Slovenija

'Mislil sem, da je plačevanje donacije popolnoma legalno'

Ljubljana, 09. 09. 2011 10.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Tako je leta 2008 na zaslišanju finskih preiskovalcev o zadevi Patria dejal predstavnik Patrie za Slovenijo. Donacija naj bi bila namenjena stranki SDS, ta pa je že odločno zavrnila poročanje in pravi, da gre za laž, za kar imajo tudi dokaze.

Novinarji tednika Mladina so objavili podrobnosti iz dokumenta, za katerega pravijo, da je končno poročilo finske policije na temo afere Patria. V stranki SDS so nemudoma skočili na noge in dejali, da gre za laž.

Mladina poroča, da so Finci ugotovili, da "obstaja utemeljen sum izplačila podkupnin slovenskim uradnikom in/ali politikom“. "V letih 2005 in 2007 je Patria izplačala del načrtovanih provizij, skupaj v različnih oblikah pogodb o svetovanju, predvidenih sponzorstev za športne dogodke ali marketinga ter drugih plačil, v višini 5,5 milijona evrov. Del tega denarja je bilo prek posrednikov, to so bili predvsem "uradni“ Patrijin lobist in svetovalec, Dunajčan Wolfgang Riedl, slikar Jure Cekuta in poslovneža Walter Wolf ter Rudolf Leban, poslano tudi prejemnikom v Sloveniji. Prejemniki podkupnin na drugi strani naj bi bili Janez Janša oziroma stranka SDS, član SDS Jože Zagožen, brigadir Anton Krkovič, uslužbenec obrambnega ministra Peter Zupan in direktor Rotisa Ivan Črnkovič,“ poroča Mladina.

V uvodu poročila, ki ima 60 strani, po navedbah Mladine piše, da so bile podkupnine plačane na "posebej sofisticiran način, prek cele vrste posrednikov, kar vključuje predstavnike Patrie, ki so poskušali podkupnine zakriti kot stroške marketinga in promocije". Vsi osumljeni finski državljani, vključno z bivšim predsednikom upravnega odbora Patrie Jormo Wiitakorpijem naj bi se zavedali, da gre za izplačilo podkupnin, kar naj bi nekateri tudi sami priznali na zaslišanjih.

Finska policija naj bi po pisanju tednika ugotovila, da je bilo do začetka preiskave izplačanih okrog 30 odstotkov načrtovanih podkupnin, od tega naj bi na račun slikarja Jureta Cekute prek različnih aranžmajev prišlo 460.875 evrov, Rudolf Leban naj bi na svoja dva računa prejel skupaj 229.437 evrov, Wolfgang Riedel pa za slovenski del projekta 3,915 milijona evrov. Večji del tega zneska naj bi bil prek Walterja Wolfa predviden za stranko SDS, še piše Mladina.

Janša ob začetku sojenja v primeru Patrie.
Janša ob začetku sojenja v primeru Patrie. FOTO: Miro Majcen

Omenjeni tednik je objavil tudi nekaj odgovorov predstavnika Patrie za Slovenijo Reija Niittynena na vprašanja finskih kriminalistov:

IZPISEK Z ZASLIŠANJA, 9. JULIJA 2008 (Objavil tednik Mladina)

VPRAŠANJE: Na zaslišanju 6. julija 2008 ste povedali, da ste se že poleti leta 2005 (preden je bil podpisan sporazum z Riedlom) zavedali, da bi del izplačil za svetovalne storitve, ki jih je Patria plačala Riedlu, najverjetneje prek Walterja Wolfa končal pri Zagožnu in stranki predsednika Janše kot donacija stranki. Ali to drži?

ODGOVOR: Da, potrjujem, da sem to izjavil.

V: Kakšni so bili pogovori in kje sta se pogovarjala z Riedlom v zvezi z izplačilom omenjene donacije stranki? Je Riedl v svojem govoru uporabil specifično besedo "donacija stranki" ali je kako drugače imenoval znesek, ki naj bi bil izplačan Janševi stranki?

O: O omenjeni donaciji stranki sem se pogovarjal z Riedlom poleti ali na začetku jeseni 2005, ko sva se peljala z avtom z Dunaja v Slovenijo. Riedl mi je povedal, da v Sloveniji obstaja zelo močen medsebojni vpliv med podjetji in strankami. Donacija strankam, ki jo izplačajo podjetja, je v Sloveniji zelo običajna in povsem legalna. Tako mi je povedal, ko sva se pogovarjala o legalnosti izplačila donacije stranki. Riedl mi je povedal, da ima sicer Patria zelo dobre možnosti na tem razpisu, da pa potrebuje industrijskega partnerja z močno politično podporo. Povedal mi je, da bi lahko glavna stranka v vladi predlagala lokalnega konkurenčnega partnerja in da bi s tem dobrim in politično pravilnim konkurenčnim partnerjem imeli dobre možnosti za zmago. Riedl je za donacijo stranki uporabljal angleški izraz "party support", ki ga sam imenujem donacija stranki. 

V: Zakaj ste morali donacijo stranki plačati stranki predsednika Janše? Kaj vam je Riedl povedal o tem? Komu ali kam in prek česa bi plačali to donacijo stranki predsednika Janše? O kolikšnih zneskih ste se pogovarjala z Riedlom?

O: Patria je podprla donacijo stranki in izplačilo donacije Janševi stranki prek Riedla, da bi dobila politično podporo slovenske vladne stranke za svoj slovenski projekt. Mislil sem, da je plačevanje donacije popolnoma legalno, ker mi je Riedl tako povedal. Zamisel o plačilu donacije stranki je prišla iz Slovenije, to se pravi, zamisel sem dobil prek Riedla. Ne znam pa natančneje povedati, ali so v stranki prosili za plačilo donacije ali je bila to zamisel Walterja Wolfa. V tem primeru sem zaupal Riedlu. Ta mi ni povedal niti tega, komu bi bila donacija stranki plačana, niti tega, za kolikšen znesek gre.

V: Kdo v Patrii je vedel za izplačilo te donacije stranki? Kdo je sprejel ali izrazil podporo plačevanju te donacije stranki? Kako ste izvedeli za izplačilo donacije stranki?

O: O izplačilu donacije stranki smo se gotovo pogovarjali znotraj skupine za trženje. V skupino spadajo Korpi, Hulkkonen in jaz. Ta skupina je tudi podprla izplačilo morebitne donacije stranki, ker so vsi menili, da je to legalno. Sam sem povedal za donacijo stranki Hulkkonenu in Korpiju: načina predstavitve, časa ali kraja pa ne znam natančno določiti. Kakor koli že, to se je zgodilo poleti 2005.

Kaj pravi SDS?

SDS: SDS se tako ni nikoli niti posredno kakor koli vpletala v izvedbo nakupa osemkolesnikov za Slovensko vojsko niti o tem ni odločala vlada, ki jo je vodil Janez Janša. Šlo je za avtonomno odločitev ministrstva za obrambo, ki ga je vodil Karl Erjavec.
SDS: SDS se tako ni nikoli niti posredno kakor koli vpletala v izvedbo nakupa osemkolesnikov za Slovensko vojsko niti o tem ni odločala vlada, ki jo je vodil Janez Janša. Šlo je za avtonomno odločitev ministrstva za obrambo, ki ga je vodil Karl Erjavec. FOTO: B.G.
To, da se je osnutek poročila znašel najprej v rokah Mladine, še preden je finska policija zaključno poročilo poslala finskemu tožilstvu, potrjuje tezo, da gre zgolj in izključno za politični projekt diskreditacije Slovenske demokratske stranke, njenega predsednika Janeza Janše in za zlorabo pravosodnega sistema. SDS

V stranki SDS so najprej zapisali, da je Mladina objavila "domnevno končno poročilo finske policije v primeru Patria in zopet navaja, da naj bi denar iz Patrie šel v stranko SDS".

"To je laž. Uprava kriminalistične policije je namreč opravila pregled izpisov finančnih transakcij SDS, ki jih je imela v času od 1. 1. 2004 do 1. 12. 2008. Izpisi bančnih transakcij so bili pridobljeni na podlagi odredbe preiskovalnega oddelka okrožnega sodišča v Ljubljani, ki jo je izdalo 20. januarja 2009. Pri tem je kriminalistična policija ugotovila, da ni bilo transakcij, ki bi jih lahko povezali z izborom družbe Patria za dobavitelja vojaških oklepnikov za Slovensko vojsko," še poudarjajo v SDS.

Opravili so tudi interno revizijo, ki je pokazala, da "stranka v obdobju 2005–2010 ni pridobila nobenih prilivov iz tujine, prav tako ne iz podjetij, ki so sodelovala pri poslu v zadevi Patria". Sklicujejo se tudi na računsko sodišče, ki je po njihovih besedah "revidiralo poslovanje SDS v času vseh volilnih in referendumskih kampanj, ugotovilo pa je, da je bilo poslovanje stranke skladno z zakonodajo in ni zaznalo nezakonitih prilivov iz tujine in drugih nezakonitih donacij".

Kriminalistična policija, računsko sodišče, izredna revizija in ljubljansko okrožno sodišče potrjujejo, da SDS ni prejela nikakršnega denarja od Patrie. SDS

"Nihče, ki ga omenjata avstrijska in slovenska obtožnica ter domnevno zaključno poročilo finske policije, niti kdorkoli drug ni bil s strani SDS nikoli pooblaščen za kakršne koli dogovore v zvezi s Patrio. SDS se tako ni nikoli niti posredno kakor koli vpletala v izvedbo nakupa osemkolesnikov za Slovensko vojsko niti o tem ni odločala vlada, ki jo je vodil Janez Janša. Šlo je za avtonomno odločitev ministrstva za obrambo, ki ga je vodil Karl Erjavec. Če je kdor koli v tem poslu prejel en sam evro podkupnine, mora za to odgovarjati pred zakonom. Če se je kdor koli ob tem nepooblaščeno skliceval na SDS, mora prav tako odgovarjati za lažno predstavljanje. Kazensko pa bo odgovarjal tudi vsak, ki bo SDS lažno obtoževal podkupovanja," so še zagrozili v SDS.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (174)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
11. 09. 2011 01.08
lego kocke se drobijo po rdeče
ratio
10. 09. 2011 11.19
Imamo pa res smolo. Naši politiki so ali kriminalci ali pa omejenci. Niti enega ne poznam, ki ne spada v eno od teh dveh skupin :(
saintjozef
10. 09. 2011 09.25
V glavnem, denar se je razletu, le SDS bo morala Robertsona utišat, ki trdi, da je ta stranka dobila 2.8 miljona POD MIZO. Pa bo.
Macyy
10. 09. 2011 08.59
Tako so kopali tri leta, da so vsi od Boruta do KK pristali na belem prahu.. Nekaj jih je pa celo zamenjalo splol...
saintjozef
10. 09. 2011 08.52
Še malo matematike: Patrija JE ŽE IZPLAČALA 5.5 miljona provizij, kar je 30% od predvidenih! Torej naj bi provizije ob zaključenem poslu znašale blizu 20 miljonov!!!! In smo pri vprašanju Erjavca Janši pred kamerami, ki je demantiral Janšo, da ta NI NIKOLI VIDEL POGODBE. Ravno zaradi vsote 20 mijonov je Erjavec pokazal Janši pogodbo, češ, da ne ve kaj bi to bilo. Toda pogovor se je hitro zasukal v drugo smer. Upam, da ni težko priti do teh posnetkov. Država je na potezi, da vsaj IZTERJA vplačan znesek od prejemnikov, če že nihče ni kriv, nihče pa si tega denarja tudi ni zaslužil.
saintjozef
09. 09. 2011 23.02
pajtlerblanka ČE VAM GRE MATEMATIKA ,,JO Ravnokar jim je po TV dobro šla....
saintjozef
09. 09. 2011 22.59
Černač je komaj preživu nastop na TV.
Buena Vita
09. 09. 2011 22.53
CVIKLJ JE ŽE VEDEL.AKAJ NI LEBANOVA IZ GNAZDECA KJER LOBIRAJO ZA TAKE POSLIČE,KAJ NI CVIKLJ LEBANOVKO OŽENIL IN OHCET SMO PLAČALI MI,DRŽAVLJANI
Buena Vita
09. 09. 2011 22.52
PATRIJA JE PLAČALA,DAJTE POVEDATI KOMU,2003 LETA SO BILA TA NAKAZILA SPELJANA,ROP JE V LONDONU PODPISAL PAPERJE TOREJ,;;PREŠTEJTE KOLIKO JE DVAKRAT DVA MINUS DVA ČE VAM GRE MATEMATIKA ,,JO
freexgirl.
09. 09. 2011 19.17
Tresla se je gora... rodila se je miš ;)
Musti
09. 09. 2011 17.27
Janezu tik taka in se se sam dobro zaveda da se zgodba razpleta njemu v skodo, kar je prav. Poskusal bo zavlacevati z neumnostmi in demagogijami. Skrbi ga tudi da 75% volilcev njega ne bi obkrozilo in ne ve kako jih aktivirat. Dejansko Janez odhaja pocasi a vztrajno na smetisce politike.
saintjozef
09. 09. 2011 16.27
loden --vejš da!
loden
09. 09. 2011 16.02
Sveti, so te zbrisal, ampak vseeno, to moraš pa sam s seboj razčistit....:=))
saintjozef
09. 09. 2011 15.30
Patrija je plačala v te namene 5.5 miljona! Patrija? Račun pa nam poslala. Kdo je torej plačal??? --To je pri nas problem. Da se kasira v lastni žep nekaj, moramo MI DAT OGROMNO! Domoljubje, da je kaj!
prašek
09. 09. 2011 15.15
Fenomenalno Pri meni se "rola" radio veseljak !!
Fenomenalno
09. 09. 2011 15.13
Praško Ena zate -BFM- Nova pravila Zaroli si jo pa sam
prašek
09. 09. 2011 15.07
loden 09.09.2011, 15:01 Gledano iz psihološkega stališča ; si odgovorila !!
prašek
09. 09. 2011 15.05
loden 09.09.2011, 14:54 »Katka že ve, zakaj je odstopila....:=))« Odstopila je zato, ker je to dejanje moralno !!!
loden
09. 09. 2011 15.01
Sej bi ti kej odgovorila, pa nima smisla... sej veš tisto, kdor se z bikom bode, je večji bik....pa to..:=))
loden
09. 09. 2011 14.54
prašek 09.09.2011, 14:46 Zakaj pa bi moral, če recimo, ni kriv. Katka že ve, zakaj je odstopila....:=))