Slovenija

Ukinitev dodatka: koliko bi prejemale posamezne družine?

Ljubljana, 11. 09. 2019 07.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je predstavilo višino transferjev in olajšav, ki jih bodo po ukinitvi dodatka za delovno aktivnost prejemali nekateri tipi družin. Nevladne organizacije sicer opozarjajo, da bo ukrep močno poslabšal življenje mater samohranilk.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ukinitev prejemka?
    02:20
    Iz 24UR: Ukinitev prejemka?
  • Iz SVETA: O ukinitvi dodatka
    03:07
    Iz SVETA: O ukinitvi dodatka

Ob tem so na ministrstvu v sporočilu za javnost zapisali, da ocenjujejo, da "dodatek za delovno aktivnost (DDA), tako z vidika gospodarskih razmer kot stanja na trgu dela, kjer primanjkuje delovne sile, ni več ustrezno umeščen v institut denarne socialne pomoči (DSP)". Dodatek za delovno aktivnost je bil sprejet v času gospodarske krize leta 2011, in sicer kot "dodatek k denarni socialni pomoči, saj je bila slednja nizka in je znašala zgolj 230 evrov. "Z DDA je takrat država izboljševala položaj socialno ogroženih," še dodajajo. 

Dodatek za delovno aktivnost je bil, tako na ministrstvu, učinkovit v času finančne krize, ni pa nujno učinkovit tudi v času visoke gospodarske rasti, saj "postaja redni dodatek delovne aktivne populacije in to v času, ko nam na trgu dela primanjkuje delovne sile"

Ministrstvo je z letom 2019 ohranilo mejo osnovne socialne pomoči na 402,18 evra, kar je 172 evrov več kot leta 2011. Za to so namenili dodatnih 86 milijonov evrov letno, sprostili pa so tudi vse varčevalne ukrepe na področju družinske politike, za kar je ministrstvo namenilo dodatnih 58 milijonov evrov, so še pojasnili.

Koliko bi posamezne družine prejemale ob ukinitvi dodatka za delovno aktivnost? 

Na ministrstvu so pripravili izračun višine transferjev in olajšav, ki jih bodo ob ukinitvi dodatka za delovno aktivnost, prejemali sledeči tipi družin, brez premoženja in drugih dohodkov, ob predpostavki ukinitve dodatka za delovno aktivnost: 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Očitki o antisocialni politiki in svarila pred poslabšanjem položaja mater samohranilk 

Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide je imel danes na mizi novelo zakona o socialno varstvenih prejemkih, ki predvideva ukinitev dodatka za delovno aktivnost, a so po več urah razpravo prekinili. Predlog pa je razburil nevladne organizacije in med drugim tudi poslance Levice in SD. Ti vladi očitajo, da izvaja izrazito antisocialno politiko, čeprav je v koalicijski pogodbi zapisano, da bodo ravno ta dodatek za delovno aktivnost ne ukinili, ampak celo zvišali. Opozorili so, da bo več kot 23.000 ljudi prejelo bistveno nižjo socialno pomoč ali pa bodo pravico do pomoči izgubili. Poslanska skupina Levice je k predlogu že vložila dopolnila.

Ukinitvi dodatka nasprotuje tudi stranka SD, kjer se bojijo, da bodo takšni ukrepi le še povečali revščino v Sloveniji. Dodajajo, da lahko past neaktivnosti preprečujemo z boljšimi in pravičnejšimi ukrepi, napovedali pa so tudi, da novele zakona o socialno varstvenih prejemkih ne bodo podprli, piše na spletni strani SD.

Tudi nevladne organizacije opozarjajo, da bo ukrep močno poslabšal življenje mater samohranilk in drugih gospodinjstev z nizkimi dohodki, v katerih je zaposlena samo ena odrasla oseba. Socialno pomoč bo izgubilo ali pa se bo znižala več kot 4000 družinam, so opozorili.

Predstavniki Inštituta 8. marec so v DZ predali poziv proti ukinitvi dodatka za delovno aktivnost, ki so ga podprli s spletnimi podpisi in zgodbami posameznikov. 

Kot je v izjavi novinarjem pred DZ dejala direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač, v pozivu vladi in poslancem, ki bodo o tem odločali, pojasnjujejo, da je ukinitev dodatka za delovno aktivnost nedopustna in poglablja razlike med bogatimi in revnimi.

Prek elektronske pošte se jim je po njenih besedah oglasilo in se podpisalo več kot 700 oseb. Ob tem jih je presenetilo, da niso prejeli le podpisov, pač pa življenjske zgodbe in pričevanja o življenjskih stiskah ljudi, ki delajo, pa nimajo dovolj za preživetje. S tem ukrepom bodo ostali še brez okoli 200 evrov, je pojasnila Kovačeva.

V Inštitutu 8. marec so po besedah Kovačeve zgroženi, da želijo v DZ "na tiho" sprejeti ta zakon in da se "ministrstvo za socialo izogiba kakršnim koli izjavam".
V Inštitutu 8. marec so po besedah Kovačeve zgroženi, da želijo v DZ "na tiho" sprejeti ta zakon in da se "ministrstvo za socialo izogiba kakršnim koli izjavam". FOTO: Dreamstime

'Ukinitev dodatka bo poslabšala življenje mater samohranilk'

Kot so prepričani v inštitutu, bo ukinitev dodatka za delovno aktivnost močno poslabšala življenja mater samohranilk in drugih gospodinjstev z nizkimi dohodki, v katerih je zaposlena le ena odrasla oseba. Po njihovih ocenah bo imel ukrep konkretne antisocialne posledice, saj da bo socialno pomoč izgubilo ali pa se bo znižala več kot 4600 družinam, v katerih je vsaj ena oseba zaposlena za več kot 128 ur mesečno.

Opozorili so še, da enostarševske družine predstavljajo četrtino vseh družin v Sloveniji, v 80 odstotkih so to matere samohranilke z otroki. Vsaka četrta enostarševska družina po njihovih navedbah živi pod pragom tveganja revščine.

V Inštitutu 8. marec so po besedah Kovačeve zgroženi, da želijo v DZ "na tiho" sprejeti ta zakon in da se "ministrstvo za socialo izogiba kakršnim koli izjavam".

Tudi Zveza prijateljev mladine se je pridružila Apelu Državnemu zboru zoper ukinitev dodatka za delovno aktivnost. V omenjenem apelu poudarjajo, da ukinitev "ne bo udarila samo po brezposelnih, temveč tudi po tistih zaposlenih, ki imajo tako nizke plače, da z njimi ne morejo preživeti". Za primer navajajo dohodek enostarševske družine, v kateri zaposlena mati prejema minimalno plačo 667,11 evra neto - dohodek se bo v tem primeru znižal za 197 evrov. Mati samohranilka z enako plačo in dvema šolajočima se otrokoma pa bo ostala brez 205,11 evra, poudarjajo. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (161)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Misija1
12. 09. 2019 09.52
+7
Pri materah samohranilkah so pozabili povedati, da obstajajo tudi očetje samohranilci. Pa pozabili dodati, da matere samohranilke dobivajo tudi lepe preživnine. Pozabili so dodati še primer številka 6: 10 članska družina, oba starša brezposelna. Teh je ogromno pri nas, samo se o njih ne sme pisati, pa čeprav vemo kdo so. Tile lepo živijo na račun države, torej nas. Uf koliko poznam primerov samohranilk, ki delajo v Avstriji na črno in to cca. 10 dni na mesec, dobijo slabega tisočaka eurov, seveda pa pridno še vse bonitete socialne države, katere tako podpira lenuharska levica. Zastonj vrtec, šola, takšni in drugačni dodatki. Gospodične samohranilke imajo tako mesečno več kot 1500 eurov prihodka. Dodatno še preživnino od bivšega. Aja, pa ne pozabimo na dohodnino. Gospodična ne glede na delo na črno ne plača nič. Jap, to je Slovenija in naše podpiranje lenuhov. Tega je kolikor želimo in dokler volimo te, ki to podpirajo ,se ne bo kaj veliko spremenilo.
botkaa
12. 09. 2019 08.55
+10
dodatek za kilo kruha na dan in liter mleka za mesec imajo pa telefone za 1000 eu banda
Novi uporabnik
12. 09. 2019 09.43
+0
User1063544
12. 09. 2019 08.38
+9
Vsi delovni sposobni ki prejemajo kakokoli socialno pomoč: JAVNA DELA. Če ne, ukinitev vseh transferjev. Še nimaš šihta nimaš, ne pomeni da ne boš nič delal, ker glede na to koliko je prejemnikov so itak ali vsi analfabeti in niso za drugo kot Pometanje cest in čiščenje škarp, ali pa vrhunski lenuhi na javni pipici, ki jim je ptrebno pristriči krila.
BroNo1
11. 09. 2019 21.49
+20
Naj se stremi k temu, da se daje čim manj. Delat je treba ne pa na vsakem metru izkoriščat državo. Zdravi naj se spravijo delat, ne pa da se praskajo po rumenjakih in te socialne bi morale bit minimalne, ne pa par evrov manjše kot ima folk, ki dejansko dela?! Narobe svet, država matica za prišleke, lasten narod bi pa udavli......
son?ece5
11. 09. 2019 21.08
+16
A jaz prav vidim te številke????????????????????? Pa ta vlada naj takoj CRKNE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
freakica123
11. 09. 2019 20.04
+21
Če se vam zdi, da sta soc. pomoč in dodatek preblizu minimalni plači, potem je čas, da se dvignejo plače. Če pa podjetja ne dobijo ljudi, ki bodo delali za miloščino oz. trenutno minimalno plačo, je problem v njih in njihovih pogojih. Smešno, ko nekateri kot plus za delo pri njih navajajo redno plačilo... kot da je to boniteta in ne nekaj kar je že določeno z zakonom.
Kollerik
11. 09. 2019 18.30
+56
Spokajo se naj delat, tako kot delamo nekateri že vse življenje. To velja tudi za albanske mame z roji frocov, ki jih srečaš že v vsakem naselju in ki parazitirajo na državi. SPRAVTE SE DELAT!!!!
Cisto na hitro
11. 09. 2019 18.28
+2
Zakaj partija zveze komunistov Slovenije ki je ze 80 let na oblasti trga od ust lastnemu narodu? Zakaj ga drzi na minimalcu? Naj mi to nekdo razlozi?
Blallka
11. 09. 2019 20.01
+3
Pejt poslušat govor Mošeta Pijade. Ker hočejo reven in obubožan narod, to je pač njihova strategija. Moraš pa vedeti, da je komunizem v resnici islam pod krinko, kako pleniti (povojni poboji in plenjenja)po celi EU in vladati. Zato ne delajo v korist naroda, kako bi le? Delajo le v korist "naših". To je pa zakon islama, samo za svoje in krasti drugim, pardon jih narediti za hlapce.
Moros
11. 09. 2019 18.28
+16
Kot prvo si je potrebno naliti čistega vina in sicer gre za ukinitev prostovoljnega dopolnilnega zavarovanja kateri se plačuje po cca. 33-35€ na mesec pri čemer je prispevek neodvisen od plače v večini primerov. Izjema v višini omenjenega prispevka so spet pri študentih ki so dopolnili 26 let in pa brezposelnih ter socialno ogroženih ki omenenjenega prispevka v celoti ne plačujejo. Namesto trenutnega prostovoljnega dopolnilnega zavarovanja želijo sedaj uvesti novi davek oziroma pri obstoječem obveznem zavarovanju dvigniti prispevni odstotek s čimer bodo ponovno eni plačevali bisteveno več kot drugi. Kot drugo pa je potrebno se zavedati da ko se bo to storilo bo enostavno vlada kljub temu da sedaj obljublja da bo vičina plačevala manj hitro dvignila prispevni odstotek ter na zelo nizkoten način vzela vesem zaposlenim več ter posledično zmanjšala neto plače. Popolnoma nedopustno je da se ukinja prostovoljno dopolnilno zavarovanje pod pritvezo da da se potrebuje več denarja v zdravstu ter da zavarovalnice PROSTOVOLJEGA dopolnilnega zavarovanja kujejo dobičke pri tem pa ne naredimo nič na strani izdatkov. Plače v javnem sektorju so se letos povišale za 14% v povprečju. Zdravniki dobijo v povprečju 400€ neto dodatka na mesec zaradi prekomernega dela. Plače zdravnikov so se skoraj podvojile v zadnjih 10 letih in jih neprestanoma primerjamo z evropskimi plačami medtem ko se pozablja na preostale plače. Popolnoma nič se ne naredi pri naročanju medicinske opreme in pa zdravil. Slovenija šteje le okoli 2 miljona prebivalcev in bi lahko imela enotno centralno naročanje 1-2krat letno za celotno Slovenijo vse bolnice brez posrednikov in brez raznih rarošanj po posameznih oddelkih znotraj bolnic kjer se izgublja ogromno denarja. Potrebno je uveasti specializacije bolnišnic nedopustno in popolnoma neracionalno je da imamo v vsaki bolnici vse. Ni dovolj opreme, premala izkoriščenost, prenizka strokovnost ker ni navoljo dovoljo ustrezno kvalificiranega osebja itd. Potrebno je uvesti obvezeno 2 izmensko delo za zdravnike z vključenimi delavnimi sobotami 7urni delavnik po 2 izmeni pri sedajnih plačah. Nemudoma je potrebno zmanjšati izplačila za dežuurstva kjer nebo več mogoče da dežurni zdravnik prejme z enim dežurnim vikedom še 50-100% osnovne plače. Prepovedati je potrebno kakršna koli izobraževanja ki so plačana iz strani dobaviteljev saj so čista korupetivna dejajnja itd. Šele potem lahko govorimo o ukinitvi prostovoljnega obveznega zdravstvenega zavarovanja in pa dodatnih prilivih v zdravstvo. Dokler se pa zgornjega ne uredi pa je popolnoma zgrašeno povečevati prilive pri tem pa nič narediti na odlivih.
Frane Šajn
11. 09. 2019 17.43
-14
Ko bereš komentarje desničarjev spodaj se lahko samo vprašaš ali je kracač total neumen ali strogo usmerjen , to ta zadnje bo držalo! "Bil sem na izpopolnjevanju na Bovškem letališču!"kar veje iz niih. No, če niste še videli kako izgleda dno dna si ga oglejte v teh komentarjih!
Frane Šajn
11. 09. 2019 17.38
-8
Saj ni treba po hinavski politični maniri voziti teh revežev žejnih okoli vode, povejte jim v obraz bo treba zategniti pas še malo, ste namreč malo preveč rejeni za okus bogatije na slovenskem. Oh reveži povoženi počez in podolg res vam ni pomoči. Kje je revolt v vas vi kolona lačnih brez vseh pravic.
cirenij
11. 09. 2019 17.26
+33
Sem mislil da sanjam, ko sem zagledal te štrevilke. Invalidsko upokojen s preko 39 let delovne dobe preračunane po zakonodaji pa 470 EU penzije. Pa če jih je res 92.000, kot piše nekdo spodaj? Škoda, da nisem mlad, bi štemplal enega za drugim Pa kaj mamice iz kosova, ki jih srečuješ z vozički in otroci, tudi zapadejo pod to zakonodajo?
cirenij
11. 09. 2019 17.27
+8
cirenij
11. 09. 2019 17.55
+23
Pa če bi dobivali tisti, ki so res potrebni. Ampak veliko je takih,ki blefirajo. Za to bi potrebovali inšpekcijo, da preverijo stanje.
puspan
11. 09. 2019 18.08
-1
Cirenij napačne številke si gledal. Moral bi pogledati vplačila, ki si jih v teh letih vplačal v pokojninsko blagajno, samo to šteje. Po temu, kar si napisal, ne more biti drugega kot, da si se vso delovno dobo šlepal. druge razlage za to ni.
cirenij
12. 09. 2019 08.29
+3
puspan........To je to, ko gledaš samo na svojo r.........Ti povem, da imam super solidno penzijo po l. 90 po zakonodaji, ki je veljala še iz prejšnjega obdobja. Ampak sočustrvujem s tistimi, ki so se upokojevali kasneje, po 57%. Priznati moraš, da je mizerija pri taki upokojitvi. In vedeti moraš, da ti ljudje morajo plačevati dodatno zavarovanje, pripomočke, doplačilo zdravil..............Ti ne privoščim. Bodi korekten tudi do drugih, če imaš sam dovolj ali preveč-
vinogradnik33
11. 09. 2019 17.14
+17
Mnogo komentatorjev kritizira potezo vlade , ki je naperjena proti tistim , ki so prijemali podporo , pa so bili delovno sposobni , pa niso hoteli delati ! Sicer bi bilo morda bolje , če bi samo tistim , ki odrečejo zaposlitev ukinili vse dotacije !
Killer999
11. 09. 2019 16.58
+16
Sj ni cudn ce da je komonizem prisotn ce bosnjaki vodijo naso drzavo pa na vlko kradejo
brddd
11. 09. 2019 16.34
+44
Ta vlada je do zdaj služila le lenuhom in nedelancem.Jemljejo tistim ki delajo in podarjajo tistim ki doma uživajo .
grumf
11. 09. 2019 15.54
+56
mater, kr zmrazi me, k vidim te številke. Res se sprašujem, pa kdo bo sploh hotel delati ob nizkih plačah in tako visokih prejemkih iz naslova socialne pomoči? Socialan pomoč je mišljena kot premostitvena pmoč, da se človek pobere in začne normalno delati in služiti. Če pa za delo ni sposoben - potem mora biti pomoč iz drugega naslova.. 92.000 ljudi prejema socialno pomoč, milijon je delovno aktivnih. To ne gre skupaj..
Skunk Works
11. 09. 2019 16.34
+18
Pa še od tega milijona delovno aktivnih jih morda resnično dela, kot na zahodu, nekje 300-400 tisoč,....vse ostalo je socialistična zabušancija brez normalnih delovnih navad.....tale hec ne bo ne vem kako dolgo trajal, ker ne more........slovenija = juga 2.0....
biggbrader
11. 09. 2019 16.42
+15
Ja, res je. Zato smo na polovici avstrijskega BDP. Komunizem je zelo draga zabloda, še posebej, če ga upravlja udbopartija.
slo_veter
11. 09. 2019 15.33
+52
zakaj imajo pri nas samohranilke poseben status, kot je na primer narodni heroj. Kdo se je odločil za otroke in verjetno se je ločila po svoji volji ali kako? Če se nekdo slabo odloča skozi življenje, zakaj bi morali biti sedaj nagrajen z 2K eur vsako leto . In prav zaradi tega se borijo na sodiščih za otroke ko nore .. ker sam dnar skupaj vlečejo, pa še status neskončno uboge reve dobijo.
son?ece5
11. 09. 2019 21.06
+5
Večina statusov samohranilk je lažno prikazanih, živijo skupaj , prijavljeni so pa na različnih naslovih! Te naj polovijo, saj v vrtcih in šolah vodijo evidenco, kdo dviguje otroke! Problem bo rešen v enem tednu! Teh mater praktično ni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!i
pomlad14
11. 09. 2019 15.23
+11
Pač nihče več ne bo opravljal prostovoljnega dela. Ne bodo na zgubi samo tisti, ki več ne bodo prejeli dodatnih 100 €.
Uporabnik443897
11. 09. 2019 15.06
+88
Oba brez zaposlitve samo za vrtec 2000 evra in naprej, groza za 42 let delovne dobe pa 560 evrov pokojnine !!!, kdo je tu nor: Tisti ki je delal 42 let - DEFENITIVNO !!’
mali grizli
11. 09. 2019 15.08
+32
Uporabnik1375217
11. 09. 2019 14.53
+26
Odpreš d.o.o., si plačuješ minimalno plačo, pa dobiš jurčka za otroka v vrtcu.
DKR
11. 09. 2019 15.41
-11
Ma daj ne nakladaj v tri krasne, če se ti sanja ne o čem je govora.
diebaumeister
11. 09. 2019 19.27
+0
Ja, pa dej že enkrat zaboga odpri doo in to počni, kaj čakaš??