Slovenija

Miščević: Pogajanja trenutno vodijo radikalci

Ljubljana, 11. 11. 2011 09.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
28

Dušan Miščević je odstopil kot vodja pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja. Kot je pojasnil, trenutno v pogajalski skupini prevladujejo radikalci, ki onemogočajo sprejemanje razumnih odločitev.

Dušan Miščević
Dušan Miščević FOTO: POP TV

Vodja pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja Dušan Miščević je v pisnem sporočilu za javnost sporočil, da odstopa s tega mesta. Kot je pojasnil, v tem trenutku v pogajalski skupini prevladujejo radikalci, "ki onemogočajo sprejemanje razumnih odločitev". "Jaz pod takimi pogoji pogajalske skupine ne morem več voditi," pravi Miščević.

Miščević se v odstopni izjavi sklicuje na izjavo člana pogajalske skupine Janeza Posedija, da pod nobenim pogojem ne pristajajo na interventni zakon. Kot pravi, se s takim stališčem ne more strinjati in pod takimi pogoji pogajalske skupine ne more več voditi. Tako početje po njegovem prepričanju vodi tudi v ogrožanje delovnih mest v javnem sektorju.

Poleg tega po prepričanju Miščevića take izjave, kot je bila Posedijeva, zgovorno pričajo, da "poleg formalnega vodenja obstaja še neformalno vodenje, ki se vrši iz ozadja. Opazno je tudi, da posamezniki z nenehnimi napadi name in neutemeljenimi obtoževanji želijo destabilizirati pogajalsko skupino, da bi lažje izvajali aktivnosti 'pod mizo' za višje interese sindikatov, ki jih zastopajo, mimo dogovorjenih okvirjev", v odstopni izjavi dodaja Miščević.

"Javno sem povedal, da tako jaz osebno kot tudi Sindikat carinikov Slovenije, iz katerega prihajam, menimo, da bi bilo treba interventni zakon, v skladu z dogovorom in nekimi skupnimi rešitvami, sprejeti. Definitivno predlog poslanca Pavla Gantarja, ki je po mojem prepričanju za javne uslužbence sprejemljiv. Vse, kar bo po 1. januarju, če ne bo interventnega zakona, pa bo za javne uslužbence definitivno škodljivo," pravi Miščević.

Miščevič je sicer tudi sekretar sindikata carinikov Slovenije.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jastreb13
13. 11. 2011 10.57
Dejstvo je, da ekonomija in pravo poznata preko 40 učinkovitih mehanizmov za urejanje javnih financ, ko pride do finančne krize. Le eden od teh mehanizmov poseganje v plače zaposlenih. Pri tem mora vlada izvesti vse druge ukrepe preden pride do tako grobega posega v plačo šele, če vsi drugi mehanizmi ne dajo učinka. Do zdaj je vlada vselej dosledno izvedla samo en in edini ukrep – poseg v plače zaposlenih. V kolikor bi prišlo do nadaljevanja postopka sprejema interventnega zakona, ki je zdaj ustavljen, je eden od sindikatov napovedal blokado uveljavitve in pravno presojo pred sodišči pri čemer imamo pravne in druge vsebinske argumente. Ker je Slovenija po Ustavi socialna država, je takšno ravnanje po naši oceni protiustavno.
kovac1
12. 11. 2011 11.12
Ne zamrzniti,znižati plače v JU za 20%,in jo zmajnašati za 25%, JU mislim,dvigniti miimalo plačo za 35%,pokojnine najnižje za 20% in socialo dati tistim ki si jo res zaslužijo,pa bomo hitro iz krize.!!!
M_teorija
12. 11. 2011 11.05
Če bi bil problem radikalnosti, potem bi bilo še morda sprejemljivo, ker bi šlo pač pri sindikatih za različne poglede, glede na odgovore do določene problematike. Problem pa je ker gre zgleda med sindikalnimi oditelji za SDS-ovega trojanskega konja, katerega namen jev prvi vrsti slabiti sindikat in še huje v primeru da JJ pride na oblast sprejeti in podpreti zakone, ki vsaj glede najave SDS-ovega programa nikakor ne bodo šli v prid JS. Prav smešna taktika omenjenih akterjev najprej metanje 300 miljonov skozi okno, da se še poslabšajo razmere v javnem sektorju, da bo imer SDS potem argumente za najavljeno dopuščanje! Lahko samo upamo, da bodo to spregledali tudi ostali, še predvsem odgovorni!
korintos1
11. 11. 2011 16.09
Dušan Silni, pravilno si se odločil, samo malo pozno. Ko bo delavec, kateri vzdržuje JS dobil isti dodatek kot vi, potem se pa oglasi.
drago štubljar
11. 11. 2011 15.10
nimamo pravne drzave tudi javnih usluzbencov nerabimo vec ce niceju delat za manj seJ ih lako zamenjamo cez noc saj mamo na zavodu vec kot sto tisuc tudi izobrazeni kiri so pripravnjeni delat posteno za nanj denarja kot tisti zasticeni medvedi
5301
11. 11. 2011 14.05
beri66 11.11.2011, 11:14 Brez veze je razlagati ljudem da kdo kaj dela in kdo je tisti javni uslužbenec, ki nima ne dneva ne noči, oz dela vse petke in svetke, sobote, nedelje, praznike.... država je sama poskrbela za to, da je s tem, ko je vse strpala v en koš, zbila zaupanje v katero od vej javnih uslužbencev. Na žalost je tako, da RTV spada v isto skupino kot vojak, učitelj, policaj, in ne vem še kdo. RTV se poleg denarja ki ga dobi iz proračuna, financira še z naročnino. Ta pa je vezana na dobavo električne energije. Sklepajo namreč, da vsak, ki ima elektroko, ima doma TV in tega tudi gleda. Ne verjamem, da je ravno tako. Na koncu koncev, pa naj RTV naredi tako, kot je naredil POP TV. Kdor hoče gledati njihov program, naj doplača pri odjemalcu (T2, AMIS, SIOL....). Me prav zanima koliko bi jih to storilo. A to je le ena veja javnih uslužbencev, kateri imajo plačo (novinar komentaor izhodiščni razred 44), za več kot pol preveliko proti ostalim v istem košu.
blade_runner
11. 11. 2011 12.39
POPRAVEK *70.000 ostalo brez službe v gospodarstvu...
blade_runner
11. 11. 2011 12.38
en podatek pove dovolj.... v zadnjih 4 letih je v gospodarstvu ostalo brez služb skoraj 7000 ljudi, v tem času se jih je v JAVNI UPRAVI NA NOVO ZAPOSLILO 3000. tukaj se točno vidi, da je preveč ljudi dobilo službe preko svojih vezi... javno upravo zmanjšat najmanj za tretjino!
karlek
11. 11. 2011 12.33
pa kaj jokate sedaj z nižanjem plač, gre za zamrznitev torej ne bo povišanja s katerim bi posameznik dobil drobiž v masi bi pa to pomenilo veliko, aja pa še napredovanja jim ponujajo, pa tako ponudbo je potrebno vsaj pogledati ne pa apriori zavrniti, to je tipično Posedijeva enačba pod pokroviteljstvom velikega Janše, saj ni treba biti pameten, Janša pogojuje strinjanje z zakonom s strani vseh sindikatov, Posedi pa je preko svojih podrepnikov sesul pogajalsko skupino, ker so pač eni bili pripravljeni se o tem da se plače zamrznejo pogovarjati, kar bo sledilo bo pa še hujše, če denarja ni ga ne moreš zapravljati, pa to vsak ve, upam vsaj. Torej tisti ki tu jokate kako iamte nizke plače vaši sinidklaisti vam bodo na čelu s POsedijem spet seveda, zrihtali še nižje ne pa d aboste ostali na sedanjih
Mr.Somebody
11. 11. 2011 12.11
Donosi 10-letnih slovenskih državnih obveznic so presegli psihološko mejo sedmih odstotkov. To mejo je okoli 11. ure danes presegala 10-letna obveznica z zapadlostjo leta 2020. Ta je sicer precej nelikvidna. Donosnost bolj likvidne obveznice z zapadlostjo leta 2022 pa je bila okoli 11. ure še vedno za las pod sedmimi odstotki. Donosnost 10-letne slovenske državne obveznice z zapadlostjo leta 2022 je bila okrog 11. ure pri 6,995 odstotka. V roku dveh mescov bo Slovenija že lahko zaprosila za pomoč EU :)
santamaura
11. 11. 2011 11.53
Zakaj smo tu kjer smo. Zakone so pisali in izvajali zaposleni v javnem sektorju. To so tisti, ki so denar zapravljali in ne ustvarjali čeprav so delali. Rezultat njihovega dela je na dlani. Bili so tako pogoltni in neumni, da so si uničili svoj vir dohodka, kajti denar mora nekdo ustvariti in ta mora dihati in imeti zato pogoje - Ne moreš živeti v iluziji, da ti bo sveti Martin spremenil mošt v dobro vino, če si spomladi pustil propasti skoraj vse sadike trte v svojem vinogradu
poksi592
11. 11. 2011 11.23
@beri66 SUper primer! Učiteljica s 30 podivjanimi ptroki, ali pa recimo moja soseda, ki 4x tedensko dela (ne predava, DELA) od 9. do 12.30 in prejema 1.500 Eurov neto. A se ti ne zdi, da je potem nekaj narobe že pri njih samih? Kako je mogoče, da potem ti dve učiteljici skupaj postvljata zahteve meni in drugim? A se ti ne zdi, da bi morali najprej pomesti pred svojim pragom, oziroma "iskoristiti svoje interne rezerve"???
poksi592
11. 11. 2011 11.19
@imnesi res si smešen lik :))) kar dodajaj minuse. Kot vedno pravim: če pri takih temah dobivam minuse od takih profilov, potem prav gotovo imam prav...
poksi592
11. 11. 2011 11.18
@imnesi, še enkrat zate in za ostale podobne profile: v javnem sektorju ne moremo govoriti o delu v osnovnem smislu besede. Gre za nadgradnjo, za storitve, ki si jih lahko privoščimo šele takrat, ko smo pravo delo opravili, ko smo kaj zaslužili. Tu ni razlike med tipičnimi post-storitvami in investicijskimi, kot je recimo šolstvo ali zdravstvena preventiva, ki jo je ta pametna država opustila in tista "gnila" od prej tako učinkovito implementirala. V vseh primerih gre za enak princip: storitev in investicij si lahko privoščiš toliko, kot zaslužiš, če pa najdeš pameten balans, pa ti še kaj ostane za hude cajte. Ko gledamo svoj osebni budžet, to še kako vsi razumemo, ko pa se gre za skupnega, pa vsak za svoj žep, kajne??
beri66
11. 11. 2011 11.14
b77, odvisno kaj jemlješ kot birokrate, gotovo se strinjaš da birokrat ni zdravnik ki pride prvi na prometno nesrečo z odtrgano nogo motorista, da to ni učiteljica ki se bori v razredu z 30 podivjanimi mulci, da to ni policaj ki v dežju obravnava karambol ali zavaruje truplo, da to ni gasilc ki pleza na strehi bajte ki gori, da to ni medicinka ki ti daje račko med noge ko si betežen....javna uprava je širok pojem, v njo se je nalezlo zajedavcev in pijavk, razne agencije,občinske uprave(200 občin in vsaj 5x toliko uradnikov), službe za "gubljenje" vremena in mešane megle..... V državi upravi je vsaj 80 000 poštenih in pridnih delavcev in prav toliko zajedalcev z političnimi zvezami v vseh strankah, in potem naj pričakujemo da bodo nagrajeni pridni? ni šans, nagrajeni bodo pohlevni in zvesti, udarilo se bo šibke in najnižje... slovenska stvarnost je to.
poksi592
11. 11. 2011 11.12
imnesi11.11.2011, 10:48 Nisi iz tega sektorja, prav gotovo pa imaš družinske člane iz le-tega. 1. Catch je v tem, da so v javnem sektorju plače po zaposlenem še vseeno zelooooo prevelike, zato ne blebetaj o 600 eurih po referentki, ki skupaj s tistimi sekretarji, ki prejemajo po par tisočakov izsiljuje državo. Kot sem napisal: nesorazmerja naj uredijo sami in nas si podsekretarji izberejo svojega sindikalnega predstavnika in najprej počistijo pred lastnim pragom. 2. Javnim uslužbencem se delovna mesta ne krčijo in zato ne morejo imeti enakovrednih plač tistim, ki se borijo na trgu delovne sile. 3. Največji problem javnih uslužbencev v vseh sektorjih (ne govorim le o upravi) je v tem, da so poleg ostalih privilegijev dobivali tudi enega neformalnega in to je bančni kredit na besedo…. V moji vasi je polno novih hiš in vse so od javnih uslužbencev, ki so se uspešno zakreditirali do penzije. Če jim zmanjšaš plačo le za par procentov, se jim budžet poruši. TO je njihov najbistvenejši problem in problem bank, ki so tako velikodušno razsipavale pri njih s krediti. Mlajšu upokojenci so seveda tukaj všteti… 4. Ne glede na to, da mi podeljuješ minuse, realnost prihaja in je s temi besedami nenosim jaz. Realnost pa je, da je sedaj politikom v evropi jasno, da lahko imaš toliko javnega sektorja, kot si ga lahko privoščiš in ne toliko, kot ga predpiše komisar v bruslju. Zato bo prišlo do Evrope več hitrosti, kjer revnejše države, kto je naša, ne bodo mogle izvajati vseh evropskih institucij in bodo morale javni sektor skrčiti bolj, kot ostale bogatejše države. 5. Podekretarko za 700 Eurov (ne laži o 600) primerjaj z delavcem v proizvodnji: kakor je njega nadomestil stroj, tako bo njo informacijska tehnologija.
b77
11. 11. 2011 11.06
birokrati kar na ceste in jejte kamenje
beri66
11. 11. 2011 11.06
1800 evrov regresa so dobili v NLB katero smo in bomo sanirali davkoplačevalci z 300 in koliko še milijoni evrov, allo? tu se pa nategujejo ali Mirsadi ki puca stranišča na Štefanovi zamrznit ali znižat plačo? 500 evrov ima bogatašinja pa še kako rolico WC papirja odnese lahko domov, kot Brane iz kuhinje na Kotnikovi vzame star kruh za kure mamine...sramota! naj rečejo, izpod 30 plačilnega plače ostajajo iste nad 30 plačilnim pa se znižajo za 5% na letni ravni v 2012? a to se pa ne da? lažje je zamrznit ali vzet Mirsadi par procent....bruka od države ta Slovenija.
imnesi
11. 11. 2011 10.58
beri66 se 100% strinjam. pošteno delo je treba pošteno plačati. Če ni denarja v državni blagajni, naj ga najdejo kje drugje. Ne morejo pričakovati, da bodo ljudje delali zastonj. Saj tudi sam ne delajo zastonj. In ni problem v plačah in tudi ni problem v masi plač. Problem je, da so izdatki iz proračuna višji od prihodkov. Država porabi več kot dobi. Zakaj več porabi? Iz istega razloga kot se je zadolžil Jankovič. Za to, da se nekaj dela in da ljudje to vidijo. Dolg bo pa že odlčala nekdo... kdo že? Kot kaže zaposleni v javnem sektorju. Res, kapo dol Štruklju. Še več takšnih bi bilo treba.
beri66
11. 11. 2011 10.53
bravo Posedel, ne daj se...ne bodi klečeplaznik kot Miščevič, a veste da ima čistilka in kelnarca v javni upravi 500 evrov plače?in takoh je še skoraj 100 000 delavcev v javni upravi....plače odlične imajo le šolniki(Štrukelj kapo dol) in dohtarji, ostali so bolj kot ne revčki....600 evrov regresa za javno upravo, 1800 za delavce v NLB, je to pravično? DO KONCA, ČE PA NE BO ŠLO NA CESTE! Policaj nosi glavo v torbi in dela petek in svetek za 800 evrov z vsemi nočnimi ko ostali crkajo doma.... POSEDELJ NE SE DAT!