Slovenija

Množice na obletnici bitke

Železniki, 11. 01. 2009 14.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po besedah Pavla Gantarja se moramo pri spopadanju s sedanjo finančno in gospodarsko krizo zgledovati po dražgoški bitki. Slovesnosti ob obletnici bitke se je udeležilo več tisoč ljudi.

Čeprav je od dražgoške bitke minilo že 67 let, se je danes slovesnosti v njen spomin udeležilo več tisoč ljudi, ki so dogodek združili z rekreacijo. Prisluhnili so tudi slavnostnemu nagovoru predsednika državnega zbora Pavlu Gantarju.

Dražgoše
Dražgoše FOTO: POP TV

Finančna in gospodarska kriza se prav v prvih dneh novega leta kažeta v zaskrbljujočih razsežnostih, je dejal Gantar in poudaril, da je treba storiti vse, da se ljudem, ki jih je prizadela izguba delovnih mest, omogoči dostojno življenje. "Kot družba si moramo, vsak po svojih močeh, prizadevati, da se bodo posameznice in posamezniki lahko prilagodili novim razmeram in se jim bo s tem tudi povrnilo zaupanje vase in upanje v nov začetek ter boljšo prihodnost," je dejal Gantar.

Dražgoše
Dražgoše FOTO: POP TV

Današnji družbeni dogodek nas, meni Gantar, opominja, da problemov, ki tarejo vse moderne družbe, še ni konec, vendar pa ''moramo priznati, da smo kot družba in kot država v celoti danes na boljšem kot smo bili pred osemnajstimi leti.''  Gantar je tudi prepričan, da bomo ob spoštovanju spomina na vse žrtve dražgoške bitke in vse žrtve tistega grozljivega časa našli moč in se spoprijeli z izzivi današnjega časa.

Vreme naklonjeno slovesnosti

Tudi letos so v Dražgoše vodili številni pohodi, med katerimi sta najbolj zahtevna deseturna nočna pohoda Po poti Cankarjevega bataljona s Pasje ravni v Dražgoše in Železniki–Ratitovec–Jelovica– Dražgoše.

Slovesnost je bila vrhunec prireditev, ki jih združenje borcev NOB že 52 let organizira pod imenom Po stezah partizanske Jelovice, Gantarju pa je prisluhnilo več tisoč ljudi, med njimi tudi predsednik vlade Borut Pahor. Po ocenah organizatorjev je lepo in kljub napovedim ne preveč mrzlo vreme v Dražgoše privabilo med sedem in osem tisoč ljudi. To je več kot lani, ko je usodo prireditve krojilo slabo vreme, in manj kot pred dvema letoma, ko so našteli okoli deset tisoč obiskovalcev.

Dražgoše
Dražgoše FOTO: POP TV

Dražgoška bitka, ki je potekala januarja 1942 pri minus 30 stopinjah Celzija in v visokem snegu, je terjala življenja 41 Dražgošanov in devetih partizanov. Dražgošani, nad katerimi so se po bitki znesli Nemci, so ostali brez domov, saj so okupatorji Dražgoše porušili do tal. V času NOB je bila to največja bitka na Gorenjskem in do tedaj tudi največja odporniška bitka v nemškem rajhu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (726)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bdso1
09. 01. 2011 11.11
Dobro primerjavo je izbral Gantar!? Po njegovi izjavi se narodu tudi po tej današnji bitki slabo piše!? V Dražgoški bitki so partizani sred bitke zbežali iz vasi in pustili ubogi narod sovražniku!? Torej še malo pa bodo tudi pri tem spopadu današnji partizani kmalu zbežali iz finančnega,gospodarskega boja in ponovno pustili ubogi narod sam na cedilu !? Potem pa bodo ponovno glavni in edini pošteni borci in prali narodu možgane do skrajnosti s svojimi lažmi!? V tem so ti nasledniki komunizma najboljši to je edino kar dobro obvladajo in edino delo ,ki ga znajo dobro opravit je sukanje jezika v svojo dobro neglede na resnico!!!??? lp
jansa-arms
13. 01. 2009 15.27
+1
mogoče bi jest tud bil nevtralen ako mi en možak, ki ja še živ, star je 93 let , povedal srhljivo zgodbo in pokazu kraj kjer se je odvijala zgodba v kateri sta najslabše odnesla 7 letna deklica in 13 letni fantek !sam je invalid od tistega dneva ! dneva ko so nemci pripeljali pred vas dva tovornjaka polna pijanih domobrancev! nemci so šli v vasko gostilno domobranci pa nad vaščane ! jokal sem med poslušanjem kaj se je zgodilo ! naj bojo večno prekleti in naj se cvrejo v tistih jamah !
nefretete
13. 01. 2009 15.18
pozdravljena titovka, si vse postorila včeraj?
jansa-arms
13. 01. 2009 15.14
titovka: živjo ! dans si pa zgodnja !
nesesekirat
13. 01. 2009 15.08
Tako, Nefretete, naj gredo po svetu in si ogledajo, kako ponosno znajo zgodovinsko tradicijo,tudi razne bitke spadajo vanjo, negovati ,brez raznoraznih takšnih in drugačnih pripomb. Ali te je v nedeljo kdo pod prisilo gnal v Dražgoše? Kdo pa mladež sili v spremljanje raznih dogodkov, tudi obujanje dogodkov iz NOB. Mladež prisluhne tistemu, kar jo zanima. Imam polnoletne "mladince, pa komaj vedo, če sploh, za proslavo v Dražgošah, kot jaz ne vem za razne "mladinske" koncerte v npr. Tivoliju, pa če se "mediji" še tako razpišejo o njih. Me ne zanima in prezrem in ne "gnjavim mulca, če gre na tak koncert". Pač tudi v tem primeru velja;"vsako tele ima svoje veselje, vsak bik pa svoj štrik". Bodi vesela in ne "strgaj se s štrika".
titovka
13. 01. 2009 15.07
+1
domobrančki nemorejo preboleti, da so izgubili v drugi svetovni vojni...pa saj niste sami...tudi vaši vatikanski gospodarji, so popušili vred z vami!!!!
titovka
13. 01. 2009 15.04
porka.malorka....danes bi bil šeli pekel....mislim, da nebo bi se odprlo!!!!
titovka
13. 01. 2009 15.02
zdravo koni srce...pozdravljena nefretete.
jansa-arms
13. 01. 2009 14.55
vaš pesnik balantič je prepeval " v ognju groze plapolam " kdo bi mu pripisal tako jasnovidnost da je celo predvidu način svojega domobranstva ?
nefretete
13. 01. 2009 14.53
grdavs "Menim, da ima mladež le polhen kufer jodlanja o NOB izpred 60. let. Mladež potuje po svetu, spoznava moderno generacijo in se NOČE ukvarjati z neko zgodovino, ki je problem za naše penzionerje." Se strinjam s tabo, naj gredo po svetu in si razširijo obzorja, se učijo tujih jezikov in čisto zares se strinjam, da se jim ni treba tukajle prckati in pljuvati po nečem česar ne poznajo. Še enkrat ponavljam, da besede niso bile naperjene mladeži nasplošno. Misliš da so mulčki, čigar starši so si izbrali vaško stražo in belogardistično gibanje za pravilno pot do miru in svobode, vedeli, kaj je prav. Tisto, kar so Ata pa župnik rekli. O, ja tudi župniki so bili med partizani, samo da so zdaj ti zamolčani in izbrisani. Pa imamo še nekaj "rdečih" župnikov, tako jih imenuje cerkev. Pa so fajn ljudje, jih osebno poznam in marsikakšno rečemo, pa nihče nikogar ne zeza, kaj je bilo pred 60. leti. Dejstva so takšna, da so bili beli izdajalci slovenskega naroda, podmladek pa zdajle, ko jim zmanjka vseh argumentov zmerja in ocenjuje "komunazarje" z nazivi spolnih organov itd. Res je, naj raje potujejo, se izobražujejo, naj poslušajo svojo glasbo, se oblačijo po svoje pa s svojo glavo naj razmišljajo, sem prepričana, da imajo kaj novega za povedat kot pa 60 let staro "govno", samo zato, da bi se upiral in uprl trnutni vladi, ki jo pomotoma označuje komunajzarsko. Pa še pojme naj si mimogrede razjasni. Če je NOB problem za penzionerje naj se pa sploh ne vtikajo v pogovore odraslih, dokler jih kdo kaj ne vpraša.
jansa-arms
13. 01. 2009 14.49
smo bili raztrgani in to zato ker se nismo švabom prodali za par cunj in par škornjev tako kot ste se vi izdajalci !
jansa-arms
13. 01. 2009 14.46
Ja globoko v gmajni smo bili pol smo se pa zamenjali ! tvoji so še vedno tam če jih iščeš !
Antikomunist
13. 01. 2009 14.44
Ste žgal ja-kaj pa - ušive raztrgane cunje na tabornem ognju nekje globoko v gmajni, daleč od dometa krogel- ha ha ha ha ....
jansa-arms
13. 01. 2009 14.42
a je tebe samo metek oplazu in si se mrtvega naredu ?
jansa-arms
13. 01. 2009 14.40
kakor so živeli tako so tudi končali ! edino pravično !škoda da jih je nekaj le ušlo !
Antikomunist
13. 01. 2009 14.38
Zmagali so takratni zavezniki in ne vaši gošarji- ti so se samo priklopili ko je bilo že vsega konec- kot majski hrošči -kolaborirali pa so z komunizmom in nas pahnili nazaj na balkan še nadalnjega pol stoletja- in to počnejo še danes, to pa je res izdajstvo. Slovenska domobranska vojska pa se je priključila takratnim svetovnim velesilam osi enako kot danes vstopajo države v Nato, ki je pod poveljstvom ZDA, ki pa so tudi svetovni okupatorji ali ne? Naše takratne sile pa niso izgubile temveč so se samo umaknile, izgubile so samo tedaj, ko jih je angleška vojska neoborožene zahrbtno predala komunističnemu banditu Josipu Brozu in njegovim zločinskim partizanom, ki so jih nato brez zverinsko umorili !
jansa-arms
13. 01. 2009 14.38
ja nemškega uradnika ! seveda ne pa otroke in ženske tko k vi banda hudičeva !
jansa-arms
13. 01. 2009 14.36
kaj smo jih žgal so padal k popipsane muhe !
jansa-arms
13. 01. 2009 14.34
prašek: živijo ! napaka tega bataljona je bila samo ena ! namesto okoli dražgoš bi se morali zadrževati okoli šentjošta nad horjulom !
Antikomunist
13. 01. 2009 14.23
Tito s kosmato rito-dam si ga pel pa na vrt si ga postav skupaj z sedanjo vlado !