Slovenija

FOTO: MOL o gneči: nič posebnega, ob prenovah je tako v vseh mestih

Ljubljana, 12. 10. 2015 10.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Blaž Garbajs
Komentarji
96

Promet po južnem delu Slovenske ceste v Ljubljani odslej poteka le v smeri proti jugu. Gre za občinski ukrep za boljšo pretočnost prometa. Tudi minuli konec tedna je sicer minil v znamenju prometnega kaosa v središču mesta, za nameček je bilo v prometni konici videti celo znake, da poteka košnja trave.

Potem, ko so še v začetku oktobra predstavniki LPP in ljubljanske občine mirili udeležence v prometu z besedami, da je v prvih dneh novega študijskega leta vedno nekoliko večja gneča na mestnih ulicah, ter da se morajo vozniki le nekoliko navaditi spremenjenega prometnega režima, je še ves prejšnji teden ob konicah zavladala nepopisna zmeda. Kot je razvidno tudi iz priloženih fotografij, so bile razmere na praktično vseh cestah v bližini Slovenske ceste precej 'kaotične'. Malo pred 16. uro je obstal promet na Prešernovi cesti, Šubičevi in nekaterih ostalih cestah, vozila so blokirala križišča, za nameček pa je po opozorilnih znakih sodeč na prometno zelo obremenjeni Bleiweisovi cesti potekala košnja trave. Pristojni so ob vsem tem očitno vendarle dognali, da je potrebno ukrepati. 

Kaos na Slovenski cesti
Kaos na Slovenski cesti FOTO: Bralka

V 'kaosu' redarji in policisti primorani preusmerjati tudi na prenovljeno Slovensko cesto

Po sili razmer so občinski redarji v sodelovanju s policisti že sredi tedna fizično urejali promet, med drugim tudi tako, da so tudi vozila brez dovoljenj spuščali usmerjali na prenovljeni del Slovenske ceste. "V situaciji, ki jo opisujete, so mestni redarji v sodelovanju s policisti PP Ljubljana Center z namenom zagotovitve varnega cestnega prometa v kritičnem času fizično urejali promet v križiščih Slovenske ceste in Šubičeve ulice ter Šubičeve ulice z Bleiweisovo cesto. Tako so avtomobile, ki so zapuščali garažno hišo Kongresni trg in ki so zaradi prometnega zamaška stali na izhodu iz garažne hiše, v krajših intervalih usmerjali tudi po delu Slovenske ceste proti severu," so potrdili predstavniki redarstva.

Ali to pomeni, da je promet po Slovenski spet dovoljen za vsa vozila? Pristojni pravijo, da nikakor ne. Še vedno velja prepoved, a da bodo s fizičnim urejanjem prometa v križiščih po potrebi nadaljevali. Seveda pa to ne prepreči prometnega zamaška. 

MOL: Ta gneča ni nikakršna posebnost

Ker je postalo zelo očitno, da se nevzdržna situacija ne bo rešila sama od sebe, smo pristojne že prejšnji teden spraševali o morebitnih izrednih ukrepih in dodatnih spremembah prometnega režima. Na občini se jim zdi, da je to, čemur smo priča, povsem normalno za mesto, kot je Ljubljana. "Zgoščen promet v času trajanja obnove ni nikakršna posebnost, temveč dejstvo, s katerim se v enakih okoliščinah srečujejo vsa mesta po svetu," so zapisali. A zavedajo se, da situacija ni prijetna, zato vseskozi iščejo rešitve. 

Od danes promet po južnem delu Slovenske le v smeri proti jugu

Če so pred dnevi ukrepali s pozivom k večji uporabi javnega potniškega prometa in parkirišč P+R na obrobju Ljubljane, pa so nato le sklenili, da bodo skušali pretočnost izboljšati tudi z dodatnimi spremembami prometnega režima. Na podlagi strokovnega mnenja Prometnotehniškega inštituta pri Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo so se odločili za spremembo prometnega režima na odseku Slovenske ceste med Šubičevo in Aškerčevo cesto. Promet od danes dalje zato poteka le enosmerno v smeri proti jugu. "Udeležence v prometu prosimo, naj upoštevajo prometno signalizacijo in se jim zahvaljujemo za razumevanje," sporočajo.

LPP: Če res morate z avtomobilom, naj bo v enem vozilu več oseb

Predstavniki LPP, ki so v začetku meseca priznali, da v času prometne konice prav zaradi velikega števila osebnih vozil v mestnem središču prihaja tudi do polurnih zamud avtobusov, znova sporočajo voznikom, da je sistem P+R zelo ugoden in gotovo prava rešitev za vse. "Uporaba parkirišča P + R omogoča parkiranje za 1,20 evra za 24 ur z bonusom dveh prevozov z mestnim potniškim prometom," pravijo.

P+R parkirišča
P+R parkirišča FOTO: Ljubljanski potniški promet

Tistim voznikom osebnih vozil, ki niso dovolj seznanjeni z Urbano, sporočajo, da lahko vrednostno Urbano za enkratne vožnje kupijo na vsakem Urbanomatu. Le teh je v Ljubljani in okolici 45, sicer pa imajo skupno več kot 280 prodajnih mest Urbane. Urbano lahko pridobijo na izbranih servisih Petrola, v 3DVA trafikah, na Pošti Slovenije, na Kioskih Dela, v večjih Mercatorjih. Terminsko Urbano z naloženo mesečno vozovnico lahko izdelajo na Potniškem centru LPP pri Borzi na Bavarskem dvoru (Slovenska 56), na Avtobusni postaji Ljubljana, na Vrhniki pa v agenciji PAV.

Po nakupu Urbane svetujejo načrtovanje potovanja z avtobusi s pomočjo spletne aplikacije Google Transit, ki je na vhodni spletni strani www.lpp.si. Najdemo jo v rubrikah: "Katera linija pelje do mojega cilja?" ali "Načrtuj pot z Google zemljevidi" ali "Kako do nas?". Ta aplikacija nam ponudi, da sami poljubno vstavimo A in B točki v zemljevid Ljubljane ali pa ju vpišemo, nato pa nam pokaže povezavo in napiše, s katerim avtobusom se lahko zapeljemo, koliko nas bo to stalo in koliko časa bo trajalo potovanje.

Ob tem dodajajo, da lahko na njihovih avtobusih potujejo tudi potniki z zložljivimi kolesi. "Če je vožnja v mesto nujna, naj v enem avtu potuje več oseb," še poudarjajo.

Drevoreda ne bo, bo pa tretji vozni pas

Kot smo že poročali, bodo na mestni občini spremenili načrt za južni del Slovenske ceste. Prvotno naj bi na delu Slovenske med Šubičevo ulico in Aškerčevo cesto uredili dva vozna pasova s širokimi površinami za pešce in kolesarje ter drevoredom. Po novem bodo uredili dodaten vozni pas, tako da bo to tripasovnica. Na ta račun so umaknili drevored. Dela bodo potekala predvidoma do konca novembra, pravijo na MOL.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (96)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
13. 10. 2015 09.21
+0
Včasih je bila lepo prijetno mesto z prometnim vrvežem,zdaj pa imam občutek,kot da pridem v umetniško galerijo raznih skulptur brez duše
nemojte
13. 10. 2015 18.37
+1
Fifi 24
12. 10. 2015 22.05
+5
Gneča je res v VEČJIH mestih samo LJ je daleč od velikega mesta
Fifi 24
12. 10. 2015 22.06
+3
No razen šerifa ta je pa velik mislim ego pa to
antiXfashizmXeuXgso
13. 10. 2015 07.35
+1
Saj ne piše, da je Lj veliko mesto, piše samo, da je večje. Verjetno je mišljeno, da je večje od tvoje vasi....
deathbite
13. 10. 2015 10.42
+1
Zmaga Ukrajini ..
12. 10. 2015 20.32
+11
Ta gneča ni nikakršna posebnost ??!?! To je šerifov odgovor? TAKOJ RAZREŠITI CELOTNO UPRAVO MOL-a!!! Res je, v mestih kot so Istanbul, Mexico City, Surabaya, Peking, Hangzhou,... se je folk že zdavnaj navadil na kaotično gužvo, ki se ji že zdavnaj ne reče več "promet". S tako mestno upravo je Ljubljana na dobri poti, da postane ena sama pločevinasta gužva in očitno se šerif zgleduje po teh mestih. Pa sej je vsakemu jasn, da je fajn, če so ožji centri mesta zaprti za promet, urejene so pešpoti, kolesarske stezice, vrtički, zelenje, kafiči, ... Ampak a to pomeni, da je treba zapret vse ceste znotraj AC obroča, bukselj zmešani? Ja kolk je pa velik ta center? Pa če je že mislil kakšno cesto še naknadno zapret, a mu ni prebilo, da se ceste že zadnjih nekaj let samo zapirajo in pa spreminjajo iz dvosmernega v enosmerni promet, brez alternative ali kakšne nove dodatne cestne "kapacitete", s katero bi omilil, če že ne uravnotežil promet? Ne, po matematiki MOL-a gre 2 l vode povsem logično v litrsko steklenico. Saj ne rečem, da tudi voznik ne prispevajo svoje. Vsi vemo, da znajo biti kakšni modeli za volanom res leseni. Ampak glavni krivec za kaotične prometne razmere v mestu je vendarle MOL in nihče drug !!! MOL se je zmislu tole delat prav na veliko in bognedaj, da bi to delali med poletnimi počitnicami, ker je takrat čisto premalo ljudi v mestu, ampak zdaj na jesen, ko so poleg proletariata še dijaki, študenti,... Meni je bila Ljubljana vedno všeč, ampak tele šerifov trdi kapitalizem je pa overload. Ne bo se več dolgo hvalil z belo, zeleno in ne vem kakšno "bio" Ljubljano, pač pa bo ta zaradi neurejenih prometnih razmer postala navaden usrani slovenski Peking. A je mogoče šerif kaj razmislil tudi o tem, koliko več smoga spusti v ozračje prometna gneča, ko avtomobili cele ure na mestu žgejo bencin? Prihaja zima in z njo megla, brezvetrje,... in adijo bela Ljubljana, ljudem pa maske na obraze, kot v Pekingu. Pa še to - hvala za podrobnejše informacije o tem kako se je mogoče z busom dostaviti od točke A do točke B, ampak mi en klinc kaj pomaga, če pa so busi prepolni, pa tudi sami nikamor ne morejo. Zakaj že? Aja, zaradi gneče:) LPP ima res vabljivo ponudbo. Glede tega, da naj se ne vozim sam v avtu pa razmišljam, da bi spotoma po ulicah (ko itak stojimo in žgemo bencin), odprl vrata in koga potegnil s pločnika, da se malce popeljeva ali pa popeljemo. A bo tako v redu;) Pri nas doma se mora namreč vsak odpraviti na svoj konec, kako je pa pri vas?
deathbite
13. 10. 2015 10.17
-1
Avtobus pride v jutranji konici npr. iz Šentvida v center veliko hitreje kot ti z osebnim vozilom! Kaj pa je kaotičnega, razen, da ne morete svojih lenih riti pripeljati z avtom do vsake točke v mestu??!! Zaprtje posameznih ulic zaradi obnove pa vedno povzroča zastoje, dokler dela potekajo! V Pekingu pa tudi verjetno nisi bil!? Jaz sem bila in primerjava ne zdrži!
neutemeljeno
12. 10. 2015 20.14
+2
ja ja kva pa je to, se to je normaln,kkr v vecjih mestih,pa ja no dejte no!!
nemojte
12. 10. 2015 17.26
+3
Kdaj bodo bedeme začeli gradit
butalistan
12. 10. 2015 15.55
+4
opa nkar vam bo zrihtu ljubljano samo da še kpl upreže(zdaj je njegov) pa bo beeeeeeeeeeeeeeeeeeee
antiXfashizmXeuXgso
12. 10. 2015 14.57
-7
ja ja, se bo treba drugač zorganizirat pa manj vozjakat pa bo.
TheMafiaDon
12. 10. 2015 14.46
+18
tista košnja trave je na Tivolski cesti mimogrede....in to so šli delat ob 16h popoldne ob največji gneči-to kar se dogaja v ljubljani je NAVADNO ZAJEBAVANJE LJUDI!
piko112
12. 10. 2015 15.16
-11
ggzz
12. 10. 2015 14.44
+1
ne se razburjat, Ljubljanćeki, bo Zoki zrihtau, tko kot je vse do zdej, nje
piko112
12. 10. 2015 15.16
+3
Leva roka desni žep pa bodo spet videli samo kako je Slovensko zrihtu
nebi
12. 10. 2015 14.43
+3
Zoki Zoki Zoki... župan do 2030 !... Poglejte kolone na Kitajskem in drugod... Uporaba LPP-ja in kolesa je prihodnost najlepšega mesta na svetu.
?rnogled
12. 10. 2015 15.11
+5
TheMafiaDon
12. 10. 2015 14.39
kamor je šel bik naj gre še štrik pravijo....
CyberWorm90
12. 10. 2015 14.25
+4
užiwejte dokler maste še keš w lublani : ))) kmal ga nebote weč meli : ))) pa parkomat wam bo namontiru w domače garaže : )))
CyberWorm90
12. 10. 2015 14.28
+5
deathbite
13. 10. 2015 10.43
+2
Parkomati so za vas, provincialce.... Olupit vas je treba ! : )))) Da pokrijemo stroške najdražjega mesta! :))))
TellingTheTruth
12. 10. 2015 13.51
+9
En dan tko, drugi dan drugace. Vedno me neki trole zafrknejo ko vsakic po drugi trasi peljejo. Hvala zoki in druscina. Brez vas ne bi v ljubljani nic dogajalo
general911
12. 10. 2015 13.57
-2
zbuks
12. 10. 2015 13.46
+1
gužva non štop .... morali bi žičnice speljat nad centrom .... ha ha ha
general911
12. 10. 2015 13.56
+0
Sloven91
12. 10. 2015 12.59
+0
Nagrado vsem zokijevim volivcem. To so ljudje ki so miselno ostali v jugi. Janša ki je v medijih označen kot tisti, ki ga volijo nepismene kmetice je par svetlobnih let pred rdečo elito. Miselno napreden.
deathbite
12. 10. 2015 13.02
+3
In potem si se pogledal v ogledalo in se zamislil?!.. "Matr sm dobr! Tako lep in pameten"
general911
12. 10. 2015 13.04
-2
A ti bi raj vidu lj.tako kot je bla 30let nazaj!!??? Nc obnavljat nc nc ma dej nehi oslarije pisat
TheGrayMask
12. 10. 2015 13.06
+1
Ko pogledaš dobro, babo pol še en cajt na njo misleš, isto je z jugo dobro se je živelo in nostalgija ostaja. Janša je bil par svetlobnih let pred jugo in to nam je tudi dokazal v enem samcatem mandatu je uničil celo državo s svojo svetlobno lopovščino.
general911
12. 10. 2015 13.08
-3
SDS_je_poden
12. 10. 2015 13.18
+2
Ja ja, da je janšrot miselno napreden, so spoznali v Ankari, kjer so mu takoj podelili častni doktorat. Nihče točno ne ve, kaj lahko z tem doktoratom delaš.... morda ga lahko nadomestiš z wc papirjem... pa to....
JANZELJ
12. 10. 2015 13.23
+2
JANZELJ
12. 10. 2015 13.24
+1
Miselno napreden, je pa edini prej doktoriral kot Chuck Norris! :)))
Sloven91
12. 10. 2015 13.25
-3
V bistvu v Prištini. Albanska demokracija je mlada, zato rabijo dobre mentorje.
JANZELJ
12. 10. 2015 13.32
+4
SDS_je_poden
12. 10. 2015 13.36
+2
Se opravičujem, pa v Prištini, sej ne da je razlika.... so spoznali, da je njihov človek napreden... pa evo, poka doktorat...
deathbite
12. 10. 2015 12.59
+2
Provincialci so zopet dobili kost za glodanje. Kva pa rinete u Lublano!?
Sloven91
12. 10. 2015 13.04
+5
Če si Slovenec ok, samo ponavadi so s takimi najbolj glasni priseljenci, katere starše so v casu juge z busi navozili v Ljubljano z vrečkami v rokah. Danes pa pametujejo avtohtonim.
deathbite
12. 10. 2015 13.09
+0
Če ti v Ljubljani ni všeč, ostani doma! Simpl k fržou!
SDS_je_poden
12. 10. 2015 13.18
+1
Sloven91: A ti si avtohton? Avtohtoni slovencelj?
JANZELJ
12. 10. 2015 13.25
+1
Sloven91
12. 10. 2015 13.26
+1
JANZELJ
12. 10. 2015 13.33
+0
zbuks
12. 10. 2015 13.43
samo še 15% je četrte generacije Ljubljančanov ...
?rnogled
12. 10. 2015 15.17
+1
Res je,zbuks,naslednjih 30 % je Slovenčkov iz ostalih pokrajin,55% je pa zokijevih volivcev,pa se sam odloči od kod so prilezli.
general911
12. 10. 2015 12.58
-9
Na zivce mi.gre k studetje nabasejo cel bus!!! Da se mi lj.nemormo nikamor usest ma pejte pes sej ste mladi gam..ad ena!!!
deathbite
12. 10. 2015 12.59
+2
general911
12. 10. 2015 12.59
-2
In pol morm se uno posukrano stajerscino poslusat celo pot toti toti aaaaaaa
TheGrayMask
12. 10. 2015 12.59
+5
Še en tistih, ki jih vidim na troli, ki nemorjo 5 minut stat na nogah.
general911
12. 10. 2015 13.02
+1
To je bus ne trola. Eni.smo.ze v letih!!!!
TheGrayMask
12. 10. 2015 13.04
+2
general911
12. 10. 2015 13.07
-2
Sloven91
12. 10. 2015 12.53
+3
Zoran dela haha. Vstane ob 5h in dela haha
general911
12. 10. 2015 13.01
-1
To je bus ne trola.eno.smo ze kr v letih!!!!
general911
12. 10. 2015 13.01
-1
pingvinislo5
12. 10. 2015 12.53
+8
pogledaš prvo fotko v galeriji...in še naslednjo fotko v članku ko bmw stoji sredi križišča.... dokler folk ne bo znal vozit, nimate kaj jokat o gužvi..!! namreč, v križišče lahko zapelješ le, če ga lahko tudi takoj zapustiš..! folk pa kar rine in rine v križišče in tako blokira promet z vseh ostalih strani, ker stoji pri rdeči sredi križišča.
deathbite
12. 10. 2015 13.00
+7
dugi159
12. 10. 2015 12.51
+1
Men je uredu se usedem na motor pa ni nobene guzve
RožleMMM
12. 10. 2015 12.53
-1
....lenoba lena....takoj ga za bicikl zameni...!
dugi159
12. 10. 2015 12.55
+2