Slovenija

Je bilo leto 2009 črno?

Ljubljana, 21. 12. 2009 09.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Š.Z./J.B.
Komentarji
52

Finančna kriza je spravila na kolena tudi tajkune, delavci so šli na ulice, Gorenjsko so stresale eksplozije, bolnike vročina zaradi nove gripe ... Razveselila je nova nogometna pravljica.

Kaj je po vašem mnenju zaznamovalo leto 2009 v Sloveniji, ki so ga astrologi napovedali z besedami "pozor, prihaja črno leto"? Svoje predloge lahko obrazložite na forumu, nekaj smo jih izbrali tudi mi s pomočjo kolegov iz uredništva oddaje 24UR. Ti so izbrali sedem najpomembnejših po njihovem izboru, prispevke bodo objavili v oddaji 24UR na POP TV od 25. do 31. decembra.

Delavcem je prekipelo

Delavci so z vstajo v Gorenju dosegli višjo plačo. Sledil je protest zaposlenih v Muri. Pomoči za njih pa takrat ni več bilo.
Delavci so z vstajo v Gorenju dosegli višjo plačo. Sledil je protest zaposlenih v Muri. Pomoči za njih pa takrat ni več bilo. FOTO: Dare Čekeliš

Še prej pa naj vam obudimo spomin. Pustošila je finančna kriza: vse slabše življenje večine, odpuščanja, zapiranje nekoč paradnih konjev gospodarstva, zahteve po minimalni plači 600 evrov, dolgoletno nebrzdano bogatenje privatizacijskih tajkunov ... Začelo se je s spontanim delavskim uporom v Gorenju, sledila sta Mura in Prevent. Istrabenz in Pivovarna Laško sta spet podržavljena, hitro obogatena ''kasta'' je za dan pristala celo za rešetkami. ''Pojavil'' se je Pierpaolo Cerani, razprodaje državnega premoženja so se vrstile, Gregor Golobič se je spopadal z afero Ultra, država s poskusom vračila milijonske nagrade v NLB.

Eksplozija pred diskoteko, napad na sodnico, poskus bombnega atentata na Pahorja

Bomba je udarila med skrbniki za red, policisti. Nova eksplozija je odjeknila med najbolj nedolžnimi, mladimi. Dodatno je bolela brezbrižnost pristojnih za varovanje nevarnih eksplozivnih teles, ki so jih izmaknili, ne da bi kdor koli sploh opazil. Za konec je Slovenijo pretresel še vedno neraziskan napad na tiste, ki so poklicani in izvoljeni, da delijo pravico. Srečo je imel premier Borut Pahor, ki se je po zaslugi prisebnih in sposobnih policistov izognil atentatu. Hrvat Josip Zagajski, ki je na svoj način želel urediti slovensko-hrvaške odnose, je dobil je 11 let zapora. Podpis arbitražnega sporazuma je razburkal strasti med vsemi, ki jim ni vseeno: ljudmi, politiki, pravniki … Eni za, drugi proti, meja pa še vedno ni določena.

Po sarsu in pričju gripi še H1N1

Nova gripa je tudi v Sloveniji zahtevala smrtne žrtve. Po zagotovilu večine strokovnjakov je cepljenje najboljša zaščita.
Nova gripa je tudi v Sloveniji zahtevala smrtne žrtve. Po zagotovilu večine strokovnjakov je cepljenje najboljša zaščita. FOTO: Reuters
Zaradi umora otrok v Sežani in ptujski Fritzl, ki naj bi hčerki naredil otroka, so se pojavila vprašanja o učinkovitosti pristojnih institucij, ki bi morda lahko preprečile trpljenje najmlajših.

Po prvih informacijah iz več tisoč kilometrov oddaljene mehiške vasice je globalna panika paralizirala celoten svet. Slovenija se ni izognila štetju smrtnih žrtev, praznim šolskim klopem in iskanju resnice o cepljenju, za katerim se skriva posel največjih svetovnih farmacevtov. Kar je pred leti sprožil sars, je odmevalo v ptičji gripi in dobilo največji obseg v njeni prašičji verziji.

Slabo zapisani zdravniki in "pozabljivi" politiki

Zdravniška napaka, ki je najprej usodno zaznamovala življenje staršev pokojnega Bora Nekrepa, je pokazala grozljive posledice zdravniške apatije, arogance in igranja z življenji soljudi. Ko je sprva kazalo, da bo najbolj osovražena slovenska zdravnica Zlatka Kanič vsaj nekoliko odgovarjala, je sledil popoln preobrat. Kljub smrti zaradi napake jo je odnesla le z opozorilom. ''Pozabljivost'' poslanca in predsednika protikorupcijske komisije Branka Mariniča, ki na podeželju ni našel položnic in se ne spominja profesorja nemščine, ter simbolična cena kasko zavarovanja, ki si jo je "privoščil" črnomaljski župan Andrej Fabjan, pa sta še bolj omajala zaupanje tudi v politike.

Vožnja v nasprotno smer, pijani policisti in samomor vojakinje

V nesreči na avtocesti pri Arji vasi so umrli trije mladi. Povzročitelj je vinjen vozil v nasprotno smer.
V nesreči na avtocesti pri Arji vasi so umrli trije mladi. Povzročitelj je vinjen vozil v nasprotno smer. FOTO: PGE Celje
Grozljivo odkritje v Hudi Jami je obnovilo glasen spor med borci in ''desnimi pomladniki''. Sprave (še) ni.

Pretresle so nas prometne nesreče, vožnja v nasprotni smeri je postala nacionalni šport, vinjeni so vozili celo policisti. Borci za izboljšanje varnosti na slovenskih cestah, ki so, kot so priznali odgovorni, smrtonosne tudi zaradi slabega vzdrževanja, so postali "oblastniki", v prvih vrstah notranja ministrica Katarina Kresal in njen prometni kolega Patrick Vlačič. V Slovenski vojski pa je vojakinja na Kosovu storila samomor. Po prvi smrtni žrtvi na misiji so se pojavile govorice o domnevnem šikaniranju v vojaških vrstah. Vodilni so grdo ravnanje odločno zanikali.

V aferi Patria skoraj nič novega

Celo leto se je razvijala afera Patria, predvsem v znamenju obtoževanj brez pravih dokazov. Epiloga še ni, vloženi sta bili dve obtožnici zoper nekdanjega obrambnega ministra Karla Erjavca in nekdanjega načelnika generalštaba Albina Gutmana zaradi domnevno nevestnega dela v službi.

Ateist na čelu verskega urada

Imenovanje ateista Aleša Guliča na čelo urada za verske skupnosti, ki so mu očitali srečevanje s hudičevimi brati, je sprožilo polemike. Zato je premier Borut Pahor med obiskom Rima ostal celo brez avdience pri papežu Benediktu XVI. Po za silo zglajenih odnosih je sledila menjava na na vrhu slovenske Katoliške cerkve, ko je nadškofa Alojza Urana zamenjal manj popustljivi Anton Stres.

Nogometna pravljica številka dve

Slavje slovenskih reprezentantov po porazu Rusov
Slavje slovenskih reprezentantov po porazu Rusov FOTO: Damjan Žibert
Razveselili sta dve politični poroki. Usodni 'da' so dahnili Janez Janša in Urška Bačovnik ter Milan M. Cvikl in Jerca Legan.

Ponovila se je nogometna pravljica. Po porazu Rusov je bilo jasno, da gre slovenska izbrana vrsta v Južnoafriško republiko. V isti državi se je naziva svetovni prvak veselil boksar Dejan Zavec. Bolj neznan šport, ki so ga spremljali le največji atletski zanesenjaki, je postal središče slovenske javnosti po lanski olimpijadi. Letošnje svetovno prvenstvo je bil korak naprej, Primož Kozmus se je spet zavihtel na vrh sveta, a kmalu zatem z odhodom iz športnih aren šokiral slovensko javnost. Za vedno pa se je poslovil slovenski alpinist Tomaž Humar, ki je življenje pustil na gori v osrčju Himalaje.

Leto je okoli, nekateri pa so še tam, kjer so bili: Dimitrij Rupel na zunanjem ministrstvu, Karl Erjavec na ministrskem stolčku ... Še vedno pa ni džamije v Ljubljani, dolenjske avtoceste, zagotovljenega dostopa do odprtega morja, znanih krivcev za afero Čista lopata, odličnega zdravstvenega sistema, dostojnega življenja za slehernega državljana … Se bodo v novem letu uresničile vse predvolilne napovedi?

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lolslo
31. 12. 2009 00.39
kok gledm zadnje čase polne trgovine krize ni več
hrcekmuri
23. 12. 2009 11.03
KONCUJE SE Z POPLAVAMI-MOCNO UPAM DA SE NASLEDJE LETO NE BO KONCALO Z POTOPOM
Protizujfom
23. 12. 2009 06.28
Ma najprej nas je izdal LDS,nato SDS,sedaj to ravnotako počne SD.Recesija ali ne ,lepo nas farbajo.
laufer
23. 12. 2009 06.21
Finančno krizo so povzročile banke, katerih šefi so ostali NEKAZNOVANI! Bravo demokracija!
McGill
22. 12. 2009 21.18
2009 NAJBOLJ ČRNO, NAJBOLJ KRUTO
dado.yahoo
22. 12. 2009 17.23
Mislim,da je bilo kar črno leto 2009.Tgodilo se je kar nekaj takih afer,
M-teorija
21. 12. 2009 21.58
Domicelj se ne bi strinjal s predhodnikoma.
dolzvlado115
21. 12. 2009 18.47
ČRNO BO LETO 2010.VSAJ UPAM.MOGOČE BO POTEM BOLJE.
trust_no_one
21. 12. 2009 15.50
2009 je bilo črno samo mislim da bo 2010 še bol črno UPAM DA SE MOTIM!!
EyeCandy
21. 12. 2009 15.29
glede na to da imamo kako se že reče mentaly challenged people v vodstvu je stanje kar pravo
ms_primoz@yahoo.com
21. 12. 2009 15.07
ja kje pa je kaka kriza? v trgovine oglej pa boš vidu, če je kje kriza...greš po kilo kruha pa čakaš eno uro na blagajni....
siskan
21. 12. 2009 14.47
Joj kdaj bo konc te finančne krize p....
Chatefucio
21. 12. 2009 14.27
heh....ja no delno....težko je to posplošit...
brencl
21. 12. 2009 14.23
Stopnjo DDV-ja naj dvignejo na 30% pa bo zadeva za nekaj časa rešena.
M-teorija
21. 12. 2009 14.13
Ja prvič, da se je zgodilo, da so škodo utrpeli, poleg navadnih državljanov tudi, nekateri privilegirani. Zato je treba recesiji sredi Ljubljane postaviti spomenik, ker je z njeno pomočjo iz kanalizacije na površje naplavilo veliko velike umazanije. Škoda le, da se še ni in slabo kaže, da se bo kdaj zgodilo, da se kdaj preganja tudi nedotakljive. Tiste, ki ponavadi sodelujejo pri pripravi papirologije in aktov vseh takoimenovanih tajkunov, po možnosti, pa jih potem na sodiščih še zagovarjajo. Dvomin namreč, da so tajkuni vse sami izpeljali in da pomagači tega niso vedeli kaj počnejo.
Leandra
21. 12. 2009 14.09
Pot konca Slovenske države in uničenje Gospodarstva..ter načela kriminala so to leto trasirana in do konca vraščena v kvaliteto Slovenskega življenja..??
deloholik
21. 12. 2009 13.22
moja napoved je da bo 2010 pred vsem rdeče leto...bojim se da se bo trend nadaljeval tudi v prihodnjih letih :)
pela_41@hotmail.com
21. 12. 2009 13.20
blo je dobro in slabo..TAKO KAKOR VSAKO LETO DOSEDAJ...so vzponi in padci..:D samo de se razdalja med vzponom in padcom veča... nasledne leto je lahko še taka finančna kriza, pa lahko veliko ljudi izgubi službo... po drugi strani smo pa lahko slovenci svetovni prvaki v veliko disciplinah..pa je nekaj dobrega in nekaj slabega
rdeca9
21. 12. 2009 13.03
zakaj mam občutek, da leto 2009 le ni bilo tako črno.. poglejte napovedi za drugo leto.. bo še "črnejše"?
volkodlaki
21. 12. 2009 12.57
prokleto leto dvatisočdeveto