Slovenija

Ministrstvo za zdravje s pomočjo pilotnega projekta do krajših čakalnih dob

Ljubljana, 15. 07. 2015 17.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ministrstvo za zdravje za jesen načrtuje pilotni projekt skrajševanja čakalnih dob. Kot je ob robu današnje skupščine ZZZS pojasnila ministrica Milojka Kolar Celarc, se dogovarjajo z nekaterimi klinikami z najdaljšimi čakalnimi dobami, kot so ortopedija ali revmatologija.

Milojka Kolar Celarc
Milojka Kolar Celarc FOTO: Damjan Žibert

Največji interes za skrajšanje čakalnih dob je po besedah ministrice Milojke Kolar Celarc tam, kjer ljudje čakajo preko vsake meje. "Uvedli bomo interni triažni sistem, kot so ga uvedli na revmatološkem oddelku UKC Ljubljana, in še druge ukrepe, da dejansko skrajšamo čakalne dobe na neko razumno mero," je pojasnila.

Projekt nameravajo financirati iz dodatnih sredstev, ki jih bo letos iz prispevkov in prihrankov pri cenah zdravil zbral Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), je dejala Kolar Celarčeva. A ob tem poudarila, da če izvajalci zdravstvenih storitev ne bodo pokazali rezultatov na področju skrajševanja čakalnih dob, tudi dodatnega denarja ne bodo dobili. "Pilotni projekt bo med drugim povedal tudi, kaj vse je treba spremeniti na področju zakonodaje, ki ureja čakalne dobe," je dodala.

Kot je napovedala, bodo v najkrajšem času sprejeli spremembe pravilnika o čakalnih dobah, pripravljajo osnutek novega zakona o pacientovih pravicah, z novim letom bo stekel tudi sistem eNaročanja, ki bo med drugim prinesel enoten elektronski čakalni seznam. Vse to naj bi pripomoglo k skrajšanju čakalnih dob.

Ministrica je glede minuli petek predstavljenega predloga zdravstvene reforme, ki so ga pripravili na ljubljanski ekonomski fakulteti, poudarila, da sicer ve samo to, kar je slišala. A glede na slišano meni, da to ni pravi koncept za Slovenijo, ker bi poslabšal dostopnost, povečal neenakosti, bi pa nekim ozkim interesnim skupinam omogočil, da služijo na račun vseh. "To ni prava dolgoročna usmeritev," meni.

Ministrica je danes na skupščini ZZZS znova ponovila nekatere roke, v katerih naj bi pripravili posamezne zakonske spremembe. Prve rezultate analize delovanja slovenskega zdravstvenega sistema, ki jo strokovnjaki OECD za ministrstvo pripravljajo že več mesecev, naj bi dobili konec julija, konec novembra pa še končno poročilo.

Do konca leta bodo v javno obravnavo poslali nov celovit sistemski zakon o lekarniški dejavnosti, začeli so pripravljati tudi najzahtevnejši sistemski zakon, zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
15. 07. 2015 18.47
+1
. ? s pilotom ali brez ; sam prašam