Slovenija

Zapleti pri registraciji mopedov: 'Jaz kot bodoči lastnik bi moral biti star 105 let, moji priči pa 120 let'

Ljubljana, 07. 04. 2017 11.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Kolesa z motorjem, ki ne presežejo hitrosti 25 km/h, bodo morala biti s 1. majem registrirana in opremljena z registrskimi tablicami. A pri tem že prihaja do zapletov, sploh pri lastnikih, ki nimajo papirjev o lastništvu. Enemu od njih so na primer rekli, da je pri 59 letih premlad, da bi lahko bil lastnik mopeda. Način dokazovanja lastništva je odvisen od konkretnega primera, odgovarjajo na ministrstvu.

Vozniki motorjev, ki imate hitrost omejeno na 25 km/h, imate še manj kot mesec dni časa, da registrirate svoja kolesa s pomožnim motorjem. S prvim majem bosta namreč obvezni registracija mopedov in uporaba čelade. Tako narekujeta oktobra lani sprejeti noveli zakona o motornih vozilih in o pravilih cestnega prometa. Vozniki, ki so se tega lotili, pa se že soočajo s prvimi birokratskimi ovirami.

Kdor bo želel registrirati moped brez ustreznih računov in pogodb, bo moral v posebnem upravnem postopku dokazati svoje lastništvo.
Kdor bo želel registrirati moped brez ustreznih računov in pogodb, bo moral v posebnem upravnem postopku dokazati svoje lastništvo. FOTO: iStock

Na družbenih omrežjih se tako množično deli pripetljaj Ljubljančana, ki je svojemu prijatelju poskušal pomagati registrirati star moped Tomos "Laura", letnik 1969, ki ga je kupil preko Bolhe. "Ker se je spremenil zakon in ga je potrebno po novem registrirati, se je po telefonu pozanimal, kako je v zvezi s pridobivanjem lastništva, ker seveda star moped nima več papirjev. Na drugi strani žice je dobil odgovor, da to sploh ni problem, če nima papirjev in, da za pridobitev lastništva (za kasnejšo registracijo) potrebuje le dve priči," opisuje.

Prijatelja sta šla z njim, zapletov niso pričakovali. Dokler jih niso na tehničnih pregledih povprašali po letnicah rojstva: lastnik motorja 1958, priči pa 1961 in 1959. Odgovor jih je šokiral: "Gospod, vi niste dovolj stari, da bi bili lastnik, priče pa morajo biti 15 let starejše od lastnika," jim je odgovorila zaposlena. Najprej so mislili, da se šali, nato so ugotovili, da gre zares. Taka so pravila novega zakonika. Tisti, ki želi pridobiti lastninsko pravico nad vozilom, ki nima papirjev, mora:
- biti 18 let starejši od vozila,
- priči, ki ju pripelje s seboj, morata biti 15 let starejši od njega

"V tem primeru mora biti kolega star 66 let. Midva (priči) pa 81 let. Naj grem v dom upokojencev po enega ateja ali kak....?" se nekje na meji med smehom, zgražanjem in nejevero sprašuje avtor zapisa.

In takoj nato navede še drug primer: "Na sejmu starodobnikov želim kupiti vozilo oldtimer starodobnik, predvojni motor Sachs Wanderer letnik 1930, ki pa (po 87 letih nima več dokumentov). Jaz kot bodoči lastnik, bi torej moral biti star 105 let. Moji priči pa 120 let. Pa dajte mi povedat, kateri idiot v parlamentu si je to sploh izmislil in kateri idioti so to izglasovali in potrdili?" je razočaran in našo državo zato poimenuje kar "Bananastan".

Njegova objava je požela več kot 1700 reakcij in preko 2000 delitev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zmeda za lastnike, ki nimajo papirjev o lastništvu

Osnova za vpis v register vozil je dokaz o lastništvu mopeda, torej račun, pogodba ali kakšen drug dokument s podatki o prometu in lastništvu. Pri novejših mopedih, katerih lastniki lahko dokažejo lastništvo, načeloma ne bi smelo biti težav.

Vsi pa vemo, da je na ulicah ogromno starejših modelov mopedov, ki so verjetno že večkrat ali pa vsaj dolgo nazaj zamenjali lastnika, prehajanje vozila iz rok v roke pa je bilo (največkrat med mladimi) najverjetneje opravljeno brez vseh papirjev. "Koliko je pri nas mopedov brez papirjev, ne ve nihče, se pa po Ljubljani po ocenah vozi precej več kot 1000 Piaggovih mopedov ciao, ki so zelo priljubljeni med najstniki. Izvor in poreklo marsikaterega od teh bo zagotovo težko dokazovati," so zapisali pri AMZS-jevi Motoreviji.

Kdor bo želel registrirati moped brez ustreznih računov in pogodb, bo moral v posebnem upravnem postopku dokazati svoje lastništvo.

Vozniki mopedov bodo po novem morali uporabljati tudi zaščitno čelado, poleg tega pa bodo morali voziti po kolesarskih stezah.
Vozniki mopedov bodo po novem morali uporabljati tudi zaščitno čelado, poleg tega pa bodo morali voziti po kolesarskih stezah. FOTO: iStock

Ministrstvo: Način dokazovanja lastništva je odvisen od konkretnega primera 

Ministrstvo za infrastrukturo je včeraj na svoji spletni strani objavilo seznam najpogostejših vprašanj in odgovorov. Med njimi je bilo tudi vprašanje, ali se posebni ugotovitveni postopek izvede za vse mopede na enoten način, npr. z dvema pričama? 

In odgovor? "Ne. Način dokazovanja nespornosti lastništva mopeda in pogoja, da je bil moped na ozemlju Slovenije pred 1. majem 2004, je odvisen od konkretnega primera. Ali je treba kakšno dejstvo dokazovati ali ne, odloča uradna oseba, ki vodi postopek, glede na to, ali utegne to dejstvo vplivati na odločitev o stvari."

Kot pojasnjujejo, bo registracijska organizacija po prejemu vloge za registracijo mopeda in prilog sama presojala, katera dokazila je morebiti še treba priložiti oz. katera procesna dejanja opraviti. V poštev tako pridejo vsa listinska dokazila, potrdila uradnih evidenc, izjave strank, izjave prič. Verodostojnost izjave stranke oziroma izjave prič referent registracijske organizacije presoja po načelu proste presoje dokazov, kar pa pomeni kritično in logično presojo dokazne vrednosti vsakega dokaza posebej in medsebojnega učinkovanja dokazov. Referent, ki vodi postopek, pa mora opozoriti stranko na kazensko in materialno odgovornost, če bi dala krivo izjavo (kazenska odgovornost po 284. členu Kazenskega zakonika). Stranke (vložnik, priče) podajo svoje izjave ustno.

Registrska tablica in obvezna čelada

Za prvo registracijo mora lastnik mopeda (ki je dokazano njegov) predložiti tudi potrdilo o skladnosti vozila (homologacijo), če gre za moped, pridobljen v drugi državi članici EU po 1. maju 2004 ali pa je po tem datumu kot nov kupljen v Sloveniji. Več o postopkih si lahko preberete tukaj.

Po vpisu v register vozil, izdaji izjave o skladnosti in opravljenem tehničnem pregledu bo moped dobil tudi novo registrsko tablico, ki jo bo moral lastnik namestiti na zadnji del mopeda. Ta se bo na počasnejših mopedih po barvi razlikovala od vseh drugih. Številke na tablici, široki 150 in visoki 110 milimetrov, ne bodo črne, ampak rdeče, tablica pa bo opremljena tudi z grbom Evropske unije in grbom občine s sedežem upravne enote, ki je moped registrirala.

Vozniki mopedov bodo po novem morali uporabljati tudi zaščitno čelado – bodisi motoristično bodisi kolesarsko, poleg tega pa bodo morali voziti po kolesarskih stezah. Kjer jih ni, bodo smeli mopedi voziti ob desnem robu smernega vozišča v smeri vožnje, v vseh primerih pa bodo morali voziti drug za drugim (in ne en ob drugem), še pojasnjujejo pri Motoreviji.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (281)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BŠK
09. 05. 2017 12.34
+5
To je mogoče samo pri nas. A potem bom moral biti jaz starček, če želim biti nekomu priča ali imeti legendo? To ni nič drugega kot prisiljevanje v nakup novih prdul in uničevanje tehnične dediščine! A sedaj bom moral tudi bicikl in vprežno vozilo registrirati? A ste za-to,da se upremo in naredimo protestni krog po naši dolini Šentflorjanski?
petraza
10. 04. 2017 20.05
+6
pa kaj sam še to manjka da bo treba kolesa registrerat
FesterAdams
09. 04. 2017 21.05
+2
Jaz vozim BMW R65 in sem ga kot starodobnika registriral za 50 do 60 €. Stavim, da bodo lastnike flekserjev bolj ftegnili...
FesterAdams
09. 04. 2017 21.02
+6
Kje je dovolj idi otov za nastajanje take zakonodaje? Ja v parlamentu valjda! Tam jih je po volji mnogo...
tornadotex
09. 04. 2017 14.06
+10
Banana republika...
roby80
09. 04. 2017 09.41
+1
Prijaviš policiji kot najdeno stvar, imaš eno leto pri sebi, na to po Stvarnopravnem zakoniku postaneš lastnik z papirji, če se seveda v tem času ne najde lastnik ali izhaja da je stvar ukradena. Seveda ste tisti ki ga želite sedaj registrirati eno leto prepozni. LP
FesterAdams
09. 04. 2017 21.03
+3
Roxy79
08. 04. 2017 21.29
+9
No ja............Sej so bili tud učasih bicikli registrirani. in so imeli tablico...............(pa je bilo več biciklov kot avtomobilov),,tko da država bo tudi tukaj izvohala denar (tehnični pregled, zavarovanje,taksa........................)
murate
09. 04. 2017 20.41
+2
DAJ ne omenjaj več koles sicer BOŠ ZA OTROKE KUPOVAL VINJETE
FesterAdams
09. 04. 2017 21.04
+3
Mejduš
08. 04. 2017 18.11
+8
Jaja po revčki je treba vžgat da še tisti zadni fičink mu poberejo,sej če bi pa po tistim vžgali ki imajo visoke plače in še zraven kradejo državno premoženje bi pa itak dobili kuglo betico.
kolo1982
08. 04. 2017 17.23
+11
:) 25km/h...sej je prav da so zavarovana in imajo registrsko, samo vse bi moralo biti po hitrem postopku. S casnim kolseom imam povprečno hitrost od 25-35 km/h...makisimalen hitrostni rekord pa 89,6 km/h. Še kolesa na tehnični, al kaj?
toxicox
08. 04. 2017 16.29
+21
to je kozlarija čelada ja registracija je pa samo obrijanje slovencev dol z tem cmerarjem
jonbonslon
08. 04. 2017 16.11
-17
še en dober udarec za črni trg, SLOVENIJA bravo!
mona
08. 04. 2017 14.57
+15
Ali moram registrirati navaden bicikel, kateri gre po ravnem najmanj 35 km/h, po klancu navzdol pa, da se ne menimo koliko?????
ŠKIS
08. 04. 2017 16.03
+17
mal se pocaki pa bos tudi bicikl registriral pri teh idiotih
masni
08. 04. 2017 14.40
+13
Če iščete še živeče stare priče,nič bat, se javite na uradu borcev OF Slovenije jih lahko posodimo stare od 16 do 105 let.
proofreader
08. 04. 2017 14.23
+4
31. člen (pogoji za registracijo) (2) Ne glede na 1. točko prejšnjega odstavka se registrira starodobnik, moped, traktor in traktorski priklopnik, če je bil na ozemlju Republike Slovenije pred 1. majem 2004, ter bivalni priklopnik, izdelan pred 1. januarjem 1998, če lastništvo vozila ni sporno.
hotchilipoper
08. 04. 2017 13.56
+13
Kretenizem prve klase
Unionko
08. 04. 2017 13.53
+23
Radi se primerjamo s Švico, ampak v švici lahko imaš naprimer tri avte, registracijo, zavarovanje in tablice pa samo za enega. Tistega ki trenutno uporabljaš daš tablice in velja zavarovanje in registracija. Mi bomo druga švica ob svetem nikoli!
kokon12
09. 04. 2017 15.04
+3
točno tako ++++++++++++++++++++++++++++++++++
kratkovidni
08. 04. 2017 13.45
+29
kdaj bojo pa tajkuni dokazal izvor premoženja
mallonge
08. 04. 2017 14.38
+9
Oni lastnino avtomatsko dokažejo s posedovanjem. cerarkretenizem.
letmeseeit
08. 04. 2017 12.26
+6
ja rezultati uradnikov stranke SMC
najvsivedo
08. 04. 2017 12.40
+11
Poslanec odvetnik SMC-ja je naravni talent bo vse motorje za sto let nazaj uredil v svoji odvetniški pisarni.
Mil?007
08. 04. 2017 12.14
-19
Zadnji čas. da so se spomnili. Te 50 let stare dvotaktne smrdljive mlinčke je treba spravit s cest. Večina Ciaotov na primorskem je itak ukradena v Trstu in Gorici. So džankiji v NG in KP našli dobro tržno nišo. V NG grejo piagioti za 50 eur, če ni papirjev obvezno na odpad pa v prešo.
jonbonslon
08. 04. 2017 16.13
-2
felix58
08. 04. 2017 11.41
+5
če ne smeš komentirati potem ne imet tega sploh na spletu "doktorji"