Slovenija

Ministrstvo za podaljšanje moratorija na rušenje nedovoljenih gradenj

Ljubljana, 04. 02. 2015 11.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Za nedovoljene gradnje, za katere je vložena pobuda za spremembo prostorskega akta na občini, bi po novem veljalo, da je rušitev odložena do uveljavitve prostorskega akta, vendar največ za pet let.

Rušenje
Rušenje FOTO: Thinkstock

Ministrstvo za okolje in prostor je pripravilo predlog novele zakona o graditvi objektov, s katero bi odlog izvršbe inšpekcijske odločbe o rušenju nedovoljene gradnje podaljšali na pet let, kaže gradivo, objavljeno na spletni strani vlade.

Po predlogu bi odlog za nedovoljene gradnje, ki predstavljajo stanovanjsko stavbo in v kateri bivajo osebe, ki nimajo drugega primernega stanovanja, ali za nedovoljene gradnje, v katerih se opravlja gospodarska dejavnost in bi zaradi izvršitve inšpekcijskega ukrepa grozila hujša gospodarska škoda, z enega leta podaljšali na pet let.

Novela, ki je uvedla možnost odloga, je začela veljati 28. decembra 2013, tako da se nekaterim zavezancem pravne podlage za odlog iztekajo. Ministrstvo ugotavlja, da je bilo v začetku letošnjega leta za omenjena dva tipa gradenj odloženih 157 izvršb.

Začetek rušenja Povodje - 3
Začetek rušenja Povodje - 3 FOTO: Damjan Žibert

Za nedovoljene gradnje, za katere je vložena pobuda za spremembo prostorskega akta na občini, bi po novem veljalo, da je rušitev odložena do uveljavitve prostorskega akta, vendar največ za pet let (sedaj največ tri leta). Za te gradnje je bilo v začetku leta 274 odloženih izvršb.

Za nedovoljene gradnje, za katere je vložena zahteva za izdajo gradbenega ali uporabnega dovoljenja, bo ostalo, da odlog velja do dokončnosti odločbe o zahtevi. Odlogov izvršb za te gradnje je bilo v začetku leta 68.

Ministrstvo v pojasnilu piše, da bi brez podaljšanja - glede na to, da je predviden sprejem zakona, ki bo omogočil legalizacijo nekaterih nedovoljenih gradenj - zaradi izvršitve inšpekcijskih odločb lahko nastala večja premoženjska škoda za državo. V teh primerih bi namreč po sprejemu zakonske podlage, ki bi omogočila legalizacijo, lahko prišlo do vlaganja odškodninskih tožb, meni ministrstvo.

Porušena hiša Darka Kuzmiča
Porušena hiša Darka Kuzmiča FOTO: B.G.

Poleg tega podaljšanje roka za primere nedovoljenih gradenj, ki predstavljajo stanovanjske stavbe in v katerih bivajo osebe, ki nimajo drugega primernega stanovanja, po navedbah ministrstva narekuje tudi praksa Evropskega sodišča za človekove pravice. To je v več zadevah oblikovalo stališče, da bi morala zakonodaja pri uzakonjanju inšpekcijskih ukrepov pri nelegalnih gradnjah upoštevati pravico vsakogar do spoštovanja njegovega doma in v tem okviru tudi upoštevati načelo sorazmernosti pri normiranju področja izvajanja inšpekcijskih ukrepov.

Na razmeroma kratek zakonski rok odloga inšpekcijske izvršbe v takšnih primerih je opozorilo tudi upravno sodišče, ki je pri odločanju o tožbi zoper odločbo Inšpektorata RS za promet, energetiko in prostor ob podobni argumentaciji prekinilo postopek in vložilo zahtevo za oceno ustavnosti, še navaja ministrstvo.

Odlog izvršitve inšpekcijskih odločb za rušenje je predlagal nekdanji minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerze, in sicer je bil namen moratorija premostiti čas do priprave zakona o ravnanju z nedovoljenimi gradnjami, ki naj bi omogočil legalizacijo določenih neskladnih in nezakonitih gradenj, uveljavljen pa naj bi bil že v letu 2015.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Andrej Merljak
05. 02. 2015 05.11
+2
Naj kar sprejmejo, nasi vrli poslanci nov zakon o rusenju crnogradenj, samo le ta naj ne velja za tiste ze zgrajene crnpgradnje (ala Jaklic & companij), ki so ze v postopku po sedanjem starem zakonu. Vse skupaj smrdi po korupciji in po tem, da si bo gospoda spisala zakon...ki jim bo pisan na kozo.
tony_abcde@yahoo.com
04. 02. 2015 20.28
+4
Glede na to, da kriminalci vodijo državo nas take odločitve ne smejo presenečati. Da bi lahko vlagali odškodninske zahtevke za rušenje črnih gradenj? Kako je to lahko sploh možno? Če si postavil črno gradnjo se nimamo kaj pogovarjat o tem ali rušiti ali ne rušiti...enostavno se ruši saj je črna gradnja nezakonita. Se bojijo odškodninskih zahtevkov in tožb raznih Vitoslavov? To je pa Mirotova pravna država...kateri je tudi sam velikokrat svetoval za velike denarje.
?akula
04. 02. 2015 18.45
+1
Ja najprej je treba ugotovit če bodo lastniki šli na Dob ali ne. Če bodo, bodo rušili. Če ne, jim bodo pa naknadno dovoljenje izdali.
Mejduš
04. 02. 2015 18.31
+2
Mene samo to me je motilo,zakaj je treba bilo 2 leti čakati,preden dobiš lokacija če je dovoljeno ali ne,to me zelo moti če ni lahko v enem mesecu dobi da veš, tako se je pri meni se zgodilo da danes nimam pairjev in ko je prišel pogledat je z glavo pokimal in rekel da bi moral malo iti bol v hrib in to tudi storil,in nato sem čakal,in čakal kedaj bom dobil lokacijo obljbil mi je sem pa kar začel temelje kopati pa betonirati potem mi pa šef ki sem pri njemu delal prašal če že imam lokacijo sem ogovoril neše čakam mi je pa obljbil da lahko, samo moram iti bol v hrib in tako sem tudi naredil,in je bil tiho šefom stase pa dobro poznalain me spet vpraša nekega dne je rekel kaje zdaj že imš sem odgovoril ne in mi povedal da bo treba nekaj dati pa bo,jaz pa tega nisem storil se mi je butasto zdelo,ki že tako viliko plačo ima sedaj mubi mogu še pa jaz dati, z tako majhno plačo ki še danes nisem fasade dokončal pa že delam 35 let ker nisem mogu dobiti kredita in se tako z majhnim denarjem pecal pa družino preživljal danes pa imam 450€ pkolnine kako naj si papirje uredim,kredita pa nemorem dobiti.
CIGU MIGU
04. 02. 2015 18.06
+2
v kopru čakamo na lokacijsko dovoljenje 12 let-medtem se v ankaranu in žusterni spreminjajo namembnosti zamljišč z sekundno naglico-popovičejada
poslanka sexs
04. 02. 2015 18.27
+2
koliko je korupcije v tem poslu si samo lahko sanjate to je demokraticna SLOVENI JA KATERA JE NAMERNO ZRUSILA Jugoslavijo DA DANES LAHKO KRADE
felix59 drugič
04. 02. 2015 18.02
+3
Svinjakarji , barabe in lopovi so si izborili prosto pot do legalizacije črnih gradenj, kar pa običajnemu državljanu iz Bohinja to ni bilo omogočeno , pa sigurno še kakšnemu, ki so mu rušili !!!
FCL
04. 02. 2015 17.18
+17
NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE !!!!!!!!!! PORUŠITE VSE, TAKO KOT STE TISTEMU REVEŽI IH BOHINJA IN GA NAREDILI BREZDOMCA!!!!!!!!!!!!! Najprej pa Turku, Jakliču in ostalim barabam!!!!!!!!
brabusednet
04. 02. 2015 15.50
+10
So so te nove spremembe transparentnosti Cmerarja in njegove tolpe.
ivan.z Doba
04. 02. 2015 15.55
+14
Seveda, za zasčito tudi sektaških politikov-črnograditeljev!
JApajaDAja
04. 02. 2015 15.42
+14
hudo je, če vlada ne ve al bi drkala al jebala!
ivan.z Doba
04. 02. 2015 15.25
+18
Svinjarija na kvadrat! Državljanom, ki nimajo političnih zvez, so porušili tudi gradnje, ki so stale že več desetletij (primer v Bohinju!). Sedaj, ko so ostale še črne gradnje "politične mafije", se pa sprejema moratorij na rušenje črnih gradenj! Državljani smo res državljani drugega reda! Ponovila se bo zgodba "jaklič" in bodo vse nelegalne politično-tajkunske nelegalne gradnje ostale. Sprememba prostorskega načrta se ne zgodi čez noč. V petih letih pa veliko lažje!
JApajaDAja
04. 02. 2015 15.35
+4
alone7
04. 02. 2015 15.14
+5
dragi moji \"napadalci\"... ne zavedate se, da so \"tajkunske\" črnje gradnje le pljunek v morje vsem objektom, ki nimajo ustrezne dokumentacije. V letih, ko se nam je še lepo godilo, so bile gradnje oz. dokumentacija okoli njih komsi komsa in dan danes se (osebno pri svojem delu) srečujem z ljudmi, ki morajo, se trudijo a zadeve gredo počasi, da bi si uredili potrebno dokumentacijo za legalizacijo svojih gradenj, ker je do sedaj niso mogli (naša JU je v takem k.. da Bog pomagaj) Veste koliko je ljudi, ki nima ustrezno urejene dokumentacije, ali pa jih \"štopajo\" neizobraženi uslužbenci javne uprave, ki ne znajo speljat postopkov kot je treba... In nasankali bi vsi! Če bi se šlo kar rušit vsepovprek. Jakličev, Turkov, Senic... teh je peščica... in tudi če bi jim rušili jih ne bi življenjsko ogrozili. Jih je pa 80% drugih, ki pa bi jih. Tako da ne glejte vse skozi oči peščice *, ki imajo na žalost poleg vsega ostalega nagrabljenega, tudi \"črno gradnjo\". Menim da je moratorij pravilna odločitev! Naj pa dajo enkrat že plan na mizo da se stvari \"počistijo\" in potem odstranijo kar je spornega.
ivan.z Doba
04. 02. 2015 15.28
+13
Po osamosvojitvi je bilo možno vložiti vlogo za legalizacijo objektov. Tisti, ki tega takrat ni naredil si je sam kriv. Tisti, ki pa je na črno zidal še po tem času, pa zasluži, da se mu objekt poruši. Pa še kazen naj plača! Vsi, ki so zidali z ustreznimi dovoljenji so potem takem bedaki?!
JApajaDAja
04. 02. 2015 15.36
+4
ivan.z Doba
04. 02. 2015 15.56
+5
2 leti sem čakal na uporabno dovoljenje! Vedno je bilo kaj narobe in to s strani upravnega organa, dopust, prazniki, bolniška....
alone7
05. 02. 2015 14.08
ivan, se strinjam, da črnograditeljev ne gre enačiti z tistimi ki imajo vse papirje... naj se jim da kazen, ampak ob tem tudi omogoči, da si uredijo dokumentacijo... po reglcih....
brabusednet
04. 02. 2015 15.13
+12
Spet zakon v prid barabam.
Bojan-F
04. 02. 2015 15.02
-1
Vecerna misel ...
Bojan-F
04. 02. 2015 15.07
+8
... skorajsnje ne-rusenje najznamenitejsih crnih gradenj bo prelil *** cez rob ... bil bo dokoncni dokaz obstoja "odtujenih" elit ... razzaljen in ponizan plebs caka!
Bojan-F
04. 02. 2015 14.58
+6
Do vsake crne gradnje mora biti toleranca nic (0)! In seveda potrebne so sankcije nad pristojnimi inspekcijskimi sluzbami, ki gradnje niso preprecile. Lep primer krajinske devastacije je crnogorsko Primorje ... kao zaradi krize in stisk, so v zadnjih 15 letih gledali ljudem skozi prste ... sedaj je Sutka pri Skopju (ene vrste novomeski Zabjak) za Budvo ali Hercegnovi zgled urbanizma in krajinske senzibilnosti.
karlo6
04. 02. 2015 14.34
+8
Ta vlada bo sproducirala še večje lopovščine od te, le malo še počakajte. Če narod ne vzame pravice v svoje roke bo še hudič s to bando. Enkrat lopovščine sprovaja desna opcija s Černačem drugič pa leva s Cerarjem. Narodu bo še hudo žal ker ne naredi splošne vstaje.
lovecandrej
04. 02. 2015 14.06
+9
Na predlog ministrstva je vlada sprejela moratorij na ne-rušenje...kje jaz živim, dvoličneži, kaj takega, vse za elito in pomembneže. Kaj je bilo narobe z tistima revežema lansko leto, da so jima takoj rušili??? Ja, nista imela kam.
Bruhalnica24
04. 02. 2015 14.04
+9
A zaradi jakliča, turčina , magnifika.......?????
JApajaDAja
04. 02. 2015 14.12
+0
ivan.z Doba
04. 02. 2015 15.29
+1
1xy
04. 02. 2015 14.02
+12
aha........Turk, Jaklič, Senica.........se je že začelo lobiranje.........megagradnja Senice in več vlagateljev na obali obsega neverjetno nepremičnino, kar 90% je po odločbi primerno za rušitev.........med drugim me je fasciniral podatek, da obsega čez 1 km dolg podporni zid, potem veste kakšna je nepremičnina.........
1xy
04. 02. 2015 14.04
+7
seveda mediji NISO razkrili, kdo ostali sovlagatelji.......bi pa bilo zanimivo vedet........
JApajaDAja
04. 02. 2015 14.18
+1
ti je sedaj jasno kaj pomeni-premreženje?
flum
04. 02. 2015 15.07
+3
VLADA DESNA ALI LEVA, BO GLEDALA NA SVOJE zveste volivce. DOL Z VLADO!
ivan.z Doba
04. 02. 2015 15.30
+2
valjhunsinkajtimara
04. 02. 2015 13.32
+18
ČEMU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!????????? Da majo Turkovi in ona podlasica iz Lekrane čas legalizirat zadevo!!!????
JApajaDAja
04. 02. 2015 14.15
+2
ivan.z Doba
04. 02. 2015 15.31
+4
Jaklič je svoje že uredil. So spremenili prostorski načrt. Zato pa moratorij, da bodo imeli še drugi čas!
JApajaDAja
04. 02. 2015 15.38
+2
ampak to svinjarijo podpira tudi "naša vlada"!!!
chucknorris
04. 02. 2015 13.29
+13
VLADAJOČA BAANDAA SI JE ZADEVE SPET PORIHTALA ! IN TO NAJ BI BILA PRAVNA DRŽAVA ?
Joža Gabroža
04. 02. 2015 13.38
+2
ja točno tako vsi so istiiiiiii j.j cerar bratuskova kučo ma vsi isti