Slovenija

Mors še čaka, ali bo smel pogledati v spis tožilstva

Ljubljana, 01. 07. 2010 15.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ljubljansko okrožno sodišče obrambnemu ministrstvu še ni poslalo odgovora, ali smejo vpogledati v tožilske podatke o morebitni korupciji pri nakupu oklepnikov patria. Prav tako še vedno potekajo pogajanja o reprogramiranju pogodbe za nakup oklepnikov.

Zahteva za preiskavo je bila na ljubljansko okrožno sodišče vložena 14. maja, preiskava naj bi se nanašala na slikarja Jureta Cekuto in nekdanjega namestnika vodje logistike na ministrstvu za obrambo Petra Zupana.

Ministrstvo za obrambo z ljubljanskega okrožnega sodišča še ni prejelo odgovora na prošnjo ministrstva za vpogled v zahtevo za preiskavo v zadevi Patria, je po seji vlade povedala obrambna ministrica Ljubica Jelušič. Kot je znano, je ministrstvo 23. junija sodišču posredovalo prošnjo za vpogled v del zahteve za preiskavo oz. za vpogled v tisti del spisa, ki zadeva morebitno aktiviranje protikorupcijske klavzule.

Na vprašanje, zakaj do vpogleda v spis ni prišlo že pred enim letom, ko je pravosodni minister Aleš Zalar omenil možnost vpogleda v spis, je Jelušičeva odvrnila, da informacija do ministrstva za obrambo ni prišla. Kot je opozorila, pa je vprašanje, ali bi lahko ta informacija sploh kakor koli spremenila tedanji položaj. Pojasnila je, da so takrat potekala pogajanja s proizvajalcem o prevzemu vozil. Vedeli pa so tudi, da predkazenski postopek poteka pred tožilstvom in na ustrezen način, zato so sklepali, da se jim ni treba vpletati v ta del postopka, je povedala.

Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič
Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič FOTO: Damjan Žibert

Danes je zadeva drugačna, ker gre za sodne spise. "Naš položaj je bistveno drugačen, saj smo v pogajanjih, kako reprogramirati pogodbo," je dejala ministrica. Kot je pojasnila, bi lahko bilo v sodnih spisih gradivo, ki bi morda lahko "celo izboljšalo našo pogajalsko pozicijo". Pogajanja s finskim podjetjem sicer še vedno potekajo "v duhu izhodišč, ki jih je sprejela vlada in potrdil odbor za obrambo". Izhodišča niso javna, predvidevala pa naj bi občutno zmanjšanje predvidenega števila kupljenih patrij.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
02. 07. 2010 00.43
janeznovakjohn barbara ne preiskuje patrij,tob še tebi lahko bilo jasno zato pa jih preiskuje ena prjatlca od nomenklatuire
titovka
01. 07. 2010 21.58
dolgo so rabili?????namerno ali nenamerno????
CerealGuy
01. 07. 2010 18.29
Jaz iskreno upam da se bo vojska v Sloveniji ukinla. Naj opravičim moj komentar s tem; da se 1 leto spuščam v te vode, in so le slape izkušnje, ki so mi pokazali da je velik del slovenske vojske nesposobne.
JanezNovakJohn
01. 07. 2010 17.10
-Po ureditvi meje z Hrvaško in razveljavitvi pogodbe z Patrijo bi morali zahtevati naš manjši prispevek Natu. -Prodati moramo Rolande, Izraelske havbice ter Rusko topnjačo. -Pilatuse predelajmo v Letala za boj proti toči, helikopterje v veliki meri predajmo civilni zaščiti, in reševalcem. -Zmanjšajmo vojsko postopoma vsako leto približno za 10% in povečajmo policijo za 5%, civilno zaščito in rezervo za 5 % in gasilce za 2%. -Vpeljimo brezplačne vrtce, brezplačno šolanje od osnovne šole do doktorata, vključno z brezplačnim gradivom in za študente ki študij opravljajo v roku. -Polovico vseh dividend naj gre v agencijo za razvoj. -Z 90% naj bodo obdavčljivi vsi osebni dohodki ki so višji kot je 10 kratna povprečna plača v državi. -Vpeljimo brezplačno drogo v centrih za drogiranje in na tak način odpravimo smisel dilanja in novačenja mladih v drogo.
JanezNovakJohn
01. 07. 2010 17.08
Barbara ne bo dala saj bi s tem ogrozila Janeza. Mislim da bi Barbaro morali postaviti pred sodišče, saj dolgoročno spodkopava temelje države. Z nedovolitvijo pogleda v dosje Patrija, bo povzročila nepopravljivo škodo državi Sloveniji. Nakup patrij je bistveno zmanšal sredstva za razvoj, šolstvo, socialo...
JanezNovakJohn
01. 07. 2010 16.51
Barbara ne bo dovolila, saj bi ob tem ogrozila Janeza. Vendar bi morala, saj z ne raskritjem dokumentov bo državi nastala trajna nepopravljiva škoda, ki so jo zakuhali kupljenci, katerim je prav mar Slovenija. Nakup Patrij je potrebno razveljaviti. in denar nameniti razvoju slovenskega naroda.