Slovenija

Množičen pogin rib

Lendava, 05. 08. 2008 14.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š.K./U.Z./I.K.
Komentarji
11

V reki Ledavi v občini Turnišče je poginila tona rib. Razlog za prekmursko ekološko katastrofo je najverjetneje neustrezno urejena kanalizacija.

Okoli 9.40 ure dopoldne so policijsko upravo Murska Sobota obvestili, da je v reki Ledavi med naseljem Turnišče in Dobrovnik poginilo večje število rib. Policisti so opravili ogled kraja in v sodelovanju z ribiči ugotovili, da je poginilo približno 1000 kilogramov rib, med njimi vrste smuč, zelenika, klen in ščuka.

V Prekmurju se je zgodil eden največjih pomorov rib v Sloveniji.
V Prekmurju se je zgodil eden največjih pomorov rib v Sloveniji. FOTO: Kanal A

Policisti so obvestili tudi pristojnega inšpektorja iz Inšpektorata RS za okolje, prostor in energijo, o ugotovitvah pa bodo obvestili Okrožno državno tožilstvo v Murski Soboti.

Ribiči so takoj zjutraj poklicali 112, kjer so jim dejali, da več kot obvestiti policijo ne morejo in naj sami pokličejo inšpekcijo. Na okoljskem inšpektoratu ukrepajo šele, ko je napisana kazenska ovadba zoper točno določenega storilca, enako tudi ribiški inšpektorat.

Do katastrofe je najverjetneje prišlo zaradi neustrezno urejene kanalizacije. Vsa kanalizacija največjega prekmurskega mesta se namreč vsakič po večjih nalivih zlije v Ledavo. Le-ta je ribe, ki so množično poginile, nosila proti Muri, kamor se izliva. Ribiči so nekaj rib za potrebe analiz sicer potegnili na kopno, ostala tona mrtvih rib pa še vedno plava po reki.

Župan občine Turnišče Jožef Koceta je za 24ur.com povedal, da je nad zadevo zgrožen. Veterinarski inšpektorat za okolje in prostor v Murski Soboti ga je prav tako opozoril, da bi za pogin lahko bila kriva čistilna naprava za čiščenje odpadnih vod, ki od leta 2001 oskrbuje bližnja štiri naselja. Analizo vode sicer opravijo vsak mesec, vzorce so odvzeli tudi danes dopoldne, a rezultati še niso znani.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Helena Efremov
28. 07. 2010 08.20
Sramotno...Kako alarmantno bi moralo biti še stanje, da bi se ukrepalo??? Pravkar se tudi sami soočami s prav podobnim primerom, kjer so v Perniškem jezeru poginile ribe,zaradi neustreznega upravljanja z jezerom. Vsi inšpektorati, inšpekcijske službe prelagajo odgovornost drug na drugega, da ne govorimo o tem, kako noben sploh nima pojma za kaj so pristojni in za kaj ne...Vsaj v našem primeru je tako. Toda mi smo se odločili, da gremo višje in bomo pravico iskali v sklopu EU , če v naši državici ne znajo sami odločit, kdo je za kaj pristojen!!
ZeroCod
05. 08. 2008 23.03
Upam da bo krivec za to NAJEBU do konca
Mali_Piko
05. 08. 2008 22.31
za otroke se ni bat, danes se rojevajo ze dodobra prilagojeni na spremembe, so degenerirana racunalniska generacija. Njihovi bodo pa molekularno spremenjeni. Ni bat.
miran1972
05. 08. 2008 22.19
MA JEBEŠ KAPITALIZEM
jerryz
05. 08. 2008 22.14
pomor čebel, radioaktivno ozračje, ozonske luknje, pomor rib, totalno onesnažena voda, smeti na vsakem vogalu, itd.... A vam je sploh kaj mar za vaše otroke??
Jezdec
05. 08. 2008 19.45
Danes Ledava Jutri Drava Pojutrišnem Soča nato Jadran IN KAJ POTEM. ČLOVEŠTVO JE VEČNO IN NEUNIČLJIVO????
Mali_Piko
05. 08. 2008 18.46
Ugotovit mormo kaj smo ne kam gremo. Ce ugotovimo, da smo biotehnoloske unije, potem bomo tudi opazili, da vse kar delamo sluzi temu namenu; pot nam je ze dana. Brez ekoloskih zmot in duhovnih porazov nebi razvijali potencijalov. V prvi vrsti nismo sami odlocili, da bomo ziveli, temvec nas je narava ustvarila, temu sledi, da smo del narave s tem pa naravni oz. narava sama. Ocitno je narava pognala sad, ki jo ves cas in bo preoblikoval v drugacno naravo. Tako tudi ljudje evuliramo v drugacne ljudi. Mars se pride, po marsu se marsikaj. Ribe, cebele, orangutani bodo preziveli, ce jih narava potrebuje. Vse je naravno. Narava pa ni samo zemlja ampak vse v vesolju in vesolje samo. Zmotno oz. povrsno je 'hipijasko' razmisljanje o dobrem cloveku in njegovem dobrem odnosu do narave. Clovek dela to kar narava dela. Nevihte, temperature in drugi pojavi so enaki pojavu cloveka, ki razmislja in ustvari bombo, da jo potem odvrze. Naravno. Z drugimi besedami, smo kot eden od virusov, ce razumemo zivali, rastline, kot viruse ustvarjeni v bio okolju mocnejsi in tezji od ostalih zivalskih virusov oz. rastlin, pa zato sibkejsi in lazji od astronomskih virusov. Bomo dokler bomo, ribe bodo dokler bodo.
ssvarun
05. 08. 2008 18.40
A to ribiška tona?
hondagirl
05. 08. 2008 18.11
G10: se strinjam s tabo... mal še pa bomo sami sebe s svojimi dejanji pospravl... pa vsi živimo ˝EKO˝ lajf... pa pazimo na podnebje... če bomo tko delal nam tud na Marsu ni pomoči xD
Skynet
05. 08. 2008 16.02
G10: ljudje smo, kot virus- neuničljivi... kaj ne vidš sedaj gremo na Mars leta 2020. :)
G10
05. 08. 2008 15.27
čebele, ribe, ptice.... kdaj smo mi na vrsti?