Slovenija

Mishaly: Programa otroške srčne kirurgije ni več. Blumauer zaradi pritiskov dal odpoved

Ljubljana, 11. 06. 2014 15.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
274

Programa otroške srčne kirurgije v Sloveniji ni več, je dejal izraelski srčni kirurg David Mishaly, ki je v zadnjih sedmih letih rešil življenja ogromno slovenskim otrokom. Klinični center pa je zapustil edini otroški srčni kirurg Robert Blumauer, ki je dejal, da pod takšnimi pritiski ne more delati.

Člani društva Velik srček.si so sklicali novinarsko konferenco, na kateri so predstavili svojo stran zgodbe glede spremembe programa otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana. Na konferenci so gostili izraelskega strokovnjaka Davida Mishalyja ter slovenskega srčnega kirurga Roberta Blumauerja, ki sta bila vodilna zdravnika v prejšnjem programu. Poleg njiju sta svojo stran zgodbe povedala tudi Tina Hrastar, mama umrle deklice Pike, ter predsednik društva Velik srček.si, Mark Žitnik Strle, ki mu očitajo, da je neupravičeno odpeljal svojega sina na operacijo v Izrael.

Še ena velika izguba za slovensko zdravstvo

Dr. Blumauer je ta, ki bi moral poklicati deklico na operacijo, in jaz mislim, da je to glavni razlog, da je odstopil, je v kratkem odzivu za oddajo 24UR dejal Tomislav Klokočovnik.

Na konferenci je slovenski srčni kirurg Robert Blumauer, ki je v prejšnjem programu skupaj z izraelskim kirurgom opravil večino operacij, dejal, da zaradi številnih diskreditacij s strani UKC Ljubljana, ki jih je deležen zadnjih šest mesecev, zapušča klinični center. Pravi, da tako ne more več delati, zato se je po temeljitem premisleku in posvetu z družino odločil, da da odpoved. "Opravil sem več kot 400 operacij, tudi na novorojenčkih, ki so že takoj po rojstvu potrebovali nujno srčno operacijo," pravi Blumauer. Na vprašanje, kam odhaja, odgovarja, da še ne ve. "Če ti nekdo vzame krila, ne moreš leteti," pravi Blumauer.

Blumauer je pojasnil, da zaradi pritiskov vodstva UKC Ljubljana in vodje programa otroške srčne kirurgije Tomislava Klokočovnika nima več pogojev za delo v kliničnem centru.
Blumauer je pojasnil, da zaradi pritiskov vodstva UKC Ljubljana in vodje programa otroške srčne kirurgije Tomislava Klokočovnika nima več pogojev za delo v kliničnem centru. FOTO: POP TV

Vodstvo UKC Ljubljana je doktorja Blumauerja ovadilo za smrt deklice Pike Hrastar, ki je januarja letos umrla zaradi odpovedi srca po šestih dneh čakanja na nujno operacijo. Blumauer je pojasnil, da ga od decembra lani, ko je program prevzel doktor Tomislav Klokočovnik, nihče ni obvestil, kaj se dogaja z dveletno Piko. Prav tako o Piki ni bil obveščen doktor Mishaly. Krivdo za njeno smrt oba strokovnjaka zavračata.

Mamica umrle deklice: šest dni sem prosila za operacijo, ki je bila nujna

Svojo tragično izkušnjo je še enkrat predstavila mamica male Pike Tina Hrastar, ki je pojasnila, kaj se je dogajalo zadnje mesece Pikinega življenja. Ponovila je, da je zadnjih šest dni Pikinega življenja, ko se je njeno stanje izrazito slabšalo, ves čas poslušala, da Pika nujno potrebuje operacijo, a ko je zdravnike spraševala, kdaj bo sklican nujni konzilij, na katerem bodo določili, kdaj in kje bo Pika operirana, pa ji nihče ni znal odgovoriti. Zadnji dan, ko so Piko morali oživljati, je prišel doktor Klokočovnik, ki je poskušal Piko priključiti na zunajtelesni krvni obtok, pripoveduje mamica Tina, a mu ni uspelo in Pika je umrla. Takrat sta z možem čisto po naključju na hodniku srečala doktorja Blumauerja, ki pa o Pikinem zdravstvenem stanju in zapletih ni bil obveščen.

Pika Hrastar je umrla v bolnišnici, med tem ko je čakala na nujno operacijo.
Pika Hrastar je umrla v bolnišnici, med tem ko je čakala na nujno operacijo. FOTO: POP TV

"Naju z možem bega tisoče vprašanj, a odgovore nanje nisva dobila," pretreseno razlaga Hrastarjeva in se sprašuje, ali je sploh komu še moč verjeti. Nikakor ji ni jasno, zakaj ni bilo v šestih dneh sklicanega konzilija, čeprav je šlo za nujno zadevo.

Doktor Mishaly je na novinarski konferenci dejal, da bi Pika lahko živela, če bi še obstajal program otroške srčne kirurgije. "Če bi program delal, tako kot prej, bi zanjo lahko poskrbeli," je bil jasen doktor Mishaly. "V vseh sedmih letih programa nismo imeli takšnega primera. Vedno je bila neka oseba na voljo, ki je stopila v kontakt z nami."

Tudi doktor Blumauer je pojasnil, da je bilo v prejšnjem programu otroške srčne kirurgije vedno tako, da je v primeru, če je bil sprejet otrok s poslabšanjem, konzilij sklican pod nujno, tudi sredi noči, če je bilo treba.

Doktor Mishaly opozarja, da Slovenija nima več programa otroške srčne kirurgije.
Doktor Mishaly opozarja, da Slovenija nima več programa otroške srčne kirurgije. FOTO: Kanal A

Na vprašanje, kaj si misli o trenutnem programu otroške srčne kirurgije, je Mishaly dejal, da programa v Ljubljani ni. Kot pravi, je Pikina smrt posledica tega, da program ni deloval. Mishaly ima sicer s kliničnim centrom pogodbo sklenjeno do meseca oktobra, a pravi, da ne bo pritiskal na UKC Ljubljana, naj ga pokličejo. Pravi, da lahko operacije opravlja, ko ve, da je pacient v dobrih rokah in da je zanj po operaciji dobro poskrbljeno.

Vodstvo UKC Ljubljana je sicer v začetku junija zatrdilo, da je nov program otroške srčne kirurgije boljši, saj se sedaj prilagaja otrokom in ne otroci programu. Zagotovili so, da so po novem programu otroci pravočasno oskrbljeni, kar prej niso bili, prav tako ni več dolgih obdobij čakanja na operacijo na intenzivni negi, so zatrdili. Trenutno program deuje tako, da dvakrat mesečno otroke prihaja operirat doktor Janez Vodiškar, ki je v tem programu sodeloval že pred leti, še vedno pa otroke pošiljajo na operacije v München. Tudi pogovori s centrom v Padovi se še vedno nadaljujejo.

A vse te obljube niso pomirile staršev otrok s prirojenimi srčnimi okvarami. Nikakor jim ni jasno, da je lahko nekdo zrušil že uveljavljen in kakovosten program, brez da bi prej pripravil učinkovito alternativo.

Mark Žitnik Strle je danes večkrat poudaril, da starši otrok s prirojenimi srčnimi napakami vedo marsikaj o dogajanju v kliničnem centru, a si ne upajo spregovoriti v javnosti, saj njihovi otroci še vedno potrebujejo tamkajšnje zdravnike. Zelo ga je strah, da bi zaradi vseh zapletov in nedelovanja programa umrl še kakšen otrok. V društvu so deležni široke podpore, njihovo peticijo v podporo doktorju Mishalyju in doktorju Blumauerju pa je podpisalo že 18.700 oseb. V društvu opozarjajo, da je Slovenija zaradi nekaterih skritih interesov izgubila odličen in učinkovit program ter odlično ekipo strokovnjakov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (274)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

deathbite
12. 06. 2014 12.56
+7
Na intenzivni negi ljubljanske porodnišnice leži otrok, ki potrebuje operacijo. Dogovorjena je bila s tujima kirurgoma. Na dan operacije so staršem sporočili, da "zaradi neurejenosti finančnega dela" operacija odpade. Starši se ne upajo posredovati problem medijem, kar pa ne pomeni, da ne bodo, ko bo problem mimo. Upam, da bo z otrokom vse dobro! Nekaj je hudo gnilega v slovenskem zdravstvu. "Ego strokovnjakov" UKC-ja je večji problem kot finance in neorganiziranost dela.
Terezinka
12. 06. 2014 14.25
+2
Tak EGO je naredila zakonodaja in politiki v zdravstvu. Pri nas je največja napaka, da nek popoldanec, politik in postransko še zaposlen v javnem KC vodi ekipo srčne kirurgije. Seveda nima časa za osnovno delo, ker skrbi za finance, Tako bo kmalu po vseh področjih in takrat bomo vsi vedeli kaj pomeni mešati javno in zasebno in ga plačevati iz iste javne blagajne. To je tipično po naše uzakonjen nered in kraja. Pri bolnikih in boju za zdravstvo pa si gobcanja do kler ni vsega konec niti ne upamo
Terezinka
12. 06. 2014 14.27
Bojimo se maščevanja teh bogov v belem. Toda bog je angele spremenil tudi v hudiče
BMWmunja
12. 06. 2014 12.25
+3
Prav ima, da odhaja. Kaj ga te politični povzpetniki imajo za rašit? Ne bi rekel, če bi kateri od takih znal kaj takega narediti. A kaj se pri nas vedno znova in znova izpostavi: ŠEF MORA V SVOJI OKOLICI BITI NAJPAMETNEJŠI, ZATO PO "SELEKCIJI" OKOLI NJEGA OSTANEJO.
BANDA UŠIVA
12. 06. 2014 10.56
-5
Ko sem zapisal, da Blumajer ni taka perla kot se prikazuje, sem dobil kup nimuso. Ja, o.k., vendar zakaj potem rabimo Mišalija, če je Blumajer taka marka? Očitno so informacije iz UKC pravilne.
Ajmomali
12. 06. 2014 11.49
+5
Vidiš ! Ne veš zakaj rabimo Mišalija, veš pa da moraš blatit Blumajerja. Le zakaj ????
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
12. 06. 2014 13.33
+3
pojma nima zato blati, blumajerju ne dovolijo operirat ker so ljubosumni !! je dobr ni kej dodat klokočovnik pa misli da je najboljsi je pa morilec!!
Ajmomali
12. 06. 2014 10.54
+5
Čudno je to, da so uničili Program otroške srčne kirurgije, niso pa vedeli za spisek otrok, ki so že bili pri njih na zdravljenju - celo operirani - najbrž tudi naročeni na kontrolo..............ALI KDO TO RAZUME ???
Ajmomali
12. 06. 2014 11.01
+3
Dej, Klokočovnik - ne brij norce iz staršev malih pacientov in nas vseh...... Ali verjameš, da ti tvojih pravljic nihče ne verjame?................. Le, kako si prevzel oddelek Otroške srčne kirurgije ? -----------------------Se ti je RES zdelo nepotrebno, da najprej spoznaš, kakšno je stanje na tem oddelku, da o OBVEZNI Primopredaji poslov sploh ne govorimo......................
25letluzerjev
12. 06. 2014 10.29
+11
ODPOVED BI MORAL DOBITI KLOKOČOVNIK IN TO BREZ RAZMISLEKA. Blumaver bi se moral takoj vrniti nazaj in poskrbeti za naše otroke. Klokočovnik pa ne bi smel nikoli več prestopiti praga UKC . NE-verjetno odvraten egoist.
santamaura
12. 06. 2014 10.10
+14
Odgovorne, ki so uničili program otroške srčne kirurgije, bi morali kazensko ovadili pristojnemu tožilstvu zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti in koristoljubja
Terezinka
12. 06. 2014 09.17
+8
Dokler ne bodo politiki odgovorili na vprašanja: So za socialno javno zdravstvo? So za OSTRO ločitev privatnega zdravstva od javnega? So zato, da SAMO javno zdravstvo plačuje država? So zato, da se javno zdravstvo brez strankarskega vpliva nadzira? So zato, da so javne šole in SAMO javne šole plačane iz državne blagajne? So zato, da vse cerkvene in druge privatne šole in vrtce plača tisti, ki si jih lahko privošči? So zato, da je javna blagajna tako za šolstvo kot za zdravstvo samo javna, socialna in ne da se mešajo tako privatni izvajalci kot privatne zavarovalnice? Zaskrbljena sem, da si že 20 let privat MORAM popravljati zobe, da sem že dvakrat v tem času MORALA v privatno medicino dela in tako vse zdravstvo kot medicino dela plačala iz žepa kljub temu, da redno vse dajatve plačujem. Sram me je, da nek "politik-zdravnik", ki poleg tega s "sposojenim" materialom KC operira privat v Postojni, delegira JAVNI KC. Sram me je, da njega ni sram, da si drzne imeti take intervjuje, da smo vsak dan bolj pod močnim vplivom takih in podobnih. Kdaj bo narod videl kam gre naše zdravstvo. kam gre naše šolstvo, kam gremo mi in naša država. Hranijo se s sovraštvom do nekih pokojnih, s sovraštvom do nekega preteklega časa, s sovraštvom do neke partije in komunizma. Istočasno pa si zapiramo oči, da nas elite današnjega časa, nekdanji komunisti ali pa tudi ne, spravljajo na beraško palico. Sedaj umirajo otroci, sedaj ni denarja za njihovo zdravljenje, jutri bomo vsi po vrsti
Ajmomali
12. 06. 2014 11.10
+2
No, tako tragično pa spet ni, kot si zgoraj naštepala, je pa treba pristopiti k zadevi RESNO, STROKOVNO in HUMANO ter na hitro pospraviti s tole sedanjo "ministrico za zdravje", ker pojma nima, kaj se dogaja za vrati niti običajne ambulante za odrasle, kaj šele, da bi se lahko spopadla s problemi, kot je tale in podobnimi.................................. NAJ BO ŽE ENKRAT KONEC POJMOVANJU, DA JE SPOSOBEN ZA VSAKO "ODGOVORNO" MESTO VSAK - SAMO, DA JE NAŠ............ODGOVORNOSTI ZA SVOJE NAPAKE PA DO DANES NI PREVZEL V 23 letih, še NIHČE!!!!!.......................................... O D G O V O R N O S T , je treba UZAKONIT POVSOD !!!
Terezinka
12. 06. 2014 14.30
Je mogoče še hujše kot sem napisala. Sedaj se kreše le vrh ledene gore. Za otroke smo najbolj občutljivi in najprej povemo. Ko so na vrsti stari in starejši lažje prenesemo. Nered je prav v vseh porah. Ne želim reči, da so zdravniki in zdravstveno osebje vsi slabi, toda najboljši že odhajajo, vsi pa res nimajo kam iti
Simona Spruk
12. 06. 2014 09.07
+9
sploh ne vem,kaj bi napisala.... če pa bi moj otrok moral čakati in umreti zaradi nezrelosti "bogov v belem",ne vem...v vsakem primeru se ne bi dobro končalo
25letluzerjev
12. 06. 2014 09.06
+16
Ta kočovnik in njegov ego ubijata. Odstranit ga takoj in mu vzet licenco. Kakšen ego??????
Terezinka
12. 06. 2014 09.20
+10
. Ubija pa v prvi vrsti sistem, ki take Klokočovnike dovoljuje in uzakonja. Program otroške kirurgije vodi, privat pa dela v Postojni
JosipBrozDrugi
12. 06. 2014 08.43
+16
direktor ukc lj bi moral odstaviti nesposobnega predstojnika otroške kirurgije in to takoj. pika.
Gagg
12. 06. 2014 08.42
+14
Tja bi morali priti specialci v polni opremi in odpeljat gnilo vodstvo pred sodišče. Sama mafija v ozadju in bančni računi v tujini. Si pa ne predstavljam da bi nekako mirno čakal na dobro voljo vodilnih in nujno operacijo mojega otroka. PO moje bi naredil dar-mar v prisotnosti medijev. Groza od groze
espirit
12. 06. 2014 08.39
+7
SRAMOTA , mafija v belem!
Raspunin777
12. 06. 2014 08.11
-4
superrr Alenka je odgovorna tudi za ta dosežek. Kaj bo šele , če zmaga na volitvah g Cerarar ......
moscito
12. 06. 2014 08.48
+3
Nagasaki
12. 06. 2014 08.10
+22
Kako pa so bile volitve o arhivih speljane v roku? Za ta denar bi ta Izraelec operiral nekaj let! Ampak ne, njegov zaslužek je šel nekomu v nos! Da pa vržemo denar za referendum, pa ni problema!
Nagasaki
12. 06. 2014 08.06
+20
Sorry ampak tu nekdo mora v zapor. Pacienti ne morejo biti žrtve osebnih težav zdravnikov.
pogan
12. 06. 2014 07.53
+29
v pol leta je klokič uničil kar so drugi ustvarjali desetletja.... nekako me spominja na tajkune....
marijama
12. 06. 2014 07.59
+16
61810
12. 06. 2014 07.48
+27
Sramota za Slovenijo in za naše zdravstvo. Za priznanega doktorja je škoda denarja za tajkune pa ne. Koliko denarja je šlo za oprecijske mize itd........ ne bomo izvedeli nikoli.Ubogi starši teh otrok, zaradi enega močnega ega, pa so ti otroci prikrajšani za normalno življenje.Res mi gre na bruhanje.
NDM
12. 06. 2014 07.48
+23
SRAM ME JE DA ŽIVIM TUKAJ. UBOGI STARŠI. MALA PIKICA JE TAM KJER SI NI ZASLUŽILA. UMAZAN SVET, JE PA ZDAJ TAM KJER NE BO BOLEČIN IN NE UMAZANIH ZDRAVNIKOV IN SKORUMPIRANIH POLITIKOV. ISKRENO SOŽALJE NJENIM STARŠEM NE VEM KAKO BI BILO Z MANO, ČE BI BIL V NJIHOVI KOŽI.
EnVzdevek
12. 06. 2014 07.47
+5
zdravstvo mamo pa u PM, odgovarjal pa itak noben krivec nebo!
pogan
12. 06. 2014 07.37
+17
Sram je lahko te zdravnike ki se kregajo kot otroci v peskovniku, ki se kregajo kdo bo imel lopatko pa kdo vedro.... sram vas naj bo ..... fuj nesnaga!!! najhuje pa je ko izvjavi Mišajli , da bi lahko punčka še živela, če bi bile zadeve pošlihtane, to pa zaboli vsakega starša, še posebej njena.... sram naj vas bo. da se kregate tam ko se nebi smeli.... kregajte pa delajte napake pri tajkunih , poslancih, moneyžerjih,.... ne pa pri otrocih..... fujjj, na bruhanje mi greste!!!!! kaznovati bi vas morali s max. kaznijo!!!