Slovenija

Ton odpadkov se lahko znebimo, če prižgemo manj sveč

Ljubljana, 14. 10. 2011 11.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Sloveniji prižgemo rekordno število sveč, temu primerna je količina odpadkov. Okoljsko ministrstvo želi z akcijo Bi prižgali letos svečo manj? spodbuditi ljudi, da zmanjšajo število sveč in s tem varujejo okolje.

Samo s prižiganjem sveč v Sloveniji vsako leto ustvarimo 8000 ton odpadkov. Lanski podatki kažejo, da jih v enem letu prižgemo več kot 20 milijonov. Ob 1. novembru – dnevu mrtvih prižgemo več sveč kot kateri koli drugi narod. V tem obdobju jih samo na ljubljanskih Žalah prižgemo okoli pol milijona.

Na Ministrstvu za okolje in prostor (MOP) so zato pred letošnjim dnevom mrtvih pripravili akcijo z naslovom Bi prižgali letos svečo manj? Na ministrstvu želijo z akcijo preprečiti in zmanjšati količine odpadkov, kar se ujema z novo okvirno direktivo 2008/98/EC o odpadkih.

Direktiva določa petstopenjsko hierarhijo ravnanja z odpadki, ki jo morajo države prednostno upoštevati pri načrtovanju politike in pripravi zakonodaje. Prvo mesto zaseda preventiva, in sicer preprečevanje nastajanja odpadkov, na drugem in tretjem mestu sledita priprava za ponovno uporabo in recikliranje. Na četrtem mestu je druga predelava, kot je na primer energetska, nato pa je še zadnja možnost – odstranjevanje in odlaganje, pišejo na spletni strani RKC, ki tudi sodeluje pri akciji.

Dolžnost MOP je, da delovanje te hierarhije dosega tudi tako, da državljane ozavešča o tem, kako lahko preprečijo nastajanje odpadkov. Slednje se lahko omeji tako, da vsak od nas spremeni odnos do okolja in se zaveda, da odpadki ne nastanejo sami od sebe.

Plakat akcije Bi prižgali letos svečo manj?
Plakat akcije Bi prižgali letos svečo manj? FOTO: Ministrstvo za okolje in prostor

Okolju prijazne sveče in zabojniki 'samo za sveče'

Sicer ekologi opozarjajo, da so najslabše plastične sveče, ki pa jih kupuje kar 90 odstotkov ljudi. Ostanki se težko razkrajajo, poleg tega pa pri sežigu nastajajo emisijske vrednosti. Okolju bolj prijazne so sveče trikotnikom s številko pet na sredini ali napisom PP, ki pomeni, da je ohišje iz polipropilena, primernega za recikliranje. Pri nekaterih lahko menjavate samo vložek z voskom, ohišje pa lahko uporabljate več let. Trajne so iz stekla in keramične, pri čemer bodite tudi pri nakupu vložka pozorni na oznake za recikliranje. Obstajajo pa tudi sveče, ki za gorenje uporabljajo tekoči vosek, ki ga po potrebi dolivamo, pa tudi solarne z večno lučko, ki za svoje delovanje izkoriščajo svetlobo.

Ostanke sveč, ne glede na material, je treba odlagati v zato namenjena zabojnike za odpadno embalažo. Za zabojnike mora poskrbeti upravljavec pokopališča. Ob pokopališču morajo biti zabojniki za zelene odpadke ločeni z zabojniki z napisom 'Samo za odpadne nagrobne sveče'. Največ pa lahko stori posameznik, ki bi se moral zavedati, da s številnimi svečami ne izraža močnejše ljubezni do pokojnika. In povpraševanje že od nekdaj narekuje trg – če boste kupovali okolju prijazne sveče, bodo svečarji slej kot prej tradicionalne materiale zamenjali z novimi, okolju prijaznejšimi.

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cjele
15. 10. 2011 08.42
Informacije za potrošnike Večino sestavnih materialov odpadnih nagrobnih sveč je mogoče reciklirati. Zato je odpadne nagrobne sveče potrebno oddajati ločeno, v posebej za ta namen postavljene zabojnike na pokopališčih, na katerih je vidna oznaka z napisom »samo za odpadne nagrobne sveče«. Za učinkovit in nemoten proces zbiranja, odvažanja in nadaljnje predelave odpadnih nagrobnih sveč je pomembno, da obiskovalci pokopališč ločeno oddajajo v zabojnike samo odpadne nagrobne sveče, ki so opremljeni z napisom "samo za odpadne nagrobne sveče", in vanje ne oddajajo drugih vrst odpadkov in nečistoč. Pokopališča morajo biti torej opremljena z zabojniki, ki omogočajo ločeno oddajanje več vrst odpadkov: odpadne nagrobne sveče, kamor spadajo samo odpadne nagrobne sveče, biorazgradljive odpadke, kamor spadajo cvetje, plevel, listje, pokošena trava, stara zemlja lončnic, odpadki od urejanja grmovnic, papirni robčki in vrečke, odpadno embalažo, kamor uvrščamo plastične vrečke, plastične lončke, plastenke pijač, živil, čistil in pralnih sredstev, sestavljeno embalažo, in druge odpadke, ki niso biološko razgradljivi, kamor spadajo ohlajen pepel, keramika, porcelan, zamaščene folije in manjše količine stiropora, plastificiran papir, krpe, tkanine, usnje.
Cjele
15. 10. 2011 08.36
To kar pišejo na MOP recimo tole: Ostanke sveč je zelo težko predelati. Pri sežigu se v zrak sprošča strupen plin klor, opozarjajo na MOP. Sveče se ne sežigajo ampak reciklirajo in ponovno uporabijo. Tako da kdo je tole pisal iz MOP-a se naj najprej pozanima kako je s to zakonodajo.
Cjele
15. 10. 2011 08.30
TEKK14.10.2011, 14:513 Sveče so res velik naravovarstveni problem ravno zaradi plastike, ki se zelo težko reciklira ali sploh ne. MALCE SE PROSIM POZANIMAJ KAKO JE S TEM, NAMREČ VSE SVEČE SE RECIKLIRAJO NAJLAŽJE IN NAJMANJ PROBLEMOV JE Z PLASTIČNIMI SVEČAMI,STEKLENE SVEČE ŠE PA ZAENKRAT NIHČE NE RECIKLIRA,zato lahko mirne duše prižigate sveče v ogromnih količinah saj s tem tudi država kasira denar od davkav in tudi od vsake sveče ki se proda se plača tudi reciklaža.
comment123
15. 10. 2011 07.43
DOVOLJ JE, ČE NA VSAKEM GROBU GORI ENA SVEČKA. LJUDJE OSVESTITE SE, PRIVARČUJETE IN NAREDITE MNOGO ZA NAŠO ZEMLJO !
est
15. 10. 2011 07.01
Sveč bi se porabilo veliko manj, če bi svečarji delali sveče iz bolj kvalitetnega "voska".Nekatere sveče pogorijo samo na pol in ni ga junaka, ki bi jo ponovno prižgal, da bi zgorela do konca.
simevlado
15. 10. 2011 01.09
predlagam da slovenija kot pametna in napredna eu drzava uvede pokopališke redarje ki bodo merili koliko sveč je kdo prižgal koliko co2 je proizvedel... v * je vse mogoče. na žalost.
tepee
14. 10. 2011 19.23
jaz prižgem 2x na leto tisto pravo svečko,ki cela zgori in ni nobenega odpadka,kar pa se mi zdi ravno prav,ko se spominjam stare mame.
hint
14. 10. 2011 16.15
Namesto sveč bi morali tako kot judje na grobove polagati kamenčke. Koristi takšne prakse bi bile velike tako za naravo kot denarnico le svečarji bi potegnili krajšo
JurijGrmMlajsi
14. 10. 2011 16.11
galiot ENAKO!!!
galiot
14. 10. 2011 15.29
Jaz razmišljam takole celo leto enkrat na teden nesem svečo,na naš domači grob in tako bo tudi 1. novembra bo pa večja kakor ostale čez leto...
vlak
14. 10. 2011 15.00
Jaz sem svoje najbljižnje spoštovala,ko so bili živi in zdaj,ko jih ni več nesem na grob vsak teden svečo ker taktat se mi žalostna in ranjena duša umiri.Je pa res vsak zase ve ali bo nesel ali ne.
puj
14. 10. 2011 14.58
Popovič je že poskrbel za ekologijo v Ankaranu!
civitasstain@gmail.com
14. 10. 2011 14.53
b77 -" smo narod ograj, škarp sodišč in sveč! najprej seograjujemo in tožimo, potem pa ena velika navidezna hinavšna" Sigurno, da takim, ki si v sporu ne boš nosil sveče, ampak tistim rajnim na katere mislim in so mi bili včasih najbližji in te imam jaz osebno veliko. P.S. Sicer pa. Ne umirajo samo stari in upokojenci. Na pokopališčih je tudi mladina, sošolci, sodijaki, ob cesti so grobovi najstnikov. s križi, cvetjem in svečami. Si na to malo pomislil. Tudi to premisli!
sicop
14. 10. 2011 14.51
Sveče so res velik naravovarstveni problem ravno zaradi plastike, ki se zelo težko reciklira ali sploh ne. Res pa je, da lahko kar nehate z takšnimi reklamami in se raje osredotočite na kakšne tovarne, ki jih je v Sloveniji ogromno (ne, ni samo Lafarge), ki onesnažujejo tako zrak kot vodo s svojimi odpadnimi vodami ter tudi ljudi. To onesnaževanje se dogaja čisto vsak dan in ne preneha.
mikimaus98
14. 10. 2011 14.48
zakaj pa potem ne kupijo sveče, ki gori 30 dni?pa še ne kadi se iz nje,...sicer pa naj vsak dela kar mu paše...
kavagre
14. 10. 2011 14.45
IZKAZUJTE LJUBEZEN DO NAJBLIŽJIH ŠE TAKRAT KO ŠE ŽIVIJO IN SE Z NJIMI VESELITE VSAKEGA DNE Z NJIMI....
civitasstain@gmail.com
14. 10. 2011 14.43
ss09- " se podpišem pod ta naslov! Kupujmo raje hrano !!! Ja, kak ti misliš o rajnih, tako bodo drugi o tebi, ko bo zadnja ura. Sicer pa Slovenci smo že itak predebeli, pa še ob tej tej resni temi misliš na svoj trebuh. Sicer pa tak sveče tudi ne stanejo, da ti bo še vseeno za kak pomes frites pri Mc Donaldu ostal .........
b77
14. 10. 2011 14.40
smo narod ograj, škarp sodišč in sveč! najprej seograjujemo in tožimo, potem pa ena velika navidezna hinavšna fuuuuuuuj pa tak narod
civitasstain@gmail.com
14. 10. 2011 14.36
ultralow14.10.2011, 14:230 Pri nas tekmujejo kdo bo imel za prvega novembra lepši britof. To je znano dejstvo. Razvidno tudi iz tega, da celo leto nihče ne obiskuje, prvega novembra pa se vsi "spominjajo" svojih bliznjih. Kot prvo priziganje plastičnih sveč ni potrebno da lahko na nekoga pomisliš oz. obujaš spomin nanj. Tudi vsi "okranclani" nagrobniki in nepotrebni dodatki na le teh so odveč. Moja zelja je/bo da me raztresejo na najcenejši možen način in da mi ne prižigajo sveč, ampak, da se name spomnejo brez tega. Vsaj enkrat se spomnijo na rajne, tako pa se bi sploh ne. No,ja, če je to kar misliš najcenejši pokop, dvomim. Ampak naj preprostejši. Nič napravil za ljudi, nič ne bo spomina, prijatelji pa...... jih imaš sploh,
ss09
14. 10. 2011 14.35
se podpišem pod ta naslov! Kupujmo raje hrano !!!