Slovenija

'Žal se je brezposelnost mladih prav v Sloveniji lani najbolj povečala'

Ljubljana, 27. 06. 2013 15.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Premierka Bratuškova verjame, da bo revnejša slovenska regija upravičena do sredstev iz evropskega sklada za boj proti brezposelnosti mladih. V ZSSS pa opozarjajo, da je treba urediti problematiko volonterskih pripravništev.

Predsednica vlade Alenka Bratušek verjame, da bo revnejša slovenska regija upravičena do sredstev iz evropskega sklada za boj proti brezposelnosti mladih, za katerega bo v evropskem proračunu za obdobje 2014–2020 na voljo šest milijard evrov. Računa lahko na okoli deset milijonov evrov, "kar ni veliko, seveda pa tudi ni malo", je pojasnila.

Zaposlovanje mladih
Zaposlovanje mladih FOTO: Thinkstock

"Bila bi bolj vesela, da bi bilo drugače, ampak žal se je brezposelnost mladih prav v Sloveniji lani najbolj povečala. Tako da sem res vesela, da nam bo to uspelo," je še dejala predsednica vlade ob prihodu na dvodnevni vrh EU v Bruslju.

Šest milijard evrov iz evropskega sklada za boj proti brezposelnosti mladih bo sicer na voljo regijam, ki so v letu 2012 beležile več kot 25-odstotno brezposelnost mladih.

Revnejša slovenska regija, Vzhodna Slovenija, tega merila ne izpolnjuje, vendar slovenska stran vztraja, da bi do sredstev kljub temu morala biti upravičena, saj je Slovenija lani med vsemi članicami Unije beležila največjo rast brezposelnosti.

Bratuškova je danes v Bruslju tudi spomnila, da Slovenija sama pripravlja še kar nekaj ukrepov za zaposlovanje mladih in da je vlada že sprejela zakon, s katerim bodo delodajalci oproščeni plačevanja socialnih prispevkov. "To naj bi jih razbremenilo za približno 16 odstotkov, kar ni malo," je dejala.

Gre za uvedbo splošne olajšave za zaposlovanje mladih, ki predvideva, da delodajalcu, če bo zaposlil brezposelno mlado osebo, ki je vsaj en mesec registrirana na zavodu, za nedoločen čas, ne bo treba plačati socialnih prispevkov za obdobje dveh let.

Ta ukrep naj bi prinesel službo okoli 5000 mladim, je pojasnila premierka. Gospodarstveniki si tega ukrepa, ki bo res pospešil zaposlovanje mladih, želijo oziroma ga pričakujejo, je še poudarila ob prihodu na vrh, na katerem bo v ospredju problem rekordne brezposelnosti mladih.

Iskanje službe
Iskanje službe FOTO: Thinkstock

Mladi delajo zastonj

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in Sindikat Mladi Plus pa so ravno danes na skupni novinarski konferenci opozorili na problematiko volonterskih pripravništev. Izvršni sekretar ZSSS Goran Lukić meni, da bi morala država tudi sama poskrbeti za mlade in čim prej implementirati Nacionalno shemo plačanih pripravništev. Pri tem pa poziva, da se pripravništva uredijo medresorsko, pri pripravi pa naj sodelujejo vsa ministrstva.

Sekretarka Sindikata Mladi plus Dalia Cerovšek je predstavila podatke o mladih brezposelnih, ki predstavljajo 23,3 odstotka vseh brezposelnih v Sloveniji. To pomeni, da je bilo maja letos 27.628 mladih brezposelnih. Mladi se na zavod za zaposlovanje večinoma prijavljajo iz dveh razlogov, pojasnjuje Cerovškova. Ali vstopajo na trg dela kot iskalci prve zaposlitve ali pa se jim je iztekla pogodba o zaposlitvi za določen čas. Na zaposlitev nato čakajo od 7 do 10 mesecev, starejši od 30 let tudi več kot dve leti.

Cerovškova še opozarja, da mladi večinoma sprejemajo dela, ki se smatrajo za prekerna, zaposlitve, ki se jim ponujajo, pa so večinoma kratkotrajne ali pa gre za honorarno delo. V želji, da bi pridobili delovne izkušnje in da bi lahko delali v svoji stroki, opravljajo volonterska pripravništva, kar pomeni, da delajo zastonj.

'Takšno delo vsekakor ni dostojno'

Mladi volonterji do uveljavitve novega Zakona o delovnih razmerjih niso bili upravičeni niti do povračila stroškov prevoza na delo in malice, zdaj prejemajo vsaj to, medtem ko plačila za strokovno opravljeno delo ne dobijo, še pojasnjuje sekretarka Sindikata Mladi Plus. "Medtem ko smo na evropski ravni priča ureditvi pripravništev kot dobre priložnosti za mlade, kot dela, ki je dostojno plačano in ustrezno sistematizirano, pa je trend na področju pripravništev v Sloveniji na žalost povsem drugačen. Razpisanih mest za opravljanje pripravništev s sklenitvijo delovnega razmerja skoraj ni več, pripravniške sheme se krčijo, vse več razpisanih mest pa je volonterskih," je še poudarila.

Lukić pa ob tem še dodaja, da "takšno delo vsekakor ni dostojno."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (139)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
28. 06. 2013 20.54
Ne pozabimo, da vsako leto konča šolanje določeno število dijakov, diplomantov, osnovnošlcev. Vsi osnovnošolci pač ne nadaljujejo šolanja, srednješolci tudi ne študija, pa se prijavijo na zavod za zaposlovanje kot iskalci zaposlitev. Pa še podjetja padajo kot domine in tudi tam je veliko mladih, ki čez noč ne dobijo službe. Kaj pa naš trg dela? Skromen, da skromnješi že ne more biti. Povpraševanja je čedalje manj. Vseskozi pa nad nami visi fama o tem, kako je naša delovna sila predraga, nekonkurenčna v primerjavi z (predvsem) vzhodnim in južnim svetom. Pa smo tam. In tu so še restriktivni ukrepi Zavoda za zaposlovanje, ki visijo nad brezposelnimi ljudmi kot demoklejev meč. Pisanje prošenj na tisto bore malo prostih delovnih mest ki so še na voljo. Strogo javljanje, da ja ne bo kdo kje kakšen eur na črno potegnil itd. itn. No pa tudi napotitve na (v večini že oddana) prosta delovna mesta. Ja, evidence morajo biti, čeprav samo v statistično svrho. Oprostite. Za obupat je naši mladini. Pa odhaja - s trebuhom za kruhom. Bomo kdaj spoznali, kaj smo sami sebi povzročili? Ko bomo le še družba "starcev" . Tudi politiki se namreč starajo. Vsaj to tudi njim ni prizanešeno!
wolfterier
28. 06. 2013 17.34
+1
To so samo dezinformacije,pod levo vlado se cedi med in mleko,mladim pa vodka in red bull...
SMRDIsmrdiSMRDI
28. 06. 2013 11.04
+5
In pol ti na zavodu rečejo, da bi bila zate najbolj primerna samozaposlite in damo ti še sredstva za zagon......pol pa 1mio s.p.-jev in d.o.o.-jev......posla nikjer, kjer pa je pa denarja nedobiš.....plačat pa vsak mesec 300eur državi( al je al ni promet jih nič ne briga), računovodstvo, potrošni materjel in čas, da vse to skup spraviš.......zvečer na 24ur pa prispevek kako je brezposelnost padla za 0.02%.......jablani štramasti!!!
santamaura
28. 06. 2013 10.59
+2
Za komentar samo sestaviš naslove prispevkov: Vzrok: Žal se je brezposelnost mladih prav v Sloveniji lani najbolj povečala Vzrok: Nepremičninski davek je tipičen 'inkasantski' ukrep Posledica: Kraje v slovenskih bolnišnicah: tatovi kradejo celo slike!
Bojc_07
28. 06. 2013 10.08
+4
Neke programe, ki nimajo nobenih unčinkov raje mladim povejte da ste nesposobni in naj raje službe iščejo v tujini.
izvlecek
28. 06. 2013 08.07
+3
Točno tako je, kot je 022 spodaj napisal - denarja je bilo in ga je zadost, samo na MDDSZ so sami nesposobni butci in ne znajo napisat konkretnega programa, skupaj z min. za gospodarstvo, ampak samo študirajo, kako čimveč denarja dati zavodu za zaposlovanje, da ta izvaja neke brezvezne programe brez haska za mlade in z veliko haska za vse ustanove, ki jih izvajajo, zraven pa so priklopljeni vsi politiki, pa poslanci pa še kdo, vključno s Svetlikom, Kopačevo...
nonna
28. 06. 2013 07.55
+4
In še bolj se bo povečala. Običajno se je sprostilo delovno mesto, ko je nekdo odšel v pokoj. Glede na to, da bomo morali zdaj delati toliko let več bo tudi prostih delovnih mest manj (vsaj nekaj let). Če pa se gospodarstvo ne bo kaj kmalu opomoglo, bo brezposelnost vseh še vedno naraščala.
bondxyz
28. 06. 2013 07.47
+4
Jaz vedno odpadem pri službi, pa sem stara 33, ker ima nedko drug veze in mi nič ne pomagajo vse te rešitve, pa tudi tistim, ki so stari 55 ne. Na srečo imam nekaj let izkušenj, odprli smo podjetje, ki je začelo prav lepo delat, pa še sama ga trenutno odpiram. Vse skupaj, vseh pet let nazaj mogoče še kako več, odkar delam plus treba je bilo odpret firmo in zdaj še svojo, je bilo dela za 24 ur na dan, zato da lahko imam npr. neko povprečno plačo. Niti na kraj pameti mi ne pade, da bi nekoga zaposlila za nedoločen čas in bi zlahka prišel do službe, tudi če ni treba plačat prispevkov - zaposlovanje delavcev v malih firmah je v bistvu samomor... Večina je pa zdaj tako malih firm, ko so velike propadle, tako da ne vem kaj se gredo... Naj začnejo vlagat v gospodarstvo, delovnih mest bo potem dovolj, ne bo se niti potrebovalo zaposlitev za nedoločen čas, ker če te ne bodo več potrebovali, te bodo takoj potrebovali drugje.
u3pm
28. 06. 2013 07.32
+5
kaj vsi še spite,halo petek je... ...nihče še ni napisal,kar je rekla samooklicana------janša je kriv
u3pm
28. 06. 2013 07.29
+8
Predsednica vlade Alenka Bratušek verjame v pravljice,dokler ji FDV ne pove kam spada--------v politiki nima kaj iskat
o22
28. 06. 2013 07.22
+5
V ČASU Pahorjeve VLADE JE BILO NIČKOLIKO MILIJONOV NAMENJENO RAVNO V. SLOVENIJI IN KAJ SE JE Z NJIMI POČELO ?šli so v zasebne žepe ravno tistim STROKOVNJAKOM ,ki so bilo zadolženi (CELO NA NOVO ZAPOSLENI),DA BI POSKRBELI ZA NOVO NASTALA PODJETJA IN RAZVOJ GOSPODARSTVA. KOMU TOKRAT DIŠI EVROPSKI DENAR?kAR se pa tiče zaposlovanja mladih smo pa že dolgo na dnu lestvice.še naprej vstrajajte z nami starci ,DA BOMO DELALI tjA DO 70 LET!!!!
jutranjisij
28. 06. 2013 06.49
+13
Bolj bo avtomatizirana proizvodnja, manj bo služb v industriji in podjetjih. Imamo pa največ in najbolj izobražene ljudi na svetu (glede na število ljudi), a skrajno nizek učinek in dejanske sposobnosti slednjih, sploh pa je zahtevnost pridobljenih stopenj izobrazbe po osamosvojivi bistveno padla in ni več realne vrednosti izobrazbe, pridobljene na večini fakultet, kaj šele na "višjih" in "visokih" strokovnih šolah, ki rastejo kot gobe po dežju. Največji biznis postaja šolstvo, množična delitev papirjev z bleščečimi nazivi in lepimi zaslužki zaposlenih. Večina še vedno sili na družboslovje, tam pač bistveno lažje pridete do papirjev in v službi ne rabite kaj prida razmišljati. Tega si izčrpano gospodarstvo ne more več privoščiti. Večidel imamo izdelke nižje dodane vrednosti, razvoja pa malo. Sociologi, politologi, slavisti, zgodovinarji in podobni superpoklici, so plačeni bolje od inženirjev, tehnikov, naravoslovcev in seveda izkoriščanih delavcev in kmetov, ki v realnem sektorju ustvarjajo dodano vrednost. Tako pač ne gre. Kriza je v tej državici večja in raznovrstnejša, kot jo predstavljajo s primanjkljaji v bankah in javnih finačnih sredstvih. Enkrat pa bo vendarle moral priti čas, ko se bo bobu resnično reklo bob, sicer nas čaka popolen kolaps.
kokojambo
28. 06. 2013 08.11
+7
Puppupapa
28. 06. 2013 06.17
+8
"uradno" delat za minimalca se ne splača.... tako finančno kot zdravstveno.... dokler bodo elite ravnale z ljudmi kot s potrošnim materijalom, se raje zavlečem nekam v gozd in glodam koreninice, kot da bi se prostovoljno spustil v sužnjelastniško razmerje....
Puppupapa
28. 06. 2013 06.27
+5
sploh pa ne razumem, kako se pri nas študentje pustijo nategovat z raznimi volunterskimi pripravništvi. to je eno navadno pokvarjeno neoliberalno sranje.
MIH?E
28. 06. 2013 05.57
+6
volonterskih... a to ima kaj veze z voli???
Saloreich
28. 06. 2013 00.29
+3
Kje ste 24 ur pa te slike izbrskali? Kaj tista prva je iz kakšne najstniške nadaljevanke?!
BergKonig
27. 06. 2013 23.46
+28
Tudi jaz sem po končanem študiju iskal službo več kot leto dni po Sloveniji....pa nič....hvala bogu me je rešila Avstrija....sicer je težko fizično delo...ampak za dostojno plačo! Škoda da mladi hitimo čez mejo in plačujemo tam prispevke... VLADA POTRUDI SE ZA SLOVENSKO GOSPODARSTVO!!!!
HooplaToopla
27. 06. 2013 23.40
+16
Po mojem je najbolje, da naša vlada sistematično še dodatno zajjebe situacijo. Vsaj toliko, da dosežemo cenzus za evropsko pomoč. --- Glede na to na to, kaj pametnega Alenka ne bo naredila, bi tako vsaj skrajšali muke in trpljenje.
PONCO58
27. 06. 2013 22.58
-3
Študenti so za v šolo ne pa na delovnem mestu, res da rabijo izkušnje vendar samo idspodžirajo tiste ki že imajo izobrazbo. Plačuje jih naj država saj plačujemo ogromno davka, tega pa porabijo oz. pokradejo tajkuni in politiki sami. pel se z r5 ne pa oooo bmw, al pa z avionom k neprestano stoji v hangarju. Če bli pošteni do prebivalcev se nebi potreboval peljati z desetimi avtomobili v maribor ali kontra. FO slovenjska politika.
pridnaov?ka
28. 06. 2013 05.53
+2
ico07@email.si
27. 06. 2013 22.46
+25
Kakšna laž, nekateri za volontersko pripravništvo še zmeraj ne dobimo nič! Niti za malico, niti za prevoz! Pa delamo na sodišču!
ONniON
27. 06. 2013 22.41
+9
Varline slovenskih delodajalcev so pač takšne da večinoma ne odgovarjajo na prošnje tako ne pozitivno kot negativno, ker pač delodajalcem predstavlja vse strošek , še delavci so odveč in strošek , če želi biti podetje uspešno potrebuje delavce,dobro plačane in stimulirane, tudi meni ne odgovarjajo na prošnje saj to ni kaj novega je pa zelo grdo vedenje, ne vem kakšna logika prevladuje v republiki sloveniji