Slovenija

Mirna slovesnost za četnike

Kamnik, 16. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pri Kamniški Bistrici je mirno minila slovesnost za črnogorske žrtve, ki so bile na območju ubite po 2. svetovni vojni.

Ob tem je pri naselju Kopišče blizu Kamniške Bistrice potekala tudi maša zadušnica, ki jo je vodil črnogorsko-primorski metropolit Amfilohije Radović. Slovesnosti se je udeležilo okoli 100 ljudi.

Zadušnico je vodil metropolit Amfilohije Radović (Foto: POP TV)
Zadušnico je vodil metropolit Amfilohije Radović (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Kot je pred začetkom prireditve povedal Dušan Niklanović, predsednik črnogorskega združenja Odkrili bomo resnico, ki je organiziralo prireditev, je slovenskim oblastem in policiji obljubil, da na slovesnosti ne bo političnih govorov, česar so se tudi držali. Na prizorišču tudi ni bilo opaziti političnih simbolov.

Metropolit Amfilohije je med zadušnico povedal, da je bilo na območju Slovenije po drugi svetovni vojni ubitih okoli 20.000 ljudi, ki so se iz Črne gore odpravili "na pot brez konca". Posmrtni ostanki teh ljudi, ki so bili ubiti brez obsodbe, ležijo v Kamniški Bistrici, Zidanem Mostu in Kočevskem Rogu, je dodal. Po besedah metropolita je delegacija že v sredo obiskala Zidani Most in Kočevski Rog ter se poklonila tamkajšnjim žrtvam.

V Sloveniji naj bi po koncu druge svetovne vojne pobili okoli 18.000 četnikov (Foto: POP TV)
V Sloveniji naj bi po koncu druge svetovne vojne pobili okoli 18.000 četnikov (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Spomnil se je tudi drugih žrtev, Slovencev in Hrvatov. Po njegovih besedah naj bi bilo po vojni ubitih od 250.000 do 300.000 žrtev. To je bil eden najhujših zločinov, storjenih po vojni, je še dodal Amfilohije. Metropolit, ki ga je ob branju zadušnice med drugimi spremljal paroh Peran Boškovič, se je zahvalil vladi Slovenije in občini Kamnik, "ki so nas sprejeli z razumevanjem", nato pa je prebral imena tisoč ubitih.

Zbrane sta nagovorila tudi Dušan Niklanovič in črnogorski akademik Matija Bečkovič. Slednji je prebral svojo pesem Brezgrobna vojska, ob tem pa navedel, da med ubitimi niso bili le vojaki vojske jugoslovanskega kralja Petra II., temveč tudi civilisti. Dejal je še, da si pobiti želijo le pravico do smrti, do groba, ter spomnil, da je bilo javno spominjanje nanje do nedavnega preganjano.

Niklanovič in Bečkovič sta izrazila hvaležnost slovenskim oblastem, ker so dovolile slovesnost. Niklanovič se je zahvalil dobrim ljudem in "bratski Sloveniji", da se lahko udeleženci slovesnosti danes poklonijo sorodnikom in prijateljem, ki so tod in drugod po Sloveniji umrli pred točno 60. leti.

Komemoracije so se udeležili tudi predstavniki Združenih ob lipi sprave in Društva za ureditev zamolčanih grobov. Na povabilo metropolita Amfilohija je bil na slovesnosti tudi nekdanji beograjski nadškof Stanislav Perko.


  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni