Slovenija

Mladi ne morejo do varne zaposlitve, ob tem pa se soočajo z 'izjemnimi psihološkimi pritiski'

Ljubljana, 12. 08. 2014 11.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Letošnji mednarodni dan mladih se je osredotočil na duševno zdravje mladih. V sindikatu Mladi plus opozarjajo, da velika večina mladih dela v negotovih oblikah dela. "Po eni strani jim družba sporoča, da so njena prihodnost, po drugi pa jim odreka priložnost za aktivno in dostojno vključenost na trg dela," so prepričani.

Generalna skupščina ZN je leta 1999 razglasila 12. avgust za mednarodni dan mladih z namenom, da mladi ob tej priložnosti opozorijo na svoj položaj, vlogo in težave, ki jih imajo.

Letošnji mednarodni dan mladih je potekal pod geslom "Duševno zdravje je pomembno". Na svetu je 1,2 milijarde starih 15 do 24 let, 20 odstotkov pa jih ima težave z duševnim zdravjem, opozarjajo v Združenih narodih.

Nujna so prizadevanja, s katerimi bi presegli stigmatiziranje in mladim s težavami v duševnem zdravju zagotovili, da zaživijo polno in zdravo življenje brez osamitve in nepotrebnega strahu, so zapisali v Združenih narodih.

V skladu z rezultati raziskave Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju iz leta 2010 je bila med nekaj manj kot 1800 anketiranimi 15-letnimi učenci pri približno 20 odstotkih možnost oz. velika verjetnost za prisotnost klinično pomembnih težav duševnega zdravja.

Število samomorov med mladimi se v zadnjih letih zmanjšuje, čeprav je Slovenija še vedno nekoliko nad povprečjem EU, so poudarili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. V obdobju od leta 2003 do 2013 je samomor naredilo deset otrok, starih od 10 do 14 let, v starostni skupini od 15 do 19 let pa je bilo samomorov 90.

Mladi iščejo službo - 3
Mladi iščejo službo - 3 FOTO: Thinkstock

Prisiljeni opravljati negotove oblike dela

Mladinski svet Slovenije ob mednarodnem dnevu izpostavlja težave mladih, ki ne morejo do varne zaposlitve. Prisiljeni so opravljati negotove oblike dela, kar jim med drugim onemogoča najetje posojila in osamosvojitev, so povedali.

Med prebivalstvom v Sloveniji je mladih 17 odstotkov. Iz države se jih je lani odselilo več kot 3340. Skoraj 15 odstotkov mladih je imelo po podatkih za lani visokošolsko izobrazbo, stopnja brezposelnosti med mladimi pa je bila v povprečju 19,1 odstotka. Državni statistični urad

Tudi v sindikatu Mladi plus opozarjajo, da velika večina mladih dela v negotovih oblikah dela, kot so prisilni s.p.-ji, agencijsko delo, honorarna dela in volonterska pripravništva. Menijo, da te oblike dela predstavljajo "suženjsko obliko zastonjskega dela in ki se jih žal poslužuje tudi država". Še posebej pa opozarjajo na "izjemne psihološke pritiske, s katerimi se soočajo mladi, saj jim družba po eni strani sporoča, da so njena prihodnost, po drugi pa jim odreka priložnost za aktivno in dostojno vključenost na trg dela. V primeru, da mlada oseba uspešno najde zaposlitev, pa je v strahu pred izgubo zaposlitve in željo po dokazovanju vse bolj izpostavljena tudi nevarnosti delovne izgorelosti," so zapisali.

Mladinski svet je mednarodni dan danes obeležil z novinarskim zajtrkom, na katerem so opozorili, da težave mladih niso le njihove težave, pač pa težave države in družbe. Društvo za Združene narode za Slovenijo pa je mednarodni dan mladih obeležil z izdajo publikacije Mladi in Združeni narodi.

Minister za preprečevanje vseh oblik stigmatizacije mladih

Minister za izobraževanje, ki opravlja tekoče posle, Jernej Pikalo je poudaril, da je pomembno, da se ponovno zavežemo, da bomo še bolj pozorno in učinkovito skrbeli za preprečevanje vseh oblik stigmatizacije mladih. Poleg tega je po ministrovih besedah pomembna zaveza, "da bomo okrepili programe in ukrepe za zagotavljanje boljših pogojev izobraževanja, raziskovanja in dela, tako da bo učno, raziskovalno in delovno okolje stimulativno in pozitivno vplivalo tudi na osebnostno rast in duševno stabilnost in trdnost aktivnih državljank in državljanov, od katerih upravičeno pričakujemo in jim neizogibno tudi nalagamo odgovornost, da bodo v prihodnje voditelji skupnosti, v kateri živimo".
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (244)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jutranjisij
13. 08. 2014 16.46
+3
Res je, mladi, zelo hudo je za vas in trenutno ne kaže nič dobrega za prihodnost Slovenije. Res pa je tudi to, kar delajo starejšim, ki so že desetletja zaposleni, pri tem pa izgoreli, na delovnih mestih ustrahovani, izkoriščani in poniževani in tudi ne vedo, če bodo naslednji mesec sploh še imeli službe in plače in so zato še dodatno pod stresi in mnogi itak ne bodo dočakali penzij, ki jim jih hkrati časovno vse bolj oddaljujejo (in to jim počnejo taki veljaki, ki sploh ne vedo, kaj pomeni resnično delati). V tej državi, ki so jo vodili in jo vodijo družboslovci (2/3 teh je preveč zaposlenih, sicer pa ljudje še kar rinejo na te smeri - saj vemo, zakaj...), je bil ponekod načrtno uničen razvoj v gospodarstvu, zato so sčasoma padle tudi nekoč uspešne in močne firme, od leta 1992 ukinjena konkretna selekcija v izobraževalnem sistemu (večina fakultet in drugih šol) in podeljevanje bleščečih nazivov in stopenj, ki nimajo realne osnove, zato pa ustvarjenje zadovoljnih, papirnih državljanov. Sicer pa si je gospoda, ki je pri vplivnih in vodilnih koritih nedotakljiva in večna, spletla svoje dolge lovke, ki jim še vedno ni moč priti do živega.
Transformerji
13. 08. 2014 14.35
+0
Sem po TV gledal mlado mamico s 3 otroki v stanovanju in se je pritoževala nad preglasno glaso v klubu. Če ima že tretjega otroka, živi v stanovanju, torej v službo sploh ne hodi - je ves čas na porodniški, če je imela službo! Ampak otroci bodo zrasli, stanovanje bo premajhno, hrup bo zadnja moteča dejavnost - bomo kar naprej gledali po televiziji reveže, ki nimajo kje živeti in ne dobijo službe - pa saj tu smo že sedaj!
Transformerji
13. 08. 2014 13.25
+0
Ja, mladi, tako je, spremljati morate politiko! Če bi zmagala Ljudmila, bi bilo vse državno privatizirano, imeli bi socialno kapico, privatno šolstvo in zdravstvo in če hočete nekaj več, bi morali delati kot postrežniki, natakarji... in si sami plačevati in za študi najemati kredite . ....... a ni to Amerika??? Jasno, imeli bomo tudi delno socialno pomoč za bedake, ki so si nakopali preveč otrok in jih ne morejo preživeti!
emilzapata
13. 08. 2014 13.44
+1
Vedno če nekomu nekaj daš, drugemu vzameš. Drugače rečeno, kar je nekomu prav, je drugemu narobe, vse odvisno od sedeža, ki ti ga je namenila usoda.
Transformerji
13. 08. 2014 14.28
+2
aligator14
13. 08. 2014 13.10
+1
Res je narobe svet v naši državi - strinjam se s tem, kar je napisal santamaura spodaj, je pa tudi res - bral sem namreč po forumu, da bi mladi delali za plačo 1500 evrov in več - Vsak kmet ve, da je to plača bruto bruto 3000 evrov - to je 150 evrov na delovni dan. Rad bi videl enega, ki pametuje na tem forumu, da je sposoben na dan narediti 200 evrov čistega dobička, saj si tako plačo zasluži le v tem primeru.
santamaura
13. 08. 2014 12.34
+8
Kako pa naj ta mladi dobijo službe, če morajo pa ta stari delati do konca življenja ???
_vanilla_
13. 08. 2014 11.01
+9
dedek in babica živita na deželi, babica je vedno skrbela za 4 otroke, dedek je hodil na šiht. Do 40 leta sta kupila parcelo in zgradila hišo v kateri sedaj brez problema živijo tri familije (dve nadstropji + prizidek). zraven je še lep kos sadovnjaka, vrta, njiva , zelenica, gozd... vse to z eno plačo in brez kredita..včasih se je dalo.. danes dva z eno minimalno plačo ne preživita..kaj šele si kaj ustvarita
ROMELS
13. 08. 2014 11.37
+8
Že v bivšem sistemu so govorili: birokracijia, birokracija in davki uničujejo delovnega človeka. V tem sistemu je isto, samo, da se sedaj lepše sliši javni sektor,parazit je pa vedno isti.
Ferdo Crni
13. 08. 2014 10.18
-4
Dokler mora delodajalec za luksuz zaposliti eno osebo plačati še enega borca ZZZB (ki se še rodil ni v času tiste vojne), enega upokojenca, enega državnega uradnika ki ima stalno plačo in je takoj s kamnom v roki na ulici(samo ko vlada Janez Janša) ter nekaj "svetovalnih" mahinacij slovenskih levičarjev, do takrat bo tako kot je.
pkorosec
13. 08. 2014 10.28
+3
Se strinjam, vendar vedi, da niti vlada Janeza Janse ni naredila nic za sprostitev gospodarstva in je tudi sama na veliko polnila drzavni aparat s poslusnimi kvazistrokovnjaki. Razen v NSi sploh ne vidim prave desnice, pa se ta stranka ima pri men minus, ker zagovarja razdrobljenost obcin.
cirenij
13. 08. 2014 10.08
+14
Kako mladi ne morejo do zaposlitve? Moraš imet starše in sorodnike na pravih mestih. Moj znanec je diplomiral pri svojih 30. letih. Pravnik, ki je zaradi svojega očeta, ki je zafural državno firmo in pokasiral odpravnino, takoj dobil službo v državni firmi. Kandidiral na listi, ki je zmagala. (Če bi volili njegovo ime, ne bi dobil niti 100 glasov). In zdaj bo ta veleizvoljenec vlekel v občini plačo, ki navadnemu "pravniku" na borzi nikoli ne bo dosegljiva. Pa nima veze niti s politiko, niti s konkretnim delom. Ampak njegov oče se grebe zase in zanj. Na žalost pa danes samo veliki grebatorji prosperirajo. Sposobni brez vez in poznanstev nimajo šans.
pkorosec
13. 08. 2014 10.32
+2
to ne preseneca. Taksni primerki ravno profitirajo od volilne apaticnosti. Ce normalen folk ni zadovoljen s sistemom, potem bi moral it volit, ampak ne tistih ki so ze 20 let notri, pravtako ne tistih, ki so nastali en mesec nazaj in jih mediji vedno tisijo v ospredje, da imajo sanso prit noter. Ne, treba je volit outsajderje, za katere se ve da za njimi ne stojijo botri. Tako pa mi ostanemo doma, tale oce, sin in cela njegova zlahta pa je seveda sla volit in tako je nekdo s par glasovi prisel noter, vlece tvoj denar in povrh dela se skodo. Mi, ki pa spregledamo skozi vse zarote vseh obvescevalnih sluzb na svetu, vse NWO plane ipd ... pa ne prepoznamo kako laufa nas sistem ze 20 let.
cirenij
13. 08. 2014 11.00
+1
Kozla se mi. ?Pa nič ne morem. Tako smo zavedeni,da ne ločimo zrnje od plevela.
pkorosec
13. 08. 2014 09.39
+8
Mladi se za svojo situacijo lahko zahvalijo vsem politikom, ki so gospodarstvo podrejali politiki in vsem tistim mladim, ki so zagovarjali studentsko obliko dela. Posledica vsega tega je ta, da v sloveniji ni sluzb. Kdor pa misli, da so krivi samo delodajalci, ki izkoriscajo delojemalce, pa naj stvari vzame v svoje roke in poskusi sam imeti podjetje. Sele takrat boste videli kako neprijazno okolje je ta lepa slovenija za podjetnike in tudi za tiste, ki pri njih delajo. Ker to spoznava vedno vec delavcev, se je slovenska kvazisocialisticna struja raje usmerila v priseljence, ki ji se edini dajo glas na volitvah.
roža03
13. 08. 2014 07.28
-1
naj se te mladi kljub študijem in ... malo bolje prilagodijo marketu dela dokler ne dobijo željene službe nemoreš začeti kot direktor
batom@pinkponk.com
13. 08. 2014 06.59
+10
Najbolj zaposljiv kader so ocitno obramboslovci. Moznosti zaposlitve so vse od parlamenta pa do doba.
evasle
13. 08. 2014 06.26
+13
Ne razumem, kako si država drzne vzeti na fakultete cele množice mladih ljudi, če se že danes ve, da jih večina ne bo dobila zaposlitve, starši bodo pa na veliko plačevali. Poznam 36-letno žensko, ki ima par delovnih let, opravlja priložnostno dela, da prispeva doma za stroške - stanovanje, otroci.... misija nemogoče. Kdaj bo nabrala delovna leta za penzijo? In kot pišete, podobnih primerov je seveda ogromno. In kaj bo čez 20 let, ko bomo šli mi v penzijo, ko ne bo denarja, ker gospodarstva praktično ne bo več?? Kap me skoraj, ko poslušam v teh norih razmerah jamranje o mavrični koaliciji, kot bi bili v vrtcu! In je res to, da je v vseh državah, kjer so bila obdobja pustošenja komunizma, gospodarstvo na psu - kar je pa osnova delovanja vsake države. Kot doma - če starši nimajo plač, vsi zelo tenko piskajo.
emilzapata
13. 08. 2014 07.45
+5
ob fakultetni izobrazbi bi se moral vsak diplomant izočiti tudi nekega poklica, kot je to običajno v skandinavskih državah.
Nada Bratusa 1
13. 08. 2014 05.08
+3
KAJ PA TISTI SREDNJIH LET'?
Bojan-F
13. 08. 2014 02.48
+1
Drzava z eno najvisjih produktivnosti na svetu - Irska - izgublja 1000 mladih na teden.
rfhkl
13. 08. 2014 00.50
+2
Bit ob pravem času na pravem mestu in dobiti službo po vezah ej to kar je pri nas narobe. kaj pa če sem ob nepravem času na mestu in si želim službe, a smo potem obsojeni na neuspeh? A je lahko 120.0000 ljudi ob pravem času na pravem mestu ali gre le na nesmiselno tekmo kjer le redki uspejo in velika večina ostane praznih rok????????
rfhkl
13. 08. 2014 00.42
+1
Tuki lahko debatiramo kaj čemo, pa ni ga čudeža, ki bi 120.000 ljudem lahko dal delo, zato so ti prisiljeni v anonimnost in tišino iza debelih mrzlih sten. Tista z 50 letnimi medicinskimi setrami z juge na UKC LJ, ki pridejo samo na kufet in se od njih ne more pričakovati, da bodo delale, je le ena od cvetk.
srecnii
13. 08. 2014 00.24
+3
Z moje strani samo toliko, sorodnica stara 70 let, delal 40 let, v tem času kupila brez težav stanovanje v LJUBLJANI, zgradila si je manjšo hišo....danes pa niti az preživetje ni, ker lopovi ne dajo 1500 evrov plače.
taklemamo01
13. 08. 2014 02.20
+8
Jaz sem že od leta 2000 oz. še malo prej opažal da dajejo ćedalje nižje plače. Tako pokrijejo razliko zaradi manjšega dobička kot v devetdesetih in še prej. Seveda gospodje menedžerji in lastniki podjetij niso zadovoljni s 1000 evri na mesec ,saj samo nove gume za avto višjega razreda ki ga vozijo stanejo toliko. Nekomu je pač treba dajati manj , če hočeš vzdrževati ves svoj luksuz. Utaja davka in delo na črno sta itak pod čedalje večjim pritiskom nenasitne države (beri : zajedalskih birokratov). Zdaj me ni več v Sloveniji.
tali?ni tom
12. 08. 2014 22.40
+12
kaj smo pa ljudje tam pri trideset in nekaj , ado 60?????????????????? nonstop samo o mlaadih se lajna , ostali pam naj kar pomremo ali kaj? tudi človek pri 40,50 ,60 rabi službo , mogoče še bolj kot mladi ker je bolan in zgaran v tej suženjski sloveniji pri novodobnih feudalcih!
Ferdo Crni
12. 08. 2014 22.08
+1
Ti komentarji so točno tisto kar kvazi "ljudska" (levakarska) politična mafija želi - brezdušnost, apatija, vdanost v usodo..... Potem pridejo po vsem tem pranju možganov se nastavijo kot mesije in varuhi ljudstva in na eni strani posiljujejio z demagoškimi kapricami o "pravicah" in "programih", po drugi strani pa jim neprestano slikajo notranjega in zunanjega sovražnika in ideologije, ki naj bi botrovale takšnemu stanju. Seveda za to izstavijo račun - v kešu, stalni plači, dodatku pri bodoči pokojnini in dosmrtni - VARNI službi v svojem sindikatu, pravi murgeljski politični stranki (ime ni pomembno četudi se spreminja vsake dve do tri leta) in zasluge za narod.
hotchilipoper
12. 08. 2014 21.46
+2
Prihaja zgubljena generacija
ONniON
12. 08. 2014 21.50
+2
*leta 1997 je bila stopnja brezposelnosti med mladimi 16,6 % , *lani pa 22 ,3 %