Slovenija

Ob dnevu mladih: od 'hotela mama' se poslovimo šele pri 28 letih, štiri leta kasneje kot Nemci in Francozi

Ljubljana, 12. 08. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Obeležujemo mednarodni dan mladih. V Sloveniji je v zadnjih petih letih število mladih, ki so stari od 15 do 29 let, upadlo za 2,4 odstotka. Med drugim imajo težave pri vstopu na trg dela in težave pri iskanju trajne namestitve. Dolgo ostajajo doma, precej dlje od evropskega povprečja, mnogo jih še vedno odhaja v tujino.

V Sloveniji gredo mladi pozno "na svoje", in sicer pri 28 letih. To je dve leti kasneje od evropskega povprečja. Razlogov je več.
V Sloveniji gredo mladi pozno "na svoje", in sicer pri 28 letih. To je dve leti kasneje od evropskega povprečja. Razlogov je več. FOTO: iStockphoto

12. avgust se v mednarodni skupnosti praznuje kot Mednarodni dan mladih od leta 2000. Geslo letošnjega dneva mladih je Mladi ustvarjamo mir.
Mednarodni dan mladih, ki ga obeležujemo danes, 12. avgusta, je dan, ko lahko mladi opozorijo na svoj položaj in nas opomnijo na težave, s katerimi se soočajo. Tako je leta 1999 odločila Generalna skupščina OZN. Letošnji mednarodni dan mladih je posvečen vlogi mladih pri graditvi miru ter njihovemu prispevku k preprečevanju konfliktov, socialni pravičnosti in trajnostnemu miru.

Mladi pozno od doma in najraje kar v tujino

Leta 2015 je v skupnem gospodinjstvu s starši živelo v Sloveniji 80,4 % mladih (15–29 let), kar je bilo v primerjavi s celotno EU (65,9 %) precej več.

Med perečimi vprašanji pri mladih v Sloveniji so še vedno vstop mladih na trg dela ter iskanje trajnejše namestitve. Po podatkih statističnega urada so se v letu 2015 mladi v Sloveniji iz skupnega gospodinjstva s starši odselili povprečno pri starosti 28,2 leta. V petletnem obdobju se je ta starost znižala, in sicer je v letu 2010 znašala 29,5 leta, a glede na povprečje EU še vedno ostaja visoka. Mladi v celotni EU so se namreč odselili iz skupnega gospodinjstva s starši povprečno pri 26,1 leta. Najhitreje se iz skupnega gospodinjstva odselijo mladi na Švedskem, in sicer pri 19,7 leta, sledijo Danci z 21,1 leta in na Finci z 21,9 leta.

mednarodni dan mladih - 1
mednarodni dan mladih - 1 FOTO: Eurostat

Zelo pozno do stabilne oblike zaposlitve

K poznemu slovesu od mamine kuhinje vsekakor pripomore finančna nestabilnost. Kot pravijo zbrane statistike, je stopnja delovne aktivnosti mladih v Sloveniji nižja kot pred petimi leti in je nižja od povprečja v celotni EU. V 2016 je bilo v Sloveniji med mladimi 45,3 odstotka delovno aktivnih, v EU pa 48,3 odstotka. V primerjavi z 2011 je bil delež nižji za 2,5 odstotne točke.

mednarodni dan mladih - 2
mednarodni dan mladih - 2 FOTO: Eurostat
Mladi v Sloveniji pridejo do stabilne oblike zaposlitve šele v pozni mladosti oziroma na prehodu v zgodnje odraslo obdobje. Med zaposlenimi mladimi v Sloveniji, starimi od 15 do 24 let, jih je bilo v letu 2016 v delovnem razmerju za nedoločen čas 25,1 odstotka; v delovnem razmerju za določen čas jih je bilo 25,5 odstotka, preostalih 49,4 % zaposlenih mladih pa je opravljalo druge oblike dela za določen čas. Podatek je nekoliko bolj vzpodbuden pri starejši skupini. Delež zaposlenih za nedoločen čas v starostni skupini od 25 do 34 let znaša 72,8 odstotka.

Združeni narodi letos v ospredje mednarodnega dneva mladih postavljajo gradnjo miru, predvsem z vidika doprinosa mladih k preprečevanju konfliktov in pa tudi vzdrževanju miru in socialne pravičnosti. Trenutna generacija mladih je največja v zgodovini. Mladi v državah, ki jih zaznamujejo oboroženi konflikti ali nemiri, pogosto predstavljajo večino prebivalstva, zato so vprašanja miru in varnosti pomembna tudi z demografskega vidika.

Vlada prisega, da so mladi ena od prednostnih nalog

Vlada sicer ob današnjem dnevu sporoča, da mlade uvršča med svoje prednostne naloge za leto 2017. Kot prioritetna je opredelila področja: zaposlovanje mladih, spodbujanje podjetnosti in podjetništva, spodbujanje inovativnosti in kreativnosti med mladimi in dostopnost stanovanj za mlade.

Dodajajo, da so ob sprejemanju proračuna za prihodnji dve leti potrdili povečanje sredstev za znanost, s katerimi želijo poskrbeti za dvig ustreznih znanj za zaposlovanje, dostojnih delovnih mest in podjetništva. Vlada je sredstva za znanost v letu 2015 primerjalno povečala za 5,6 odstotka, v letu 2018 pa bo temu področju namenila še dodatnih 18 do 20 milijonov evrov sredstev, so navedli in dodali, da je po oceni premiera znanost gonilo razvoja in daje največ izzivov, elana in kreativnosti mladim.

"Ker se zavedamo, da se naložbe v mlade obrestujejo v sedanjosti in pozitivno vplivajo na prihodnost, so ti naša stalna prioriteta. Vsaka investicija v mlade je investicija v družbo znanja in napredka," je ob tem izpostavil predsednik vlade Miro Cerar.

Mladi: Vlada nas ne jemlje dovolj resno

Predsednik Mladinskega sveta Slovenije (MSS) Tin Kampl je ob sobotnim dnevom mladih razočarano spomnil na majski posvet vlade na temo mladih, kjer je bil med drugim sprejet sklep, da bo vlada v 14 dneh pripravila akcijski načrt na predloge mladinskih organizacij, a se to do danes še ni zgodilo.

To po njegovih besedah jasno kaže na neresnost vlade oz. politike do mladih. Vse prevečkrat ima Kampl občutek, da jih vlada odpravi z lepimi besedami, ko pričakujejo ukrepe, pa na te pozabi. Ob tem je spomnil, da se mladi želijo vključiti tudi v odločevalske procese, denimo v tridelni ekonomsko-socialni svet in državni svet, a so jim odgovorili, da zanje v teh organih ni prostora in da se morajo vključevati na druge načine.

Zato je MSS začel kampanjo Partycipiraj, s katero bodo mlade spodbujali, da se aktivirajo tako športno kot tudi družbeno. Kampl je na današnji novinarski konferenci poudaril, da želijo s kampanjo mlade premakniti iz njihove cone udobja ter jim predstaviti različne oblike udejstvovanja. Poudaril je, "da je dovolj teka za vozom in drobtinic oblastnikov. Čas je, da se mladi zganemo in prevzamemo vajeti voza v svoje roke".

Kampanja bo potekala na lokalnem in nacionalnem nivoju v okviru različnih dejavnosti. Mlade bodo k aktivnemu življenju spodbujali preko terenskih dejavnosti ter na družbenih omrežjih.

Kampl je ob tej priložnosti pozval tudi predstavnike oblasti, da uvedejo spremembe, ki bi pripomogle k večji aktivnosti mladih na različnih področjih.

Kampanji opozarjanja na aktivno družbeno participacijo mladih pa se pridružujejo v Zavodu Nefiks, kjer sporočajo, da si bo zavod "še naprej prizadeval za iskanje rešitev na področju mladih in njihovo priznavanje kot enakopravnih soustvarjalcev za boljšo prihodnost vseh ljudi, tako na nacionalni kot tudi globalni ravni".

Sindikat Mladi plus: Ne pustite se ogoljufati!

V Sindikatu Mladi plus opozarjajo na njihovo kampanjo Stop kršitvam - za dostojno delo!, ki so jo zaradi spornih zaposlitvenih oglasov začeli v letu 2016. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, se tudi s pomočjo njihove akcije mladi zdaj bolje zavedajo svojih pravic na trgu dela, prav tako pa so jih sami začeli obveščati o spornih oglasih za delo in o tem, kaj se jim dnevno dogaja v praksi oziroma na trgu dela.

Od začetka akcije so od Inšpektorata RS za delo prejeli enajst obvestil o tem, da so odprli preiskavo na podlagi njihovih prijav, pri čemer so jih z inšpektorata obvestili tudi, da imajo pri prijavi spornih oglasov za delo pogosto zvezane roke. Glede na trenutno zakonodajo imajo namreč inšpektorji in inšpektorice pristojnost preiskave in preverjanja obstoja elementov delovnega razmerja zgolj v primeru, ko nekdo določeno delo že opravlja in ne na podlagi oglasa, ki ga določen delodajalec nekje objavi.

Skladno s težavami pri zaposlovanju imajo mladi v Sloveniji tudi hude težave z iskanjem trajnejše nastanitve, pravijo v Kulturno izobraževalnem društvu PiNA. Kot so zapisali, stanovanjska problematika izrazito pesti mlade, ki se želijo osamosvojiti, še posebno v obalnih občinah.

Stanovanjska problematika izrazito pesti mlade, ki se želijo osamosvojiti, še posebno v obalnih občinah.
Stanovanjska problematika izrazito pesti mlade, ki se želijo osamosvojiti, še posebno v obalnih občinah. FOTO: iStockphoto

V Sloveniji delež mladih upada, leta 2016 je predstavljal 15,9 % celotnega prebivalstva. V zadnjih petih letih se je zmanjšal za 2,4 odstotne točke.

Evropska poslanka Romana Tomc: Potrebujemo korenite spremembe, mladi nam odhajajo v tujino

Evropska poslanka Romana Tomc je izpostavila odhajanje mladih v tujino, ker menijo, da v Sloveniji nimajo prihodnosti. Ocenila je, da v Sloveniji na tem področju potrebujemo korenite spremembe. Mladi "potrebujejo državo, kjer bodo čutili, da je prihodnost v njihovih rokah in da lahko v to prihodnost gledajo z optimizmom," je prepričana Tomčeva.

Če jim ne bodo ne drugi, si bodo mladi pomagali sami: V Evropsko solidarnostno enoto vključenih na tisoče mladih, v teku na stotine projektov

Praznovanju mednarodnega dneva mladih, 12. avgusta, se pridružuje tudi Evropska komisija. Kot so zapisali, komisija podpira mlade v Evropi in po svetu s številnimi programi in ukrepi. Ob tem omenjajo Evropsko solidarnostno enoto, ki na primer ponuja mladim med 18. in 30. letom priložnost, da se vključijo v številne solidarnostne dejavnosti po EU. Od njene ustanovitve decembra lani se je v enoto prijavilo več kot 34.000 mladih, na stotine pa jih je že začelo projekte.

Spomnili so tudi na program Erasmus, katerega 30-obletnico praznujemo letos. Trenutni program Erasmus+ in njegovi predhodni programi so po njihovih navedbah do zdaj omogočili devetim milijonom ljudi v Evropi študij, usposabljanje, prostovoljno delo ali pridobivanje poklicnih izkušenj na tujem. Mladi pa so tudi v ospredju razvojne politike EU.

Dejavnosti mladinskega sektorja so po besedah predstavnikov vlade še kako zaželjene, saj povečujejo kakovost življenja mladih in spodbujajo nove ideje, dvigujejo medkulturno in medgeneracijsko solidarnost, vpeljujejo spremembe in razvoj.
Dejavnosti mladinskega sektorja so po besedah predstavnikov vlade še kako zaželjene, saj povečujejo kakovost življenja mladih in spodbujajo nove ideje, dvigujejo medkulturno in medgeneracijsko solidarnost, vpeljujejo spremembe in razvoj. FOTO: iStock

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (280)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ravenstein
14. 08. 2017 15.30
+3
Vi meni pojasnite zakaj bi se samski človek selil na svoje ob skoraj 300m2 površine, kjer bivajo 3 osebe? Hiša z dvema kopalnicama in kuhinjama... Tam pišete neumnosti, da imamo ogromno avtomobilov glede na prebivalstvo, tukaj pa nakladate, kako bi moral vsak imeti svojo hišo. Pa saj to je vendarle neizvedljivo ker bomo pozidali vse kar je še ostalo zeleno ter tudi finančno nemogoče glede na katastrofalno stanje v državi. Ampak zgleda, da je članek pisala razvajena zafrustrirana punčara, ki ne uspe najti moškega (noče oz. ni dovolj uspešna...) ter jo seveda moti, da veliko moških pri teh letih še vedno živi (tudi povsem samostojno...) pri starših.
the kop
14. 08. 2017 10.43
+5
star sem 29 let upam da bom naslednje leto takle čas že za sebe! nekaj denarja imam za stanovanje ostal bom pa moral vzeti kedit za najmanj 20 let! Vendar je problem ker sem pri takšni socialni plači skoraj kreditno nesposoben!!
Mejduš
14. 08. 2017 09.47
+2
Danes je problem ki je vlada dovolila da so nekateri bogateli in državo osiromašili, tako da bo še nekaj časa rabili da ta svinjerijo počistijo.
ravtar
13. 08. 2017 18.34
+11
Ni roznato, ko pa jaz iscem delavca v gradbenistvu, pa niti pod razno ne dobim slovenca mlajsega od 35 let, pa cetudi placem 6 eu neto.... ne morte vsi za racunalnikom sedet.
ravtar
13. 08. 2017 18.40
+16
Ne vem pa, zakaj bi se morali otroci izseliti iz domace hise, ce ja ta dovolj velika. Cista bedarija, da v 300m2 veiki hisi zivita samo dva.
slice1
14. 08. 2017 14.47
-1
Čista bedarija, da družina z dvema otrokoma naredi tako hišo.
slice1
14. 08. 2017 14.47
-1
Čista bedarija, da družina z dvema otrokoma naredi tako hišo.
Ravenstein
14. 08. 2017 15.33
-1
Se strinjam z drugim delom, s prvim pa nikakor. Čist na kratko, ni vse v denarju, izobraženci se ne bodo dobro počutili v službi, kjer se ne morejo razvijati...
ravtar
14. 08. 2017 21.04
+1
User, kaj izobražencem pomaga, da so izobraženi, ko pa so brez denarja, brez služb, ker jih je preveč? Potem se pa kdo čudi, ko jim povem koliko stane strojna ura v moji delavnici? Pa večina izobražencev nekako tudi po ovinkih naredijo šolo, potem pa zasedejo pisarne v javni upravi.... Zdaj mi pa ne rečt, da se nekdo v JU, pa četudi ima doktorat bolj razvija kot moji delavci v delavnici in pa tudi na terenu, pa četudi samo s poklicno šolo.
ravtar
14. 08. 2017 21.12
+1
slice, ni bedarija, vsaj v naših koncih je tako, da se pričakuje, da nekdo od otrok ostane doma, ker nihče, prav nihče noče v dom za ostarele.... in tudi jaz si niti pod razno ne predstavljam svojih staršev v domu.... take, ki jim zdravje služi in so do 80 ali še dlje vitalni, jih dom pokoplje.... če si s kakšnega večjega mesta, najbrž ne razumeš nas iz podeželje, ki imamo med seboj pristne človeške vezi
Transformerji
13. 08. 2017 15.06
+10
Gledal sem novico na POP o Ameriki, o čisto majhnih lesenih hišicah, primernih za upokojence. Kam se jo pa lahko postavi, jo bom kupil, samo da bo parcela infrastrukturno urejena. Svoje stanovanje bom pa prepustil odraslemu otroku, ki je redno zaposlen z minimalno plačo.
Naveli?anec
13. 08. 2017 14.13
+10
Z povprečno slovensko plačo ne moreš postavit hiše kr tako. Če bi jo šparal 10 let, potem bi lahko počasi začel, kredite pa kar sami imejte, sam se ne mislim zakreditirat nikoli.
gongash
13. 08. 2017 13.03
+5
nemci in francozi imajo vsaj dvojne plače in imajo službe, tu v sloveniji pa figa v žepu in javna uprava, pingvini v vladi se pa ne znajo pogajati, mirne volje pustijo korporacijem izkoriščat ljudi za mizerne plače, za ene par tisočakov pod mizo vse podpišejo.
Transformerji
13. 08. 2017 13.01
+1
Na vse spodaj našteto je pa le nekaj sprememb: razmnožujejo se sedaj samo socialni podpiranci, ki so bili že prej......
Transformerji
13. 08. 2017 12.47
+8
Tole je povprečje - resnica pri revnejših je drugačna - še dlje živijo pri starših, kajti z minimalcem ne moreš do stanovanja, kot minimalec pa ne najdeš bogatega partnerja! Slovenija ni postala Švica po zaslugi rito-brancev!
Transformerji
13. 08. 2017 12.52
+2
Pa še fotografijo zamenjajte - očitno tudi POP ne pozna resničnega življenja!
SAF1
13. 08. 2017 10.56
+21
Kam pa naj grejo, na klopco v park spat? Ni služb, ni plače, ni stanovanja. Medtem pa se politiki praskajo po jajcih in jih ne zanima, če so mladi brez služb. Vsi delodajalci pa so preveč izbirčni, pričakujejo, da bo vsak imel največ 25 let z minimalno 5 let delovnimi izkušnjami. Naj kar sanjajo še naprej, da bodo take dobili.
eFranjo
13. 08. 2017 08.28
+17
vlada nič ne naredi za zaposlitve mladih, še več, svetuje jim, naj gredo v tujino
pop greznica
13. 08. 2017 09.58
+6
in da se naj potem kao vrnejo z izkušnjami. yeah
sandi101
12. 08. 2017 22.41
-18
V sloveniji lahko vsak ki mu ni težko poprijeti za delo in dela z srcem, preživi brez večjih težav. Taki ki pa so v službi samo da prodže vreme, taki pa so skozi na minimalcih. In zato tudi nimajo nič pa četudi bi lahko dodatno šli kaj delat, znajo pa samo jamrat kako ne morejo s tem ninimalcem preživet pol pa res misliš kako so ubogi...
Puppupapa
13. 08. 2017 10.46
+16
preklet suženj ritolizniški neoliberalni. a če ti plačo znižajo na 300€ boš raj še en šiht najdu?
puspan
15. 08. 2017 12.34
Sandi101 v celoti se strinjam s teboj, zato ni nič čudnega, kaj se bo pri nas dogajalo čez 10 - 15 let. Velika večina teh, ki jih omenjaš, bo spala po javnih parkih, ko bodo zapravili še tisto, kar so jim ustvarili njihovi starši z namenom, da bo njihovim otrokom lažje, kot je bilo njim. Nihče se danes ne zaveda tega, da se od substance ne da dolgo živeti.
Fifi 24
12. 08. 2017 22.38
+22
Če ti družina ne primakne je nemogoče priti do lastnega stanovanja prej kot pa po ca 15 letih dela ..če pa si najemnik in varčuješ z ostankom pa še kasneje .... pod družina primakne se šteje tudi financiranje študija, sofinanciranje ali celo nakup avtomobila, razna darila .....
LLLEPI
13. 08. 2017 08.57
+12
a si to mislil ce sparas 100% kar zasluziz.Kaj pa ta leta jes in kje bivas obleka otroci ?? A to pa sosed placuje
igorli
12. 08. 2017 22.10
-15
V sloveni lahko vsak ki mu ni težko poprijeti za delo in dela z srcem, preživi brez večjih težav. Taki ki pa so v službi samo da prodže vreme, taki pa so skozi na minimalcih.
Tomaz1980
12. 08. 2017 21.19
+27
Nekaj me zanima vi "ta pametni"... Če nekdo živi v hiši, ki si jo deli s staršema on zgoraj, onadva spodaj na primer... Pa plačuje dajatve: vodo, elektriko, plin, internet RTV naročnino itd, itd... Še vedno spada pod "hotel mama"? Za novo hišo pa na žalost nima denarja, ker je tudi partner - (ica) brezposeln (a). Služba je samo zanj dela za cca 850€ neto, torej Ima samo eno plačo. Kaj porečete na to?
Fifi 24
12. 08. 2017 22.40
-8
Ne nisi na svojem ker nisi sam zgradil stanovanja oz kupil razen če si odkupil del hiše po tržni ceni potem si na svojem
METKA102
13. 08. 2017 08.08
+6
Če so mu starši prepisali tisti del hiše v katerem živi, potem je na svojem. In zakaj mu je ne bi prepisali? Tudi oni bi verjetno težko vzdrževali celo hišo. V stanovanjskih blokih je tudi po 100 stanovanj, v katerih živijo popolni tujci, a v glavnem ni nobenih problemov, saj so stvari pravno veljavno vse urejene, tako se pa tudi lahko uredi v domači hiši.
slovenija981
14. 08. 2017 14.42
+1
Frane Šajn
12. 08. 2017 20.49
-1
Zato pa imajo take vampe kot tisti v naslovni sliki članka.
srecnii
12. 08. 2017 20.43
+14
Če bi kot delavec za 10 urni delovnik zaslužil tolk kot skoraj Nemec bi že pred leti odšel na svoje ... tako pa dobim 680 evrov plače, ko odštejem še za popravilo avta mi ostane 600 evrov. Nejemnina je menda 300 evrov, stroški + hrana 250 evrov, kaj naj s 50 evri počnem na svojem... !!!!!!!??????
Frane Šajn
12. 08. 2017 20.51
-8
Tudi mama bo rekla enkrat adijo temu svetu in takrat boš prodal kar imate, zapravil in pristal med klošarji pot ti je že začrtana.
KungFuPanda
12. 08. 2017 22.49
+5
V Nemčiji so najemnine tudi za faktor višje. Je pa res, da so hrana in oblačila cenejša. Sem gledal 3 sobno stanovanje v manjšem mestu in bi zanj plačeval čez 1000 evrov najemnine.
aloonyindahaus
13. 08. 2017 11.21
+3
Bu.Da pa bi ti se vedno ostalo 1500. Po vsem kar bi placal bi ti procent place verjetno ostal podoben slovenskemu procentu,ampak je to dost vec. V sloveniji ti ostane po vsem, recmo 100-200eu, v nemciji bi ti vsaj 500. Pa to govorim o obicnem delavcu vem da so tule ljudje pametni k dobijo po jurja pa pol, s tem da so jim starsi se iz jugoslavije hiso pustli; kako je lepo v sloveniji, ampak ma srecnii prav.
puspan
15. 08. 2017 12.36
Šajn, čeprav se velikokrat ne strinjam s teboj, se tukaj 100 %.
mentorhercul
12. 08. 2017 20.20
+12
Nekoč smo peli: ...lepo je v naši domovini biti mlad.......
Kitler
12. 08. 2017 16.05
+19
Osebno bi krivdo prevalil na naše delodajalce, ki ne omogočajo varnih in rednih zaposlitev.
2realforu
12. 08. 2017 14.43
+59
Pošteno delam v tovarni, zaslužim za 4 izmene premalo, kako hudiča naj si privoščim selitev iz družinske hiše pri pogojih danes? Vsak dodatek ki ga dobim rabim zato da zgliham redne položnice, na morje grem za en teden z 200€ ker z več nemorem, ne mi delat takih neumnih raziskav ker dejansko v tej smrdljivi sloveniji drugače ne gre!
eFranjo
13. 08. 2017 08.33
+16