Slovenija

FOTO in VIDEO: Jezni Moravčani: Kjer so bili nekoč Havaji, je zdaj deponija, ogroženo je tudi naše zdravje

Moravče, 14. 03. 2017 08.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Kepic
Komentarji
78

Jezero Havaji je bila nekoč priljubljena izletniška točka Moravčanov in okoliških prebivalcev. Zdaj je na tem območju, kot pravijo, deponija. Krajani so prepričani, da podjetje Termit pod pretvezo, da gre za sanacijo opuščenih peskokopov, tam odlaga nevarne odpadke. V Termitu pa odgovarjajo: "Za izvajanje del imamo vsa potrebna dovoljenja." Dodajajo še, da to ni bilo nikoli jezero, ampak industrijski bazen.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
V videu si poglejte, kako je nekoč izgledalo jezero Havaji in kaj o njem pravi moravški župan.

"To je bila sama mivka, bela okoli, voda turkizno zelena, kopalcev morje ..." Tako območje Drtiškega jezera, ki se ga je zaradi belega kremenčevega peska in kristalno čiste vode prijel vzdevek Havaji, opiše eden od domačinov. Ti so zaradi izginjajočega jezera ogorčeni, menijo pa tudi, da podjetje na območju opuščenih peskokopov pod pretvezo, da gre za sanacijo izkopnih jam, deponira nevarne odpadke. Da bi to ustavili, so ustanovili civilno inciativo.

"Menimo, da podjetje na območju nekdanjega jezera odlaga stranske produkte industrije, kot so steklena vlakna, ki so prepojena s formaldehidi in podobnimi strupenimi stvarmi, elektrofilterski pepel, za katerega sumimo, da je radioaktiven, razne plastične odpadke," je dejal dr. Jurij Kočar, pobudnik in ustanovitelj civilne inciative.

Krajani zaskrbljeni, a Termit odgovarja, da ima vsa potrebna dovoljenja

V prvi vrsti, kot poudarjajo Moravčani, jih skrbi za njihovo zdravje. "To po naših ocenah v teh naseljih precej peša. Zelo pogosti so primeri turbekoloze, tudi raka," je povedal Kočar. Krajani izpostavijo pogosto obolevanje za pljučnimi boleznimi, kot je, denimo, astma.

A podjetje odgovarja, da na območju jezera ne odlaga ničesar. "Odlaganje za to, kar mi delamo, ni pravi izraz in naši peskokopi niso odlagališče. Res pa je, da sprejemamo inertne in nenavarne odpadke. Izključno inertne in nenavarne odpadke," je dejala predstavnica podjetja Termit Alenka Pavlin. Za te pa da imajo vsa potrebna dovoljenja: "Celotna naša dejavnost je pod stalnim nadzorom inšpekcijskih služb in drugih strokovnih služb."

To so nam potrdili tudi na ministrstvu za okolje oziroma tamkajšnjem inšpektoratu, kjer navajajo, da je bilo pri pregledih ugotovljeno, da družba z odpadki ravna skladno s predpisi. "Inšpekcija za okolje je med drugim ugotovila, da Termit gradbene odpadke pred odložitvijo predela v proizvode. Izdelan imajo Načrt ravnanja z odpadki, kot to določa Uredba o odpadkih, sanacijo z umetno pripravljeno zemljino izvajajo v skladu z Načrtom uporabe in rudarskim projektom," so sporočili z ministrstva za okolje.

Moravčani na območju nekdanjega jezera opažajo nenavadne pojave.
Moravčani na območju nekdanjega jezera opažajo nenavadne pojave. FOTO: civilna inciativa Moravče

Civilna inciativa pa izsledkom teh institucij ne verjame: "Jaz dvomim, da je s temi papirji vse v redu, ker glede na to, da imajo dovoljenje za deponiranje 30.000 ton raznih inertnih materialov na tem območju, bi morali imeti tudi poročilo o stanju okolja, ki pa ga podjetje ni izdalo," je dejal Kočar.

Jezero ali industrijski bazen?

Predstavnica podjetja Pavlinova je sicer poudarila, da na tem področju nikoli ni bilo jezera. Izpostavila je, da je bilo jezero Havaji v resnici "industrijski bazen, ki je del Termitovih čistilnih naprav". V njih pa se ne sme kopati in se nikoli ni smelo kopati, je dodala Pavlinova. Območje opuščenih peskokopov pa da je del njihovega rudarskega prostora. "Dostop nepoblaščenim osebam je na to področje prepovedan," je poudarila predstavnica podjetja.

Predstavnica podjetja Termit Alenka Pavlin je poudarila, da krajani na območje njihovih peskokopov ne bi smeli zahajati.
Predstavnica podjetja Termit Alenka Pavlin je poudarila, da krajani na območje njihovih peskokopov ne bi smeli zahajati. FOTO: Miro Majcen

Za penečo vodo je krivo gnojenje?

Domačine poleg prahu moti neprijeten vonj, ki se širi po okolici. Ta je, kot so povedali, še posebej moteč v poletnem času, ko se temperatura ozračja dvigne nad 30 stopinj Celzija. "Vsaka gnojnica bolj smrdi, kot to," pa na očitke odgovarja Pavlinova. Predstavniki inciative nam med drugim pokažejo fotografije peneče vode. A tudi za to podjetje Termit krivi – gnojnico.

Predstavnica podjetja o vodi, ki se peni: "Od gnojenja pride to."
Predstavnica podjetja o vodi, ki se peni: "Od gnojenja pride to." FOTO: civilna inciativa Moravče

Krajani pa besedam predstavnice družbe Termit ne verjamejo, zato so razpisali spletno peticijo, na lastne stroške pa so naročili svojo preiskavo, neodvisno od občine in državnih institucij, saj menijo, da bodo le na ta način zavarovali okolje, v katerem živijo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JanZiska
14. 03. 2017 09.32
-26
Lepo povedano, gre za industrijsko rabo prostora oziroma za rudniški prostor. Ljudje si pa naivno želijo smrekic in marjetic. Dajte že enkrat razumet brez industrije ni napredka in razvoja, ni družbenega standarda, ni pokojnin in zdravstvenega varstva. Če želite neokrnjeno naravo jo boste našli na Bližnjem in Srednjem Vzhodu.
sagesse
14. 03. 2017 09.19
+67
Prav gotovo ima podjetje vse papirje,katere pa je pridobilo na koruptiven način,ker ga ni zakona v sloveniji v katerem bi našli,da lahko na kmetijskem zemljišču delaš odpadno deponijo.... še en klasičen primer korupcije v javnem sektorju.... sedaj bi morali iti novinarji korak naprej in najti podpis državnega uradnika,kateri je podpisal dokumente in odgovorni bi ga morali TAKOJ odpustiti iz službe.Na takih in podobnih primerih bi morali očistiti javni sektor....ker to da je nekdo dopustil,da zastrupljajo vse nas(za nekaj tisoč eu) je alarm,......
Repat
14. 03. 2017 09.33
+12
desirous
14. 03. 2017 09.35
+18
Nihče iz javnega sektorja ne bo odgovarjal. Če še v takih primerih ko dokazano zafurajo davkoplačevalske milijone (razgradnja tovarne sladkorja) ni bil nihče obsojen. V skrajnem primeru odgovornega prestavijo na drugo dobro plačano pozicijo. Dobrodošli v sLOVEniji
tedoVV2HCmedo
14. 03. 2017 10.14
+1
Mediji, zlasti ta tukaj, ne iščejo krivih, ker bi se kmalu našli na sodišču, saj bi jih medijsko spoznan krivec tožil zaradi žalitve, medij pa ne bi mogel prinesti 100%-nih dokazov, da je ta človek res kriv.
sagesse
14. 03. 2017 10.24
+3
tedoVV2CHmedo// NI res... pod vsakim dokumentom je podpis--pod čisto vsakim.Če je nek inšpektor podpisal,da se lahko v bližini kmetijskih zemljišč,nahaja deponija strupenih odpadkov,ga ni zakona ali sodišča da ga reši odgovornosti.Problem je v našem javnem sektorju in vam bom razložil,kako večina razmišlja... Ko je bil problem gromozanskega grškega javnega dolga,, mu je kompleten slovenski javni sektor stopil v bran,,pa ne iz naslova,da se jim grki smilijo(briga jih za grke) ampak izključno iz naslove,ker vedo,da jih je v slovenskem javnem sektorju najmanj 50.000 preveč in so se bali domino efekta in da bodo odpuščanja tudi v prezadovženi sloveniji.Vedo,da so jeziček na tehtnici na vsakih volitvah in volijo tistega,kateri jim omogoča lagodno življenje za relativno malo dela...in prav vsakega koruptivnega javnega delavca,bodo poskušali zaščiti--- morala in etika..... šolski primer....
JanZiska
14. 03. 2017 10.26
+3
Težko karkoli komentirati, če je prva izjava laž, industrijsko rudniško območje pač ni kmetijsko zemljišče. lepo bi bilo če bi ljudje poznali vsaj osnove urbanizma, preden dajejo sodbe.
sagesse
14. 03. 2017 10.37
+5
JanZiska// Nek državni uradnik-za določeno vsoto denarja,spremeni namembnost zemljišča iz kmetijskega v zazidljivo parcelo.da je stvar še bolj čista,za še malo denarja, spremeni zazidljivo v industrijsko... na pairju je vse čisto.... toda v praksi je to zemljišče sredi kmetijskih travnikov,,,,, kdo ima sedaj prav......... in ker taki kot ste vi---absolutni materialisti-- ste pripravljeni za vsotico denarja,, zaj... generacije naših zanamcev....
Darko32
14. 03. 2017 09.01
+49
Tukaj vidimo isti problem kot ga vidimo na generalni sliki. Tu je korupcija med inšpektorji in izvedenci, kateri pišejo mnenja na podlagi papirjev in tudi če je v naravi jasna slika in samo prepodnil bi se ter vzel vzorce in jih analiziral. Teh analiz pa ne smejo narediti, ker bi potem naredili domino efekt in udarili v srce koruptivnega delovanja. Tukaj se vidi, da je miselnost slabša od BALKANSKEGA. Ljudje potem upravičeno ne verjamejo nikomur.
caspera1
14. 03. 2017 09.15
-33
Ah, daj ne pretiravaj - za konkretni primer mislim, za kakšnega drugega čisto možno. Najprej naj nehajo s pesticidi negovat svoje trave in okrasne vrtove teli ogorčeni vaščani. Dvoličneži.
sagesse
14. 03. 2017 09.20
+28
casperaa/// predvidevam,da ste javni sektor,,,je tako??
desirous
14. 03. 2017 09.31
+22
casperaa - pesticidi ki jih morda uporabljajo vaščani so pljunek v morje v primerjavi s količino in toksičnostjo strupov s katerimi Termit "sanira" peskokope.
murate
14. 03. 2017 09.59
+9
casperaa ,le zakaj ljudje ne verjamemo nobeni zadevi več in povsod predvidevamo,da se goljufa ,krade ,onesnažuje ,prikriva izigrava zakone...