Slovenija

Mladi radi hodijo v šolo

Ljubljana, 31. 08. 2011 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Šola je všeč dvema tretjinama slovenskih mladostnikov, dekletom bolj kot fantom, je pokazala raziskava, ki je razkrila tudi, da se otroci lažje pogovarjajo z mamo kot očetom.

Začetek šolskega leta je izredno pomemben dogodek tako za otroke kot za starše. Nekateri se ga veselijo, drugim pa predstavlja stres. Zato je pomembno, da otroke pripravimo na ta poseben dan in jim omogočimo čim lažji prestop v šolsko okolje. Raziskava Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju je pokazala, da je več kot 60 odstotkom mladostnikom šola všeč, in sicer dekletom bolj kot fantom. Mlajši mladostniki so s šolo bolj zadovoljni kot starejši. Dobre tri četrtine šolarjev se tudi ocenjuje kot uspešne, spet dekleta bolj kot fantje in mlajši mladostniki bolj kot starejši.

Dekleta imajo raje šolo kot fantje.
Dekleta imajo raje šolo kot fantje. FOTO: iStockphoto

Sodeč po raziskavi, se je lani v primerjavi z letoma 2002 in 2006 več mladostnikov ocenilo kot uspešnih v šoli, manj jih je zadovoljnih s šolo. Po besedah Vesne Pucelj z Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) obremenjenost s šolo s starostjo narašča, kar je verjetno posledica vedno večjih zahtev v višjih razredih, predvsem v srednji šoli. "Uspešnejši mladostniki poročajo o večjem zadovoljstvu s šolo, medtem ko šolarji s slabšim uspehom šolo doživljajo kot bolj obremenjujočo," je opozorila.

Raziskava je tudi pokazala, da so šolarji in dijaki iz družin z nižjim socialno-ekonomskim položajem manj zadovoljni s šolo in se tudi ocenjujejo kot manj uspešne, kar predvsem velja za srednješolsko populacijo, še posebej v srednjih poklicnih in strokovnih šolah, kjer je večji delež dijakov, ki prihajajo iz manj spodbudnega okolja kot v drugih srednjih šolah. Zato bi bilo treba v prihodnosti razvijati raznovrstne dejavnosti oziroma programe za šolarje in dijake, ki bi zajemali celotno populacijo kot tudi omenjeno populacijo.

Šolsko okolje, poleg domačega, po besedah Mojce Bevc z IVZ pomembno vpliva na počutje in učne rezultate učencev. Šole, ki se tega zavedajo, zavestno in načrtno izboljšujejo pogoje, ki na to vplivajo. "Med pomembnejšimi dejavniki boljšega počutja in učinkovitosti šole je ozaveščeno vodstvo. Vodstvo lahko s svojim osebnim vplivom, omogočanjem uresničevanja iniciativ, podpori in spodbujanju učiteljev h kakovostnemu in timskemu delu, naravnanostjo do pozitivnega razreševanja problemov, odprtostjo za sodelovanje, spodbujanju pripadnosti in tako dalje bistveno vpliva na življenje in vzdušje na šoli," je pojasnila. K dobremu počutju in občutku varnosti na šoli pa veliko prispeva tudi dobra organizacija: jasna pravila na šoli in v razredih, dobri medsebojni odnosi in prijazen način komuniciranja.

Večina staršev dobro komunicira s svojimi otroki

Čeprav po podatkih raziskave s starši še vedno dobro komunicira velika večina mladostnikov – z mamo nekoliko lažje kot z očetom –, pa je lani v primerjavi z leti 2002 in 2006 več mladostnikov, ki vedno težje komunicirajo z očetom in mamo. Po besedah Bevčeve imajo starši zelo zahtevno nalogo pri vzgoji otrok, saj morajo na eni strani ohranjati odnos zaupanja, sprejemanja, podpore in pomoči, obenem pa postavljati jasne zahteve in vztrajati pri odgovornem ravnanju svojih otrok.

"Prav ravnotežje med razumevanjem in zahtevami otrokom kaže pot in okvirje, znotraj katerih se lahko varno razvijajo v skladu s svojimi zmožnostmi in potrebami," meni. Dodala je, "da se tudi v dobrih odnosih občasno lahko dogajajo nesporazumi, različna pričakovanja, neuresničene želje, razočaranja, vendar za ohranjanje in izboljševanje odnosa ni druge poti kot trdo in vztrajno delo na izboljševanju komunikacije, na poslušanju in medsebojnem sprejemanju, na graditvi medsebojnega mostu. Starši imajo več znanja in izkušenj, so prvi vzorniki ter modeli obnašanja in mišljenja. Z leti se bodo tudi njihovi otroci naučili graditi most na enak način, kot so njih učili in to znanje bodo prenašali na svoje otroke".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ADMlNlSTRAT0R
01. 09. 2011 12.50
zelo rad hodim v šolo... in iz nje tudi... umes pa je bedno
Ramzess
31. 08. 2011 14.12
Shitter4ever="učni načrt je poln brezveznik informacij, ki po večini nimajo veze s stvarnim svetom okoli nas, otoki se učijo na pamet stvari, ki niso ne znanstveno potrjene, če pa so se pa čez čas izkažejo kot zmotne... šole kot take bi bilo potrebno ukiniti, tisti starši ki imate vsaj malo v glavi, bi svoje otroke šolali doma..." Čista resnica, bistvo indokrinacije, ki iz otrok dela poslušne hlapce sistema. Vendar, tako kot vsi sistemi, tudi ta sistem prihaja do svojega konca, ...mnogi otroci se že šolajo doma, saj obstoječi šolski sistem, zaradi določenih razlogov ni primeren zanje, ...ta šolski sistem gleda na večino teh otrok, kot neprimerne zanj, saj ovirajo njegov načrt indokrionacije. Danes se doma šola naveč otrok, ti. indigo in kristalnih otrok, ki veljajo za moteče v šoli, saj ves čas popravljajo učitelje, ter nasprotujejo drugim omejitvam sistema. Večina otrok se šola doma zato, ker je obstoječi sistem zanje preveč omejen. Jasno kažejo na to, da je zastarel. Vmes se vesčas prepleta problem glede vsebin, ki se, polek napak in nesmislov, hkrati vse bolj krčijo, učbeniki in delovni zvezki pa se vse bolj barvni in nakičeni. Logična posledica je, da se mladi več naučijo iz spleta, kot šoli, ...splet za razliko od šole, brez mej, ponuja različne razlage in poglede, na različne zadeve, in na bralcu, oz. je da odkrije kaj je prav oz. res in kaj ne. Tega v šoli ni, tam servirajo anov kot zdravo za gotovo, in kot v cerkvi, enak sistem, trdijo da je samo to pravilno in nič drugega. Saj veste, da so otroci še vedno (lahko) kaznovani, če za naloge uporabljajjo gradivo, znanje, mišljenje, ki ni predpisano, denimo iz drugih knjig, spleta, virov.
artifakt
31. 08. 2011 09.48
učni načrt je poln brezveznik informacij, ki po večini nimajo veze s stvarnim svetom okoli nas, otoki se učijo na pamet stvari, ki niso ne znanstveno potrjene, če pa so se pa čez čas izkažejo kot zmotne...tako kot v našem primeru darvin... otroci so radi v šoli zato, ker imajo tam svoje vrstnike in prijatelje med sošolci...... šole kot take bi bilo potrebno ukiniti, tisti starši ki imate vsaj malo v glavi, bi svoje otroke šolali doma...
Johny231
31. 08. 2011 08.50
Zdaj večina komaj čaka da gre v šolo ker jim je dolgčas, med letom pa tud noben noče hodt
perlhelp
31. 08. 2011 07.57
Dokler časa šole producirajo več kot ne neuporabne kandidate za delovna mesta so take raziskave strošek davkoplačevalcev in brezpredmetne. Odločitve so v 100% prenesli na učitelje, ki pa po kvaliteti svojega znanja nikomur ne odgovarjajo, so pa to tisti, ki našim otrokom definirajo vzorce in način učenja, ki pa so v večini primerov zgrešeni ali enostransko vsiljeni. Njihovo znanje ravno tako ni ponujeno kot argument, temveč nam določene osebke, ki so dosegali ocene med 6 in 7 na fakulteti kar enostavno postavijo oz. vsilijo. Nekateri so šli še tako daleč, da kar sami napišejo delovne zvezke, jih dajo v tiskarno in postavijo ko pogoj za učno leto.
cvelbar
31. 08. 2011 07.39
Naj naredijo raziskavo februarja bo jih pa manj zadovoljnih s šolo ko pa zdaj ko večina komaj čaka da gredo v šolo
proofreader
31. 08. 2011 07.34
Dekleta imajo protekcijo in zato dobivajo dobre ocene v primerjavi s fanti. Se lepo vidi, da so kriteriji dandanes nizki, saj je Gausova krivulja premaknjena v smeri petic. Znanje in kulturo pa se vidi tudi med komentarji na 24ur.