Slovenija

Mladoletni begunec, ki je na poti sam, zaprosil za azil v Sloveniji

Ljubljana, 22. 09. 2015 15.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Fant pravi, da je iz Afganistana in da je rojen 1. januarja 2000. V Sloveniji je zaprosil za azil, center za socialno delo pa mu je dodelil skrbnika. Sicer pa imajo policisti natančna navodila, kako ravnati z mladoletniki, ki bežijo sami oziroma brez spremstva.

Včeraj so policisti obravnavali prvega mladoletnika, ki je brez spremstva odraslih prišel v našo državo. Gre za fanta, ki pravi, da prihaja iz Afganistana in da je rojen 1. januarja 2000, ki je pri nas tudi zaprosil za azil. Policisti so ga najprej registrirali na mejnem prehodu Obrežje, nato pa so ga prepeljali v center za tujce v Postojno. Ker je zaprosil za azil, pa so ga nato prepeljali v ljubljanski azilni dom in mu dodelili skrbnika.

Slovenski policisti so od začetka begunske krize obravnavali 672 mladoletnikov. Bili so v spremstvu bodisi staršev bodisi drugih sorodnikov. Pri tem pa so policisti opozorili, da ljudje, ki prihajajo k nam, v svojih državah pojem bližnji sorodnik razumejo širše, kot pa smo ga vajeni mi.

Policisti imajo natančna navodila, kako ravnati v primerih mladoletnih oseb, ki bežijo sami

Protest
Protest FOTO: Reuters

Vsi postopki z mladoletniki brez spremstva so jasno določeni z zakonom.

Tako se vsakemu mladoletniku brez spremstva, ki nezakonito vstopi in nato prebiva v državi, se iz krajevno pristojnega centra za socialno delo, nemudoma dodeli skrbnika za posebni primer.

Vsi ostali postopki, vključno z namestitvijo ali odstranitvijo mladoletnika brez spremstva, lahko potekajo izključno v dogovoru in soglasju s posebnim skrbnikom.

Do sedaj so bili mladoletniki brez spremstva nastanjeni v centru za tujce, kjer obstajajo ločeni prostori za nastanitev ranljivih kategorij, torej tudi mladoletnikov brez spremstva, kjer za njihove potrebe 24 ur na dan skrbijo socialne delavke centra za tujce.

Nam pa je predstavnik policije Drago Menegalija še razložil, da se pri trenutnih postopkih registracije in identifikacije tujcev, ki vstopajo v državo brez ustreznih dokumentov za vstop, poskuša identificirati morebitne mladoletnike brez spremstva. V primeru, da takšnega mladoletnika odkrijejo, nemudoma sprožijo zgoraj navedeni postopek. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja