Slovenija

Pahor: Ko bodo mladi začutili potrebo, da nekaj spremenijo, bodo to storili

Ljubljana, 12. 08. 2015 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na svetu je 1,2 milijarde starih od 15 do 24 let, v Sloveniji pa 345.292 ali okoli 17 odstotkov. Ob mednarodnem dnevu mladih, katerega cilj je spodbujanje družbene angažiranosti mladih, je predsednik Pahor dejal, da je prepričan, da bodo mladi, ko bodo začutili potrebo, da nekaj spremenijo, to tudi storili.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Dan mladih
    02:23
    Iz SVETA: Dan mladih
  • Iz SVETA: Tina Hočevar o položaju mladih
    02:51
    Iz SVETA: Tina Hočevar o položaju mladih
  • Iz SVETA: Kako lahko pomaga vlada?
    00:44
    Iz SVETA: Kako lahko pomaga vlada?
  • Iz 24UR: Mladi opozarjajo na težave
    02:23
    Iz 24UR: Mladi opozarjajo na težave
Študenti
Študenti FOTO: Thinkstock

Letošnji mednarodni dan mladih se osredotoča na spodbujanje družbene angažiranosti mladih oz. aktivno državljanstvo, kar je tudi glavni cilj strategije Združenih narodov na področju mladine na vseh ravneh. Na svetu je 1,2 milijarde starih od 15 do 24 let, v Sloveniji pa 345.292 ali okoli 17 odstotkov. Mladi bodo dan obeležili s številnimi dogodki.

Cilj mednarodnega dneva mladih je postaviti mladinsko tematiko v ospredje in z njo seznaniti mednarodno skupnost. Prav tako je pomembno prepoznavanje mladine kot partnerja, kar je do sedaj na žalost neizkoriščen potencial, poudarjajo v Mestnem mladinskem svetu Maribor.

Kot opozarjajo, mladina nima resničnega dostopa do političnega udejstvovanja in odločanja, nima ekonomske moči in je tudi omejena pri navezovanju stikov. Prav tako nima možnosti za izboljšanje svojega položaja.

V svetu so prepričani, da so mladi priložnost in napredek družbe. Sodelovanje z mladimi na globalni ravni po njihovem mnenju prinaša večjo kakovost bivanja in nova znanja. Zato svet v sodelovanju s partnerji prvič prireja dogodek na Mariborskem otoku z namenom ozaveščanja o pomenu mladih in državljanskem udejstvovanju.

Pahor: 'Mislim, da rastemo v narod s to zmagovalno mentaliteto'

Generalna skupščina ZN je leta 1999 razglasila 12. avgust za mednarodni dan mladih z namenom, da mladi ob tej priložnosti opozorijo na svoj položaj, vlogo in težave, s katerimi se soočajo.

Predsednik Borut Pahor je ob današnjem dnevu mladih obiskal mlade slovenske ustvarjalce. Kot je poudaril, se starejši do mladih ne smejo obnašati pokroviteljsko, češ naj se udeležujejo volitev ali česa drugega, saj to sami vedo. "Če mladi mislijo, da si morajo vzeti, kar jim pripada, si to tudi vzamejo na svoj lasten način ... Ko bodo začutili potrebo, da nekaj spremenijo, bodo to tudi storili. Tako kot smo mi. Bodo že, in to bolj radikalno, kot si ta hip predstavljamo," je pojasnil Pahor, ki je obiskal ustvarjalce, združene v prodajalni in kreativni delavnici Brands of Friends.

V Brands of Friends so združeni izdelovalci lesenih očal Woodstock in oblikovalci Desna hemisfera, ki so se odločili, da v Ljubljani odprejo prodajalno slovenskih lokalnih proizvodov mladih ustvarjalcev. "V osnovi ne bi rekel, da nam je uspelo, smo pa na poti k uspehu. Morda smo uspešni, ker imamo vizijo, predvsem pa zato, ker smo bili pridni in smo cele noči preživeli z enim in istim cilje," so povedali v Brands of Friends.

Pahor se je pridružil ekipi pri izdelovanju njihovih izdelkov. "Današnje druženje s temi fanti in dekleti je samo moja spodbuda tistim, ki si, poleg tega da imajo znanje, upajo. Brez poskušanja, se ne more uspeti ... Veliko mladih srečujem, ki imajo svoje zamisli, imajo pa premalo samozavesti ali poguma, da bi nekaj naredili v tej smeri," je še povedal Pahor. "Ne bo vedno uspelo v prvem poskusu, tudi v drugem ne. Morda tudi v petem ne, morda bo pa v šestem ali sedmem. To je sporočilo, ki smo ga želeli dati danes ... Mislim, da rastemo v narod s to zmagovalno mentaliteto - to pomeni, da ste na poti do teh uspehov pripravljeni preživeti tudi poraze."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bojan Kolman
13. 08. 2015 16.04
Ko bodo mladi začutili potrebo. Da nekaj spremenijo. Bodo to tudi naredili!? Današnja mladina žal živi v svojem svetu. Pri njih je le potreba vse ostalo je znanstvena fantastika. Dragi starši, otroci so plod vašega dolgoletnega dela, ki se vam je močno ponesrečilo. No, so pa seveda čedalje redkejše izjeme. Da bi jih bilo le več.
DonDonDan
13. 08. 2015 09.34
Zadnji čas je, da se za začetek ustanovi eno politično gibanje, ki bo imelo normalne poglede na svet in družbo. Iz tega gibanja pa se potem razvije politična stranka, ki bi bila "odporna" tako proti levakarjem, kot žlahtnim konservativcem, ki levakarjem lezejo u rit zaradi lastne politične eksistence.
DonDonDan
13. 08. 2015 09.17
+1
Država se še kar zadolžuje, breme dolgov znaša že krepko preko milijarde evrov na leto (anuitete). Mladim, ki nimajo služb in tudi tistim, ki jih imajo, pa imajo mizerne plače, se to breme obeša na vrat in kmalu ga ne bojo mogli oziroma ga že ne zmorejo več prenašati.
Biofanatik
13. 08. 2015 09.27
Ivan janez
13. 08. 2015 10.08
+1
Kedaj bo prišel tisti čas ko bo prišel na vlado človek ki bo upal poiskat tiste ki so pokradli našo prelepo Slovenijo ---ko bo to storjeno bo tudi naša Slovenija -druga Švica.--Ko bodo volitve naj se ustanovi takšna stranka ki bo upala razčistit--polovit vse tajkune da vrnejo ves pokradeni denar--dajmo mladi.
DonDonDan
13. 08. 2015 09.12
+0
Komunisti in ostali privilegiranci komunističnega in tudi tega neo-komunističnega režima so si lepo postlali na račun ostalih in tudi prihodnjih generacij. Za malo ali nič dela imajo polno rit, drugi pa naj vse to plačajo !!!!!! Zbudite se pravi čas, naša generacija se pač ni in zato imamo to kar imamo !!!!!! Poglejte malo preko zahodnih meja naše države in se vprašajte, zakaj take razlike !!!!!
tron3
13. 08. 2015 08.11
+2
Tokrat ima Borči prav, naj se že čimprej organizirajo, da naženejo razne Pahorje, Janše, Cerarje, cerkvene neveste, potomce rudarjev, itd, za vse večne čase iz Slovenije, ker so jim navedeni uničili mladost in prihodnost!!!
korintos23
13. 08. 2015 07.51
Zakaj vedno eni in isti samo jokcajo in cvilijo?
Samo.Jst
13. 08. 2015 07.39
+6
Dragi G. predsednik, z vaše izjave sklepam, da ste le še nekdo, ki nima realne slike trenutnega stanja. Možnost redne zaposlitve, ki omogoča socialno stabilno življenje po vaših stadardih je danes utopija. Naredite primerjavo koliko je bilo 25-35 letnikov pred 30imi leti, ki so živeli od lastnih zamisli in idej, ki so sami poskrbeli za vse (tudi za golo preživetje v času bolniške). Realnost je takšna, da nam pobirate polovico prigaranega za nekaj česar nismo oz. ne bomo deležni. Edina pametna poteza, katero bi morali mladi danes zahtevati je sprememba pokojninskega sistema... vendar, ko je človek zaposlen po 10h na dan 6 dni na teden ter posluša z vseh strani, kako je lahko srečen da je tako, ne bo prostega časa zapravljal za borbo s kamenodobnimi mlini na veter... bo pa ob prvi priliki zapustil takšno okolje. So izjeme... vedno so izjeme, vendar te izjeme imajo ponavadi zelo zanimive priimke. Pa lep pozdrav.
korintos23
13. 08. 2015 07.50
-4
Pokojninski sistem te že moti pa še delati nisi začel?
tron3
13. 08. 2015 08.14
+4
korinstos jasno, da ga moti, če bo imel majhno plačo, da boš ti imel pokojnino, on bo pa itak v prihodnosti brez pokojnine, oziroma bo moral varčevati, da bo imel kakšen evrček na stara leta.
Biofanatik
13. 08. 2015 07.16
+4
Lahko samo upa da to ne bojo naredili z kalašniki!
korintos23
13. 08. 2015 07.50
-2
Sputnik
13. 08. 2015 06.09
+3
ta tip išče gužvo mogoče? ko se bo zgodil še en maribor upam da gremo do konca. sam si rekel pahor da vi iz politike ne boste naredili nič ampak čakali na nas. ko bo zajla počila bremza ne bo prijela. in sami boste krivi da vas bomo povozili
ONniON
13. 08. 2015 00.23
+2
problem pri tem je da vse več mladih zapušča slovenijo za vekomaj ! in še nikoli po osamosvojitvi ni bilo tako težko
Janez_53
12. 08. 2015 23.36
+7
Ampak mene čudi, da sedanji predsednik države ni čutil neke resne potrebe za spremembe v državi, ko je kot predsednik vlade imel v rokah dejansko moč, da spremembe tudi izpelje! Raje je poklapano odšel brez vidnih rezultatov! Tega mu tisti, ki smo mu zaupali, ne bomo nikoli oprostili! Tudi zaradi njegove nesposobnosti smo pristali, kjer smo! Ampak njemu ni hudega: kot vsestransko usposobljeni delavec na vseh področjih razkazuje (kot Putin??) svoje sposobnosti, le tam, kjer dobiva plačo, ni videti tega! Le spomnimo se na primer komisije za boj proti korupciji!
konstruktor
12. 08. 2015 22.46
+8
Ja, gospod predsednik, in ko se bo ne samo mladina, ampak tudi ostala raja odločila nekaj spremeniti, takrat, gospod predsednik, boste vi in vsi lumpje, ki nam vodite državo, to kar dobro občutili.....
br.0001s
12. 08. 2015 21.37
+11
vse vas bomo polovili. od leve do desne za 25 let nazaj
ssbobo
12. 08. 2015 20.25
+7
bravo Miško...... mladi si res vzamejo kar jim pripada - in sicer si to vzamejo iz torbice katero so iztrgali starki, katera že tako težko hod čezi trg ali pa kar med izstopom z mestnega busa, vzame si telefon pa jakno od svojega vrstnika kateri se slučajno znajde v poltemačni ulici ali pa kar sredi belega dne v centru mesta........................ ko bodo pa začutili potrebo po še več bodo pa odtujili kar cel avto ali pa začeli preprodajat prašek okoli ter blagajničarke po poštah pa na bančnih okencih maltretirat................................. Glede poskusov nepredragi Miško pa sem osebno mnenja, da si poskušal SAMO ENKRAT ter dokaj kmalu sebi dokazal, da je biti HIGH res tako dobro, da si malo kdaj na realnih tleh,; vsaj po izjavah sodeč aja.........SO WHAT ........ če ti ni 3000EU zadosti čez mesec
.jest
12. 08. 2015 19.23
+14
Pahor, vedno večim je znano, kakšne porazne intelektualne sposobnosti imate. Raje odstopite in vprašajte kakšnega upokojenca ali pa delavca, ki zasluži minimalno plačo, kako plača vse položnice in še preživi. Vi pa s par tisoč evri ne morete sestaviti enega meseca. Bukselj.
johanca123
12. 08. 2015 19.01
+11
Pahor- vsečina slovencev ima potrebo, da ne posluša tvojega puhlega pametovanja, zato zlezi nazaj pod skalo izpod katere si prilezel in ostani tam tiho do konca mandata.
Transformerji
12. 08. 2015 18.56
+5
Ko prebereš novico, da je Pahorju končno kapnilo, zakaj je Hrvaška podpisala pristopno izjavo k arbitražnemu sporazumu, kar že dolgo ve vsa Slovenija, ne vem, zakaj bi prebral karkoli še, kar je izjavil Pahor.
ccirisimo
12. 08. 2015 18.52
+15
Vse kar so mladi prejšnjih generacij spremenili in naredili ste vi zafukali v enem letu in namesto da nam je lažje vi ste vsi zdušno poskrbeli da nam je se sedanjost negotova o prihodnosti sploh se ne upam razmišljati!
jazbec44
12. 08. 2015 18.15
+2
Ko se bodo mladi odločili kaj storiti,bo prepozno za vse Erjavce in Janšete.Ukradli ste jim prihodnost,bandalažniva in še kar naprej prodajate meglo.
johanca123
12. 08. 2015 19.03
+2
Pozabil si na ta glavnega iz Murgelj, procesorja na magistrat in njihovega paardnega konja Zokija, Alenko in na koncu piflaskega doktorja moraliziranja.
DonDonDan
12. 08. 2015 18.11
+3
Že 70 let imamo na oblasti te komunjare. Edino mladi jih lahko zbrcajo dol. Pa tut nekateri ta stari, ki smo so sedaj bili v politični manjšini, bomo pomagali.