Slovenija

Zamrznitev pokojnin ostaja

Ljubljana, 25. 10. 2012 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Potem ko je Erjavec trdil, da je dobil zagotovilo za odmrznitev pokojnin, minister Šušteršič poudarja, da predlog proračuna, ki ne predvideva usklajevanja pokojnin, ostaja. V ZSSS pa vlado prosijo, da preuči in upošteva njihove pomisleke glede predlaganega proračuna.

Socialni partnerji so se na današnji seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) seznanili s predlogom proračunov za prihodnji dve leti. Sindikate najbolj skrbi predvideno krčenje mase plač v javnem sektorju za pet odstotkov, nasprotujejo pa tudi predvidenemu selektivnemu dvigu spodnje stopnje DDV. Upajo, da bo vlada upoštevala njihove pripombe. Finančni minister Janez Šušteršič pa je poudaril, da predlog proračuna, ki ne predvideva usklajevanja pokojnin, ostaja.

Zamrznitev pokojnin ostaja.
Zamrznitev pokojnin ostaja. FOTO: Thinkstock

Vlado zaprosili, da njihove pomisleke preuči

Predsedujoči ESS in prvi mož Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je pojasnil, da je bilo danes v zvezi s predlaganima proračunoma izrečenih vrsto pripomb in da so vlado zaprosili, da te pomisleke preuči in upošteva.

Za sindikate je po njegovih besedah zelo pomembno vprašanje, ali predlog proračunov predstavlja prispevek k izhodu iz krize ali ne. Ker naj bi bile trenutno največje žrtve predloga upokojenci in brezposelni, so potrebne pomembne korekcije, je dejal. V tej luči je izpostavil, da predlog ignorira negativne trende na področju revščine.

Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič pravi, da v vladi niso nikoli govorili o nižanju plač in da bo o tem, kako bo prilagodila delovanje ožjemu proračunu, morala odločati vsaka organizacija v javnem sektorju sama.

Dotaknil se je tudi prihodkovne strani proračuna. Kritičen je bil, ker je vlada znižala davek od dohodka pravnih oseb z 20 na 18 odstotkov in ker ga želi do leta 2015 znižati na 15 odstotkov. Na ta račun naj bi se prilivi v javno blagajno zmanjšali za 200 milijonov evrov, to pa predstavlja dodaten pritisk na zmanjševanje socialnih pravic, je prepričan.

Na tem mestu je opozoril, da je Slovenija med državami z najnižjo obdavčitvijo teh dohodkov. V Nemčiji je namreč ta davek 31-odstoten, v Italiji pa 27-odstoten. To ni prava pot za privabljanje tujih investicij in zagon gospodarskega cikla, je povzel opozorila stroke.

Med pozitivnimi stranmi predloga je izpostavil predvideno povečano črpanje evropskih sredstev, a hkrati izrazil pomislek, da so ambicije tu glede na izkušnje iz preteklosti celo prevelike. Ta sredstva so za zagon gospodarstva zelo pomembna, meni Semolič.

Odtekanje denarja
Odtekanje denarja FOTO: Thinkstock

Do davčne politike v Sloveniji je bil kritičen tudi predsednik Konfederacije sindikatov Pergam Slovenije Janez Posedi. Ocenil je, da bo zelena davčna politika v državi potapljala podjetja, namesto da bi spodbujala sodobne tehnološke rešitve.

Največje presenečenje današnjega srečanja je bila po besedah Branimirja Štruklja kategorična zavrnitev možnosti znižanja plač v javnem sektorju, na podlagi česar je mogoče sklepati, da so se v vladi že odločili za odpuščanje. "To bi znal biti velik problem," je posvaril.

Šušteršič: Slovenija ni konkurenčna

Minister za finance Janez Šušteršič je danes izražene pomisleke pričakoval, saj niso novi. V zvezi z oceno o 200 milijonov nižjih prihodkih z naslova znižanja davka od dohodka pravnih oseb je poudaril, da upošteva tudi povečanje olajšave za vlaganje v raziskave in razvoj ter investicije.

Šušteršič je opozoril, da Slovenija ni konkurenčna in da je vlada ukrepala tam, kjer je lahko. Nekonkurenčni smo pri plačah, ki so se v času krize "nenormalno" povečale, je izpostavil in spomnil na 23-odstotni dvig minimalne plače v prvem letu krize. Sedaj se tega ne da popraviti, saj za to ne bi bilo razumevanja, je dodal.

Slovenija je po njegovih besedah nekonkurenčna tudi zaradi položaja trga dela. Pojasnil je, da bodo v novem zakonu o delovnih razmerjih očitno narejeni le majhni koraki k skrajševanju odpovednih rokov in zniževanju odpravnin. Za konkurenčnost bi bili potrebni pogumnejši koraki in če bi jih storili, bi bila razprava o znižanju davka od dohodka pravnih oseb legitimna, je sklenil.

Minister Šušteršič pravi, da je vlada ukrepala tam, kjer je lahko.
Minister Šušteršič pravi, da je vlada ukrepala tam, kjer je lahko. FOTO: Damjan Žibert

Zamrznitev pokojnin ostaja

V koaliciji je prišlo, kot kaže, do različnih razlag glede dogovora o usklajevanju pokojnin v prihodnjih dveh letih. Prvak DeSUS Karl Erjavec je po sestanku koalicije v ponedeljek dejal, da je dobil zagotovilo za "odmrznitev" pokojnin. Finančni minister Janez Šušteršič pa pravi, da predlog proračuna, ki ne predvideva usklajevanja pokojnin, ostaja.

Na vladi po njegovih besedah niso razpravljali o nobenem drugem predlogu, niti ni bil vložen v postopek. Kot je povedal, so imeli tudi v torek predstavitev koalicijskim poslanskim skupinam in niso sprejeli nikakršnega dogovora, da se kar koli spremeni. Je bila pa o tem razprava in ta razprava verjetno še kdaj bo, je dejal.

Podobno je povedal tudi minister za delo Andrej Vizjak. Kot je dejal, še ni vse dogovorjeno, vendar bi po njegovem mnenju težko upravičili dvig pokojnin.

Študentska organizacija podpira protestni shod, ki so ga najavile nekatere konfederacije sindikatov.


  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (326)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Biofanatik
26. 10. 2012 19.26
+1
Ne štekam; vlado prosil bla bla bla ..., a ni kot minister zaposlen v VLADI in odloča o teh zadevah. Vse prevečkrat se ministri zgovarjajo na to da o tem odloča vlada in da oni noso nič krivi.
prašek
26. 10. 2012 11.55
+4
Janez je kupil oba , Gregeca in Karlija ! Eden je predsednik parlamenta , drugi pa zunanji minister ! Kupčija se je Janezu izplačala !!
njofra47
26. 10. 2012 11.54
+2
Gospe in godpodje iz DESUS-a ali vas nič ne skrbi kaj bo z vašo stranko ob naslednjem demokratičnem izražanju ljudske volje ? Gospod Erjavec v glavnem skrbi za to, da zadrži stolček, ki ga trenutno zaseda in bo tudi pozneje znal poskrbeti za sebe.
njofra47
26. 10. 2012 09.37
+5
Toliko o verodostojnosti ljudi, ki zasedajo tako pomembna in odgovorna delovna mesta. Bilo bi smešno če ne bi bilo tragično in ponižujoče za državljane te države.
sasko-1
26. 10. 2012 09.14
+4
Tale KORL naj pa že enkrat neha nategovati nas upokojence saj so ga v bistvu sama usta, da ne rečem kaj drugega!
23345
26. 10. 2012 11.27
+4
KAREL SI IŠČE TOČKE ZA NASLEDNJE VOLITVE. DRAGI KARL, TOČK NE BO, PRAV TAKO PA TUDI NE PRI VIRANTOVI STRANKI. LAŽNIVCI
resslovenka
26. 10. 2012 18.56
Samo, da ne boste do naslednjih volitev pozabili, kako nas je ofrnažil. Govoril eno, pristal na drugo. Ej res smo ...
rekapaka
26. 10. 2012 06.14
+10
Nikjer pa ne piše, da bodo 2013 upokojencem ukinili dodatek za rekreacijo. Najbolje, da vlada razmisli o predlogu, da upokojence postreljajo v Gramozni jami. Bo najceneje! Ne pa da upokojenci umiramo na obroke! S R A M O T A!
23345
26. 10. 2012 11.28
DRAGA REKAPAKA, DOKLER NE GREMO PRED PARLAMENT IN TE HIJENE LASTOROČNO IZVLEČEMO VEN, TER JIH IZŽENEMO, NE BO BOLJE, TO JE SIGURNO. PRED PARLAMENT, PRED PARLAMENT
Pecikltigr
27. 10. 2012 10.41
NAJVIŠJA denarna socialna pomoč v Sloveniji znaša trenutno 260 € na mesec (to je VES DENAR, ki ga imajo ljudje za preživetje - po mnenju Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve (smeh) to zadošča za minimalno preživetje, za ODRASLO OSEBO in za MESEC DNI!!!), upokojenci bi pa radi dodatek za rekreacijo???
El Diablo 2013
26. 10. 2012 02.54
+7
Pa kaj se tale Ehjavc skoz neki zmisljuje. Sej smo mu jasno povedal, da bomo penzice odrl do koze. Sploh ne vem, zakaj se jim skoz laze, sej je do naslednjih volitev miren in mu tastar nc ne morjo.
SLO_the_BEST
26. 10. 2012 01.18
+2
Ajoj ta Suzanca nikol jo ne poslušam :P hehehehe
HooplaToopla
25. 10. 2012 23.24
+10
Erjavec je zunanji minister. Nima se on časa ukvarjat z nekakšnimi upokojenci in pokojninami. On rešuje Evropo in svet.
BitterMan
25. 10. 2012 23.26
+6
HooplaToopla
25. 10. 2012 23.26
+2
Sicer so si pa penzionisti kot njegovega pomočnika izvolili poslanca Simčiča. Naj se na njega obrnejo glede svojih problemov.
BB92620
25. 10. 2012 23.21
+9
Erjavec pozablja na obljube da bo izstopil iz vlade ce ne bo prislo do usklajevanja pokojnin, izgleda da je ministrski stolcek prevec dober
23345
26. 10. 2012 11.30
+3
TO JE NAREDIL PRI PAHORJU, KER SO PREMALO STISKALI UPOKOJENCE. SEDAJ KO PA SO JIH STISNILI DO KONCA , LEPO SEDI NAPREJ V VLADI. TOLIKO O PODPORI UPOKOJENCEM. LAŽNIVI KLJUKEC, KOT VIRANT,ŽERJAV,NOVAKOVA IN SEVEDA KAPO JANŠA
Fugu
25. 10. 2012 23.12
+17
Minister Erjavec, da te ni sram. Najbolj ubogemu sloju prebivalstva, ki sploh več ne ve kako naj živi, lažeš preko TV-ja, da imaš zagotovilo da pokojnine ne bojo zamrznjene, danes pa info, da bojo. Močno si želim in upam, da nikoli več s svojo stranko ne prideš v parlament, vsem upokojencem pa v uk in poduk, naj pritisnejo na lokalne veljake Desus-a, pa naj ga že enkrat spucajo iz svoje stranke. Slovenci, čas je, da gremo na ulice, če ne prej, bomo šli takrat, ko nas bo v to prisilila lakota in revščina. Sram me je, da živim v tej državi, resnično sram.
23345
26. 10. 2012 11.31
+1
SAJ NISO KRIVI DRUGI V STRANKI, KRIV JE EDINOLE ERJAVEC
BitterMan
25. 10. 2012 23.03
+10
Kdor je pa to verjel je pa res naiven. Pokojnine bi zakonsko morale rasti 4% letno, stari mayer v teh cajtih tega nebi nikoli nebi odobril, ker mu boljše življenje penzionistov lahko pokvari rezime "dosežkov".
Pecikltigr
25. 10. 2012 22.01
+13
Najboljše je da vsem vse zamrznejo, potem ko bodo vsem pobrali vse pravice - razen sebi in svoji žlahti v državnih službicah! Potem se bo pa že kar lažje zadihalo, kajne, DRAGA vlada, DRAGI poslanci in ostali DRAGI prikoritniki!? Za vas imam samo dve besedi: OINK, OINK!
pika50
26. 10. 2012 01.20
+2
Še sreča, da so zime tako mile. Bojim se, da bi v nasprotnem primeru vlada rešila probleme vseh, ki kaj potrebujejo, po sistemu, ki je veljal včasih pri Eskimih: vse, ki ne morejo živeti od lastnih moči, postaviti na mraz. Pa bi bili rešeni problemi. :-(
revolucija1
25. 10. 2012 21.46
+0
ne razumem ljudi k spijo v nogavicah bljek
BitterMan
25. 10. 2012 23.04
+1
revolucija1
25. 10. 2012 23.11
-1
okej pizamo je vredu sam da spis pa z nogavicam bljek bljek
BitterMan
25. 10. 2012 23.15
+2
jaz spim nag ampak z nogavicami. Da mam prstke tople, če pogledajo izpod kovtra.
revolucija1
25. 10. 2012 23.16
+1
Golatus
25. 10. 2012 21.29
+19
Bravo Erjavec,dokazuješ da si Janšev hlapec
mumblyy
25. 10. 2012 21.19
+14
Pokojnine bodo zamrznjene, dokler ne zmrzne zadnji upokojenec.
Bojan-F
25. 10. 2012 21.05
+5
Sem malo prelistal utrip dneva in potrjuje se moja domneva, da so guruji komuniciranja (afne) zadnje generacije zaradi rezov v izobraževanju, usposobljeni samo še za talanje minusov (-) in plusov (+) ... po spisku iz USB ključa. Glede na sposobnost artikuliranja misli teh 2 - 3 desnosučnih, ki se javljajo tudi s (kao) celimi povedi, pa je večkot očitno, da je to tako še najbolje. "več kot očitno" ... zanimivo, evidentno in 100% dokazljivo
Anonym0use
25. 10. 2012 21.00
+26
ZAKAJ NE ZAMRZNEJO PLAČ MINISTROM ,ZA NJIHOVO PRAZNO BLEBETANJE BREZ UČINKA ......
BitterMan
25. 10. 2012 23.05
+5
janša je najprej sebi dvignil plačo iz 3100 eur na 7000 eur.
Prekmurje Slovenija
25. 10. 2012 20.55
+9
Pokojnine bodo odmrznili, da bodo lahko šle v minus :)))))))))))))))))))
revolucija1
25. 10. 2012 20.38
ne razumem ljudi k spijo v nogavicah bljek