, da pride do ločitve, otroci vedno dodelijo ženski (razen če nima kakšnih problemov). Tako, da ženske hočejo biti enake plus imeti dodatne privilegije.
batom@pinkponk.com
09. 05. 2015 22.56
+2
Pa to se zdalec ni vse. Ker so kao "neznejsi spol" bi jih moral cel cajt po rokah nosit. To ni glih enakost.
Ramzess
09. 05. 2015 12.51
+5
Teorija je eno, praksa pa drugo. Vprašajte očete, ki morajo plačevati preživnine, otrok pa ne vidijo.
batom@pinkponk.com
09. 05. 2015 10.26
+6
Histericna zenska je realnost...
ROMELS
09. 05. 2015 10.15
+9
Dedci ahtajo na otroke, ženske ga pa naokoli serjejo. To so sodobni moški reveži.
batom@pinkponk.com
09. 05. 2015 10.20
+4
Kot je nek pesnik rekel, f.u.k., slovenskih fantov grob
AnalizaA
09. 05. 2015 10.09
+6
Težava kot jo vidim jaz je v tem, da takšne posplošene ugotovitve govorijo in pišejo poženščeni moški in pomoškaste ženske.
batom@pinkponk.com
09. 05. 2015 10.17
+1
batom@pinkponk.com
09. 05. 2015 09.41
+8
Heh, babe hocjo enakost, ampak s privilegiji... Odrecte se privilegijov, pa bo enakost. Nasekajte drva, preklinjajte, popravite avto, prestihajte vrt. Ja, dejmo bit enaki!
janezccc
09. 05. 2015 08.43
+1
Hja,čas kislih,predvsem pa gnilih kumaric
batom@pinkponk.com
09. 05. 2015 06.31
+1
Enakost spolov? Torej istospolnost?
Ofca1A
08. 05. 2015 21.18
-4
Pa zene se morajo se neki zavedat....ko pride otrok..niso vec na prvem mestu
x eror
08. 05. 2015 20.32
-1
ženske so postale zelo nesramne in zahrbtne do moških od kar so postale "enakopravne" uničujejo družine vsaka bi rada bila samohranilka za 200e da prejema !otrok pa trpi...pač ženska logika no nimajo več niti srca ne ćustev...današnje matere pa sram vas je lahk no
x eror
08. 05. 2015 20.34
-2
samo ženska te lako spravi do samomora ker točno ve kaj mora naredit kaj najbol boli... nož v hrbet nam je vsem znano
kat-at
08. 05. 2015 20.41
+27
clox
08. 05. 2015 18.20
+14
Zanimivo brat komentarje evolucijskih anomalij, ki so ostale na stopnji goril. Še penis si rabijo zmanjšat in čekane dat rast, pa bodo pravi alfa samci.
adapter
08. 05. 2015 19.16
+4
A res, kaj tebi so pa lobotomijo nardil in fukcioniras samo z neokorteksom?
clox
08. 05. 2015 19.34
+1
Pa se je oglasil prvi alfa biebercek. Ce bi si tvoj oce vzel malo vec casa zate, bi bil danes moski.
ONniON
08. 05. 2015 18.05
+8
zgledujte se po Skandinaviji aja tam imajo tudi obvezno vojaško služenje za moške , razen na švedskem
adapter
08. 05. 2015 19.22
+5
Tocno tako, zadnja varovalka, ki se iz fantkov nardi moze. Zato pa gledas podivjane balkance vkljucno z nami Slovenci. Torej moski, ki z emocijami operirajo kot zenske. Samo koncni rezultat je drugacen katastrofalen .... kriminal in teror ... ter popolna odstotnost somozavesti.
adapter
08. 05. 2015 17.43
+8
moškemu nič več v ospredju zaslužek, pač pa čustvena podpora družini Ja, tako je! Se posebaj v Sloveniji, ko so tipi bolj pozensceni kot zenske. Noben si ne upa rect za povisnco .... samo da imam siht. Taksni so res potem dobri samo za zgornje. Zenske jih se pa pol varajo etc :))) V bistvu si mooski zeli jo isto kot zenske ... ja, tako je :)))
adapter
08. 05. 2015 17.53
+5
BTW in aktualna politika je rezultat tega. Sami prevaranti, ki iscejo vedno lazjo pot. Od tipov niti T. Sam Cmerarja in Barbiko pogledas in ves koliko je ura. In te volijo tako slovenski tip!!
SleepyHollow
08. 05. 2015 17.39
+22
Iz mojih izkusenj velja bolj da so novodobni očetje ljubeči družinski možje IN finančni skrbniki hkrati. Koliko frendov je postalo copata da ni res.
kat-at
08. 05. 2015 17.42
+9
kaj so zdaj copate ali kužki? Copate so tiho, kužkom se pa ukazuje,
kat-at
08. 05. 2015 17.38
+5
Mehkužec in mehkužka, kdo bo pa ekonomijo urejal? Copata jih ne zna, torej se bo morala ženska spremeniti v možačo. Na pohodu je matriarhat.
Ofca1A
08. 05. 2015 16.54
+18
In do velike spremembe mora pridt....ce sta skup fant in punca in mata otroka.....oce jemle kredit da se ma druzina okej.....pol pa zena naredi napako.....MORA OCE DOBIT OTROKA in ZENSKA GA MORA ODPLACAT!!!!!!!!!! za vsak cent pufa....in za otroka....ce se greste moje gospodicne enakopravnost
medo90
08. 05. 2015 17.20
+9
hahhaha od ženske ne dobiš nič. Jaz sem ji pokazal vrata in otroka sta pri meni ostala, tudi meni dodeljena o plačevanju preživnine ne duha ne sluha. V naši državi so ženske še vedno dominantne in si lahko dovolijo vse.
kat-at
08. 05. 2015 17.23
+1
če si jo spodil si pa res veliko naredil. :)
medo90
08. 05. 2015 19.07
+9
očitno bi jo ti gledu hahhahaah. Jaz imam pamet in jajca in vem kaj je življenje. Današnje ženske bi imele svoje otroke za okras in zato ker jih pač morajo imet...... nikakor pa nočejo sprejeti, da se ob prihodu otroka življenje spremeni, da niso one več prve pri vsemu, razvajena punčka postane mama, sprejeti je treba odgovornost za otroka........ Še bi lahko našteval, pa ni potrebe kdor razume bo vedel v čem govorim nastradajo pa otroc, vendar v mojem primeru sta dobila vsaj razumnega in ljubečega očeta izgubila sta pa družino in to za vedno. Je pa žalostno, da je tega vse več in otroc so samo inštrumenti za manipuliranje.
kat-at
08. 05. 2015 20.38
+16
dragi samohranilec.... kaj si pa prej gledu? visoke petke, ritko, dobre noge, šminka ane .. afne.... poznam take cote , potem se pa pritožujejo - pa ne prej , ne pol eno jajce niso znale speči. ti pa kar dva froca s tako pokneš. Samohranilci se mi smilijo samo v glavi
Lidija Polanec
08. 05. 2015 20.39
+0
E medo mal že pretiravaš!Kako lahko rečeš,da bi otroke imele za okras?Halo kaj ti je???
496344
08. 05. 2015 21.20
+5
Medo 90,cudi me,da njenih napak nisi videl prej
devlon
08. 05. 2015 16.47
-3
ker te jokice lahko v gospodinjstvo prispevajo samo še jokajica custva, saj copatarji niso vec sposobni zasluziti...verjetno niti zase. ce jih baba v rit brcne, se za sendvic ne bodo imeli
veselinko123
08. 05. 2015 16.46
-5
Pa naj zenske svoj posu upravlajo mi bomk pa svojga razlicni smo narjeni in naj tko tud bo!naj zenske priznajo ze enkrat da pac nimajo misic in nemorjo hlodou dvigat in da sekanje drv lihk vsaj men osebno ni kj lubse od likanja.... ..pac zivela drugacni tipi bomo pa itak zhleda itak skos evolucijo spremenil spodn utgan......ka smo tipi cedalje majn tipi in niamo vec nobngaoskga razmislanja.......dejstvo je da so zenake precej bol munipolativna pa brezbrizna bitja ko mi in to da lahk scitjo otroke mi smo pa fizicno jaci.. Zivela razlicnost pac smo drgacni in to nepomen da dec nesme bit dec!!!!me res zanima kaj bi na to reku spostovani ampak zal pokojni dr rugelj!
kat-at
08. 05. 2015 20.30
+3
dragi samohranilec.... kaj si pa prej gledu? visoke petke, ritko, dobre noge, šminka ane .. afne.... poznam take cote , potem se pa pritožujejo - pa ne prej , ne pol eno jajce niso znale speči. ti pa kar dva froca s tako pokneš. Samohranilci se mi smilijo samo v glavi.
kat-at
08. 05. 2015 20.39
sem zamešu komentar.....opravičilo, ker je za medota 90.
troll235
08. 05. 2015 16.43
+4
falco1
08. 05. 2015 16.43
+6
To je pa res sodobni oče je copata, poglejte po ljubljani dec poriva voziček mati pa nališpana v petkah zravn paradira ja tko je in on misli da ji dela uslugo sej ji jo sam medvedjo.Pa sodobna ženska ima tudi sodobno službo in s tem v dosti primerih večjo plačo kar ženske s pridom iskoriščajo in imajo dostikrat zadnjo besedo ja tko je ženske so hotele iste zap8slitvene možnosti po osamosvojitvi so jih dobile in posledice so več ločitev mamice pa do šestih delajo otroke pa vzgojiteljice vzgajajo.