Slovenija

Mladi zaradi visokih cen nepremičnin in prekarizacije vse težje do stanovanja. So rešitev zadruge?

Ljubljana, 09. 11. 2017 07.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zaradi neurejenih razmer na trgu dela mladi v Sloveniji težko pridejo do redne zaposlitve, ki bi jim omogočila nakup stanovanja in posledično vstop v samostojno življenje. Nedavna raziskava je pokazala, da kar tri četrtine mladih Slovencev živi s starši. So rešitev stanovanjske zadruge? Pilotni projekt je pripravljen, zdaj nas čaka izvedba, obljubljajo na ministrstvu za okolje in prostor.

Veliko mladih v Sloveniji o nakupu lastnega stanovanja lahko le sanja.
Veliko mladih v Sloveniji o nakupu lastnega stanovanja lahko le sanja. FOTO: Thinkstock
Slovenec se osamosvoji kasneje kot povprečen Evropejec, je pokazala raziskava Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Njihovo poročilo navaja, da več kot tri četrtine mladih v Sloveniji še vedno živi s starši.

Po oceni stanovanjskih skladov v Sloveniji primanjkuje 9000 neprofitnih stanovanjskih enot. Največ v Ljubljani, kjer je na razpisih za neprofitna stanovanja uspešnih zgolj 10 odstotkov upravičencev. "Ob trenutni dinamiki financiranja in gradnje, kjer se v prestolnici zagotovi manj kot sto stanovanjskih enot na leto, tega primanjkljaja ne bomo odpravili, zaradi prekarizacije in oteženega dostopa mladih do stanovanj se bo ta primanjkljaj kvečjemu poglabljal," menijo na zavodu Zadrugator, čigar člani so se povezali z namenom, da zgradijo "alternativno obliko bivanja onkraj pasti lastništva in profitnega najema".

Mladi v Sloveniji nimajo zagotovljene bivanjske varnosti, opozarjajo na Zadrugatorju. "Večina najemniških pogodb je sklenjenih za 11 mesecev, večina najema se dogaja na črnem trgu in zaradi tega so pogoji bivanja za mlade, ki so podvrženi tudi revnim lastnikom, ti, denimo, ne morejo zagotoviti ogrevanja ali primerno vzdrževati svojih enot, zelo nestabilni in prekarni. Stanovanjska zadruga ponuja bolj varne in stabilne oblike bivanja."

Vsi člani zadruge so enako pomembni, udeležba na hišnih sestankih je obvezna

Zadruga v osnovi pomeni zgolj skupino ljudi, ki je formalno združena zavoljo lažjega doseganja skupnih ciljev. Zato znotraj zadružništva obstaja ogromno različnih oblik bivanja, ki pa so vedno plod skupne odločitve stanovalcev. "Bivanje v zadrugi je tako lahko čisto običajna oblika bivanja, kjer ima vsako gospodinjsko svojo stanovanjsko enoto in se z ostalimi člani zadruge srečuje le na hodnikih in ob obveznih letnih sestankih glede vzdrževanja stavbe. Lahko pa gre za bivanje, kjer je veliko prostorov skupnostnih, kjer se dosti stvari deli, kjer se spodbujajo sodelovanje in medsebojna pomoč, kjer se organizira program tako za zadružno skupnost, kot tudi za širšo okolico," pojasnjuje Rok Ramšak iz zavoda Zadrugator. 

V obliki zadruge, kjer imajo več pravil in organiziranih več dejavnosti, se pričakuje tudi večji osebni angažma. "A prav s tem dosežemo višjo kakovost bivanja. Zadruga v vsakem primeru predpostavlja vsaj minimalno sodelovanje (udeležba na sestankih), saj so vsi člani enako pomembni pri sprejemanju odločitev. Kar pomeni, da je temelj vsake zadruge izobraževanje svojih članov in njihova pripravljenost na delo v skupini, konstruktivno debatiranje in soodločanje." 

Od članov zadruge se pričakuje vsaj minimalno sodelovanje, kot je udeležba na skupnih sestankih.
Od članov zadruge se pričakuje vsaj minimalno sodelovanje, kot je udeležba na skupnih sestankih. FOTO: Thinkstock

Mladi vse bolj odprti za alternativne oblike bivanja

Za Slovence pregovorno velja, da s sosedi nimamo najboljših odnosov, da zelo cenimo svoj mir, okrog hiš pa si radi zgradimo več metrov visoko ograjo. Je ta miselnost problematična? "Mislim, da je to predvsem stereotip. Res je, da gledano v preteklost nimamo dosti izkušenj z raznimi bolj skupnostnimi oblikami bivanja, vendar se to v zadnjih desetletjih odločno spreminja. Navsezadnje ima takšno ali drugačno izkušnjo skoraj vsak, ki je študiral, pa naj bo to v študentskem domu ali zasebnem stanovanju, vedno več ljudi pa te prakse obdrži tudi po študiju, saj prinaša dosti prednosti, predvsem finančnih," je prepričan sogovornik.

Obenem smo priča spremembam v strukturi gospodinjstev, porastu nestalnih oblik zaposlitev s fleksibilnim časom in prostorom, poznemu odhajanju mladih od doma, staranju prebivalstva in novih oblik družin, kar močno vpliva na spreminjanje stanovanjskih potreb, še dodaja Ramšak.

Rok Ramšak iz zavoda Zadrugator opaža, da smo tudi Slovenci vse bolj naklonjeni alternativnim oblikam bivanja.
Rok Ramšak iz zavoda Zadrugator opaža, da smo tudi Slovenci vse bolj naklonjeni alternativnim oblikam bivanja. FOTO: 24ur.com

Zgledujejo se po švicarskem modelu zadruge

Medtem ko je zadružništvo v Sloveniji še v povojih, v Švici, denimo, kar 30 odstotkov prebivalstva živi v zadružnih stanovanjih. "Po modelu v Švici se zgledujemo, ker imajo izjemno dobro razvito stanovanjsko zadružništvo. Država ga z raznimi ukrepi spodbuja z minimalno obremenitvijo javnih sredstev. Tamkajšnje upravne enote zagotavljajo ugodna zemljišča, ki jih posebej rezervirajo za zadruge, ter nudijo poroštvo pri bančnih kreditih," pojasnjuje Ramšak.

A primerjava z več kot stoletno tradicijo zadružništva v Švici se zdi skoraj utopična. "Hiter razvoj pa ni nemogoč, če do tega odločno pristopimo," so odločni v Zadrugatorju. "Naš cilj ni le izvedba pilotnega projekta, s katerim bi lahko zagotovili do 40 stanovanj, temveč skozi pilotni projekt tudi pomagati ustvariti za vzpostavitev zadruge spodbudno okolje. Bo pa vsaj na začetku morala država vlagati nekoliko več," pove sogovornik.

Dobra novica je, da se zadeve počasi le premikajo. Septembra lani je bila v okviru Ministrstva za okolje in prostor ustanovljena posebna delovna skupina za stanovanjske zadruge, vlada pa je na majskem delovnem posvetu obljubila, da bo podprla pilotni projekt ter začela z vzpostavitvijo sistemske podpore in zagotavljanjem povratnih sredstev za izgradnjo najemniških stanovanj v okviru stanovanjskih zadrug.

Prva zadruga na Rakovi jelši?

Da so prvi koraki torej narejeni, so nam potrdili na Ministrstvu za okolje in prostor (MOP). "Projekt  je razdeljen v dve fazi, in sicer pripravljalno in izvedbeno fazo. Trenutno smo zaključili s pripravljalno fazo, zdaj nas čaka izvedba," so povedali na MOP.

Delovna skupina je v pripravljalni fazi preučila problematiko stanovanjskega zadružništva doma in na tujem ter pripravila predlog izhodišč za izvedbo pilotnega projekta ter zakonske ureditve stanovanjskega zadružništva. Predvidoma bodo izvedbo pilota v kratkem prevzeli glavni akterji – poleg izbrane stanovanjske zadruge sta to še Stanovanjski sklad RS (SSRS) in Mestna občina Ljubljana (MOL). "SSRS in MOL trenutno proučujeta možnost izgradnje zadruge, in sicer na lokaciji Rakova jelša," so nam povedali na ministrstvu.

Ljubljanska občina skupaj s Stanovanjskim skladom RS trenutno preučuje možnost izgradnje zadruge na Rakovi Jelši.
Ljubljanska občina skupaj s Stanovanjskim skladom RS trenutno preučuje možnost izgradnje zadruge na Rakovi Jelši. FOTO: POP TV

Študentje arhitekture že predstavili zasnove za prvo zadrugo

MOL podpira zagon stanovanjskih zadrug, saj je, kot pravijo, ta alternativna oblika zagotavljanja stanovanjske preskrbe praktično edina, ki lahko na srednji rok pripelje do hitrejšega povečevanja cenovno dostopnih najemnih stanovanj v državi. Obenem dodajajo: "A trenutna zakonodaja na področju stanovanjskih zadrug je premalo razdelana oziroma preohlapna. Največji pomislek vidimo predvsem v zagotavljanju finančnih sredstev in zemljišč za zadruge. Lokalne skupnosti bodo same le stežka zmogle dodatno breme, ki izhaja iz tega."

Potrdili so, da bodo aktivno sodelovali v razvoju stanovanjskega zadružništva. "V okviru svojih zmožnosti bomo zadružnikom poskušali zagotavljati predvsem cenejši najem in podelitev stavbne pravice na zemljiščih, primernih za gradnjo zadrug." MOL je v okviru projekta modela zadružne gradnje ponudil parcelo v Zalogu, ki pa glede na videnje zavoda Zadrugator ni bila primerna za takšno gradnjo. "Tako trenutno vidimo možnost za zagon prve stanovanje zadruge na lokaciji Rakova jelša, kjer so študentje Fakultete za arhitekturo v sodelovanju z Zadrugatorjem pred kratkim že predstavili arhitekturne zasnove zadruge," so še povedali na MOL.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (207)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dzekie
09. 11. 2017 17.12
+9
Slovenj Gradec - center koroške (kao). Trenutno stanje. 0 ampak NIČ stanovanj na voljo za najem! Prodaja: cca. 3-4 s tem da dva sta 150k+ ALOOOOOOO !!????
violeta12
09. 11. 2017 17.01
+2
gospodarstvenik Robert Golob bi jim lahko pomagal s cenejšo varianto npr gradnjo malih baročnih hiš.....on to zelo dobro obvlada
violeta12
09. 11. 2017 17.02
+1
ta oseba je hudo sposobna in zelo nadarjena,ve dobro poslovati....
violeta12
09. 11. 2017 17.03
+2
iz politike pa je šel ven, ker kreira novi upešni svet
korintos23
09. 11. 2017 17.59
-3
Ramzess
09. 11. 2017 16.13
+6
Rešitev so nižje cene stanovanj, ne pa neke zadruge oz. skupinski domovi, ... s tem kar se tiče stanovanj ni potemtakem narejeno nič, ostane isto.
ROMELS
09. 11. 2017 14.33
+9
razmerje med stroškom izdelave stanovanja in tržno ceno stanovanja je 1:4
korintos23
09. 11. 2017 15.35
-2
ni_mi_vse_eno
09. 11. 2017 21.17
Zidar je delal celo življenje, sedaj pa preveč bolan za zapor, za v Švico pa zdrav. ☺
Sentis
09. 11. 2017 13.40
+17
Nihče ni rekel, da bi ti morala država kaj podariti. Treba bi bilo sprostiti davke, ne pa da ko dobiš plačo in primerjaš bruto in neto imaš občutek, da so te oropali.
Heinke
09. 11. 2017 17.50
+3
Sej so te. Ampak dokler bodo ljudje to mirno gledali ne bo nič bolje. Zato pa je treba voliti odgovorne politike, ker oni odločajo kaj bo s tem denarjem in koliko ti ga bodo vzeli vsak mesec.
Sentis
09. 11. 2017 18.59
+2
Odgovorne politike v Sloveniji? To je tak kot da bi rekel Trump da se zavzema za svetovni mir.
ni_mi_vse_eno
09. 11. 2017 21.19
+3
potem ti pa konec leta vrnejo 100€, in si totalno vesel. Kot pes, ki mu je gospodar odrezal rep, skuhal juho, jo pojedel in nekaj dal psu. Pes je od hvaležnosti gospodarju polizal roko.
korintos23
09. 11. 2017 12.52
+4
Koliko cviljenja in jamranja, JU in JS sta absolutno prevelika, brezposelnost, od tega je tam 50% lenuhov, tudi na portalu sta dva trije, kako pa naj sedaj država še enim stanovanja rihta in podarja? Delavcev kateri ustvarjajo in od katerih država jemlje, teh je enostavno premalo! Zato pa PST, maj bo tako še dolgo dolgo!
BŠK
09. 11. 2017 12.41
+4
Kaj spet neumorno odkrivate toplo vodo in želite doktorirati na omenjeno problematiko? Janši, Zokiju in ostalim omenjeni sistem od osamosvojitve dalje ugaja saj jim je važno da imajo strehce nad glavami njihova mularija, za nas jim je pa vseeno. Pri nas je žal tako, da mlajši ko si pokopan boljše je za državo, saj je pogreb najdražji in lahko veselo kasirajo, saj ko si starejši ti nimajo kaj za rubiti Dovolj jasno? Drugače pa je Zoki vsem v tolažbo na Rakovo Jelšo napeljal linijo 9, kmalu pa vam bo še na novo uredil 17 na relaciji Bežigrad-Kamnik. Boste kaj veseli?
marston
09. 11. 2017 11.52
+10
Delodajalci izkoriščajo najbolj pa država svoje podložnike, ki smo vsake 4 leta spoštovani volilci.
nesre?ko
09. 11. 2017 11.11
+6
Vsi samo čakate,da bi vam nekdo službe dal,stanovanja poklonil in še kuhal!Nekaj si lahko nardite tudi sami,saj mate demokracijo in dobro vlado,horuk v nove boljše čase!
tron3
09. 11. 2017 11.07
+22
Da mladi težko pridejo do stanovanja so najbolj odgovorni Država - prispevki in davki, ki jih mora nekdo plačati, da sploh zasadi lopato, potem investitorji, ki hlepijo po čim večjem zaslužku, gradbinci, ki šparajo kjer se le da, ter seveda nepremičninske agencije, ker njihova požrešnost lepih oblekc in kravat osebkov brez kakršnekoli izobrazbe zahteva in še dodatno podraži, že tako precenjeno nepremičnino.
tron3
09. 11. 2017 11.11
+12
Poglejte oglase, še posebej konec, kjer je zapisano, da se prodajalec strinja ali celo zahteva, da si provizijo razdelita npr vsak po 2% s kupcem, da bo potem nepremičninska agencija dobila čim več, postavlja se vprašanje, kaj mene kot npr. kupca briga kaj sta se prodajalec in agencija zmenila to je njuna stvar.
bababu
09. 11. 2017 11.47
+3
korintos23
09. 11. 2017 12.53
+3
tron3, sem prodajal stanovanje in ga prodal, kaj mene briga kaj so se oni menili, toliko je mojega in basta.
Sentis
09. 11. 2017 13.36
+4
Da ne omenim notarjev. Ko že daš celi spisek oderuhov pri vzetju kredita skozi, ti še notar pobere vse kar ti je ostalo. 5min dela, strošek 500eur+.
HeroinHero
09. 11. 2017 10.51
+25
država bi mogla zgradit najmanj 10.000 neprofitnih stanovanj za najem po ugodni ceni.
zdrava.pamet
09. 11. 2017 10.54
+16
++++++++ja samo potem pa ne bo mogel nihče provizij jemat...to pa ne gre v slovenistanu
korintos23
09. 11. 2017 13.01
+3
Od kod pa potem naj denar dobi, od JS in JU?
zdrava.pamet
09. 11. 2017 10.49
+11
jaz bi tudi rekla...najboljše bi bilo da recimo 120 m2 stanovanja za družino ne bi bilo obdavčeno...vse ostalo pa visoki davek gor...potem pa bi se lastniki hiš hitro premislili ali bodo dali stanovanja v najem ali otrokom....
zdrava.pamet
09. 11. 2017 10.51
+7
kaj a vam ne paše...tistim ki zdaj filozofirate, kak so si mladi sami krivi da ni služb, ker ste starci vse uničili in pokradli????
hepan22fgdfgdfgdfg
09. 11. 2017 11.10
-5
In zdej ker se je teb zluštalo prit poceni do stanovanja, naj ti jest podarim eno etažico in 4 parkplace v svoji bajti ? Ma ajde idi molim te
bababu
09. 11. 2017 11.48
+8
Sam cez 30 let ti bo pa poleg 200eur penzije prav prislo tiste 400 eur najemnine ?????
tron3
09. 11. 2017 10.45
+13
Samo na nepremičnine net greste pogledat ponudbo in povpraševanje, pred npr. 4 meseci ali pa danes, kaj boste videli, da še vedno prodajajo ene in iste nepremičnine, oziroma, mogoče kakšen oglas manjk, to je tudi vse, tisti ki imajo denar jih že imajo, jih ne rabijo, novih kupcev, ki bi bili kreditno sposobni pa ni in ni.
zdrava.pamet
09. 11. 2017 10.55
+2
korintos23
09. 11. 2017 12.55
+7
Okrog mene se tudi prodaja par hiš par let, so enostavno predrage, kapiš?
korintos23
09. 11. 2017 10.36
-2
Spodaj eden piše da so mu starši dali za zagon podjetja 1.000.000 takratnih Tolarjev, plače sem takrat imel 2400-2500 SIT, ni slabo a ne?
CyberWorm90
09. 11. 2017 10.40
+5
zlowenija je super držawa : ))) wsi hočjo delat pr nam od awstrijceu do nemcou in ameru pa angležou : ))) mamo super plače pa penzije pa zlo pocen benz : )))
zdrava.pamet
09. 11. 2017 10.46
+1
Sashp13
09. 11. 2017 10.50
+7
zdrava.pamet
09. 11. 2017 10.35
+0
jaz bi tudi rekla...najboljše bi bilo da recimo 120 m2 stanovanja za družino ne bi bilo obdavčeno...vse ostalo pa visoki davek gor...potem pa bi se lastniki hiš hitro premislili ali bodo dali stanovanja v najem ali otrokom....
bababu
09. 11. 2017 11.50
+4
Ja. In to PREPISAT otrokom, ne pa da v vecini tastari (ki so v vecini zelo poceni prisli do tiste 3etazne bajte)izsiljujejo podmladek...
tron3
09. 11. 2017 10.35
+32
Vidm, da spet ta starejši pametujejo, ki so bili deležni sladkega življenja v času socializma, komunizma itd, s krediti brez obresti, glavnico jim je popala inflacija, so si zgradili hiše itd, trga dela ni bilo, šola in študij je bil zabava itd, sedaj pa pametujejo, kako se morajo ta mlad boriti za preživetje!!!!
zdrava.pamet
09. 11. 2017 10.44
+0
saj nimajo drugega kot zdaj že stare podrtije, plačike pa ima samo tisti, ki živi na račun države
zdrava.pamet
09. 11. 2017 10.45
+0
pa jamrajo kak je blo vačsih lepo...jaz pa sem bila tudi takrat mlada in vam povem da je bilo grozno dolgočasno
bababu
09. 11. 2017 10.46
+6
Zaradi "tiste inflacije" danes vecina mladih druzin zivi v ti lastniskih mansardnih stanovanjih...brez kredita in najemnine.... in po lastnistvu nepremicnin smo v samem vrhu evrope. In to je nasa slovenska sreca...
tron3
09. 11. 2017 10.51
+5
zdrava pamet, tiste hiše, ki ti gredo v nos, so dosti boljše narejene, kot nove sedaj, kajti takrat se ni šparalo, sedaj pa investitorji in izvajalci, delajo hiše ali pa stanovanja s čim manjšimi stroški to pomeni, če kupiš novogradnjo, verjemi, da se boš moral sprijazniti s sigurno 20% stroškov, ki pomenijo popravila itd, na nakupno ceno v naslednjih 5 do 10 let.
zdrava.pamet
09. 11. 2017 10.53
-1
hahahahaha te pa idi v eno hišo iz socializma :)))
tron3
09. 11. 2017 10.59
+3
zdrava pamet ti pa pojdi v hišo ali stanovanje iz kapitalizma, najmanj v dveh letih boš imel vse črno vsepovsod, ko ti bo sekala vlaga not, ker so bile prehitro narejene, normativ naj bi bil 6 mesecev pri gradbincih, aja pa lepila boš tudi pridno in veselo vdihaval vsakodnevno itd,
bababu
09. 11. 2017 12.02
+3
Zdrava.pamet sorry ampak tron3 ima faking prav. Boljse prenovit 150 let staro hiso ali 30 let staro hiso kot pa se vselit v sestih mesecih zgrajen blok v katerega je zaradi brzine gradnje ujeta vlaga in cigaretni ogorki v estrihu....
bababu
09. 11. 2017 10.33
+7
No ja... meni se zdi, da velik delez teh mladih zivi doma zato, ker imajo na razpolago najman 110m2 mansarde v 300m2 veliki hisi katero so starsi v lepsih casih odplacali z inflacijo. Starsi jim pomagajo pri stroskih, razvozu otrok in varstvu, kuhanju kosila.... preprican sem, da je vec kot polovica teh mladih po moji teoriji avromaticno izvzeta. Je pa obenem res, da bi tudi ti mladi, glede na vzorec starsev radi imeli svoje stanovanje, seveda 120m2, za 350.000 v ljubljani....z odplacilno dobo 10 let.... na periferiji se prodajajo konkretne hise iz 80-ih let, z vrtom ipd za 60.000. ....ampak "vecni otroci" nebi ne kuhali, ne pleli, ne obnavljali, zagali, varili......ker morajo na fitnes in aerobiko in jim potem zmanjka casa. Kdor je videl ostale prestolnice ali nekaj njih mu je jasno, da ni redkost da se v sluzbo vozis slabo uro (v ljubljano torej v tem casu prides iz vsake vukoj**, da je del.cas daljsi in da nomajo moznosti "mansardnega zivljenja z all inclusive paketom"....
zdrava.pamet
09. 11. 2017 10.36
+1
korintos23
09. 11. 2017 10.27
-5
Ameri delajo do smrti in do smrti kredite odplačujejo, a to vam pa ne diši?
zdrava.pamet
09. 11. 2017 10.29
+5
to ne diši takim kot si ti, ki si celo življenje na račun države živel zato ne filozofiraj...tudi zaradi takih kot si ti, naši mladi nimajo prihodnosti
korintos23
09. 11. 2017 10.31
-2
V razsulu so lenuhi ne država, povpraševanje po stanovanjih večje od ponudbe.
zdrava.pamet
09. 11. 2017 10.36
+4
Sashp13
09. 11. 2017 10.37
-1
Bravo korintos23 se strinjam..vse se da ce se hoce..bo pa vedno tak da eni bodo meli eni ne pac ne pa ce se nevem kaj vse spremeni..enostavno ne gre da bi vsi imeli..
CyberWorm90
09. 11. 2017 10.37
+5
če bi bla amerika res tko grozna kokr ti kle nabijaš po cele dnewe pol bi wsi bežali wn iz amerike : ))) je pa glih kontra wsi rinejo w ameriko da majo pol probleme z prišleki : )))
tron3
09. 11. 2017 10.37
+5
kori he, he.... kje si pa prebral to dezinformacijo, da je povpraševanje večje od ponudbe, aja na tej strani spoštovani in ti to verjameš, bravo si pa res totalno zaplankan.
zdrava.pamet
09. 11. 2017 10.40
+2
popson...žal čas ne gre nazaj ampak naprej in trenutno je v trendu, da bi vsi v evropi imeli minimalne pogoje za življenje celo imigranti, poglej visoke socialne prejemke na zahodu, a tebi so pa všeč nerazvite države in rusija, kjer jih malo ima veliko, ostali pa crkujejo od lakote....balkan???
rossi66
09. 11. 2017 10.42
+1
Korintos..., spet oz se vedno nabijas nebuloze, al si mi ti en kaliber...
bababu
09. 11. 2017 11.54
+5
CyberWorm90 vprasaj tiste 70 letnike ki so v Ameriki, v "penziji" kartonski hisi in kopico zdravstvenih tezav, kako se jim izide. Za zvit glezenj dobi painkiller za 200 dolarjev in pokaj domov..... ce hoce kaj vec pa govorimo o vec deset tisoc do bekaj sto tisoc dolarjih. Ce bi vzeli povprecje americani v povprecju zivijo najmanj 10 let manj kot evropejci.
bababu
09. 11. 2017 11.56
+5
....ker si luksuza kot je fiziotwrapija in umetni kolk v najvecji vecini ne morejo privoscit!!!!
zdrava.pamet
09. 11. 2017 10.26
+9
v severnih državah kjer je doma gnili kapitalizem....kreditirajo mladino, da naredi fakulteto, potem pa jim dajo stanovanje in službo, dokler ne odplačajo....pri nas pa ko je kao socialna država pa nimajo službe ne stanovanj in jih starši preživljajo...dokler nimajo vsi uničenega življenja....
korintos23
09. 11. 2017 10.32
+4
Kaj jim diplome kupijo ali podarijo? Saj pa pri nas že skoraj vsak študira, samo redki doštudirajo!
-BZ-
09. 11. 2017 10.25
+13
obdavčitev praznih nepremičnin , hitro se bo sprostilo najmanj 20-50% stanovanj
-BZ-
09. 11. 2017 10.26
+2
pa večina nas si je prav tako težko morala sama priskrbeti stanovanja...nihče drug tem otrokom ne bo, razen starši.