Slovenija

Poslanska skupina ZaAB ne obstaja več, ustanovitev nove poslanske skupine pod vprašajem

Ljubljana, 08. 09. 2015 13.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Poslanec Jani Möderndorfer je po odhodu iz stranke ZaAB uradno zapustil tudi njeno poslansko skupino, s tem pa ni več pogojev za njen obstoj. Preostali poslanki sta se povezali z nepovezanim poslancem Bojanom Dobovškom, a je njuno članstvo v stranki ZaAB za ustanovitev nove poslanske skupine ovira.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Zaplet pri ustanavljanju nove skupine
    02:15
    Iz SVETA: Zaplet pri ustanavljanju nove skupine
  • Iz 24UR: Bo Bratuškova zapustila lastno stranko?
    04:18
    Iz 24UR: Bo Bratuškova zapustila lastno stranko?

Predsednik DZ Milan Brglez je namestnico vodje poslanske skupine ZaAB Alenko Bratušek obvestil, da po izstopu Janija Möderndorferja iz poslanske skupine pogojev za obstoj slednje ni več. Poslansko skupino namreč lahko tvorijo najmanj trije poslanci, v ZaAB pa sta ostali le še dve. S sredo jima preneha tudi članstvo v delovnih telesih DZ.

Kot je navedel Brglez, z naslednjim dnem po prenehanju poslanske skupine, torej od vključno srede, poslankama Alenki Bratušek in Mirjam Bon Klanjšček preneha tudi članstvo v delovnih telesih DZ.

Izstopna izjava Janija Möderndorferja
Izstopna izjava Janija Möderndorferja FOTO: Suzana Perman/Twitter

Glede dosedanjih dveh namestniških mest v preiskovalnih komisijah ter mesta predsednice delovnega telesa, pa stanje ostane nespremenjeno do odločitve DZ o spremembah v sestavi posamezne preiskovalne komisije oziroma seznanitve DZ z dejstvom, da je predsednici delovnega telesa zaradi prenehanja članstva v poslanski skupini ta funkcija prenehala.

Članstva v skupinah prijateljstva ter v drugih oblikah dela v DZ, ki niso vezana na članstvo v poslanski skupini, se ohranijo, je še navedel Brglez.

Trojica vložila dokumentacijo za ustanovitev poslanske skupine nepovezanih poslancev

Po odhodu iz stranke Zavezništvo Alenke Bratušek je poslanec Jani Möderndorfer  zapustil tudi njeno poslansko skupino, preostali poslanki ZaAB pa sta že v ponedeljek napovedali, da se bosta z Bojanom Dobovškom povezali v poslansko skupino nepovezanih poslancev.

Dobovšek, Bon Klanjščkova in Bratuškova so tako danes v DZ formalno vložili dokumentacijo za ustanovitev poslanske skupine nepovezanih poslancev, je medijem sporočil Dobovšek. Na to dokumentacijo se predsednik DZ še ni odzval.

Zaradi članstva Bratuškove in Bon Klanjščkove v stranki ZaAB se namreč zapleta pri izpolnjevanju poslovniških pogojev za ustanovitev takšne poslanske skupine.

Dobovšek je določila poslovnika DZ v tem delu danes označil za neživljenjska, vendar bodo najprej počakali na odgovor predsednika DZ in zatem ukrepali. Bratuškova pa je dejala, da so se vsi trije poenotili pri cilju in je zato prepričana, da bodo rešili vse težave na poti do njega.

"Spremembe so nujne"

Vsekakor je treba nekaj "življenjsko" urediti, ugotavlja Dobovšek. Poslanci, ki postanejo nepovezani, namreč po njegovih besedah nimajo strokovne pomoči in ne morejo glasovati na odborih, kar se mu zdi nedemokratično.

Izpostavil je tudi, da sta Bratuškova in Bon Klanjščkova postali nepovezani poslanki zato, ker je nekdo izstopil iz poslanske skupine in je ta ugasnila. To se redko zgodi, ta vprašanja pa bo treba po njegovih besedah razčistiti.

Ob tem ocenjuje, da je sedaj vse odvisno od tega, kako bodo razlagali pravne norme. Sam se zavzema za to, da se jih razlaga v duhu zakonodaje, "DZ pa je tista hiša, v kateri je duh demokracije". "V duhu demokratičnosti in novih trendov, kjer so samostojni poslanci gonilo razvoja, menim, da bodo potrebne spremembe in bo treba te določbe življenjsko razlagati," je dejal.

Kot je poudaril, skupina nepovezanih poslancev sodeluje zato, da ima strokovno pomoč. Na vprašanje, ali se je pripravljen včlaniti v ZaAB, če bi to omogočilo ustanovitev poslanske skupine, je odgovoril, da je nepovezani poslanec in bo tako deloval tudi naprej. Če bo teh nepovezanih poslancev več in bodo možnosti za ustanovitev poslanske skupine, bodo to ustanovili.

Sicer pa so po njegovih besedah povsod nezadovoljni poslanci in tako pričakuje, da se mogoče opogumi še kdo. S tem je odgovoril na vprašanje, ali pričakuje morda širitev takšne poslanske skupine.

O morebitni ustanovitvi nove stranke pa je dejal, da je eno oblikovanje poslanske skupine za lažje delo v DZ, druga pa ustanovitev stranke, ob čemer je spomnil, da je pri ustanovitvi ene stranke, SMC, že sodeloval. "Vse je odvisno od tega, kako bodo potekale zadeve in kakšna bo problematika ter kakšna bo želja ljudstva," je dodal.

Z Bratuškovo se sicer, kot pravi, nista pogovarjala o tem, ali bi bila ona pripravljena zapustiti stranko, ki jo vodi, ter s tem omogočiti ustanovitev nove poslanske skupine nepovezanih poslancev. "Vsekakor pa je interes obeh poslank, da ustanovimo poslansko skupino nepovezanih poslancev," je še poudaril Dobovšek.

Neuradno naj bi bilo namreč članstvo Bratuškove in Mirjam Bon Klanjšček v stranki ZaAB ovira za ustanovitev poslanske skupine nepovezanih poslancev. Eno od določil poslovnika DZ namreč pravi, da imajo pravico ustanoviti poslansko skupino nepovezanih poslancev ali pristopiti k taki skupini "poslanci, ki so bili izvoljeni z list volivcev, in poslanci, ki jim je prenehalo članstvo v politični stranki".

Novo poslansko skupino pa lahko ustanovijo poslanci, ki so bili izvoljeni z istoimenskih list, če se politična stranka razdeli na dve ali več novih političnih strank, če se iz dela članstva te stranke ustanovi nova politična stranka, ali če razpade koalicija političnih strank, ki so vložile skupne istoimenske liste.

Alenka Bratušek in Jani Möderndorfer
Alenka Bratušek in Jani Möderndorfer FOTO: Miro Majcen

Pravnik: Poslanske skupine ne morejo ustanoviti

Pravnik Rajko Pirnat je ocenil, da glede na poslovniška določila omenjeni ne morejo ustanoviti poslanske skupine nepovezanih poslancev. Poslovnik DZ namreč po njegovih besedah jasno določa, da v taki poslanski skupini ne morejo biti poslanci, ki so člani stranke, na katere kandidatni listi so bili izvoljeni.

Pomembno dejstvo je sicer lahko to, da sta Bratuškova in Bon Klanjškova postali nepovezani poslanki po izstopu tretjega člana iz poslanske skupine. Vendar po Pirnatovih besedah poslovnik DZ takšne razlage ne predvideva.

Kot je še dodal, poslovnik sprva dopušča svobodo poslanca pri oblikovanju poslanskih skupin, vendar pa to pravico v nekaj členih tudi omejuje.

Möderndorfer v SMC?

Jani Möderndorfer, ki je sicer v svoji politični karieri med drugim deloval v LDS, PS in ZaAB, naj bi po nekaterih informacijah nameraval prestopiti v Cerarjevo Stranko modernega centra (SMC). "Če bo gospod Möderndorfer tudi formalno izrazil takšno željo, da se pridruži naši stranki, bomo seveda o tem razpravljali na pristojnih organih stranke in sprejeli odločitev," je to informacijo komentiral predsednik SMC Miro Cerar. Kot je dejal Möderndorfer, v SMC ni naletel na zaprta vrata.

Cerar je komentiral tudi odločitev, da se bosta preostali poslanki ZaAB povezali z Bojanom Dobovškom, ki je julija izstopil iz SMC. "Razumem, da poslanci, ki jim je razpadla poslanska skupina, ali pa se v njej niso dobro počutili, iščejo svoje mesto," je dejal premier. Oceno o tem, ali Dobovšek, Bratušek in ostali ravnajo politično modro, pa je Cerar prepustil javnosti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (295)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NA LEVO ni OK
09. 09. 2015 09.06
+3
Škoda ker je ta poslanska skupina sploh kdaj obstajala. Kameleon Jani Moderndolfe pa je itak travca na vetru- kamor pihne tja se nagne.
ietsspesiaals
08. 09. 2015 23.29
+3
zj gre pa loh na počitnce se mau spočit
zulj001
08. 09. 2015 22.33
+4
A sedaj si bodo s programom stranke katerega bi morali zagovarjat v parlamentu,rit obrisal..... Dokler je bila v opoziciji je kričala,da ona zna in zmore......
Kapitol
08. 09. 2015 22.05
+3
Baje bo stranka spremenila ime v Zaveznica Alenka Bratušek
leond1
08. 09. 2015 20.03
+7
mudendorfer prestopa v klošarsko stranko komunistov
zriki
08. 09. 2015 19.39
+12
no, ga.bratušek, sedaj pa se prijavit na zavod za zapos. za javna dela, in ceste pometat
tony_abcde@yahoo.com
08. 09. 2015 20.13
+5
za njo je že poskrbljeno...za mastne denarje brez skrbi
tony_abcde@yahoo.com
08. 09. 2015 19.27
+15
Ko začne v čoln vdirat voda se podgane razbežijo...Mudendorfer je hitro oblekel rešilni jopič in se podal na migrantsko pot...
askralj
08. 09. 2015 19.07
+20
Se še spomnim ko so me tu prepričevali kako dobra premierka je in kako je pridno študirala, kako obvladuje angleški jezik in kako bo bila desna roka junkerja... Resno novinarstvo na vrhuncu
janijankov
08. 09. 2015 19.22
+4
papir vse prenese pa plačo imajo zato boljšo, če nam mal " rdečih puhlic" naložijo. .. Ljubezen gre skozi želodec, ni kaj. resnica jim je španska vas.
Raspunin777
08. 09. 2015 19.52
+8
Da res je ASKRALJ. Opranoglavci so jo podprli množično in potem ni bilo več lakote in terorizma kot se je dogajalo pod vlado JJ. Tudi Vstajniškega vodje LUBEJA ni nikjer videt. Morda se pa sonči na kakšni peščeni plaži...
botjabotja
08. 09. 2015 20.20
+1
askralj,prepričevali so te siromaki kova prašek,srebrni,korintos,šejtan,...
El Koronito
08. 09. 2015 19.06
-9
Kr prpravte se na vladanje ZL, ki nam bo pod sijem rdeče petokrake ponovno zasijala na poti.
janijankov
08. 09. 2015 19.26
+3
Ti boš pa spodaj drva kuru, da bo bolj sijala! :)))
CestniKolesar370Wattov
08. 09. 2015 19.39
+7
Malo morgen. Mogoče bo pa uspelo, če se 50% prebivalstva izseli, ostalih 50% napolnejo migranti. Delal boste vsi za 200€ na mesec, ampak bo pa tut kruh tok pa tok cenejš. Ne boste bogatejši kot sedaj, ampak tko se vam bo zdelo, ker vaš sosed ne bo zmetal skupaj za boljši avto, kot ga imate sami. No, ko bo pa itak 50% priseljencev, bo pa razmerje prebivalstva v 20 letih 90/10 vprid njim. Potem boste mel puščavo tle.
BULDOH
08. 09. 2015 19.02
+10
SDS -najbolj stabilna in napredna stranka-vse drugo je gnoj....
graf
08. 09. 2015 19.44
-1
bullitt
08. 09. 2015 21.39
-2
miš, fotr in mat sta ti pa težka komunista, ti ju pa zmerjaš z gnojom!!!
El Koronito
08. 09. 2015 19.00
-6
desnaki moje sožalje ... janez in sds nikdar več pa to .... hi hi hi
botjabotja
08. 09. 2015 20.21
-2
kvaternik
08. 09. 2015 18.55
+4
Niet Cheićć. Volilci Janeza Janše, te stranke, so večni. Tuse združuje, na tvojo žalost, pravo Slovenstvo, ki bo tudi, po vseh peripetijah, večno.
El Koronito
08. 09. 2015 19.04
-2
Bojda vas je na vsakih volitvah 100.000 manj.... Drži? Boste mel dovolj za vstop v parlament?
ecnarf
08. 09. 2015 18.54
+1
sandi101
08. 09. 2015 18.54
+7
A še bi eno novo stranko spet, že ta je bila odveč in nč naredila razen afer... Je ne bom nč pogrešal kr naj gre tam odkod je nekoč prišla!!!!!!!!!!!!!! Fej Alenčica, preveč te je stal pohlep, a je bilo to vredno???
El Koronito
08. 09. 2015 18.41
-7
Za desničarje je samo gajžla in fuhrer. Ker pa trenutno nimajo nikogar, osveščenost ljudi pa je vedno večja, se ksenofobno nacionalistična stran ljudstva pačasi izgublja. In tako bo vse dokler ne bodo popolnoma izginili. Potem bomo srečno živeli.
ich123
08. 09. 2015 18.58
+1
Ja pa kaj še??!!! Ha, ha, ha.......!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Aerys Targaryen
08. 09. 2015 18.40
..vse zastara...kar sproščeno, nič bati
brabusednet
08. 09. 2015 18.35
+5
Rdeč karji se pregrupirajo.
Kritik19
08. 09. 2015 18.35
+17
Stranke ni, paraziti pa ostajajo.
zulj001
08. 09. 2015 18.16
+12
Saj drugače ne more bit,na položaj precednice vlade je prišla samo s ,tem ,da je non-stop pljuvala po Janši,kakšnega drugega "znanja" ni pokazala......
Aerys Targaryen
08. 09. 2015 18.48
-4
no, ampak vsaj na tej točki je mela prav.
zulj001
08. 09. 2015 22.30
felix59 drugič
08. 09. 2015 18.12
-7
Počasi bo treba spucati tudi SDS z Janšo vred, saj so naredili več kot dovolj škode !!
Blaška
08. 09. 2015 18.16
+9
članek je o Alenki Bratušek in njeni poslanski skupini ; in ti si očitno zmešan od tega Janša, ker ga vidiš tam, kjer ga ni ; )) "dobra" dela AB te očitno ne motijo nič, ko je v nekaj mesecih naredila državi ogromno škode ; ))
Hajni
08. 09. 2015 18.23
-8
Koliko je je pa Janša v teh letih? Škode mislim...
janijankov
08. 09. 2015 18.42
+11
Koliko škode pa ste vi levi nesrečniki napravili Janši ? Vas ni nič sram ??? Znate sočustvovati z neko mravljo, ne znate pa trezno in pošteno razmišljati o človeku in njegovi človeški družini, ki trpi zaradi vaših navidnih škratov, ki vam "brenčijo" po glavah. Ker se bojite za sebe, ker ste mu že toliko krivic napravili. SRAM NAJ VAS BO VSE, KI ZGANJATE HUDOBIJO NAD ČLOVEKOM SAMO ZATO, KER LJUBI SVOJO DOMOVINO IN SVOJ NAROD !!!!
askralj
08. 09. 2015 19.10
+5
Volilna kampanja ab je bila zelo konkretna. Zakaj se ne pove kako je prišla na oblast a se ni nekdo zamrznil.