Slovenija

Močivnikovi odvzeli živali

Ljubljana, 19. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Veterinarsko-higienska služba je danes iz pasjega zavetišča Milene Močivnik pri Borovnici odpeljala okoli 250 psov in mačk, ker v zavetišču niso imeli ustreznih pogojev za bivanje.

Močivnikova je bila zgrožena nad odvzemom živali - sedaj jih ima le še pet
Močivnikova je bila zgrožena nad odvzemom živali - sedaj jih ima le še pet FOTO: POP TV

Odvzem so opravili na podlagi posebnega sklepa veterinarske inšpekcije iz Postojne, razlog za to pa so neprimerni pogoji bivanja. Kot so sporočili predstavniki Veterinarske uprave RS, bodo njihovo natančno število in pa lokacijo, kjer se živali nahajajo in kam jih lahko vsi, ki bi jih želeli imeti, pridejo iskat, sporočili v ponedeljek.

Nekatere živali morajo takoj oskrbeti v veterinarskih ambulantah, ostale pa bodo prenesli na za to posebej urejeno lokacijo, kjer bo za njih skrbelo ljubljansko društvo za zaščito živali. Zdrave živali, ki so cepljene proti steklini, bodo naslednji teden začeli oddajati oz. jih bodo prenesli v za to obstoječe azile.

"Živali ne bodo usmrčene, ampak bodo preseljene na drugo začasno lokacijo, kjer bodo veterinarsko oskrbljene in nato oddane novim imetnikom," je pojasnil Zoran Kovač.

Kot je še pojasnil Kovač, je bila januarja izdana odločba, po kateri bi morala Milena Močivnik ustrezno cepiti vse živali in jih oddati drugim, obdržala pa bi lahko pet živali. Toliko jih namreč lahko ima sama, če pa jih želi več, mora to prijaviti kot rejo domačih živali in pridobiti ustrezna dovoljenja. Ker Močivnikova ni izpolnila odločbe, je marca za to določena veterinarska ambulanta opravila cepljenje teh živali, stroški katerega so bili po Kovačevem pojasnilu poravnani iz proračuna. Tudi po tem Močivnikova živali ni oddala, zato je bil septembra izdan poseben sklep o odvzemu živali, ki se izvaja danes.

Na kraju odvzema je bilo tudi približno 15 policistov s Policijske uprave Ljubljana. Veterinarska uprava je policijo namreč zaprosila za navzočnost, da bi veterinarsko-higienski službi omogočila nemoteno izvedbo dela. Policisti so ugotovili nekaj kršitev zoper javni red in mir, saj so nekateri med tistimi, ki so se zbrali, ovirali odvzem živali, je povedal predstavnik za odnose z javnostmi na PU Ljubljana Peter Kralj. Zoper kršitelje bodo ustrezno ukrepali. Policisti so se na zaprosilo veterinarske uprave odzvali na podlagi 23. člena zakona o policiji, poudarja Kralj.

Policisti in veterinarji so v zavetišču Močivnikove opravili odvzem psov in mačk
Policisti in veterinarji so v zavetišču Močivnikove opravili odvzem psov in mačk FOTO: POP TV

Zavetišče Milene Močivnik deluje brez dovoljenj. Močivnikovi v vseh teh letih nobena negativna odločba veterinarske uprave ni prišla do živega, zato se v večini društev za zaščito živali in na veterinarski upravi strinjajo, da je potrebno pse - neuradno naj bi jih bilo že preko 300 - odvzeti, opraviti selekcijo, neozdravljivo bolne in nesocializirane pse pa humano uspavati.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1