Slovenija

Pazite, vaš mobilnik lahko zelo hitro ostane brez garancije!

Ljubljana, 10. 07. 2012 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Vam telefoniranje v kopalnici, polni pare, ni tuje? Kaj pa na odprtem, ko pada rahel dež? Pazite, elektronika v mobilniku lahko hitro oksidira, vaš novi telefon pa hitro ostane brez garancije!

Primer korozije na matični plošči
Primer korozije na matični plošči FOTO: Toptime d.o.o.

"Ali lahko sploh še zaupamo serviserjem mobilnih telefonov?“ se sprašujejo lastniki omenjenih elektronskih naprav, ki opozarjajo na svoje slabe izkušnje z uradnimi serviserji. Na to nas je sprva opozorila naša bralka, ki so ji na servisu sporočili, da se ji garancija ne upošteva več, saj da je bil telefon očitno v stiku s tekočinami. Sama sicer prepričljivo dodaja, da ji telefon nikakor ni padel v vodo in ni bil v stiku s tekočinami. Ker slednjega ni mogla dokazati, je morala za popravilo odšteti debelih 180 evrov.

Ko smo malce pobrskali po spletu, smo naleteli na veliko podobnih zgodb, ki so si jih med seboj zaupali uporabniki različnih spletnih forumov. "Mar serviserji sami namočijo telefone, da bi prekinili garancijo?“ je vprašanje, ki nas je najbolj zbodlo v oči. "Dobro je, da pred oddajo na servis telefon natančno pregledate, tudi indikatorje stika z vlago, kar mora referent tudi obvezno zabeležiti. Najbolje je, da vse to tudi sami poslikate,“ je zapisal lastnik dva meseca starega mobilnika, ki naj bi mu po prvem opravljenem servisu potrdili, da so kontrolne nalepke, ki kažejo na slabe učinke vlage, neobarvane. Po dobrih dveh tednih, ko naj bi bil aparat znova na popravilu, so trdili drugače, pravi. "Garancija je bila kar naenkrat zavrnjena zaradi stika s tekočino, vsi trije indikatorji pa so bili obarvani rdeče!“ je zapisal.

Da telefon ni nikoli prišel v stik z vodo, trdi tudi neka druga lastnica mobilnega telefona, ki pravi, da s prodajalko sicer nista preverili indikatorjev, a da je s telefonom ravnala nadvse previdno. Kljub temu je bila s strani pooblaščenega servisa obveščena, da ji garancija zaradi oksidacije ne velja več, cena popravila pa je nanesla 320 evrov.

Za oksidacijo ni nujno, da vam telefon pade v vodo, dovolj je že, da ga občasno uporabljate v kopalnici, polni pare, rahlem dežju, zaprtem bazenu ali pa se z njim premaknete v veliko toplejši prostor, zaradi česar nastane kondenz.
Za oksidacijo ni nujno, da vam telefon pade v vodo, dovolj je že, da ga občasno uporabljate v kopalnici, polni pare, rahlem dežju, zaprtem bazenu ali pa se z njim premaknete v veliko toplejši prostor, zaradi česar nastane kondenz. FOTO: Toptime d.o.o.

Serviserji: 'Nemogoče je, da bi se aparat zmočil pri nas!'

Za komentar govoric in sumov prevare slovenskih potrošnikov smo zaprosili predstavnike pooblaščenih serviserjev. Slednjim omenjena tema nikakor ni tuja, saj se z jeznimi klici in obiski strank soočajo vsakodnevno. "Nam je v interesu telefon popraviti in dobiti plačilo za storitev, ne pa da si delamo stroške z odpiranjem telefonov in zavračanjem ljudi,“ je za 24ur.com dejal Janko Tomšič, vodja servisne dejavnosti pri podjetju RAM 2, ki je med drugim pooblaščeno za servisiranje telefonov znamke Samsung, Motorola in Alcatel. Na očitke, da telefone močijo kar sami, odgovarja, da si česa takega ne morejo privoščiti. "Pri nas velja tako imenovana cona E, kar pomeni, da morajo biti prostori protiprašno zaščiteni in brez prisotnosti tekočin. Takšni so predpisi s strani Samsunga ter drugih proizvajalcev telefonov in elektronske opreme. Nemogoče je, da bi se telefon zmočil pri nas,“ zagotavlja ter nadaljuje, da vsak primer tudi fotografirajo ter strankam v dokaz posredujejo fotografije.

Kot nam je še pojasnil, se vsak telefon ob prevzemu odpre ter pregleda, če je mehansko poškodovan in če so kje sledi učinka vlage. "Ljudje mislijo, da mi ne želimo popravljati telefonov, a že s tem, ko ga odpremo, opravimo 80 odstotkov dela. Vse delamo po pravilih, ki jih postavljajo proizvajalci,“ pravi. Zanimivo je tudi dejstvo, da morajo zamenjani del telefona poslati proizvajalcem. "Če ugotovijo, da je zamenjani del oksidiral, ne dobimo plačila,“ še pravi in dodaja, da lahko do oksidacije pride zelo hitro. "Možno je, da telefon oksidira v roku enega tedna. Tukaj ni nekega pravila,“ pravi.

Sicer se jim velikokrat zgodi, da ljudje prinesejo telefon na servis, čeprav vedo, da so ga zmočili. Kot pravi Tomšič, so po zakonu dolžni te aparate prevzeti, jih pregledati in na podlagi tega tudi zavrniti. Stroškov pregleda in zavrnitve pa jim ne krije nihče.

Stari mobilniki
Stari mobilniki FOTO: Thinkstock

Če pride do korozije, vam ne pomaga noben servis

Tudi predstavniki podjetja Toptime, ki je pooblaščeno za popravila mobilnih telefonov Sony Ericsson, Blackberry, Sharp in nekatere druge, sporočajo, da imajo vsak mobilni telefon in tudi večina baterij pri kontaktih v svoji notranjosti kontrolno nalepko oziroma indikator, ki reagira ob stiku s tekočino in se obarva. "To se lahko zgodi tudi zaradi potnih rok ali obraza, telefoniranje z mokrimi lasmi, če se mobilni aparat uporablja v deževnem vremenu, v zelo vlažnih okoljih, kot so zaprti bazeni ali kopalnice, ter ob prehajanju z zelo hladnega na zelo toplo območje, kar lahko povzroči nastanek kondenza,“ opozarjajo.

Kljub obarvanemu indikatorju tekočine ni nujno, da bo aparat zavrnjen, saj se garancijsko popravilo zavrne šele, ko se pri pregledu aparata ugotovi, da se na matični plošči oziroma kje drugje v telefonu nahaja korozija. "V tem primeru ni mogoče niti negarancijsko popravilo,“ pravijo. Tudi oni na željo stranke posreduje fotografije, na katerih je vidna serijska številka aparata in korozija vezja.

Mobilni operaterji svetujejo: Preberite navodila proizvajalca!

V kolikor boste telefon, ki je v okvari, odnesli nazaj na prodajno mesto, vam tamkajšnji uslužbenci ne bodo preverili indikatorjev stika s tekočino, saj za to delo niso ne pooblaščeni ne strokovno usposobljeni. Slednje lahko opravijo le uradni servisi, pravijo na Telekomu Slovenije. "Pooblaščeni servisi so suvereni poslovni subjekti, odgovorni za svoje poslovanje in v Telekomu Slovenije nimamo nobene osnove, da bi v njihove ugotovitve dvomili. Na podlagi svojih izkušenj pa lahko povemo, da jim ugotovitve v škodo kupcev niso v interesu, saj jim proizvajalci plačujejo opravljeno delo,“ so zapisali v odgovoru na naša vprašanja.

Enako so nam potrdili tudi na Tušmobilu, kjer še pravijo, da se sicer vedno odzovejo na mnenja, ki jih uporabniki v zvezi s posameznim servisom naslovijo nanje. “Alternativa je zagotovo pot do drugega serviserja in pridobitev dodatnega strokovnega mnenja,“ svetujejo skeptičnim strankam.

V podjetju Si.mobil svojim strankam svetujejo, da telefon pred oddajo natančno pregledajo in prodajalcu oziroma prevzemniku aparata čim bolj natančno opišejo, kaj je narobe z njihovim aparatom. "Prodajalec namreč ob prevzemu izpolni obrazec 'Posredovanje aparata/opreme na pooblaščeni servis' kamor poleg podatkov, ki mu jih posreduje uporabnik, pod opombe vpiše tudi opažanja glede vidnih poškodb. Izpolnjeni obrazec uporabnik prebere in podpiše, nato pa se ga skupaj z aparatom posreduje na pooblaščeni servis," pravijo.

Ponudniki mobilne telefonije svojim strankam še svetujejo, naj si skrbno preberejo navodila za uporabo aparatov, priporočajo pa tudi uporabo etuijev, dodatnih ohišij in podobnih sredstev za zaščito telefona. "Telefon je v tem primeru dosti manj izpostavljen vremenskim vplivom, znoju, prahu in drugim stvarem, s čimer se zmanjša možnost nezaželenih poškodb,“ so še zaključili.

Neuradni servis: Ko vam telefon pade v vodo, odstranite baterijo!

Za mnenje smo vprašali tudi predstavnike enega od neuradnih servisov mobilnih telefonov s sedežem v ljubljanskih Murglah. Zagotovili so, da na uradnih servisih gotovo ne goljufajo, saj da so zakonska in pogodbena pravila glede servisiranja telefonov zelo striktna. "Stranke se ne zavedajo, da lahko že s tem, ko primejo telefon z mokro roko ali pa ko s telefonom hodijo po dežju pride do oksidacije. Iz telefona, ki pade v vodo, je potrebno odstraniti baterijo in ga nemudoma odnesti na servis, da ga odprejo in sčistijo. Tudi take telefone popravimo, a ne vseh. Največji problem je slana voda," pravijo.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (132)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fredi34
30. 12. 2014 16.01
+3
Žalostno pri vsem tem je, da se aparati zavrnejo kljub temu da napaka ni povezana z okcidacijo vezja. Pri vsem tem se najbolj trudi ravno omenjeno podjetje.
Explainator
15. 12. 2013 20.39
+2
ram zavrne servis, potem pošlješ direktno v tujino na samsung, in ti popravijo brez težav.....vprašanje je samo, zakaj še kupovati telefone v sloveniji, ker edini razlog do sedaj je bila slo garancija....samo če je ni, potem ostane samo še tujina, ker aparati so itak vsaj 100€ cenejši
Pat&Mat
11. 07. 2012 21.39
+11
Se strinjam z dokusom... Kupil MOTOROLO za darilo. Po dveh mesecih neha delat fotoaparat. Nesel na servis RAM 2. odprejo, rečejo, da je bil v stiku s tekočino. in da ni reklamacija priznana. Za kaj pa je garancija? Telefon je ležal na omarici, ne pa se valjal po vodi. Potem je pa še zanimivo, da se na sliki vidi, da je oksidiral samo en majhen delček. Vse okrog pa SUHO. Če bi bil v stiku s tekočino, bi se videlo vsepovsod. Pa koga majo za norca. Pa piše, direktorju, pa se tud ne potrudi odgovorit! Hvala za nič....
Sarchii97
20. 11. 2012 08.28
+7
Ze dvakrat sam nesel telafon na popravilo (samaung)pa recejo da je bil v stiku z vodo.LAZ,zavajanje kupcev....POKVARENJACI...
Tomaž Meršol
11. 07. 2012 09.30
-6
obiščite nas v Murglah centru - Servis mobitelov ..... 041 216 834
acooo
11. 07. 2012 00.14
+7
Ma direkt isti primer sem imel tudi sam. Kupil sem si malo boljši mobitel. Po nekaj mesecih uporabe se mi kar na enkrat ugasne in več ne gre zagnat. No, poslali so ga na servis, s katerega je prišlo obvestilo, da ga ne morejo popraviti pod garancijo češ, da je v njem voda oz. vlaga zaradi katere je nehal delovati. Meni še danes ni jasno od kje bi v njega prišla vlaga!? Čuval sem ga namreč ko zenico svojega očesa... dobesedno! :)
Audy
10. 07. 2012 20.03
+5
Nokia 3310 - AK47 med mobilniki
Dokus
10. 07. 2012 17.45
+12
Kar se tiče servisa RAM2, katastrofa od katastrofe. Na prvem mestu nesramnost določenih uslužbencev, na drugem mestu pa.....zaradi nenehnih napak na Samsung telefonu, sem preko Mobitela izkoristil uveljavljanje Stvarne ali skrite napake in zahteval nov mobitel, potem se je zadeva začela kompicirati,....nikakor niso pristali na nov telefon, tako da sem moral ta isti telefon na servis odnesti še 4 x, vedno je bilo narobe nekaj novega, nato sem obupal in si kupil drug telefon, saj nimam časa da hodim vsakih tri tedne na servis in si ponovno nalagam vse zadeve. In tukaj se pojavi vprašanje: ZAKAJ POTEM JE GARANCIJA???
BMWmunja
10. 07. 2012 17.04
+22
Pred nekaj leti sem na naročnino Tuš50b kupil telefon, ki je takrat bil najboljši in je stal 600 evrov. Po enem letu se je pokvaril in sem ga reklamiral tam, kjer sem ga prevzel. Takrat sem ga tudi zadnjič videl. Nadomestnega telefona nisem dobil, kot to govorijo in zavajajo, po težkih 4 mesece trajajočih bojih pa so mi na moj velik pritisk tudi preko Vala 202 priznali, da se je telefon izgubil. Jaz ga gotovo nisem izgubil, če sem ga pa na izpostavi predal in zanj dobil potrdilo. Stvar je jasna. Ukradli so ga. Na misel jim ni prišlo, da bi mi dali novega, ponudili pa so mi tistega za 1 evro. Tudi na Zvezi potrošnikov so mi povedali, da če bi vložil tožbo, bi jo nedvomno dobil. A to bi se splačalo, če bi jaz bil star do 30 let. Ker pa sem takrat bil star že 50 let, bi prej spričo ažurnosti naših sodišč umrl. Pa sistem...., sistem s strankami imajo samo preko tistih študentskih de-bilov na telefonu, ki ničesar ne vejo in ne morejo. Do kakršnega koli "glavača" niti slučajno ne prideš po telefonu, ker so sistemsko zaščiteni in nedostopni. Dokler bom živ bom po Tušmobilu pljuval vsevprek, ker si ta združba prevarantska ne zasluži drugega. Fuj pra.sci !!!
kor22
10. 07. 2012 16.43
+15
vsak lastnik telefona bi mogo bit zraven ko se popravlja
drunks
10. 07. 2012 15.53
+6
Jst mam Htc one v in ko sem poslušal glasbo na njem se mi je ugasnil in postal ne vroč ampak vrel tok da sm ga moru spustit iz rok in kako srečo mam v življenju pade na touch screen ki se je malenkost razcvetel ko sem ga uspel čez pou ure prižgat je zaslon skoraj čisto temen in kaj se še malo vidi utripa ta svetloba.Lahk se pomoje obrišm okol nosa za garancijo,......
slovenia3
10. 07. 2012 15.48
+6
u zdej se spomnim ko sm nesu telefon na servis .so meli tako šipoko se je vidl kako delavci popravlajo telefone.ja NAJEDU SE JE IN BIU VS MASTEN DELAVEC KO JE JEDU ZRAVN .NISM MOGU VERJET IN POL PRAVJO KAKO TEKOČINA PRIDE JAOOO.
Tomaž Meršol
10. 07. 2012 14.52
-11
obiščite nas v Murglah centru - Servis mobitelov ..... 041 216 834
LomilkaSrc
10. 07. 2012 14.51
+18
kadar slišim ram2 se mi kar dlake dvignejo.
graf
17. 08. 2015 09.59
+1
Mirhollio
10. 07. 2012 14.35
+6
Večina ljudi si niti tega , zelo solidnega članka ni prebralo. Jaz sem delal na enem izmed servisev in vem kako je strankam težko obrazložit zavrnitev...Ampak če aparat odpreš in vidiš da je vezje bilo v stiku z tekočino ali vlago itd,..se garancija zavrne pa če se na trepalnice stranka postavlja. servisi so plačani od proizvajalcev aparatov in pregledi s strani proizvajalcev se izvajajo dosledno in natančno. Plate se preglejujejo pod mikroskopom. Ko je telefon enkrat narazen je večina dela tako opravljenega, ampak če je prisoten kondenz se ne bo zadeva popravila. Tega ljudje ne zastopijo. Zaj da pa vam deca telefone vlačio po ustih pa se meni ne zdi niti malo normalno, nevem no :)
slovenia3
10. 07. 2012 15.33
+7
VEŠ KOKRAT SM MEU TELEFON kot piše v članku zravn tuš kabine in nič se ni zgodilo!!!!
sikav
10. 07. 2012 16.32
+16
Jaz pa lahko dokažem, da telefone, ki sem jih kupil v Veliki Britaniji lahko uporabljam še danes po sedmih letih, telefoni kupljeni pri Simobilu, ob enaki uporabi, po treh mesecih ne delajo več in izgovor na servisu je stik s tekočino, čeprav vem, da to ni res. V Sloveniji vsi prodajajo škart
kor22
10. 07. 2012 16.48
+2
tudi jaz mam telefon vedno v kopalnici ko se tuširam in sploh pozimi je polno pare v kopalnici pa telefonu ni nič
sasko1234
10. 07. 2012 17.37
+1
sikav: pomoje prov iščejo slabe izdelke in nam jih pošljajo iz samsunga. Če si bil kdaj v deželah vzhajajočega sonca bi mogoče razumel, da je kaj takega tam nemogoče in nedopustno. Pa še nihče si tega ne upa naredit.
BMWmunja
10. 07. 2012 18.53
+5
Mizda mu paterna, nekoč je tudi veljalo, da če si pomotoma šel z ročno uro v vodo, si se lahko od nje poslovil. Pred 30 leti sem kupil uro Citizen (reklamo delam namerno!), primerne kakovosti in točnosti, v morje hodim z njo skoraj vsako leto, a ona gre in gre, neusmiljeno in točno. Voda ji ne škodi. Sedaj pa od ure do mobilnika. Tudi na vezja se da nanesti čisto tanek in poceni nanos, ki vezje naredi odporno tudi proti morski vodi. V tem primeru lahko gre k hudiču kvečjemu mikrofon ali zvočnik. Pa še ta dva elementa se data skonstruirati vodoodporno. Spomnimo se zvočnikov na motociklih ali pa na jahtah. A če ni politične volje, kako to izvesti, potem mi, mali gujdeki ne moremo nič. Niti tega ne moreš narediti, da bi kupil konkurenčni mobilnik, ker so vsi, poslani v Slovenijo, zanič. Sam sem kupil pred 4 leti N96. Saj je za q.urac, a baterija mi drži še danes tako dolgo kot takrat, ko je bil še nov. Torej 1 dober dan. A pokvaril se mi še ni in to je pomembno. Kajti vsi zastopniki in prodajalci menjajo sladek obraz v milisekundi, ko poveš, da mobilnik reklamiraš. In če potegnem paralele s politike, gospodarstva in drugih sfer moram povedati, da kar verjamem tistim, ki povedo, da serviserji za nalašč telefon "kontaminirajo" s kako slano ali kislo tekočino in ga pustijo nekaj dni v "paci", potem pa razsvetljeno ugotovijo, da je telefon bil izpostavljen vlagi. Na koncu vas oberejo kot puranjo perutničko in mirna Bosna.
lenoritis24
10. 07. 2012 14.17
+5
sej ni nujno da je telefon v vodi.če se oseba dosti poti v teh vročih dneh saj vidim po sebi imam mobitel v žepu ga izvlečem iz žepa mokrega oziroma vlažnega kar vpliva tudi dosti na delovanje.
odpisan2x
10. 07. 2012 14.00
-4
ta phone je najboljši izdajalec,isto kot bi nosil čip v ušesu,kvarijo se pa zaradi tega ker vsi napadajo neke igrice katere pa niso optimizirane
odpisan2x
10. 07. 2012 14.16
-4
popravte to stran se niti kometarja ne da napisat
odpisan2x
10. 07. 2012 20.05
-2
vam morem dokazat bom će mi boste za to plačal
Darko32
10. 07. 2012 12.26
+14
Kdor pozorno bere forume in navodila kako napake odpraviti bo videl, da gre za seriske napake v aparatih, katere bi morali brezplačno zamenjati. Ker pa so bili očitno ti aparati uvoženi brez garancij se sedaj sklicujejo na vseživo. NAjvečji problem je v tem, ker so določene serije aparatov sestavljene izredno slabo in ob normalni uporabi se dogaja, da se ohišja zvijejo, ker so plastična in posledično izgubljajo stik. Pri nas pa se hvalijo kako dobri aparati so. Če pogledamo napake za isto serijo po spetu bomo videli, da gre za nekvalitetne izdelke. z slabimi materiali.
seth
10. 07. 2012 12.24
+5
Po dolgem času dober članek. Ko bi jih vsaj ena tretjina bila takih.
User4843
10. 07. 2012 11.19
-5
Jz mam pa same dobre izkušnje... So mi popravl fon (so čeporou je meu zaslon porezan z nožem k mi je nanj padu.. Pa tud računalnik so mi pr mimovrste zemraj dobro popravili... lucky me i guess... :)
anonymus.
10. 07. 2012 11.52
+6
glede na to pri kom popravljaš računalnik, je tvoje "dobro" popravilo že všteto v njihove 50% višje oderuške cene za identično robo ki jo dobiš na amazonu za tretjino ceneje
papac111
10. 07. 2012 10.58
+6
itq servisi nič ne nardijo kot je blo omenjeno v postih. tak da če vam telefon kej ne dela mate verjetno kakega prijatla elektronika naj ga pogleda pa se rezerni deli naročijo iz kitjaske pa jih sami zamenjajte. zraven zmeraj dodajo orodje za odpret. garancijska nalepka pa itq neč ne velja. tak da veslo na net pa iz kitajske dele naročit pa sam popravit :)
NightWishFan
10. 07. 2012 11.35
+5
Jaz pa imam dobre izkušnje s servisi. Enkrat mi je 5 dni pred iztekom garancije pokvaril tiskalnik HP, sem nesel na servis za en teden so me poklicali, da me čaka novi tiskalnik, ker starega niso uspeli popravit. Tako, da če imate garancijo, ne odpirat, ne se igrat in ne trgat zaščitne nalepke... Lepo na servis ker je velika verjetnost, da boste dobili novi izdelek.
OrangeLady
10. 07. 2012 11.56
+5