Slovenija

Morje ni bazen, je dom!

Ljubljana, 17. 07. 2008 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

''Ne puščaj stvari na obali in ne meči jih v morje, ker vse prinese nazaj. Pusti nas v vodi, kjer je naš dom,'' pozivajo morski prebivalci.

Radovedni fantič
Radovedni fantič FOTO: Zavod za varstvo narave

Zavod za varstvo narave je izdal zgibanko z naslovom Na obisku ob morju, v kateri opozarja, da je morje, tako kot gore in gozdovi, del narave. ''V naravi smo gostje, zato bodimo obzirni do nje in njenih prebivalcev,'' pozivajo. Zloženka, ki je v slovenskem, angleškem in italijanskem jeziku, predstavi, kaj je morje, kaj lahko obiskovalci vidijo, slišijo in doživijo. Predstavi morske prebivalce, tako tiste v, ob in nad vodo. Ne pridiga, ampak poizkuša bralca popeljati v svet rastlin in živali, ki živijo ob morju in mu predstaviti njihov pogled na obiskovanje morske obale.

V zloženki nastopa radoveden fantič, ki ga ptice nagovarjajo, naj jim prisluhne. ''Zaslišal boš ptice, šumenje valov in druge glasove morske obale!'' Rakovica mu pove, da bo vesela, če bo smeti odnesel s seboj, rastlina pa ga sprašuje, ali vidi, kako je lepa. ''Tudi drugi bi radi uživali v naši lepoti. Zato nas pusti rasti!'' mu pove. Polžek, zvezda in rak pa mu povedo, da morje ni bazen: ''Je naš dom.'' Fantek se poduči, da hrup, kričanje, glasba in hrumenje motornih čolnov motijo morske živali pri prehranjevanju, razmnoževanju in počitku. Tudi hoje po klifu ne priporočajo, ker se kruši kamen z njega. ''Če bomo hodili po obstoječih poteh, se bodo ohranile rastline.'' Prav tako ni priporočljivo kuriti ognja na obali, "ker lahko pomori živali in rastline, ki se skrivajo med kamni in v mulju".

Radovedni fantič
Radovedni fantič FOTO: Zavod za varstvo narave

Morski prebivalci dečku zaupajo tudi, da kosi lesa, veje, alge in druge rastline niso smeti. ''Morska trava, ki jo morje odloži na obalo, je kot odpadlo listje v gozdu. V njej se skrivajo številni rakci in žuželke. Dokler bodo na obali kupi morske trave, bomo vedeli, da je morje polno življenja.'' Prav tako ga prosijo, naj ne pušča stvari na obali in jih ne meče v morje, saj vse prinese nazaj. ''Če boš odnesel tudi smeti, ki jih je odvrgel neznanec, boš dober zgled,'' mu povedo.

Pojasnijo mu še, da so leščurji, meduze, morski ježki in polži doma v morju, zato jih je treba pustiti tam. ''Ob oseki se rakovice skrijejo pod kamne, alge in vetrnice pa čakajo, da jih spet zalije voda. Pazi, da jih ne pohodiš, in ne premikaj kamnov, da ne uničiš njihovih skrivališč.'' Fantič je po vseh nasvetih navdušen. ''Zdaj pa že vem! Ob morju je kot drugod v naravi. Vsakič drugače in vedno zanimivo. Komaj čakam, da se vrnem!'' ugotovi. Če bomo vsi ravnali po navodilih zloženke, se bo nadobudni deček lahko vrnil tudi kot odrasel.

Morje ni bazen!

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
20. 07. 2008 06.08
Pa ne pozabite uporabljati največ 40 W žarnic, sicer bo Al Gore žalosten!
Shark87
18. 07. 2008 14.10
Ne se samo pritoževat. Že dosti boste storil, če se boste sami tega držal. Zelo lepo napisano, res :)
Tonček Balonček
18. 07. 2008 13.49
Zelo žalostno je to, da imamo morje zasvinjano in preobljudeno, polno marin, avtomobilov in ne vem še česa, tu se gredo pa neko sprenevedanje v obliki kiča in romantike o papirčkih in nekih polžkih! Tudi otroci naj vedo, da je stvar zavožena in da potrebno drastično ukrepati, ne pa previdno stopati po potkah, to je naivna manipulacija, upreti s eje treba tej degradaciji naših multinacinalk in prostorsekga načrtovanja, to uničuje obalo in morje, ne pa neki tipi, ki odmetavajo flaše in papir ter čike, to je vse možno sanirati!!!
Myshka
18. 07. 2008 07.23
Nekateri spet v svojih komentarjih želite izničiti pomen zloženke. žalsotno pri vsem je to, da se pobira na slovenskih plažah vstopnina, za ležalnike in senčnike je porebno odšteti tudi do 10 evrčkov, ne vidiš pa čez dan nikogar, ki bi kaj delal. Ne moreš računat na ljudi, da bodo čistili za sabo, če se tega niso naučili doma. Zato pač moraš najet ljudi in jih plačat, da sproti čistijo svinjarijo. ko morje prinese travo ob plažo, bi se morala sproti ven pobirat, pa bi blo...Pa WC, poglavje zase, nasploh je vidno, da se vsi gostinci in drugi, ki služuijo v turizmu, pehajo za hitrim zaslužkom in čisto nikomur ni mar, da bi kaj naredili za svojo državo, da bi tujci od nas odnesli kaj lepih vtisov...In tukaj vlada ne more storiti prav nič, naredila je veliko dobrega, ampak hudobije v ljudeh enostavno ne more uničiti.
toni-chelsea
17. 07. 2008 18.04
kakk ste vi slovenci glupi, cenite se a, ali volite krasti morje,jel?!!
celota
17. 07. 2008 14.37
preprostež
17. 07. 2008 12.42
Največjo škodo pa povzroča hinavščina nas ljudi, ki se ne zmenimo za okolje. Najprej zabava, šele potem pride skrb za okolje. Smetimo kot za stavo, potem pa si rečemo, "eh, bodo že smetarji počistili", naslednje leto pa se ob povratku zgražamo, češ kakšne svinje so ljudje, ki so smetili.
svetilnik3
17. 07. 2008 09.18
Tole zloženko bi morali predvajati na tv kar celo leto da bi se res prijela ampak čestitke vseeno bi blo pa dobro če bi jo dali mal poslancem predvsem naj jo podarijo popoviču..........
Tonček Balonček
17. 07. 2008 07.41
Ta zavod ima več kot 70 zaposlenih! V tej zloženki gre za nek romantični pristop k ekološki problematiki! Važno je, da zgradimo čimveč marin in organioziramo številan srečanja gza lastnike dirkalnih čolnov, motoristov, skuterjev, da nas obišče čimveč vojaških ladij iz prijateljskih držav ter zda se v Kopru pretovori čimveč premoga, koksa itd. Največji prispoevek bi bil plinski terminal, o, da bi ga le zgradili, ribice bodo hvaležne...