Slovenija

'Mir, sprava in veselje'

Ljubljana/maribor/Rim, 24. 12. 2007 07.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenski škofje so ob božiču zaželeli predvsem miru, sprave in veselja. Tem željam se pridružuje tudi premier Janša.

Ob letošnjem božiču so slovenski škofje vsem duhovnikom, redovnikom in redovnicam, misijonarjem in misijonarkam ter vsaki slovenski družini, še posebej pa bolnim, ostarelim in osamljenim zaželeli, da bi jim božična resnica prinesla mir, spravo in tisto veselje, ki ga svet ne more dati.

Janša je zaželel doživeto praznovanje božiča, notranjega miru in sreče.
Janša je zaželel doživeto praznovanje božiča, notranjega miru in sreče. FOTO: Dare Čekeliš

V svojem voščilu so škofje še napisali, da se je Božji sin ob svojem rojstvu odpovedal vsakemu razkošju in človeškim zakladom. "Le enemu se ni hotel odreči. Ob sebi je želel imeti Jožefa in Marijo, dva uboga člana družine. Bila sta uboga, a prežeta s svetostjo," so zapisali škofje.

Premier voščil državljanom

Tudi premier Janez Janša je v božičnem voščilu zaželel predvsem miru. “Mir, ki ga uživamo danes v Sloveniji in Evropi, je dragocen dar, za katerega smo vsi soodgovorni. Najprej vam ga želim na osebni ravni. Želim ga vsem v naši domovini, vsem našim rojakom po svetu, in vsem narodom sveta,” je zapisal Janša.

Največje jaslice v prestolnici so že sedmo leto zapored pripravili v Frančiškanski cerkvi.

Janša se je spomnil predvsem tistih, ki živijo v pomanjkanju, osebnih stiskah in osamljenosti. “Spomnimo se jih s skromnim darilom, z drobno pozornostjo in s toplo besedo. Vsak zase zmore vsaj majhen korak, skupaj lahko naredimo praznične dni tople in polne za vse,” je še zapisal Janša.

Mufti za medverski dialog

Božično voščilo je ljubljanskemu nadškofu poslal tudi mufti Nedžad Grabus, v njem pa je izrazil upanje, da bodo v obdobju slovenskega predsedovanja Evropski uniji skupaj pospešili medverski dialog in še naprej razvijali strpnost in spoštovanje vseh ljudi v Sloveniji.

Muslimani so prejšnji teden prav tako praznovali enega najpomembnejših praznikov islama.
Muslimani so prejšnji teden prav tako praznovali enega najpomembnejših praznikov islama. FOTO: POP TV
Slovenski mufti Nedžad Grabus je v voščilu izrazil veselje, da se je papež Benedikt XVI. pozitivno odzval na muslimansko iniciativo za dialog z muslimani. To je po muftijevih besedah zagotovo pomembno tudi za muslimane v Sloveniji, da "v duhu tistega, kar nam je skupno, v veri in domovini gradimo našo boljšo skupno prihodnost".

Mufti je poudaril, da imajo muslimani in kristjani veliko skupnih točk, pri čemer je izpostavil vrednote, kot so etika, spoštovanje boga in soseda. "Na teh vrednotah lahko razvijamo dialog, od katerega bodo imeli koristi vsi državljani Slovenije," je zapisal mufti. "Opredelitev Islamske skupnosti v Sloveniji je spoštovanje civilizacijskih in kulturnih vrednot, ki jih je slovenski narod strpno gradil skozi stoletja."

Erniša: Ne pozabimo tistih, ki potrebujejo našo pomoč

"Odprimo torej resnici svoja srca in svoje duše," v svoji poslanici pravi Erniša
"Odprimo torej resnici svoja srca in svoje duše," v svoji poslanici pravi Erniša FOTO: POP TV

S Kristusom prihaja med nas tudi božja obljuba, da ljudje smemo v tem svetu živeti pokončno, svobodno, smiselno, v božični poslanici pravi evangeličanski škof Geza Erniša. "Med nas prihaja nekdo, ki nam privošči življenje z namenom, da ga tudi sami privoščimo drugim. Da ne spregledamo osamljenih, da se ne zavijemo v ledeni molk, temveč da podamo roko sprave, pomoči, sočutja."

"Božji sin iz Betlehema je prinesel sporočilo, da nas ima vse neskončno rad. On je tisti, ki bo zbral vse solze, ki smo jih prelili, opazil vsak nasmeh, ki smo ga podarili. Podarili tistim, ki trpijo, ki so žalostni, osamljeni, podarili tistim, ki nas potrebujejo." In takšni so po mnenju evangeličanskega škofa tudi pri nas in med nami.

"Zaradi tega se je vredno potruditi, da se bodo ljudje spet lahko smejali, pa čeprav bo to morda smeh med solzami." Resnica božiča namreč pravi, da je Bog z nami in nas spremlja v obetavnejšo prihodnost. "Odprimo torej resnici svoja srca in svoje duše," v svoji poslanici še pravi Erniša.

Verniki vabljeni k polnočnicami

Po Sloveniji so se verniki Jezusovega rojstva spomnili s številnimi mašami - polnočnicami. Mariborski nadškof in metropolit Franc Kramberger je mašo daroval v mariborski stolnici.

Polnočnica za otroke v Frančiškanski cerkvi
Polnočnica za otroke v Frančiškanski cerkvi FOTO: Kanal A

V Ljubljani bo tradicionalna maša opolnoči, daroval pa jo bo ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran v stolnici Sv. Nikolaja. V Kopru bo polnočnico daroval koprski škof Metod Pirih, v Murski Soboti bo mašo na sveti večer daroval murskosoboški škof Marjan Turnšek. V Novem mestu bo polnočnico daroval novomeški škof Andrej Glavan, v Celju pa celjski škof Anton Stres.

Papež bo tretjič daroval polnočnico

Papež Benedikt XVI. bo v baziliki sv. Petra v Vatikanu daroval božično polnočno mašo, ki je vrhunec božičnega praznovanja. Polnočnice naj bi se udeležilo več tisoč vernikov in turistov. Tradicionalna božična polnočnica bo potekala tudi v baziliki Jezusovega rojstva v Betlehemu.

Papež bo daroval tretjo polnočnico odkar je postal poglavar rimskokatoliške cerkve.
Papež bo daroval tretjo polnočnico odkar je postal poglavar rimskokatoliške cerkve. FOTO: Reuters

Za papeža Benedikta XVI. bo to tretji božič, odkar je postal poglavar rimskokatoliške cerkve. Papež bo na sveti večer v svoji delovni sobi prižgal sveče na božični jelki z Bavarske, njegovo mizo pa bodo med drugim krasilo božično pecivo iz bavarskih samostanov.

V torek, na božični dan, bo Benedikt XVI. podelil svoj blagoslov mestu in svetu (urbi et orbi), nato pa bo božična voščila prebral v več jezikih. 1. januarja bo papež daroval novoletno mašo, ki bo popolnoma v znamenju katoliškega dnevnega svetovnega miru, ki ga na novega leta dan rimskokatoliška cerkev praznuje že več kot 40 let. Vatikan je poslanico ob svetovnem dnevu miru letos objavil že 11. decembra. V njej je papež pozval k varovanju okolja in večji solidarnosti med ljudmi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

4508888
01. 06. 2008 23.12
-1
ni sprave z belgardisti
hot-shot69
25. 12. 2007 17.29
Saj pravim, škoda da nekateri ne morejo nehat s to temo tudi tam kjer nima mesta...
DarthRevan
25. 12. 2007 16.26
"Kdo je začel" je ponavadi aktualno in sprejemljivo v peskovniku. Kot odrasli in zreli ljudje pa bi se pač morali zavedati da na provokacije ni potrebno odgovoriti.
hot-shot69
25. 12. 2007 16.16
DarthRevan, res škoda da se folk še za božič krega, samo prosim preberi komentarje pa boš videl kdo je začel napucavat, nekateri so pa pač začeli vračat...ŠKODA
DarthRevan
25. 12. 2007 14.48
In nobenega sledu miru, sprave in veselja, s strani tistih, ki praznujejo ta praznik... Res, zgledni katoliki ste, ni kaj. Še enega izmed svojih največjih praznikov ne spoštujete. Če bi ga spoštovali bi namreč iskali mir, spravo in veselje; ne pa prepir, sovraštvo in zmerjanje. Kdo bi vas razumel? Jaz vas ne.
kriss714@amis.net
25. 12. 2007 13.15
Klasik, to si mi o vas paradajzarjih mislimo že od leta 45.
hinko.murovec@siol.net
25. 12. 2007 12.58
Clementia555, oprosti, možno je samo dvoje, ali si res totalno zabito in nerazgledano bitje ??? Ali pa pač tako kot še mnogi drugi krvoločno sadistično hudičevo seme vzgojeno od Svete Cerkve in RKCja . Tako bolnih, butastih, skreganih celo z od Cerkve prirejenih zgodovinskih dejstev normalen človek ni v stanju spravit skupaj. Konec koncev si ena velika revščina. Glej, prav take norosti so bile krive za kolaborantstvo, prav taki od Cerkve nahujskani tepci so naredili največ gorja Slovencem in na koncu tudi sami sebi.Nihče ni preganjal verujočih to vem iz lastnih izkušenj sem prvič videl cerkev znotraj zavedno 1954 leta , prej sem bil premali za razumeti kje sem. So pa tako naravnani kot ti logično, ko so poskusili rušit mir in sožitje dobili svoje in to je bilo edino prav. Tvoj - Vaš JJ pa je bil še kako zagret komunist , ko so ga pogruntali , da je pokvarjen in hinavski, so ga pač sunili v rit. Potem je začel svoj maščevalni pohod in se brez sramu okoriščal z vsemi , ki so mu bedaki zaupali. Tak je tvoj - Vaš idol, žal. Veliko sreče upam da nekoč le spoznaš tudi drugo resnico in te sreča pamet prej kot kak Kočevski Rog. LP
kriss714@amis.net
25. 12. 2007 12.08
Tomi, blagoslovljen božič tudi tebi in družini.
tomi.passion@gmail.com
25. 12. 2007 11.35
Nekateri so tako zaplankani, da sploh prispevka niso prebrali in komentirajo stvari, ki jim niso dorasli, jih ne poznajo, še manj pa sodijo pod ta prispevek. Blagoslovljen božič vsem.
brencl
25. 12. 2007 11.29
-1
Tedaj bo kralj rekel tistim, ki bodo na desnici: ›Pridite, blagoslovljeni mojega Očeta! Prejmite v posest kraljestvo, ki vam je pripravljeno od začetka sveta! Zgleda, da je bil tudi jezus kapitalist.
kriss714@amis.net
25. 12. 2007 11.20
Ni sprave s komunističnimi zločinci.
brainiac
25. 12. 2007 10.58
počakajte na prejem davčnih napovedi in videli boste, kaj pomeni: "...doživeto praznovanje božiča, notranjega miru in sreče::"
ziveti@email.si
25. 12. 2007 08.16
... in veliko cerkvenega sranja!
kriss714@amis.net
25. 12. 2007 07.56
Lucasa, si jih pa nasral za tako zgodnjo uro. Kaj ti pa pomeni tisti grmič? Klerikalno verzijo maršala? O stari ZSMS nimaš pojma, vajenec. V drugi polovici osemdesetih let je bila ZSMS precej nastrojena proti partiji, samo so jih po plebiscitu, ko je partija dobila po pički tako ali drugače spreobrnili v hlapčevsko lds. Takrat so se določene stvari tudi izkristalizirale. Partijski hlapci so šli v LDS, in kasneje v partijo, Karakterni individuumi so pa ob tej deviaciji mladincev na rdeče enostavno odstopili. Pa ne mi srat, sem bil zraven.
lucasa
25. 12. 2007 07.40
Bravo clementia, spet si dokazala svojo zakrnjenost in zagrenjenost. Pravo nasprotje nauka, ki bi ga naj cerkev učila. Kje si pobrala nemunosti o Grmiču, pa tudi ne vem. Prav neverjetna si. Grmič je s svojo miselnostjo in naprednim mišljenjem postavil nove smernice slovenske RKC. Zaradi tega je bil seveda trn v peti Vatikanu, tako da so ga hitro degradirali. po miselnosti je bil zelo blizu papežu Janezu Pavlu II (Wojtyła), ki je zaradi svobodomiselnosti in razloga, ker je prihajal z vzhoda, bil ravno tako vedno pod povečevalom. Ampak tega ti tako ali tako ne razumeš. Glede Janše pa nima smisla trošiti besed, ker se ve, da je postal disident, ko je izgubil borbo za visoko partijsko funkcijo. Če bi takrat dobil laskav naslov predsednika..... to je že druga zgodba. In še nekaj. če bi Janša bil takšen poštenjak, ne bi zabil nož v hrbet J. Pučnika in ga izločil iz stranke. Višek licemerja pa je, da je sedaj dal poimenovati letališče po njem. Kdaj mi poš pojasnila kratico SZDLM?
Goky
25. 12. 2007 01.37
Vesel Božič vsem. Meni pa razočaranje. Nevem zakaj zadnji 15 - 16 let me nekako te zadeve okrog cerkve in njenih praznikov prav nič več ne razveselijo. Ko sem nekoč še v jugi prav rad šel v cerkev in mi je bilo prijetno celo prajeteljeval sem z duhovniki. Sedaj pa so mi nekako tuji niso več domači (napihjeni, odvratni). In še to me zelo moti, kar nekateri komentatorji venomer ponavljajo, da niso smeli v cerkev - to je velika lažžžžžžžž! V jugo ustavi so bile vse vere dovoljene vendar se niso smele politično udejstvovati. Tako bi moralo tudi ostati s tem bi imeli bolj polne cerkve in več veselja med verniki. lp.
hot-shot69
25. 12. 2007 00.58
clementia555, to ni ne čas ne tema za takšno debato...BOŽIČ JE!!!
clementia555@yahoo.com
25. 12. 2007 00.18
SKOJ? SKOJ je bil ukinjen leta 1974, ko se je preimenoval v bolj ljudski ZSMS. Tam so prakticno morali delovati vsi mladi Slovenci, ki so se hoteli ukvarjati z politiko. Delovanje izven teh okvirov je bilo kaznivo po kazenskem zakoniku Slovenije. Jansa je bil kljub vsemu disident, ki je za svoja prepricanja sel v zapor. Na drugi strani pa imamo komuniste ala Kucan, ki so se do zadnje ure drzale svojega stolcka in brezkompromisno moledovali ITALIJANE (!!!) naj jim pomagajo, da ostanejo na oblasti. Druge, ki so se kvazi uprli kot Rusa ali Kermavnerja niso nikoli zaprli, ker sta imela "rich and influential daddies", medtem ko ljudi kot Pucnik so. To je razlika med njimi. Nekateri so bili pripravljeni zrtvovati za svoje ideje in ideale tudi svojo sovobodo, medtem ko drugi so do konca po njej teptali. Od Vekoslava Grmiča kot na primer kaj? Njegova porocila, v katerih je ovajal svoje kolege in ostale drugacne mislece Slovence? Grmic je bil najvecja sramota za slovensko Cerkev v njeni zgodovini.
lucasa
24. 12. 2007 23.52
... preberi si kakšno stvar gospoda Vekoslava Grmiča, pa ti bo mogoče marsikaj jasneje....
lucasa
24. 12. 2007 23.48
Clementia, razumem da si handycaoirana, ker nisi živela v Sloveniji, vendar še to vseeno ni razlog, da klatiš nepreverjene neumnosti. Moja starša npr. nikoli nista bila v KPS in poznam milijon ljudi, ki niso bili. Ne na pamet... Janša je bil dokaj zagrizen partijec, ker drugače ne bi mogel kandidirati za predsednika SKOJa. Pobrskaj malček po slovarjih in preveri kaj pomeni ta kratica. Da kvasiš neumnosti, dokazuješ z kratico SZDLM. Kaj pa pomeni? prvič vidim..... .. ti si pa res zadnja, ki lahko sodiš polpreteklo zgodovino, ker enostavno nimaš pojma...