Slovenija

Mladi športniki, umetniki in znanstveniki: prijavite se in postanite Mladi up leta 2016!

Ljubljana, 04. 03. 2016 08.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min

Slovenija se kljub svoji majhnosti lahko pohvali z vrhunskimi športniki, umetniki in znanstveniki, katerih imena odmevajo po vsem svetu. A ne smemo zaspati na krilih njihovih uspehov! Truditi se moramo tudi za podmladek, česar se zelo dobro zavedajo pri Zavarovalnici Triglav, zato nadarjene mlade športnike, umetnike in znanstvenike vabijo k sodelovanju pri že četrtem projektu Mladi upi!

Mladi upi leta 2015 so se ob koncu lanske sezone oddaje Znan obraz ima svoj glas takole postavili pred fotografski objektiv.
Mladi upi leta 2015 so se ob koncu lanske sezone oddaje Znan obraz ima svoj glas takole postavili pred fotografski objektiv. FOTO: Aljoša Kravanja

V nedeljo se na POP TV vrača priljubljen šov Znan obraz ima svoj glas. Tokrat se bodo v domače in tuje zvezdnike vsako nedeljo prelevili Ani Frece, Ines Erbus, Mišo Kontrec, Renata Mohorič, Samuel Lucas, Tilen Artač, Jana Šušteršič in Nejc Lombardo. Vsako oddajo bodo s svojimi preobrazbami in pevskimi nastopi pridno zbirali točke, seštevek katerih bo določil zmagovalca. Na tak način bodo vsako nedeljo zbirali tudi finančna sredstva, ki jih bo Vse bo v redu, zavod Zavarovalnice Triglav za družbeno odgovorne aktivnosti, vsakokrat podvojil. Znesek, ki se bo v skladu nabral skozi oddaje, bo tudi tokrat namenjen Mladim upom – nadarjenim mladim športnikom, umetnikom in glasbenikom za razvoj njihovega potenciala!

V okviru treh projektov Mladi upi je že 37 mladih športnikov, umetnikov in znanstvenikov prejelo finančna sredstva v skupnem znesku kar 160.000 evrov. Sklad Mladih upov upravlja Vse bo v redu, zavod Zavarovalnice Triglav za družbeno odgovorne aktivnosti.
Dobrodelni projekt Mladi upi je namenjen mladim, nadarjenim posameznikom, ki se šele prebijajo na vrh in se zato težje potegujejo za profesionalna ali sponzorska sredstva za razvoj svojega talenta. Če ste torej talentiran/-a športnik/-ica, umetnik/-ica ali znanstvenik/-ica, se prijavite na razpis in dovolite, da vam pomagamo pri razvijanju vašega talenta!

Prijave mladih upov že zbirajo, rok za oddajo pa je 23. marec. Vse informacije najdete v objavljenem razpisu ''Mladi upi 2016''.

Eden od mladih upov bo prejel finančno podporo z zmago v glasovanju na spletni strani Mladi upi, ki bo potekalo po predstavitvi 20 finalistov. Preostale prejemnike finančnih sredstev pa bo med kandidati finalisti izbrala strokovna komisija. Zmagovalci razpisa bodo znani sredi maja.

Še vedno kolebate? Morda vas prepričajo dosežki Mladih upov leta 2015, ki odmevajo po vsem svetu:

Kontrabasist Jošt Lampret si je s pomočjo finančnih sredstev iz sklada Mladih upov, ki ga upravlja Vse bo v redu, zavod Zavarovalnice Triglav za družbeno odgovorne aktivnosti, kupil nov, mnogo boljši inštrument, ki ga je nujno potreboval za svoje nadaljnje razvijanje in konkurenčnost ostalim kontrabasistom na avdicijah in tekmovanjih. »Inštrument mi pomaga pri kvalitetnejšem izvajanju glasbe. Definitivno opažam napredek v svojem igranju in izražanju,« pravi mladi glasbenik, ki bi se tudi v prihodnje rad čim več glasbeno udejstvoval ter si tako tlakoval pot v kakšnega izmed priznanih svetovnih orkestrov.

Jošt Lampret
Jošt Lampret FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Taekwondoist Lucijan Kobal je del finančnih sredstev iz sklada Mladi upi namenil za nakup dodatne opreme, ki pripomore k bolj kakovostnim treningom, kar se že pozna tudi na rezultatih. »V zadnjem letu sem si priboril nekaj zlatih medalj na mednarodnih tekmovanjih v mladinski kategoriji, eno srebrno odličje imam tudi že v članski konkurenci, pohvalim pa se lahko tudi s 5. mestom na evropskem mladinskem prvenstvu in na prvenstvu do 21 let,« pravi predan športnik, ki drugi del prejete finančne podpore hrani za nadaljnja tekmovanja in priprave. Njegov kratkoročni cilj je uvrstitev na evropsko prvenstvo v članski kategoriji ter osvojitev še kakšnega G1 turnirja, na dolgi rok pa se želi kvalificirati na olimpijske igre in na tem tekmovanju vseh tekmovanj doseči čim boljši rezultat.

Lucijan Kobal
Lucijan Kobal FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Mlada pesnica Lara Ružič Povirk sredstev iz sklada Mladi upi še ni pokoristila, se je pa že prijavila na tečaj Spoken Word Poetry v Londonu, ki bo potekal junija in udeležbi na katerem je namenjen del denarja. Poleg tega bo del podpore namenila tudi za potovanje v Moskvo, kjer bo kmalu opravljala sprejemne izpite na ruski akademiji za gledališko umetnost GITIS, saj si želi po končani gimnaziji šolanje nadaljevati ravno v tej mednarodno priznani ustanovi. Od septembra pa obiskuje tudi šolo Satirikon-učenje drame, poezije in igre in tudi tu ji dobljena sredstva pridejo še kako prav. »Samostojno sem režirala Nitschejevo Preobrazbo, ki je bila javno predstavljena na svetovnem dnevu filozofije v Cankarjevemu domu. S pesmimi sem kandidirala na Urški 2016 ter na Consorso Internacionale di Poesia e Teatro Castello 2016, na pesniškem tekmovanju založbe Pivec. Kot vsako leto se bom udeležila razpisa za Vilenico in Župančičevo frulico ter mednarodnega tekmovanja na Irskem,« pripoveduje Lara, katere največji cilj je študirati igro, režijo dramaturgijo in muzikal.

Lara Ružič Povirk
Lara Ružič Povirk FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Športna plezalka Janja Garnbret si s finančnimi sredstvi iz sklada Mladi upi lažje plačuje treninge in vadnine, nekaj denarja je vložila v opremo za plezanje v naravni skali, del pa je namenila financiranju priprav v tujini. »Zaenkrat so rezultati v mladinski in kadetski konkurenci zelo dobri, a sem prepričana, da se bodo zelo izboljšali tudi v članski konkurenci, saj imam sedaj izredno dobre priprave, poleg tega se bom v letošnjem letu lahko udeležila priprav in tekmovanj tudi drugod v tujini,« pravi novopečena evropska članska podprvakinja v težavnostnem plezanju in mladinska svetovna in evropska prvakinja v težavnostnem in balvanskem plezanju. Tudi v prihodnje si želi krojiti sam svetovni vrh športnega plezanja in posegati po odličnih rezultatih. »Predvsem pa želim veliko novih plezalnih izzivov,« z žarom v očeh pove Janja.

Janja Garnbret
Janja Garnbret FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Plesalki Patriciji Crnkovič je finančna podpora iz sklada Mladi upi močno olajšala treninge in priprave na tekmovanja. S pomočjo sredstev se je udeležila številnih mednarodnih tekmovanj, evropskega in svetovnega prvenstva za show dance ter svetovnega prvenstva v modernu in jazzu. Nekaj denarja ji je ostalo tudi še za nakup nove opreme za treninge in kostumov za tekmovanja. Patricija se lahko pohvali, da je v preteklem letu prvič v karieri osvojila naslov evropske prvakinje v kategoriji show dance solo. Prav tako je osvojila tudi naslov svetovne viceprvakinje v kategorijah show dance in jazz solo, k temu pa dodala še bronasto medaljo v kategoriji modern solo. »Izbrana sem bila tudi za nastop v operno-plesni predstavi Othello, ki je potekala kot koprodukcija med SNG Ljubljana in Cankarjevim domom,« o svojih uspehih pripoveduje nadarjena plesalka, ki si trenutno želi zaključiti šolanje na Gimnaziji Bežigrad in Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, potem pa še uspešno opraviti avdicijo za plesno akademijo CODARTS v Rotterdamu, ki velja za najboljšo plesno akademijo v Evropi.

Patricija Crnkovič
Patricija Crnkovič FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Plavalec Vito Vodenik si je s pomočjo sredstev iz sklada Mladi upi omogočil kvalitetnejše treninge in si privoščil nakup ustrezne prehrane in dodatkov. »To potrebujem za razvoji v zdravega in močnega športnika,« pojasnjuje mladi plavalec, ki se je ob pomoči prejete podpore lahko udeležil tudi priprav v Dubrovniku in 14-dnevnih višinskih priprav v Bolgariji ter številnih mednarodnih tekmovanj. V preteklem letu je dosegel številne osebne rekorde in si na državnem prvenstvu priplaval medalje v vseh disciplinah, ki jih je plaval. »V začetku februarja sem v svoji paradni disciplini 200 m hrbtno odplaval normo za mladinsko evropsko prvenstvo, prav tako sem odplaval normo za Multinations ki je letos v Bolgariji,« o svojih uspehih pripoveduje Vito, ki si v tej sezoni želi doseči medaljo na tekmovanju Multinations in se uvrstiti v finale na mladinskem evropskem prvenstvu. Prav tako želi doseči mladinski državni rekord na 200 m hrbtno v malem bazenu. »Zelo vesel bi bil z odplavano normo za svetovno prvenstvo, ki je decembra v Kanadi, glavni cilj pa so seveda olimpijske igre 2020.«

Vito Vodenik
Vito Vodenik FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Violinistka Maja Horvat je s pomočjo sredstev iz sklada Mladi upi, ki ga upravlja Vse bo v redu, zavod Zavarovalnice Triglav za družbeno odgovorne aktivnosti, odplačala študentski dom v Londonu, kjer trenutno študira. Udeležila se je številnih koncertov in enega večjih tekmovanj Grand Prize Virtuoso London. »Pohvalim se lahko z uspešnimi nastopi in koncertiranjem na Royal College of Music London in z dosegom druge nagrade na Grand Prize Virtuoso London,« o svojih dosežkih skromno pripoveduje izredno nadarjena violinistka, ki so jo že opazili tako domači, kot tudi tuji vrhunski glasbeniki. V prihodnosti si želi najprej doštudirati na Royal College of Music, čim več nastopati, se kar največ naučiti in nekoč uresničiti svoje življenjske sanje ter postati svetovno priznana solo violinistka.

Maja Horvat
Maja Horvat FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Kotalkarica Tanita Kaja Černe si je s pomočjo dobljenih sredstev omogočila enotedenske priprave na tekmovanja pri trenerju v Milanu, največ pa ji pomeni to, da se je ob finančni podpori Zavarovalnice Triglav lahko udeležila svetovnega prvenstva v Kolumbiji. »S prejeto pomočjo sem si lahko tudi kupila nov kotalkarski čevelj, ki sem ga nujno potrebovala,« pravi mlada športnica, ki se lahko pohvali z naslovom državne prvakinje v kotalkanju, s srebrno medaljo na evropskem prvenstvu v Ponte di Legnu in s sedmim ter desetim mestom na svetovnem prvenstvu 2015 v Kolumbiji. V bližnji prihodnosti jo čaka vpis na fakulteto in želi si, da bo lahko še naprej pridno trenirala in se udeležila večmesečnih priprav v Milanu. Njen največji cilj je še naprej dosegati medalje na evropskem in svetovnem nivoju ter se udeležiti svetovnih iger leta 2017, ki za neolimpijske športe pomenijo olimpijado.

Tanita Kaja Černe
Tanita Kaja Černe FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Igralec badmintona Miha Ivanič se je s pomočjo dobljenih sredstev lahko udeležil turnirjev za svetovno mladinsko lestvico po vsej Evropi in nastopil na mladinskem svetovnem prvenstvu v Peruju. Ob tem mu je nekaj denarja ostalo še za enomesečne priprave na Danskem, ki so močno pripomogle k napredku v njegovi igri. Kakovostnejši treningi se že odražajo tudi na rezultatih. Na turnirjih za mladinsko svetovno lestvico je Miha namreč dosegel kar 4 zmage ter številne uvrstitve na oder za zmagovalce, tako da je trenutno na izjemno visokem 6. mestu med mladimi posamezniki na svetu. Na mladinskem svetovnem prvenstvu je v dvojicah dosegel 9. mesto, uspešen pa je bil tudi na članskem državnem prvenstvu, kjer je med posamezniki zasedel 3. mesto. »Novembra me čaka mladinsko svetovno prvenstvo, kjer želim priti vsaj v četrtfinale, spomladi prihodnje leto pa še mladinsko evropsko prvenstvo, kjer je cilj vsaj medalja. Dolgoročno pa so glavni cilj olimpijske igre in uvrstitev med 40 najboljših igralcev na svetu,« je odločen nadarjen badmintonist.

Miha Ivanič
Miha Ivanič FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Ritmični gimnastičarki Sari Kragulj so finančna sredstva omogočila udeležbo na tekmi svetovnega pokala v Budimpešti in pa 14-dnevne priprave v Puškinu v Rusiji. Preostanek sredstev je namenila za nakup tekmovalnega dresa in fizioterapevtske priprave na svetovno prvenstvo. Tudi to je botrovalo dejstvu, da se lahko danes pohvali z 2. mestom v mnogoboju na državnem prvenstvu, na katerem se je v finale uvrstila z vsemi štirimi rekviziti. Na svetovnem prvenstvu v Stuttgartu je izboljšala svoj lanski rezultat in prvič presegla oceno 15.000 točk. Njena največja želja in cilj so olimpijske igre leta 2020. »Do takrat pa si želim veliko uspešnih nastopov na domačih tekmovanjih, svetovnih pokalih ter evropskih in svetovnih prvenstvih,« o svojih načrtih pravi Sara.

Sara Kragulj
Sara Kragulj FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Metalec kopja Matija Muhar si je s finančnimi sredstvi Zavarovalnice Triglav kupil kopja, prepotrebno športno opremo, nekaj športnih pripomočkov za sam trening in si omogočil regenerativne fizioterapije po napornih treningih in tekmovanjih. Vse to se je hitro začelo odražati tudi na rezultatih! Na evropskem mladinskem prvenstvu na Švedskem je Matija namreč postal evropski prvak in z rezultatom 79,20 metra postavil tudi mladinski državni rekord v metu kopja. Poleg tega je postal še mladinski državni prvak ter zmagal na evropskem zimskem pokalu v metih na Portugalskem pri mlajših članih. Tudi cilji za prihodnost so zelo visoki. »Želim si nastopov na evropskih in svetovnih prvenstvih v članski kategoriji, prav tako je cilj pot na olimpijske igre (če bo zdravje, morda že to poletje v Rio), na daljši rok pa mi je po moje dosegljivo tudi kakšno odličje na največjih tekmovanjih,« pravi samozavestni Matija, ki je jeseni pričel študirati v ZDA in si zato želi v prihodnje stopiti tudi na stopničke Ameriškega študentskega prvenstva.

Matija Muhar
Matija Muhar FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Baletna plesalka Tea Bajc, ki si je sredstva iz sklada Mladi upi zagotovila z zmago v spletnem glasovanju, je s pomočjo prejete podpore plačala internat na Dunaju, v katerem biva med šolanjem. Prav tako si je lahko mesečno kupila par plesnih copat in nekaj dodatnih baletnih pripomočkov ter se udeležila seminarja svetovno priznanih baletnih mojstrov v Münchnu. Rezultat vsega naštetega je uspešno sodelovanje pri različnih projektih. »V okviru Ljubljanskega poletnega festivala sem bila izbrana za vlogo v baletu Romeo in Julija, ki ga je izvedel eden najboljših baletnih ansamblov Mariinsky Teater iz Sankt Petersburga. Na dunajski baletni akademiji so me izbrali za sodelovanje s svetovno priznanimi baletnimi in opernimi solisti v predstavah La Sylphide ter Romeo in Julia. Kot edina slovenska baletna plesalka sem bila izbrana za tradicionalni, letos jubilejni 60. Opernball, katerega koreografijo je oblikoval trenutno eden najbolj priznanih koreografov na svetu Vladimir Malakhov,« o svojih uspehih pripoveduje nadarjena Tea, ki si tudi v prihodnje želi sodelovati s priznanimi koreografi, izpopolnjevati svoje znanje na seminarjih, uspešno diplomirati na baletni akademiji dunajske državne opere, ter se tako izoblikovati v primabalerino.

Tea Bajc
Tea Bajc FOTO: Mateja Jordovič Potočnik
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenc59
04. 03. 2016 12.39
+10
Pa ne pozabite fursu prijavit, če boste dobili kak sendvič, ko boste kje nastopali.....
CastrumFF
04. 03. 2016 10.24
+2
"Odmevajo po svetu" ???????? Ce naj bi bilo tako,kako to,da 72% vseh Evropejcev (kaj sele ostalih) ni nikoli niti slisalo za slovenijo? (Uradni podatki Eurostat 2014)!
10228
04. 03. 2016 15.53
+1
Pa ti? Raje vpiješ, da smo NIHČE, kot da bi nekaj naredil/a, da poneseš ime Slovenija v svet.