Slovenija

Moderno suženjstvo: 'Voznik ni več človek, pač pa suženj v podjetju'

Ljubljana, 27. 05. 2015 09.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
591

To so besede šoferja Vincenca Gajserja, ki ima dovolj šikaniranja, maltretiranja, izsiljevanja, poniževanja in razvrednotenja človekovega dostojanstva, ki so mu podvrženi šoferji v Sloveniji. Opozarja, da država dopušča takšne razmere, ker ne stopi na prste barbarskim delodajalcem.

Vincenc Gajser je upokojeni magister prometnih znanosti, ki je bil več let tarča nečloveških pritiskov svojega delodajalca. Ko je pri 50 letih ostal brez službe, je začel voziti tovornjak za štajerskega avtoprevoznika. "Sam sem prevozil celo Evropo, vključno z Anglijo, in sem marsikaj doživel s strani delodajalcev," pravi Gajser, ki je v vseh teh letih dobro spoznal dogajanja v avtoprevozništvu, umazane prakse delodajalcev pa je označil za "barbarske sisteme". Pravi, da je takšnih delodajalcev, ki voznika jemljejo za sužnja in ne človeka, v Sloveniji kar 80 odstotkov.

Razmere, v katerih delajo šoferji, niso vredne človeka. Takšno moderno suženjstvo je potrebno ustaviti, opozarjajo na ZSSS.
Razmere, v katerih delajo šoferji, niso vredne človeka. Takšno moderno suženjstvo je potrebno ustaviti, opozarjajo na ZSSS. FOTO: Thinkstock

Na vprašanje, ali se ti pritiski na šoferja izvajajo šele zadnja leta, odgovarja, da se je vse skupaj začelo že kmalu po osamosvojitvi Slovenije. "Delodajalci so v želji po profitu začeli siliti delavce, da vozijo tehnično neizpravna vozila, z narezanimi gumami, morali so goljufati in voziti z magneti, dvema karticama, delavce so silili, da vozijo dlje od dovoljenega časa. Delodajalci so okvare vozil, ki jih niso zakrivili vozniki, delavcem odtrgali od plače, prav tako so jim ukradli osnovno plačo, ker so jim določili, da imajo 13 centov na kilometer," pripoveduje Gajser.

'Ta kratko' vedno potegne šofer

Sam je bil večkrat tarča teh pritiskov in groženj, zdaj, ko je upokojen, pa se pritiskov več ne boji. "Ko pride do konfliktne situacije, za katero voznik ni kriv, pač pa je zanjo kriv delodajalec, krivda pade na voznika," glede tega, da kratko vedno potegne voznik in ne pokvarjen delodajalec, pravi Gajser in dodaja: "S tem pa voznik sebe v prvi vrsti postavljajo v nevarnost, nato pa še vse ostale udeležence v prometu."

Gajser je moral voziti po 15 ur dnevno, ko je delodajalca opozarjal, da nekaj ni v redu z vozilom ali tovorom, pa ga delodajalec ni upošteval. "Voznik postane suženj v firmi," pravi Gajser, saj je prisiljen goljufati in delati kršitve v korist delodajalca, ki pa se 'požvižga' na delavca. "Delodajalec me je pustil na minus 20 stopinjah Celzija v tovornjaku brez pomoči, posledice pa čutim še danes."

Zakonodaja omogoča barbarske prakse delodajalcev

Delavec za cel mesec dela v tujini dobi 1200 do 1300 evrov, pa čeprav bi moral skupaj z dnevnicami in ostalimi stroški, ki jih ima, dobiti okoli 1900 evrov. Tega denarja nikoli ne vidi, saj ga da v žep delodajalec. Vincenc Gajser o krajah plač

Zelo je kritičen do mariborskega avtoprevoznika Komela, ki mu je ostal dolžen okoli 3500 evrov. Komel te očitke zavrača in opozarja, da mu je prav Gajser grozil, zaradi česar je bil tudi pravnomočno obsojen. Tudi sam je že slišal, da se ponekod dogajajo takšne stvari, a mu ni prav, da se vse avtoprevoznike meče v isti koš. Že 35 let vztraja v avtoprevozništvu, a so se razmere zadnja leta zelo poslabšale - tudi za avtoprevoznike, opozarja Komel.

Gajser razume strah voznikov, ki si ne upajo v javnosti spregovoriti o zlorabah in pritiskih, saj jim delodajalci grozijo, da bodo napadli njihove družine. Vse te barbarske posle in suženjstvo omogoča katastrofalna delovna zakonodaja, opozarja Gajser. "Delodajalci dajejo denar v žep in se okoriščajo na račun delavcev. Problem je, ker se ti delodajalci med seboj obveščajo, dogovarjajo in ščitijo, slovenska zakonodaja pa jim omogoča takšno poslovanje."

Po njegovem mnenju bi morali nad avtoprevozniki večji nadzor izvajati prometni inšpektorji, a ga ne. Preslab nadzor, po besedah Gajserja, izvaja tudi policija. "Dokler ne bodo začeli delodajalci razmišljati, da šoferji niso njihova last, njihovi sužnji, se ne bo veliko spremenilo," opozarja Gajser. "Danes se dogaja absurd, ko mora delavec, ki ni nič kriv, ki je branil svoje življenje, hoditi po sodiščih in iskati svojo pravico."

Januarja letos se je zaposleni pri avtoprevozniku Fijavžu opogumil in medijem razkril posnetek, na katerem mu Fijavž grozi celo s smrtjo.
Januarja letos se je zaposleni pri avtoprevozniku Fijavžu opogumil in medijem razkril posnetek, na katerem mu Fijavž grozi celo s smrtjo. FOTO: Thinkstock

Nov posnetek fizičnega napada na delavca

O fizičnih grožnjah delodajalcev nad delavci Gajser ni presenečen. "To so skrajni ukrepi, ki so si jih privoščili delodajalci, ki so naredili s svoje strani napako. Ker se ne znajo obraniti, gredo v fizični obračun. Potem se zgodi to, da delodajalec, ko se začne delavec braniti, pokliče policijo in da prijavo, da je delavec napadel njega, da mu je grozil in tako dalje. To je absurd, ki se ga poslužujejo vsi delodajalci in so med seboj celo dogovorjeni," pravi Gajser.

"Rad bi pomagal delavcem, jih zaščitil, da ne bi nosili posledic, da se ne bi zgodilo najhujše," pravi Gajser, ki se boji, da bo enkrat nekoga zaradi pritiskov zadela kap med vožnjo in se bodo zgodile najhujše posledice. "To je treba takoj zaustaviti."

Delodajalci na počivališču Barje grozijo svojim šoferjem

Podobne zgodbe vsak dan poslušajo tudi na ZSSS. Nanje se vedno pogosteje obračajo vozniki, ki so dnevno tarče fizičnih in psihičnih groženj. Delodajalci tako šoferje pogosto pričakajo na postajališču Barje, kjer jim grozijo, da bodo v primeru njihove neposlušnosti, poškodovali družinske člane. Mnogi šoferji ne zmorejo več delati v takšnih razmerah, pomoč iščejo celo na psihiatriji.

Te dni jih je poklical šofer, ki je delal za avtoprevoznika s Ptuja. Dlje časa je vozil zanj v Avstriji in Nemčiji, plačila pa ni dobil. Ko je spoznal, da denarja ne bo, sam pa ga ni imel, da bi se preživljal, je v Nemčiji parkiral vozilo in se odpravil na Ptuj po svoje stvari. Tam pa naj bi ga pričakal delodajalec in ga pretepel, še eno tragično zgodbo opisuje Boris Perš iz ZSSS. "Razmere so katastrofalne," pravi Perš in dodaja, da država delodajalcem takšno poslovanje in delo na črno dopušča.

V začetku leta so v oddaji 24UR poročali o avtoprevozniku Danielu Fijavžu, ki je svojega delavca, voznika, zaprl v sobo in mu grozil, celo s smrtjo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (591)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Srecko Sojic
12. 03. 2016 11.48
+1
to ni še nič kar se dogaja šoferjem kombijev,nimajo tahografa zato jih delodajalci silijo voziti non stop,24 ur,tudi dva dni in noči skupaj pa še več,ne smeš spati nič,ne da bi prišel do malice kaj šele kaj več,velikokrat ne prideš tudi do wc-ja,itd.Primer- Katja transport,nasovče 9,Komenda.
Žorži
28. 05. 2015 13.29
+13
Vsakodnevno imam kontakt z bosanskimi vozniki, ki so zaposleni pri nas. Po firmi hodijo kot pavijani, non-stop postavljajo pogoje kako in kaj bodo delali, kam bodo vozili. Da se o osnovnem bontonu niti ne pogovarjamo. Besed zdravo, nasvidenje, ni v njihovem besednjaku. In ko mi je takšno obnašanje enega od njih presedlo in sem mu rekel, da v naši državi odzdravimo in pozdravimo, je skočo na mene, kot da sva sredi Sarajeva. Grozil, vpil, skakal.... In to na naši zemlji. Res smo hlapci Slovenceljni, In to na lastni zemlji. Da ga vidim na severu, če se upa tako obnašat. Še v Sarajevu nebi smel več Milke kupit, kamoli da še kdaj gre čez mejo. In ko te spravi do faze, da ne moreš več druga kot da mu stisneš enega vzgojnega, že drži telefon in snema... BANDA... :-) Vsem je treba vzet dovoljenja za delo pri nas. Pa najprej nahranit svoj narod....
MaunelNeuer
28. 05. 2015 15.44
+1
knivar
02. 06. 2015 22.49
+0
ONniON
28. 05. 2015 13.19
+4
upor slovenskih delavcev je edina rešitev , združeni, šefom pa itak noben nič ne more, ker so vsi nedotakljivi tako kot v politiki tudi v gospodarstvu in nikoli ne bo bolše
nesramnez
28. 05. 2015 12.06
+2
bo treba jugovino v sloveniji postrojiti in naučiti osnove civilizacije
tovnak
28. 05. 2015 10.39
+8
Žalostno je, da noben organ v državi, ki je zadolžen za izvajanje nadzora nad avtoprevozniki, svojega dela ne opravlja tako kot bi ga moral. Zakaj? Razmislite raje je podkupninah, ki jih avtoprevozniki dajejo zaposlenim v takšnih službah. Zato jih nihče ne kaznuje, zato lahko počnejo kar hočejo. Vsi prevozniku vozijo v skladu s predpis o dovoljenem trajanju vožnje! Ja seveda, potem je pa svizec zavil čokolado,.... Nihče jih ne nadzoruje, to je? Zakaj enostavno na Zavodu za zaposlovanje ne vprašajo prevoznika, ki ima mesečno (nekateri tudi po večkrat na mesec) razpis za zaposlovanje voznikov, kaj je v njihovem podjetju narobe? Zakaj na leto zamenjajo 50 in več voznikov? Zakaj prometni inšpektorji ter tudi policija ne izvajajo kontrole nad tovornim prometom? Ja lahko je reči vedno je kriv delavec! Še nekaj, poglejte na razpisana delovna mesta: zaposlimo voznika v mednarodnem transportu, plača 793,00 EUR bruto?! Kdo torej verjame prevoznikom, da voznike dobro plačajo?
erikerjanc
28. 05. 2015 10.11
-8
hahaha jao banda, delavec lahko vedno odkloni delo če želi!!!!!!!!
nesramnez
28. 05. 2015 12.00
+5
tali?ni tom
28. 05. 2015 10.04
+6
problem je ko se delovni inšpektor ne dela svojega dela za katerega je mastno plačan! je bil pri nas ,prebral list z mobingom in niti trznil kava in stvar je bla brez problemov ne glede da je prebral kaj se dogaja! in niti z enim delavcem ni spregovoril! ko smo pogruntali kdo je je bilo prepozno , je odšel,delodajalec še bolj heba!
Žorži
28. 05. 2015 10.00
+2
Zanimivo, da majo stalno samo Bosanci pa Srbi problem. Pa pravnomočno obsojeni Slovenci. Glavno da se piše o šikaniranjih in preobremenjenosti delavcev... In skriva resnično bedo v naši državi....
mufic
28. 05. 2015 09.24
+0
Saj ste hoteli to,zdaj pa imaste kaj imaste.Sami ste si krivi.
zirco
28. 05. 2015 09.19
+0
Da bi men tkole brcnu v avto,ga ni junaka,da bi me zadrzu.
KOPITES
28. 05. 2015 09.27
+1
Bosna4ever
28. 05. 2015 08.59
+19
Soferji, gostinci, prodajalci, varnostniki itd itd so najslabše plačani in vedno bodo dokler nebojo stopili skupaj. Soferji ugasnite kamione, trgovci zaprite blagajne, varnostniki ne pobirajte denarja v 5 dneh bo katastrofa v Sloveniji, naj se potem politiki cohajo po glavi zakaj. Sem delal v varnostni službi, 194ur od tega 50% nocnih 12h do 16h delovnik alarmi, pobiranje denarja, itd za 561evr na mesec. Krsil sem vsa mozna pravila ki so zapisana NA MNZ za prid delodajalca. Vozila ne izpravna, orozje sploh nevem a deluje, neprebojni jopici stari strgani, trezor iz OBI-ja, gps ne dela itd, uglavn podn od podna ta drzava. Ljudje pojdite samo vn iz Slo dokler lahko. Lp
calmato
28. 05. 2015 08.54
+9
Ne vem kako bi jo ta delodajalec odnesel,da sem jaz pri njemu voznik.Po mojem bi vecerjal v bolnici! Take delodajalce je treba izlocit iz druzbe tako kot neispraven tovornjak iz prometa!
528Hz
28. 05. 2015 08.27
+9
Zakon bo potrebno začet jemat v svoje roke in naredit temu konec.
topo
28. 05. 2015 08.00
+2
Državljani,žalostno je ko te zaradi stiske zgrabi misel po fiizični odstranitvi določenih vodstev ali lastnikov.Ampak glede na vlade ki sprejemajo zakone v prid lumpov in da pustijo na vrhu korukcijskega ševa, ljudstvu iz te situacije ne preostane nič drugega kod da prevzame zakon v svoje roke.Če kdo ve kakšno drugo milejšo rešitev naj pove..
496344
28. 05. 2015 08.28
+2
Na zalost nam slej ko prej ne bo preostalo kaj drugega....
496344
28. 05. 2015 07.14
+20
Zal je tako vsepovsod,od natakatja pa do frizerja.Delodajalec izkorisca,podkupi inspektorja,da zamizi na obe ocesi in to je to.Dokler bodo inspektorji to dopuscali bo tako
arafat9
28. 05. 2015 07.11
-19
Treba je delat in gledat v svoj krožnik in bo vse ok..ni več tako kot je bilo…..
siFBI
28. 05. 2015 06.57
+36
Tudi sam sem pred leti delal pri privatniku. Bila sva samo midva zaposlena. Delal sem od sedmih do treh. Praktično vse kar se mu je zazdelo. Jaz sem delal kot muri on je gospoda špilal. NA gradbišče mi je prinesel sendvič in kolo, če je imel čas. Za minimum sem delal. Gospod si je pa hišo kupil, dva avtomobila, trikrat na morje, trikrat na smučanje (vsakič po dva tedna), kupoval vse kar si je zaželel. Dejal sem mu, da bi mi lahko malo plačo dvignil!? Jok! Začel je jamrat, da ni denarja, da je kriza,... milijon izgovorov. Dokler mi ni živc poču in sem si drug šiht najdu. Pol mi je...ba pa ni hotel papirjov dat. Največji odgovor ob vsem mu je bil: Pa glih zdaj, ko sem ti hotel plačo dvignit. Hahahaha...
antiXfashizmXeuXgso
28. 05. 2015 07.13
+21
Večina delodajalcev je takih zato pa je tko kot je.
ONniON
28. 05. 2015 13.20
v sloveniji so vsi nedotakljivi od politike do gospodarstva
Maady
28. 05. 2015 06.42
-2
Js verjamem, da plače niso visoke, da delajo preko norme ker je to praktično tak poklic, tud verjamem da ni lepo je primerljivo z ostalimi to o grožnjah, suženstvu je pa ona Balkanska iz Juge kjer nenehni nekaj izsiljujejejo gospoda nihče vas ni privezal na tovornjak Odpoved in Čao ragaci..Niste sužnji to ni še nihče...Mal bi morali delovna dovoljenja in ostalo pogledat..
antiXfashizmXeuXgso
28. 05. 2015 07.12
+13
Ker je družba narejena tako, da moraš imeti denar, da preživiš, denar dobiš z zaposlitvijo, njihova zaposlitve pa je biti šofer,.... so zaradi svoje "privezanosti" na preživetje v tej družbi privezani na delovno mesto.
ficfiric 1
28. 05. 2015 07.44
+1
Antifashism.....razumem kaj hices povedat...in glih to je problem...ce nisi tujec imas kar nekaj sanse da se znajdes po svoje...sploh lahko recem v slo kjer so se kazni ce te dobijo z bilo kaksno ilegalno stvarjo smesno nizke...namig...dokler vas ne dobijo je vse legalno...znajdte se ce ze vidte da vas kradejo na vsakem vogalu..
BrBrBrr
28. 05. 2015 08.02
+0
bobii
28. 05. 2015 06.35
+14
Inšpektorjem smo povečali pooblastila, povišali smo kazni, sedaj potrebujemo le še nekoga ki bo zakon izvajal, ker naši inšpektorji ne delajo oz. NE UPAJO delati.
topo
28. 05. 2015 08.05
+3
Kdo ga bo,če podpira vlada koruktivnega šefa roke pravice,kaj to pomeni,da je večina takih v politiki..
repnik7
28. 05. 2015 06.33
+4
Zanimivo da se to samo prevoznikom dogaja