Slovenija

Ministrstvo zavrglo vlogo Lekarne Ljubljana o odprtju enote v Postojni

Ljubljana, 04. 02. 2014 14.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ministrstvo za zdravje je zavrglo vlogo za verifikacijo enote Lekarne Ljubljana v Postojni, kar je predpogoj za odprtje lekarne. Direktor Lekarne Ljubljana Marjan Sedej se z odločitvijo ministrstva ne strinja. Napoveduje pritožbe in tožbe.

Lekarna Ljubljana
Lekarna Ljubljana FOTO: Mateja Klavs

Ministrstvo za zdravje je zavrglo vlogo za verifikacijo enote Lekarne Ljubljana v Postojni, kar je predpogoj za odprtje lekarne. Ob tem je ministrstvo zavzelo stališče, da če je na območju občine že ustanovljen javni zavod za opravljanje lekarniške dejavnosti, potem drug javni zavod ne sme posegati v to območje.

Takšno stališče je ministrstvo tudi zapisalo v dopisu Združenju občin Slovenije, Skupnosti občin Slovenije, Združenju mestnih občin Slovenije. Ob tem so v dopisu zapisali, da če občina še nima lekarne in izpolnjuje pogoje za lekarno, lahko ustanovi svoj javni lekarniški zavod, postane soustanoviteljica že obstoječega ali pa podeli koncesijo.

Lahko pa javni lekarniški zavod v drugi občini izjemoma organizira podružnično lekarno, če v tistem kraju ni lekarne, a je potreba za izdajo zdravil. Ob tem na ministrstvu navajajo, da mora občina ustanoviti svoj zavod ali pa podeliti koncesijo, če ugotovi, da so se merila spremenila in da podružnica izpolnjuje pogoje za lekarno.

Lekarna Ljubljana je namreč decembra odprla svojo poslovalnico v Postojni. Zaradi odprtja enote na območju, kjer že deluje druga javna lekarna, je večina lekarn po Sloveniji konec novembra za uro protestno zaprla vrata.

Poslovalnico v Postojni so sicer odprli še pred končanim verifikacijskem postopkom, zato od nedavnega ne obratuje več kot lekarna, saj je tržna inšpekcija ugotovila, da ne izpolnjuje vseh pogojev.

Direktor Lekarne Ljubljana napoveduje pritožbe in tožbe

Lekarna Ljubljana
Lekarna Ljubljana FOTO: Kanal A

Direktor Lekarne Ljubljana Marjan Sedej se z odločitvijo ministrstva ne strinja. "Prepričani smo, da je odločitev ministrstva v nasprotju z zakonodajo, zato bomo tudi uporabili vse pravne poti in tako ubranili interese Lekarne Ljubljana," je dejal.

Napovedal je, da bodo najprej vložili pritožbo na izdajo sklepa ministrstva za zdravje, nato pa še tožbene zahtevke, vključno z zahtevo po povrnitvi škode, ki je nastala zaradi te odločbe. Proti komu natančno bodo vložili tožbo, Sedej danes ni pojasnil. Dejal je le, da bodo to sporočili po natančni preučitvi dopisa ministrstva. Še vedno pa je po njegovih besedah možnost, da bodo vlagali tožbe proti določenim osebam, kot je to napovedal tudi na nedavni novinarski konferenci.

Pojasnil je, da imajo zaradi odločbe ministrstva škodo v višini 250.000 evrov, kolikor so vložili v enoto lekarne v Postojni, poleg tega so tam zaposlili šest ljudi, škodo bodo beležili tudi zaradi izgube prometa. Postojnska enota namreč brez opravljenega verifikacijskega postopka ne more delovati kot lekarna, pač pa le kot trgovina. Opozoril je tudi, da bodo s to odločbo ministrstva utrpeli tudi veliko moralno škodo, prav tako bo zadeva vplivala na prihodnjo širitev Lekarne Ljubljana. Več pa za sedaj ni mogel pojasniti, saj bo to odvisno od njihovih pritožb in pravnega boja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Predlagatelj
04. 02. 2014 17.42
+0
Lekarne ščitijo svoj monopol. Skrajni čas je, da se DZ loti vse zakonodaje, ki ureja prodajo zdravil. Gre za izrazito monopolna določila. Večja konkurenca na tem področju je nujna.
01xxy
05. 02. 2014 07.45
+4
Ravno Ljubljanske lekarne skušajo ustvariti monopol.
Pantokrator
04. 02. 2014 17.03
+8
Pravilna odločitev MZ, naj si g. Sedej prebere Zakon o lekarniški dejavnosti!
kemakol
04. 02. 2014 16.50
+6
JANKOVIČ JE ZRAVEN TO TI ZADOST POVE
Vrnil sem se ?iw ?iw ...
04. 02. 2014 15.43
+2
Naj mi nekdo na kratko pove, kaj se grejo z temi lekarnami ... čiw čiw ...