Slovenija
V ŽIVO

Miro Cerar in njegovi dosežki: kaj drži in kaj ne?

Ljubljana, 15. 03. 2018 08.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Natalija Švab/Marko Milenković
Komentarji
410

Je zapuščina Cerarjeve vlade posledica trdega dela ali gre v prvi vrsti za obiranje sadov globalnega gospodarskega okrevanja? Pod drobnogled smo vzeli nekaj dosežkov, s katerimi se kiti odstopljeni odhajajoči predsednik vlade Miro Cerar.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

Miro Cerar – od volilnega zmagoslavja do odstopa.
Miro Cerar – od volilnega zmagoslavja do odstopa. FOTO: Reuters
Odstopljeni predsednik vlade Miro Cerar je še pred dnevi na kongresu svoje stranke nizal uspehe in skušal okrepiti oslabljene mišice stranke, ki ji je na preteklih volitvah uspel veliki met.

Vseeno teh uspehov ni bilo dovolj za ohranjanje podpore volivcev skozi celotno vladno obdobje, podpora je z osvojenih 34,49 odstotka na volitvah strmoglavila na 5 odstotkov na zadnji javnomnenjski raziskavi, ki jo za našo hišo pripravlja Mediana. Konec februarja je le še dobra četrtina vprašanih (26,9 odstotka) menila, da premier Miro Cerar in njegovi ministri delajo dobro. 60,2 odstotka vprašanih jih je dejalo, da vlade ne podpirajo.

Od kod razkorak med nezadovoljstvom volivcev in zadovoljstvom vlade in njenega predsednika s svojim delom?

Prekletstvo etike in morale

Miro Cerar je na volitvah leta 2014 zmagal, ker so si državljani po škandalih, za katere so skrbele predhodne vlade, siti zdrah med politiki, želeli "etične vlade" pod poveljstvom "moralne avtoritete", kar je Cerar v tistem trenutku pač bil – viden kot uglajeni profesor prava, na strani pravice in človeka – in ta ugled je na volitvah dobro unovčil in se na premierski stolček zavihtel kljub pomanjkanju vsebine na hitro ustanovljene stranke nejasnega profila, stranke, ki je program sestavljala do zadnjega, na koncu pa postregla z nedorečenim tekstom.

Zato ni presenetljivo, da je na zadnjem kongresu stranke v Mariboru predsednik programske konference Aleksander Kešeljevič izpostavil, da je tokratni program, naslovljen "Bolje za vse", v primerjavi s tistim pred štirimi leti "bistveno bolj konkreten".

Cerar je ljudem tudi obljubil, da bo oblast pod njegovo taktirko delovala precej bolj umirjeno in z manj prepiranja med koalicijskimi partnerji. "Upam, da bomo tudi takrat, ko ne bomo soglašali, ohranili in gojili spoštljiv odnos ter premogli dovolj moči in modrosti, da upravičimo zaupanje, ki so nam ga volivci namenili na volitvah," je dejal ob zaprisegi. To obljubo je v precejšnji meri tudi držal. Zdrah ni bilo prav veliko. Vsaj ne javnih. Za kulisami se je dogajalo marsikaj, kako zelo je vrelo še posebej zadnjem času, je bilo jasno včeraj, ko je Cerar odstopil in med drugim dejal tudi, da so nekateri "spodkopavali projekte", in da so "nekatere zahteve postale tako nemogoče, da škodujejo državi"

Je pa na račun umirjenih tonov in sporočila, da bo o vsaki temi opravil razmislek, v očeh javnosti bledela (nerealno pričakovana) podoba odločnega politika, ki lahko prinese spremembe. Namesto, da bi ga vzeli za svoje, so se državljani le nasmehnili, ko je Cerar ob priliki na govorniški pult postavil napis "Slovenec sem. Ne jamram. Iščem rešitve ". Glede napisa je takrat pojasnil da je "to naša prihodnost". " Če bomo šli v tej smeri, imamo prihodnost. To je moje sporočilo." A ljudje so bili željni konkretnejših ukrepov, predvsem zakšnih, ki bi se poznali v obliki več denarja v denarnici in boljših storitev. Zato mu tudi zagovarjanje zdravstvene ministrice Milojke Kolar Celarc ob razpadanju zdravstva dodatnih točk nikakor ni prineslo. Cerarju je tako zdaj v napetem predvolilnem ozračju, kjer njegova stranka postaja strelovod in grešni kozel za vse, kar ni bilo (dobro) narejeno, očitno dokončno zmanjkalo rešitev.

Vseeno je Cerar na kongresu stranke članom sporočil – delali smo dobro in da bi delo dokončali, potrebujemo še en mandat. Sicer bo, je opozoril, država zdrsnila nazaj na stare tirnice, na tiste, kjer je bila pred volitvami na katerih je zmagal on – in ki so vodile v težave in potrebo po ukrepanju zloglasne "trojke".

Kaj si torej Cerar in ekipa pripisujejo, ko pravijo "v deželo se je vrnil optimizem. Čas zadnjih štirih let je čas razvoja in dviga življenjskega standarda. Stabilnost, ki jo je prinesla naša koalicija, je omogočila rast proizvodnje, nove tuje investicije, nova delovna mesta in skokovito izvozno rast našega gospodarstva" – in kaj pravijo nasprotna dejstva in pogledi?

Konkurenčnost, Magna in EON

Vlada je poskrbela za izboljšanje konkurenčnosti slovenskega poslovnega okolja in privlačnosti Slovenije za tuje investicije ter za izboljšane razmere na trgu dela, z višanjem stopnje zaposlenosti, pravijo.

Drži, da je Slovenija na lestvici globalne konkurenčnosti leta 2017 pridobila osem mest in med 137 državami zaseda 48. mesto. Leta 2014 smo zasedali 70. mesto.

Vlada se v poročilu o svojem delu pohvali, da je bilo med letoma 2014 in 2016  dodeljenih za 29,1 milijona evrov finančnih spodbud za tuje neposredne investicije. "V letu 2017 je v postopku obravnave za sofinanciranje investicijskih projektov iz naslova spodbujanja tujih neposrednih investicij 7 vlog po posebnem postopku na podlagi Zakona o spodbujanju tujih neposrednih investicij in internacionalizacije podjetij (npr. podjetje GKN Driveline d.o.o., Yaskawa itd.), ki skupaj predstavljajo več kot za 382 milijonov evrov investicij v RS in v okviru katerih bi bilo ustvarjenih skupno 1.108 novih delovnih mest." Pohvalijo se tudi s strateško pridobitvijo podjetja Magna Steyr ter prihodom Yaskawine tovarne robotov.

Vse to drži. Po drugi strani pa je prihod Magne Styer zaznamovala kopica težav – od pregovarjanj o lokaciji, okoljskih vplivih do vprašanja, koliko bo zares delovnih mest in kako upravičena je dejansko bila državna subvencija.

Prav tako je pred dnevi dokončno postalo jasno, da v že tako podhranjeni Maribor ne bo visokotehnološkega podjetja podjetja EON Reality, s tem pa bo v vodo padla tudi zaposlitev 250 ljudi. Razlog je v subvenciji, ki je naše Ministrstvo za gospodarstvo podjetju noče odobriti, ker naj bi bilo – po njihovem mnenju – kapitalsko neustrezno. V Mariboru na to odgovarjajo: to lahko izusti le nekdo, ki o informacijsko-tehnoloških podjetjih nima pojma.

Seznam dosežkov, s katerimi se hvali vlada.
Seznam dosežkov, s katerimi se hvali vlada. FOTO: Vlada Republike Slovenije

Rešena Slovenija?

Cerar tudi pravi, da so Slovenijo potegnili iz krize, "jo normalizirali in stabilizirali, da bi lahko v drugem mandatu dobrobiti stabilnega gospodarskega napredka in družbene blaginje enakopravno delili med ljudi". Oziroma: "Prejšnje garniture so povzročile, da smo postali šibki, podrejeni in nebogljeni. Naša vlada, ki jo vodi SMC, pa je potegnila Slovenijo iz krize."

No, ja ... Slovenija je bila, preden se je pojavil premier Cerar, v politični krizi. V šestih letih so se zvrstili trije predsedniki vlade – Borut Pahor, Janez Janša in Alenka Bratušek. Škandalov ni manjkalo. Čeprav si Cerar pripisuje zasluge za stabilizacijo političnega prostora, pa politične krize ni rešil nek širok dogovor o sodelovanju. Ampak enostavno volitve, na katerih je zmagal "nov obraz". Kar je začasno pomirilo napetosti na politični sceni, hkrati pa volivcem dalo upanje, da bo zavel nov veter. A prav to upanje je pomenilo tudi velika, celo nerealno velika pričakovanja od Cerarja, za katera pa je kmalu postalo jasno, da ne bodo izpolnjena.

Prav tako se je težko strinjati s trditvijo, da je vlada poskrbela, da nam ni več grozila zloglasna bruseljska trojka, ki bi pospravila državo, ki jo sami ne znamo. Ko je Cerar prevzel oblast, konec poletja 2014, je bila grožnja trojke že mimo. Prihod "nadzora" nam je najbolj resno grozil konec leta 2013.

Je pa Sloveniji - po letošnjem poročilu EK - po šestih letih uspelo odpraviti gospodarska neravnovesja. "Država je trajno zmanjšala vzroke za makroekonomska neravnovesja – slovenski javni dolg se zmanjšuje, močna gospodarska rast se nadaljuje, investicije rastejo, bančni sektor je okrepljen in gospodarstvo je manj zadolženo," so zapisali. Prav tako se Slovenija ne utaplja več v dvomljivih bonitetnih ocenah. Naša bonitetna ocena je bila nazadnje je bila spremenjena lani septembra, ko jo je agencija Moody's izboljšala z Baa3 na Baa1. Standard & Poor's jo je že junija lani zvišal na A+, bonitetna agencija Fitch pa predlani septembra na A–.

Vendar Slovenija še ni dosegla srednjeročne uravnoteženosti javnih financ ali zagotovila ustreznega fiskalnega prostora za to, da bi se država lahko spopadla s pričakovanimi negativnimi posledicami naslednjega obrata v gospodarskem ciklu – kar so ocenili tudi na finančnem ministrstvu. In veliko dela nas čaka na področju staranja prebivalstva, rešitev pa je bilo v tem mandatu bolj malo – tako za pokojninsko blagajno kot za oskrbo starajočega prebivalstva ob klecajočem zdravstvu.

NLB in jezni Bruselj

Prav tako tudi Cerarjeva vlada ni storila ključnega koraka pri prodaji NLB, le da je tokrat zagovarjanje nacionalnega interesa, na kar so se sklicevale vlade pred njo, sklicevala na neprimeren trenutek za prodajo. Na jezo Bruslja. "Privatizacija NLB ostaja ključna za preprečitev morebitnih prihodnjih neustreznih dodeljevanj posojil in za zagotovitev njene dolgoročne vzdržnosti," so zapisali v poročilu. In dodali:"Kot je pokazala kriza, lahko nadaljnja velika vpletenost države dolgoročno pomeni tveganja za finančno stabilnost, gospodarsko učinkovitost in javne finance," so poudarili. Niso pozabili dodati niti, da je politične volje za izboljšanje položaja – malo.

Cerar je predhodnikom tudi očital, da so se pod njihovim vodstvom v bankah kopičili slabi krediti. Drži, da so se v času njegove vlade zmanjšali, ampak Slovenija ima še vedno enega najvišjih deležev slabih kreditov v bankah. Ključni ukrepi za zmanjšanje slabih kreditov pa so bili sprejeti že v pred-Cerarjevem letu 2013 – ustanovitev slabe banke in prenosi sredstev nanjo …

Prav veliko se v času Cerarjeve vlade ni spremenilo niti v državnih podjetjih. Priča smo bili menjavanju ljudi, ki zasedajo stolčke, privatizacija je večinoma ostala na mrtvi točki, med drugim tudi privatizacija Telekoma.

Državna denarnica

Cerar je predhodnikom očital proračunski primanjkljaj, večji od 5 odstotkov. Letos pa imamo po njegovem uravnotežen proračun, ne bomo porabili več, kot zberemo z davki in prispevki.

Drži, da ima rebalansiran proračun 2018 presežek v višini 50.854.846 evrov (0,1 odstotka BDP). A potem so se povečali apetiti stavkajočega javnega sektorja, ki pač seveda razume, da se dodatke najlažje dobi v času, ko so stranke na lovu za volilnimi glasovi. In prva ponudba sindikatom je bila res 45 milijonov evrov, s čimer bi še ostali v plusu. Vsaka nadaljnja ponudba pa je bila višja. Zadnja je znašala 266 milijonov evrov, kar bi nas potisnilo za 215 milijonov evrov v minus in bi pomenilo primanjkljaj v višini 0,5 % BDP. In to v času rekordne gospodarske rasti.

Gospodarska rast ali kitenje s tujim perjem?

Javni dolg se bo znižal na okoli 70 odstotkov BDP. Kar je seveda krasno, ampak ne gre za to, da se znižujejo dolg, ampak za to, da raste BDP. Ključno vprašanje je tako, kaj je vlada naredila gospodarsko rast? Ali si lahko pripiše zasluge? Letos je sicer res povečala porabo in investicije, ampak gospodarsko rast poganja predvsem izvoz in zasebna potrošnja. Ali drugače – okrevanje globalnega gospodarstva je naprej potegnilo tudi naše številke.

Gospodarstveniki vlado še naprej prosijo, naj jim neha pod noge metati polena, ta pa se medtem hvali s ključnim projektom – drugim tirom, ki da se je po 25 letih končno premaknil z mrtve točke. V naravi se pod Cerarjevo vlado ne bo premaknil nikamor, saj ne bo zasajena prva lopata. Je pa drugi tir premaknil nekaj drugega – vlado, ki je zaradi nepravilnosti med kampanjo ostala brez svojega predsednika.

Reforme – ki jih ni

Vlada je obljubljala tudi reforme – pokojninsko, reformo trga dela in zdravstveno reformo, skupaj z dolgotrajno oskrbo. Razen nekaj ukrepov na področju trga dela ni izpeljana niti ena. Tudi tisto, kar se je pojavilo v obliki predlogov, predvsem v zdravstvu, bolj kot na sistemske rešitve, cilja na nove vire financiranja – tudi v obliki novih davkov.

Kljub odsotnosti reform, zaradi boljše splošne klime, le-teh marsikdo sploh ni pogrešal. Stopnja anketne brezposelnosti v Sloveniji je bila v zadnjem lanskem četrtletju 5,8-odstotna in se je prvič po drugem četrtletju 2009 spustila pod šest odstotkov, je februarja sporočil državni statistični urad. In Cerar se bo seveda lahko pohvalil - "imamo več, več je dela, višje so plače, pokojnine, socialni transferji …", ker to drži. A to je bolj posledica dobrih gospodarskih razmer, ki so se zgodile precej neodvisno od ukrepov vlade …

In sodba? Cerar bo lahko pod črto svojega vodenja vlade zapisal nekaj dosežkov. In nekaj velikih neuspehov, med njimi ureditev zdravstva, ki ne več, da samo razpada, ampak se razkraja. Za marsikaj, kar je bilo obljubljeno, ne pa tudi izpeljano, pa bodo koalicijske partnerice na koncu krivile seveda druga drugo: "Ker smo morali sklepati kompromise, tudi v koaliciji." Slab izgovor. Seveda so jih morali. Tako pač namreč deluje demokracija.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (410)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aristotel
16. 03. 2018 13.42
-2
Najlažje je iskati samo slabo in minuse,dejstvo pa je da je ta vlada nekaj delala in nekaj naredila a je premalo je ampak so bili novinci v politiki in ti delajo napake ni pa škodovala vsaj ne zanalašč kljub vsemu na niso imeli sreče in odločnosti z staroselci, SDU in DESUSU je na koncu so vsi ti se vladi odpovedali,SDS pa priliva bencin na ogenj očitno ima slab spo0min kaj je bilo med njihovo vladavino,javni dolg,klicanje trojke,vsesplošna privatizacija brez denarja z izčrpavanjem podjetji in ...... nisem volil SMC,jo pa bom sedaj pridobili so si izkušnje vejo kaj je na stvari in delujejo povezovalno,niso idealni so pa po mojem najboljša izbira med slabimi...
Absolutist 1
16. 03. 2018 13.37
+4
Res ni domobran-ec,saj pridno uvaža tujerodne osebke in jim pridno daje azile.
varČujem
16. 03. 2018 13.26
+2
Res je strokovnjak, samo trenutno NI na pravem stolčku.... TEGA STOLČKA NE OBVLADUJE IN PIKA.....
felix58
16. 03. 2018 12.55
-8
Podpiram gospoda Cerarja, ker je slovenec, ker je strokovnjak in doktor prava, ker ni domobranec, ker ni kriminalec in ker ni plešast
Uporabnik443897
16. 03. 2018 16.27
-2
felix58, kriči sestra v psihiatrični bolnici, spet niste vzeli pomirjeval, bosta spet o Janši debatirali, takoj vzamite, če ne dobite injekcijo :)
trunck
16. 03. 2018 11.17
-1
Spet malce spomina. Leta 2008 tik pred volitvami je Janez povečal plače Javnim uslužbencem za cca 20% (Virantova reforma). In to kljub temu, da se je na obzorju že nakazovala globalna kriza, ki jo je seveda Janez do konca ignoriral.
varČujem
16. 03. 2018 13.28
+1
Daj ne trosi laži, delam javnem sektorju in bi vedel če bi to bilo res.
Uporabnik443897
16. 03. 2018 16.28
-1
trunck ve kaj govori, on je na sociali od rojstva :)
super_man
16. 03. 2018 09.39
+0
nihče se ne spomni časa pred cerarjem, država na dnu, vsi po vrsti so odstopali,... meni se zdi, da je cerar uspel državo stabilizirati. vsi želijo, da odstopi, kdo pa bo boljši od njega? janša ne bo mandatar, ker ima maslo na glavi in ga večina ne mara, drugi so pa sami poldeti. mogoče šarec, ki pa ne bo nič boljši od cerarja.
FU2
16. 03. 2018 09.27
+5
Žalostno da se vse to kar vidimo že leta dogaja v tako lepi državi kot jo imamo! Res bi lahko živeli kot srečen narod, brez raznih spletk itd. Pravijo da kar sijemo, to tudi žanjemo, tako da tudi ni pričakovati zato dobrososedskih odnosov, ki bi morali biti temelj za dober "rejting", ne pa kazat zobe, groziti itd. Skratka, preusmerjanje pozornosti, ljudje pa pri nas živijo pod pragom revščine. Žalostno da so to tudi po večini zaposleni ljudje. Verjamem da je sposobnih ljudi, le vprašanje je ali so pripravljeni stavit svoje živce, zdravje, svoje družine pod razne medijske pritiske in podtikanja... Žal, ne vidim nobenega sposobnega razdreti te vse pijavke, klope, hobotnice in druge krvi žejne "živali" pri nas, saj nadzirajo vse kar jim bi drugače lahko na prste stopilo. Vse več nas je odzunaj, srce pa v domovini v katero nosimo denar, saj življenje je le eno samo in je treba preživeti! Srečno Slovenija!
nikkim
16. 03. 2018 08.55
+4
beda od človeka..😫😫😫
wolfterier
16. 03. 2018 09.55
+8
Le redkim uspe pri neki brezvezni investiciji mazniti več kot polovoco,a ne,maketarji !
krtaksn
16. 03. 2018 08.44
+12
Vsi isti, vsi nesposobni. Davki vedno vecji, ljudje siromasnejsi!
TheDukeOfKent
16. 03. 2018 07.00
+2
Da, obstajajo. Po vsej verjetnosti potomci entuziastov kmečkih iz rokodelskih novic izpod budnega posthumnega pogleda Janeza Bleiweisa.
SLO-SURVIVAL
15. 03. 2018 22.36
+7
dosežek ni če se zadolžiš? Peljite to nekam!
cirenij
16. 03. 2018 08.40
-2
Pa saj ni zadolževal sebe. Pojerbal je tako stanje in v to so ga primorali izsiljevalci, ki jim je žal popuščal.
Tiger1010
15. 03. 2018 21.32
+11
Na dnevniku je rekel da je država v veliko boljšem stanju kod jo je prevzel sam ne zastopim v čam on to meri naj gre med navadne smrtnike pa bo videl v kakšnem stanju je država saj država so ljudje ki v njej živijo! Plača je še vedno ista kod takrat ko je prišel na vlado vse pa se je podražilo toliko da boli glava. Samo on tega pri njegovi plači ne opazi. In za vse kar je narobe so drugi krivi.
Kollerik
15. 03. 2018 20.42
+5
mrhovinarji so že na štartni poziciji..-..
wolfterier
16. 03. 2018 09.57
+6
Moderndorfer bo šel k Šarcu,sta si nekako kompatibilna.
kam_to_pelje
15. 03. 2018 20.19
+14
Kar vidim danes. Je tudi Cerar isti kot njegovi predhodniki. Sedaj je dejansko izrabil priložnost da se reši političnega samomora. Tako se bo poskusil prilepit Šarcu na rep in če mu uspe torej vladat z njim. Za moje laično mišljenje je to le en velik cirkus in preusmerjanje pozornosti od dejanskih težav in kiksov ki jih je storil. Pa ook saj bi mu še nekako oprostili. Toda on ima naziv doktorja v pravu. Sedaj pa sec ukvarjamo z neupravičenim rubežem naše velebanke na hrvaškem. Pa še bi se našlo kar nekaj hudih in predvsem dragih kiksov z naslova mednarodnega prava. Kjer bi moral bitri gospod Cerar v bistvu kot doma. No tu se vidi kako sposoben pravnik je in kdo je v preteklosti deloval kot pravni svcetovalec republiki Slovenije. Teorija ni praksa. in tega soe on očitno ne zaveda. Transparentnost pa je lepo pokazal pri pogajanjih z vojsko ko so poveljniki dobili konkretno povišanje plač dočim so vojaki dobili dobesedno drobiž. Prav tako v šolstvu in zdravstvu. Zdravnikom lep kos pogače med tem ko ostalim še drobtinic ne in ravnateljem dva plačna razreda gor. Med tem ko naj se učitelji lepo slikajo. Potem se pa čudi da gredo ljudje na cesto in ga izžvižgajvajo. Naj se drži dogovorjenega in uresniči včeraj kar je bilo ob sprejetju ZUJF dogovorjeno. Ne pa da spremnija pogoje in roke. Jaz moram jest vsak dan da sem sposoben delat,. Ne pa da se nategujem da bom danes dsamo nekaj spil jutri skuhal nekaj za jest čez tri dni bom pa jedel. Čez en teden bom šel pa na wc ker drugače ne gre ker mi nekdo ne plačuje za kar sem delal. no tako politiko imakmo že zadnji 26 let. skrajni čas je da se tole do konca prevetri in nastavi nove ljudi in nove zakone ki bodo lovili kozličke z grehi iz preteklosti brez usmiljenja!
trunck
15. 03. 2018 19.44
+12
Maketa je bila res napaka, ampak, kdo pa se spomni 10 milijončkov vrednega ometa v predoru. 10 Milijončkov v Anglijo, 5 milijončkov iz Anglije Zidarju. Potem pa omet pade na Nemca in Zidar omet spraska iz predora. To se je svečkarji dogajalo vašemu idolu in nadsposobnežu Janezu (sposoben je bil samo politično komunističnih pamfletov in skrivanja v kleti CD, ko so drugi osamosvajali državo)
korintos23
15. 03. 2018 19.48
+8
Maketa ni smela biti postavljena na pomol preden US odloči ali ja ali ne, zato je ustavni pravik Miro Cerar tudi odstopil, tako se ne dela.
wolfterier
16. 03. 2018 09.59
+4
son?ece5
16. 03. 2018 11.08
+3
Odstopil zaradi nesposobnosti, ampak bi rad spet vladal, razumi, če moraš grabežljivca!
trunck
16. 03. 2018 11.10
+0
kužek Wolf, najbrž nisi opazil denarni tok, 10M v Anglijo, 5M nazaj Zidarju. Saj razumem, da kužki ne razumete da je 5m pol manj od 10M in da se je teh 5M nekje izgubilo na poti iz Slo v GB, ampak lajate pa, lajate. Mislim kužki.
Uporabnik443897
16. 03. 2018 16.33
Sedaj ti pa moram resno rečt. Si resno bolan ali se delaš norega. Pišeš stvari in zavajaš ljudi s takim natolcevanjem. Napiši Janezu pismo da ga ne maraš, nas pa pusti na miru !!!
MarjanDolinar
15. 03. 2018 19.28
+0
Kako pa to ? A ni Cerar nekaj meketal, da bo vlada zdržala do konca ? Milan potegnil vodo ?
VSEZNALECno1
15. 03. 2018 18.50
+6
heheheh, zdej pa Šarec......joj slovenceljni, včasih mi vas je žal...... me je žal...... pa to......ves potencial izgubljamo med natego variantami manipulativnih levakov..... najprej so vas nategnl na volitvah, pol so tri leta veselo kradl, pol so se pol leta kregal, zdej gredo po nov načrt natega...... vmes po kriza pa 2020 recesija in mi bomo gagal....oni ne, oni so si nagrabil..... z maketami, plani, ne pregonom bančne kriminalitete..... kva a mislite da smo vsi loleti...... zahvalte se Merklovi in DRAGHIJU da ste tri leta lahko sral na polno......
korintos23
15. 03. 2018 19.13
+6
Nič ti naj ne bo žal, tako je Kučan odločil, on ima mandatarje imenovane do leta 2032, ti še tega ne veš?
flum
15. 03. 2018 18.46
+1
levi kraderjo, desni tud kradejo in podarjajo RKC. Kaj nam potem ostane?
Kollerik
15. 03. 2018 20.41
+1
Kollerik
15. 03. 2018 20.41
-1
Kollerik
15. 03. 2018 20.42
+4
cool29
15. 03. 2018 18.45
+5
Sam to ponavad nardi K.Erjavec da pol spet pride v vlado
wolfterier
16. 03. 2018 10.00
-1
Evo,en dan ga ni,pa je že vse narobe. Ehjavca za phedcednika !
Kaktus111
15. 03. 2018 18.28
+3
Kdaj pa bojo analizirani rezultati senčne vlade ...????