Slovenija

'V primeru novih dražb ankaranskih zemljišč sledijo vnovične tožbe'

Koper, 16. 09. 2011 16.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Avgusta je upravno sodišče izdalo začasno odredbo, na podlagi katere je morala Mestna občina Koper nepremičnine na območju Ankarana izvzeti iz javne dražbe. Vrhovno sodišče pa je zdaj razveljavilo sklep upravnega sodišča.

Zemljišče, ki ga je MOK vključila v javno dražbo.
Zemljišče, ki ga je MOK vključila v javno dražbo. FOTO: Kanal A

Vrhovno sodišče je razveljavilo sklep upravnega sodišča, ki je z začasno odredbo Mestni občini Koper prepovedalo prodajo nepremičnin na območju Krajevne skupnosti Ankaran. Ta odločitev po mnenju koprske občine pomeni, da v tem trenutku ni nobenih pravnih ovir, zaradi katerih ne bi prosto razpolagali tudi z nepremičninami na območju Ankarana.

Upravno sodišče je namreč 10. avgusta izdalo začasno odredbo, na podlagi katere je morala Mestna občina Koper (MOK) nepremičnine na območju Krajevne skupnosti Ankaran izvzeti iz dan pozneje izvedene javne dražbe. Upravno sodišče je namreč upoštevalo odločbo ustavnega sodišča, s katero je bila ustanovljena občina Ankaran. Pri tem so zapisali, da se premoženje občine, ki se razdeli na dvoje ali več novih občin, razdeli sporazumno.

Zaradi morebitne prodaje teh nepremičnin pa bi po presoji upravnega sodišča tožniku, svetu krajevne skupnosti Ankaran, "nastala težko popravljiva škoda".

MOK se je na izdajo začasne odredbe pritožila in se v pritožbi sklicevala na bistvene kršitve določb postopka, na napačno uporabo materialnega prava ter na nepopolno in zmotno ugotovljeno dejansko stanje. Prek odvetnikov je občina navajala, da ne gre za spor o razdelitvi premoženja med obstoječo in novonastalo občino ter trdila, da je sklep župana o objavi razpisa javne dražbe na zakoniti podlagi izdan akt, s katerim občina razpolaga s svojim premoženjem.

Vrhovno sodišče je pritožbi ugodilo ter razveljavilo sklep upravnega sodišča, so sporočili z MOK. Ta odločitev po mnenju koprske občine pomeni, da v tem trenutku ni nobenih pravnih ovir, zaradi katerih MOK ne bi prosto razpolagala tudi z nepremičninami na območju Krajevne skupnosti Ankaran.

Strmčnik: Sodišče je zgolj odpravilo začasno zadržanje dražbe nepremičnin

Predsednik krajevne skupnosti Ankaran in pobudnik za ustanovitev ankaranske občine Gregor Strmčnik pa je opozoril, da vrhovno sodišče ni odredilo, da lahko koprska občina sedaj prosto razpolagala s premoženjem občine Ankaran v konstituiranju, pač pa je zgolj odpravilo začasno zadržanje dražbe nepremičnin, ker je dogodek potekel in zadržanje nima več nobenega smisla.

Strmčnik ocenjuje, da bodo na koncu s primeri s področja razpolaganja s premoženjem končali na ustavnem sodišču.
Strmčnik ocenjuje, da bodo na koncu s primeri s področja razpolaganja s premoženjem končali na ustavnem sodišču. FOTO: Dare Čekeliš

"Zagotovo v teh pravdnih postopkih ni ne zmagovalca ne poraženca," je še ocenil Strmčnik. Kot je dodal, je vrhovno sodišče le vrnilo v ponovno razsojanje zadevo, ki odpira cel niz pravnih vprašanj, na katera upravno sodišče ni moglo najti vseh odgovorov.

V primeru občine Ankaran gre po njegovem za pravno praznino. Zakonodaja sicer opredeljuje razpolaganje s premoženjem in status nove občine od ustanovitve do začetka njenega delovanja, "v primeru Ankarana pa smo prišli v situacijo, ko je občina ustanovljena, do konstituiranja pa je kar tri leta" in v tem obdobju ni jasno, kako je s pravico upravljanja in razpolaganja z nekdanjim premoženjem MOK, ki se nahaja na območju občine Ankaran, prav tako pa ni jasno, kdo je zastopnik nove občine.

Sicer pa z vidika Ankarančanov odločitev vrhovnega sodišča ničesar ne spremeni. Tako v primeru novih dražb ankaranskih zemljišč Strmčnik napoveduje, da bodo kot doslej šli v ponovne tožbe in predloge za začasno zadržanje razpolaganja z nepremičninami vse dokler se ne bo pravno definiralo, kdo lahko razpolaga s premoženjem ankaranske občine do trenutka njenega konstituiranja.

Strmčnik sicer ocenjuje, da bodo na koncu s temi in bodočimi pravdnimi primeri s področja razpolaganja s premoženjem končali na ustavnem sodišču.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Josko82
16. 09. 2011 18.51
Bo pač še ena dražba. Pa Anakaran ni občina.
kiss-my-ass
16. 09. 2011 18.15
...in potem te državne birokratske še štrajkajo proti zmanjšanju plač?