Slovenija

'Mladi so ujeti v začaranem krogu'

Ljubljana, 11. 11. 2011 15.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Imamo sistem, ki skoraj sili diplomante, da nadaljujejo z izobraževanjem, na drugi strani pa delodajalce, ki upoštevajo le ceno dela in ne kakovosti znanja, ob svetovnem dnevu mladine opozarjajo v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) ob svetovnem dnevu mladine opozarjajo na problem nezaposlovanja mladih. Kot poudarjajo, mora visokošolsko ministrstvo skupaj z delodajalci ugotoviti, kako bi se lahko lotili problematike zaposlovanja diplomantov bolonjskega sistema.

Je možna rešitev vnovična uvedba pripravništva?
Je možna rešitev vnovična uvedba pripravništva? FOTO: Reuters

"Imamo sistem, ki skoraj sili diplomante, da nadaljujejo z izobraževanjem, na drugi strani pa delodajalce, ki upoštevajo le ceno dela in ne kakovosti znanja," je dejal Goran Lukič in dodal, da se delodajalci ne znajo prilagoditi bolonjskemu sistemu.

Pri tem ni vprašljiva bolonjska reforma, ampak kakovost njene izvedbe, je prepričan Lukič. Ob tem je kot možno rešitev omenil vnovično uvedbo pripravništva. "Mladi so danes ujeti v začaranem krogu politike trga dela in politike izobraževalnega sistema."

Po njegovih besedah pa gospodarskega razvoja ni brez socialne kohezije. "V sredo je bilo na Zavodu RS za zaposlovanje objavljenih le deset delovnih mest za diplomante bolonjskega sistema vseh treh stopenj," je še opozoril.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivo55
13. 11. 2011 09.30
Prav bi bilo, da se vse študirajoče najprej seznani z dejstvom, da je v družbi, če ne želi propasti najprej plačati delo, ki omogoča dodatno vrednost. Danes po toči zvoniti je že prepozno, študentsko delo je z dampingom paraliziralo državni proračun in služi še kot orodje za sistem ohranjanja mizernega plačila "raje", in bogatenja samooklicanih elit s firmami v dubaju, cipru... kar povzroča še dodatno škodo družbi Bo študenteraj našel pravo pot?!
Tomi Jurman
12. 11. 2011 21.23
Delodajalci, da se ne znajo prilagoditi? Povejte mi, prosim, kaj znajo diplomanti teh silnih šol. Pa temu najbrž ni kriv bolonjski sistem, pač pa množice predavateljev, ki povejo svoje in grejo. Najbrž jim je malo mar kaj bodo znali njihovi študenti. Kdo ocenjuje kvaliteto dela šolskega sistema in kakšne so posledice?
Raztezje
12. 11. 2011 18.27
Verjetno je bil Bolonjski sitem že na začetku zamišljen, da se standardizira in poenoti količina znanja, za kar je bilo treba seveda študijske programe najprej poenostaviti, narediti primerne za vse kulture in rase. Sistem bolj zanimajo disciplinirani ter briljantni posamezniki kot pa strokovno višje izobraženi asistenti strojem. Če je v njem zaslutiti mašinsko logiko, to nikakor ni naključje, statistika laže, a če vzameš dovolj vzorcev deluje, anomalija digitalne družbe pač, v zaplati verzije 1.1 bodo nekatere napake že popravljene, posodobljen bo tudi vmesnik.
rossi66
12. 11. 2011 17.46
Mnogi forumasi se na tem mestu sprasujejo "kam to vodi?" Odgovor je enostaven: v tujino. Bolonjski sistem je velika farsa. Ljudje spodaj pravilno ugotavljajo, da po treh letih z izobrazbo ne mores poceti drugega, kot nadaljevati studij... OK, se dve leti, ampak potem uradno ne pridobis magisterija, kot se vcasih zavaja, ampak lahko naziv "mag" uporabljas ZA imenom, ne pa pred! To je bistvena razlika med klasicnim in Bolonjskim sistemom... Le-la zdaj po petih letih nekako enaci pridobljene nazive s ptrejsnjim modelom naziva diplomantov farmacije: po stirih letih klasicnega univerzitetnega studija so farmacevti dobili naziv mag. farmacije, ampak "mag" je bil lahko le za imenom... Bolonjski sistem tak kot je degaradira naziv magistra, ki si ga je lahko klasicni diplomant pred leti pridobil po dodatnih 2-3 letih podiplomca in ki je pomenil obcuten dvig v kolicini, kvaliteti in specializaciji znanja po univerzitetnem studiju. Klasicni magistrski studij (oz. graduate MA/MSc study) je izredno popularen v ZDA in trenutno, splosno gledano, zagotavlja najboljso zaposljivost in dohodke... Kakorkoli ze, neznansko sem hvalezen, da sem lahko sel vse do konca akademskega izobrazevanja v bivsem slovenskem sistemu in pridobil zelo kvalitetno znanje, ki ga sedaj v tujini s rpidom prodajam.
Slava_Rusiji
12. 11. 2011 04.58
Zavod? Ne, hvala! Vrnite nam firme katere ste zapravili.
PowRider
11. 11. 2011 23.59
Triera Heh kot bi svojo zgodbo poslušal v prvih tednih študija na fakulteti. Sem bil popolnoma enakega mnenja kot ti, ampak sem tako trmast da nisem odnehal. Prvo leto sicer ni šlo po planih, potem naslednje pa, in veš kaj sem ugotovil? Da je teorija nujno potrebna za nadaljno razumevanje prakse. Na začetku je res obup ko ne veš kaj je kaj in kaj povezati skupaj, ko pa enkrat to ugotoviš je pa vse lažje (potreben je čas). Če poznaš teorijo lahko tudi v praksi predvidevaš vnaprej in točno veš kaj se bo zgodilo pri določenem problemu. Vsaj pri moji smeri je tako. Kar se pa bolonjskega sistema tiče pa no coment... agus Poglej, moje področje je le ena veja fizike, v tej veji je pa toliko smeri da ni šans da bi obvladal vsa v detajle po končanem faksu. Potrebno je poznati osnovne principe osnovnih stvari/gradnikov in na podlagi tega ter literature se gre pa brez težav v detajle. Če pa misliš da se bo študent le na faksu naučil vseh podrobnosti bo pa študiral 10 let, enostavno je preveč vsega. Je pa res da je odvisno od fakultete do fakultete, nekje zahtevajo več, nekje pač manj. FPVSLO Huh nisem na strojni tako da tega nisem vedel...če je tako potem je res kriza v tem programu, nevem kaj naj drugega rečem. Drugače se pa zelo strinjam kar si napisal glede papirjev ter znanja. Papir ne pomeni nič, šteje le znanje. Če je pa še papir je pa to le plus, ni pa nikakor pogoj.
lenoritis
11. 11. 2011 23.09
zakaj se v medijih ko se govori o mladih,govori samo o diplomantih maturantih itd.kaj pa manj izobraženi ki se rodi v podnajemniškem stanovanju mama s 500e plače oče prav tako najemnina 500e.otrok če ne začne delat pri 14najstih si ne more kupit knjige za šolanje.stanovanja si ne more v življenju privoščit.tukaj pa se govori o diplomantih ki ne dobijo službe.če hočejo delat se je treba spustit tudi kakšno stopnjo nižje.
lenoritis
11. 11. 2011 23.00
kaj dajete minuse če je resnica takšna in iz mojih osebnih izkušenj.
haarpo
11. 11. 2011 22.11
+1
Vi kar študirajte.... Jaz že 8 let po končani mizarski šoli veselo fušam..... ... vam povem, dela za mizarje je da ne zmoreš sam.... Študentje nekaj študirajo, jaz ta čas ene dvakrat pokasira šoli kontanti... kaj bolšega....
Triera
11. 11. 2011 20.46
+1
Kar se tiče šolskega sistema - BOLONJSKI SISTEM UKINIT!
Kunar
11. 11. 2011 20.27
Stvar je v tem da prideš na razgovor in imaš točno takšen profil izobrazbe ki ga oni potrebujejo...pa ti rečejo da žal nimate sploh ustreznega profila.
Triera
11. 11. 2011 20.17
Ko sem obiskovala višjo šolo, sem se vseskozi spraševala, zakaj jih je toliko vpisanih, pa nič ne delajo. Tega nisem razumela, dokler nisem diplomirala. Vpisani so zato, da jim ni treba životariti na borzi. In če misli država rešiti problem fiktivnih študentov (o čemer se zdaj toliko govori), bo imela nov problem - še enkrat večjo brezposlenost. S tem se že zdaj ne ukvarja, ne vem, kako se bo potem.
Triera
11. 11. 2011 20.10
+1
V juliju sem zaključila višjo šolo. Po treh mesecih brezposelnosti sem se odločila za nadaljevanje študija na fakulteti, vendar sem se že v prvem tednu prijela za glavo, po drugem tednu pa sem enostavno pustila predavanja in sem zdaj na nek način (čeprav me je sram, da moram to priznati) fiktivna študentka. Bom povedala zakaj. Vsa predavanja so temeljila na suhoparni teoriji, ki je ni bilo mogoče povezati s prakso na noben način, profesorji so kaj nekaj nakladali, tako da sploh ni bilo možno slediti predavanjem. Sprva sem se vprašala, ali sem nora, ko pa sem se ozrla okoli sebe, sem ugotovila, da vseh mojih trideset študentskih kolegov dobesedno spi. Ugotovila sem, da je naš šolski sistem popolnoma zanič, zdaj ko imam eno diplomo, ne znam praktično nič. Zakaj bi se potem mučila z nekimi predavanji in izpiti, ko vse skupaj nima ne repa in glave? Na koncu tako ne bo nič veljalo. Zdaj ne vem, kaj bom naredila, ker nimam idej za naprej niti ne mislim iti dalje študirat. Če bi imela možnost, bi se takoj redno zaposlila, vendar se ne morem, ker nimam nobenih izkušenj, nikoli nisem ničesar praktičnega delala, kar bi bilo v povezavi z mojo stroko. Imam znanje, ideje in clije, imam načrte, kako bi svoje delo opravljala in bi zelo rada začela delati, vendar to vse skupaj ne šteje. Pa sem prepričana, da nisem edina. Marsikdo ima službo samo zato, ker podjetju prinaša dobiček, svoje delo pa opravlja površno in nestrokovno. Vse skupaj je narobe, od šolskega sistema (ki bi moral biti temelj) do sistema zaposlovanja. Šolski sistem ne omogoča zaposlitve po končanem študiju, medtem, ko se delovna doba brez potrebe podaljšuje, smo mladi brez dela in perspektive. Tukaj je nekaj hudo narobe.
agus
11. 11. 2011 19.16
PowRider sej se hecaš, a ne? seveda, da nas vseh ne zanima ista stvar, zato pa te na srednji šoli učijo vse od fizike do umetnosti. ampak faks je pa že usmerjenost v eno področje, in sicer tisto področje, ki te zanima! zato bi na faksu MORALI učiti podrobnosti, ker kje je pomen tega, da sem 5 let zgubila na faksu, če pa se potem moram vsega sama naučit?!
jodika
11. 11. 2011 19.02
tujina here I come.. nima smisla tle delat.. vlečeš socialno podporo in si na istem :/
pa dobr no
11. 11. 2011 18.14
PowRider 11.11.2011, 17:58 Ampak ker je pa to že preveč nekaterim, potem je pa hudo ter za vse kriva fakulteta, kajne? ;) Mimogrede, strojništvo UNI sem pred leti zaključil z povprečjem izpitov 8. Ne se hecat. Točno vem kaj govorim.. To kar sem napisal je stanje na trgu, ki ga nekateri v izobraževalnih ustanovah ne upoštevajo pri svojih načrtih. Jaz sem se moral za področje avtomatizacije učiti 50 let staro rusko literaturo iz analogne regulacije. To je bilo zastarelo že leta 70, ko je tam študiral moj oče.
PowRider
11. 11. 2011 17.58
Jaz se pa sprašujem na kake fakultete vi to hodite da vas nič ne naučijo? Če ste na tehničnem faksu je tudi logično da tam ne boste pridobili čisto svežega znanja od nedavnih odkritij! Faks vas pripravi na to da se potem sami pripravite za stvar katero boste v življenju počeli, da vam pa nedvomno toliko osnovnega znanja da se lahko lotite česarkoli. Zato ne preveč jambrat, zavihajte rokave ter začnite študirati! Na fakulteti so le osnove, nekih hudih detajlov pa tam ne bo, in prav je tako. Nismo vsi zainteresirani za enaka področja, zato je prav da se iz vsakega poda toliko znanja da lahko potem študent sam razišče to stvar. Ampak ker je pa to že preveč nekaterim, potem je pa hudo ter za vse kriva fakulteta, kajne? ;)
Jimi1
11. 11. 2011 17.13
Imamo sistem, ki krvavo rabi inženirje, zaposluje pa tehnike in nesposobneže z "pedigrejem".... Oni, ki bi morali vse skupaj razvijati pa v begu v tujino!
lenoritis
11. 11. 2011 16.49
zakaj se v medijih ko se govori o mladih,govori samo o diplomantih maturantih itd.kaj pa manj izobraženi ki se rodi v podnajemniškem stanovanju mama s 500e plače oče prav tako najemnina 500e.otrok če ne začne delat pri 14najstih si ne more kupit knjige za šolanje.stanovanja si ne more v življenju privoščit.tukaj pa se govori o diplomantih ki ne dobijo službe in drugega nočejo delat.potem pa kolko je ljudi nezaposlenih.
petmar
11. 11. 2011 16.30
Delodajalci bi že pobrali diplomante,če bi ti zaključili študij iz smeri njihovih potreb. Tako pa fakultete proizvajajo politične in podobne diplomante, ki niso za nobeno rabo. Zavihat je treba rokave in možgane pa je dela več kot preveč. Denarja in dela na cesti kolikor hočeš ma kakšna recesija!!!