Slovenija

Ministrstvo za javno upravo objavilo obrazec za odpuščanje

Ljubljana, 06. 04. 2012 12.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na spletni strani ministrstva za javno upravo lahko najdete obrazec za odpuščanje. Gre za obvestilo o nameravani redni odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga. Ministrstvo je s tem izpolnilo naročilo vlade, sindikati pa so razburjeni.

Obvestilo o nameravani redni odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga
Obvestilo o nameravani redni odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga FOTO: Ministrstvo za javno upravo

Ministrstvo za javno upravo je na svoji spletni strani objavilo obrazec oziroma vzorec sklepa o odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga.

"Gre za to, da je to uresničitev sklepa vlade, ki je naložila ministrstvu pripravo teh gradiv in ministrstvo je to pripravilo. Ni pa to nič posebnega in tudi ne pomeni, da bo kdor koli odpuščen, ni nikakršna grožnja, ker recimo tudi obrazec o odpovedi pogodbe o zaposlitvi je že več kot dve leti na spletni strani. Ministrstvo je preprosto izpolnilo domačo nalogo," je razložila tiskovna predstavnica ministrstva Katja Mihelj Nagode.  Sklep pa je precej razburil sindikate, so zapisali v Delu.

Na ministrstvu so sicer za omenjeni medij povedali, da sklep še ne pomeni, da bo kdo res odpuščen. Tudi nekdanja ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je povedala, da obrazec ne predstavlja nobene grožnje niti z delovnopravnega vidika ne predstavlja kršitve zakonodaje, so še poročali v Delu.

Opozorila pa je, da bi morali predpise, ki zahtevajo množična odpuščanja, dopolniti in jih predstaviti ljudem. Kot pravi, bi morali jasno določiti pravila igre, so še zapisali v spletnem časopisu.

Obvestilo o odpovedi zaposlitve
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (540)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alora7
09. 04. 2012 16.52
+5
Zdaj pa tako: nehajte pljuvat drug po drugem, ker to ne reši ničesar. Sama delam v šolstvu, sem učiteljica razrednega pouka. Ta poklic sem vedno želela opravljati, če bi se ponovno odločala, ne vem, če bi šla še enkrat po isti poti. Vsi ljudje vidijo samo, kdaj učiteljice pridemo domov, nihče pa ne vidi, koliko časa delamo še doma, za računalnikom. Sem začetnica in za svoj poklic RESNIČNO delam 10 ur na dan, včasih celo cele dneve. Ne mi rečt, kako nam je luštno. Plačo, ki jo imam, si pošteno zaslužim, saj sem kar nekaj let porabila za to, da sem doštudirala. Pa dopust, ki ga imamo, si ga moramo prislužiti. Vsaka ura je v doprinosu, nihče nam ni nič podaril. Po grožnjah novega zakona si ne predstavljam imeti 30 otrok v razredu, glede na to, da so otroci danes drugačni, bolj zahtevni, z veliko odločbami ... Ah ja, verjamem, da nikomur ob teh ukrepih ne bo prijetno, še najmanj pa nam mladim, ki si želimo ustvariti družino, dom, pa je ta cilj iz dneva v dan daljši ...
Matevž Snoj
10. 04. 2012 08.46
-2
verjetno nisi edina, ki dela tudi doma. za zaposlene v gospodarstvu ni to nič nenavadnega. si pa ena redkih, ki dobi za to tudi plačilo. v gospodarstvu delo doma spada v osnovno plačo. tudi sam sem porabil nekaj let, da sem doštudiral in tudi sam si plačo krvavo zaslužim. nikakor pa si ne moremo privoščiti 3 mesece in več dopusta letno... če ti je v šolstvu tako grozno, poskusi najti drugo službo, pa se ti bo kmalu tožilo pa prejšnji službi.
przelmuding
09. 04. 2012 12.01
+11
Kot prvo napišem da nisem zaposlen v javnem sektorju. To pljuvanje po javnih uslužbencih je čisto neprimerno, krivi so tisti ljudje ki so ustvarili ta delovna mesta, se pravi politiki. Ljudem je treba dati delo, ki ga je treba opraviti, če dela nimajo normalno da pač nimajo kaj za delat. Povzetek je ta, da je treba ukinit večino občin, največ 10 bi bilo primerno, delo na občinah in uradih optzimizirati, se pravi namesto treh pisarn ena pa tako naprej. Število raznih nepotrebnih uradov in komisij ukiniti ker samo odžirajo denar. Ko se bo to uredilo bodo stvari šle na bolje. Tu bodo seveda nastradali eni ki bodo ostali brez službe, vendar tudi v gospodarstvu je tako kjer se zaradi premalo dela odpušča ljudi. Moje mišljenje je tudi da vsak ki hodi v službo in jo korektno opravlja ne bi smel imeti dohodek pod 1000 euro neto.
nahrbtnik
07. 04. 2012 18.06
o.k. moje besede so bile neprimerne za objavo spoštovani-brez kletvic, v pravilni slovenščini! navedenih je bilo nekaj resnic-in sprašujem se o razlikah v višini plač v javnem sektorju-zdravstvo, policija. kje so visoke-verjamem, da so-ampak tega se kot zdravstveni delavec ne smem spraševati aja -problem je trditev o propadanju firm in krivcih!! razumem!!! nič zato, če imamo krateno svobodo govora na tem forumu, dragi admin-obstajajo drugi, pa tudi revije in pristojni...bla, bla grem v službo!
nahrbtnik
07. 04. 2012 18.05
o.k. moje besede so bile neprimerne za objavo spoštovani-brez kletvic, v pravilni slovenščini! navedenih je bilo nekaj resnic-in sprašujem se o razlikah v višini plač v javnem sektorju-zdravstvo, policija. kje so visoke-verjamem, da so-ampak tega se kot zdravstveni delavec ne smem spraševati aja -problem je trditev o propadanju firm in krivcih!! razumem!!! nič zato, če imamo krateno svobodo govora na tem forumu, dragi admin-obstajajo drugi, pa tudi revije in pristojni...bla, bla grem v službo!
kawboy
07. 04. 2012 11.29
+2
Potem naj dajo tudi športnike in trenerje med presežne delavce, sama država je nelikvidna in tako insolvenčna. Saj se je prekomerno zadolžila.
ce.ce.
07. 04. 2012 10.24
-6
jest bi tud šla u javno upravo u službo. a kdo ve za kakšno delovno mesto od 8-13? obljubim, da bom pridna in bom delala tiste pol ure na da dan....hvala a ja, plača naj bo med 1100-1400 netto. res hvala vsem, ki mi boste pomagali
iChi
07. 04. 2012 08.46
-4
Polovico javne uprave bi bilo treba odpustiti! Sami lenuhi razvajeni!
Buena Vita
06. 04. 2012 23.34
-1
JA,VOY NE SAMO DA SI BODO METRSKE NOHTE LOMILI Z ZLAGANJEM STVARI NA POLICE,V HOSTZE BODO MORALI KORENJE NABIRAT,IN GOBE,ČE ŠE ZRAVEN DOBIJO KAKŠNO GOZDNO SADJEVJE,HUH,BO GOSTIJA,KMALI,KMALI,KMALI
VOY
06. 04. 2012 22.03
+3
ADMIN ..je šel doma...spotoma še na enega sirovega...Dober tek Ađo Kva je lenuhi JU....filal boste police...pa čista tišina...naj se miška sliši..(so zaščitene) k Kočevski Nomadi...ejga
Prassek
06. 04. 2012 20.55
+15
Spoštovana gospoda iz JU. Če bi namesto 160.000 ljudi, ki delajo po 3 ure povprečno na dan imeli 80.000 ljudi, ki delajo vsaj 6 ur na dan grem kot podjetnik stavkat za vas in zahtevati, da vam dvignejo OD za 30% in vse ostale ugodnosti, ki jih imate v pogodbah. Moj pogoj: Počistite med seboj. Cilj je 80.000 zaposlenih. P.S. Problem ni v zdravstvu, policiji, šolstvu. Redčite po pisarnah in raznih zakotnih agencijah. Dokler bodo bifeji okoli ministerstev polni ste kot JU neučinkoviti.
CtrlDelete
06. 04. 2012 21.32
+7
Rad bi ti povedal samo eno kolega....PRETIRAVAŠ! Tudi mi, javni uslužbenci plačujemo davke in vse ostalo! Pa kaj misliš, da se v javnih službah cedita med in mleko? Bi ti res privoščil, da bi delal v javni službi. Vsaka služba je specifična in ima svoje zahteve. Mi nismo krivi, da je v Sloveniji krepko čez 200 občin in nepotrebnih uradov! To so želeli politiki zaradi njihovih interesov in to tisti v letih 2004-2008 ko so namnožili število občin do norca!
saintjozef
06. 04. 2012 21.39
+9
CtrlDelete Poznam jih precej iz JS in VSI vedo, koliko je takih, ki so nastavljeni le po vezah in nimajo pravega dela. Koliko delovnih mest je celo IZMIŠLJENIH in odprtih v ta namen. Zatadi takih imajo tisti, ki res delajo, premajhne plače, toda nimajo ne moči, ne poguma, da bi počistili JS od znotraj.
Tonček Balonček
06. 04. 2012 21.44
+2
!lnega sektorja takorekoč ni več, so ga komunsiti uničili, pri nas 10 firm ustrvari tričetrt izvoiza! Polni so tudi bifeji po "industrijskih conah" Poblem je v tem, ker tudi gospodarski sektor nima kaj početi, ni trga, ni produktov, ni izvoza, eden drugemu delajo dren, razen če ne delajo za državo! Iluzija o nekem realnem sektorju je popolna! Če državi vzdržuješ programje in spletne strani to pač ni realni sektor ampak tdel proračunske porabe recimo!
Eurojackpot
06. 04. 2012 22.54
Kaj delajo trgovke in šivilje na MNZ? Aja, Mačkove so!
Buena Vita
06. 04. 2012 23.32
+1
OD ČEGA JAVNI USLUŽBENCI PLAČUJETE DAVKE,KJE STE PA DOBILI DODANO VREDNOST,, ČE JAZ NALIJEM VODO V SKLEDO IN POTEM TO VODO PRELIVAM V DRUGO SKLEDO BO VODE KMALU ZMANJKALO,TAKO SE PRELIVA DENAR KI GA ZASLUŽI 200 TISOČ PRODUKTIVNIH DELOVCEV V SLOVENIJI,, JA ,PRAV STE SLIŠALI,SLABIH 10% LJUDI SLUŽI ZA 90 %PREBIVALSTVA,ČE BI ZLATA JAJCA SRALO TEH 10 %DELOVCEV BI HITRO ZMANKALO PRI TOLIKŠNEM PORABNIŠKO-RAZSIPNEM IN POŽREŠNEM APARATČKIČU
1BEYBA
09. 04. 2012 15.33
+7
jaz zase delam in ne zate in ne pretakam vode zato nekateri blage veze nimate kaj vse delajo javni uslužbenci.Pa bodite brez zdravstvenga osebja ob vaši nesreči vas pustimo za cesto. Rabiš osebni dokument žal ga ne rabiš nosi cifro na čelu.Te povozi vtomobil ostani tam kjer si enega manj to nič ni pa še moj ni.Policista ni ker nič ne dela in se mu za vas ne splača hodit saj ne delate v javni upravi.Dajte nam vi pametnjakoviči , ki ne delate v javni upravi zrihtat delo pa vam mi javni uslužbenci pokažemo kaj se prav delat ker moramo delat za tri.
botjabotja
06. 04. 2012 20.48
+1
Skrajni čas!
Levji
06. 04. 2012 20.51
+3
Ina je zaposlena „na zaupanje predsednika vlade“, so pojasnili v njegovem kabinetu. Zato, ker ima ustrezne strokovne izkušnje in kompetence za opravljanje dela višje svetovalke, in ne zato, ker je hčerka nekdanje Janševe ministrice za zdravje in članice izvršilnega odbora SDS.
Prassek
06. 04. 2012 20.59
+1
Če je zadeva sporna ima JU inštrumenta, da to prepreči. Ampak se bojimo za svoje riti, kajne? Ali ste samo take lenobe?
El Koronito
06. 04. 2012 20.34
+15
Folk ustanavljam novo stranko. Navajam nekaj glavnih smernic, imam pa napisan (skoraj) že cel program. Če koga zanima, naj mi piše na nietche.rev@gmail.com, da mu ga pošljem v celoti. Ko nas bo dovolj, postavim spletno stran. - Temeljnega pomena je razumevanje EKVIVALENTNEGA SOBIVANJA. Nihče ni zaradi, barve kože, narodnosti, verskega, prepričanja, spolne usmeritve, gmotnih razmer ipd. vreden več kot drugi. Vsi enaki, vsi enakopravni. - Kapitalizem kot sistem družbene ureditve je gnil. Malikuje kopičenje lastništva, kot instrument za parazitsko bogatenje in povečuje socialne razlike med revnimi in bogatimi, ki sta pravzaprav še edina preostala družbena sloja. LASTNIŠTVO IN ZADOLŽEVANJE NE SMETA BITI INSTRUMENT ZA IZKORIŠČANJE LJUDI. Na tron se morajo vrniti socialne vrednote. - ODVZEM NEZAKONITO IN NEUPRAVIČENO PRIDOBLJENE LASTNINE. Pred vsako pomembno reformo je to prvi in najpomembnejši korak. Temeljit pregled lastništva vsakega od državljanov – če nekdo ne zna razložiti kako je prišel do določene dobrine, oziroma je ta pridobljena na nezakonit način, se mu ta odvzame. Podatki o premoženju posameznika morajo biti javno dostopni. - Lastništvo države pomeni lastništvo vseh nas. S to lastnino je potrebno ravnati transparentno in odgovorno. Vsaka zloraba je strogo kazniva - Kopičenje lastnine mora biti progresivno obdavčeno. Lastnik svojega stanovanja plačuje minimalne prispevke, medtem, ko mora lastnik 20 stanovanj, ki jih oddaja, plačati visok davek, ker mu lastnina služi kot vir bogatenja BREZ OPRAVLJENEGA DELA. - Preganjati in kaznovati je treba vse, ki so se ali pa se hočejo okoristiti z družbenim delom / sredstvi (finančna policija) - Absolutno prednost imajo zdrav način življenja, alternativni viri pridobivanja energije, biološko neoporečno pridobivanje hrane – skratka vse tisto kar pozitivno vpliva na kvaliteto življenja VSEH ljudi.
polz
06. 04. 2012 20.30
+3
trebalo de žačeti delat ne pa somo v službo hodit počivat konec je hmajuhanja in denar dobiti za ne delo zadnji čas vači bomo bakrot polek teh lenuhov................
devlon
06. 04. 2012 20.29
-1
to je samo papir, nikogar ne bodo odpustili
Eurojackpot
06. 04. 2012 20.24
+2
Po Parkinsonovem zakonu (Cyril Parkinson) se vsako leto namnoži od 5,17% do 6,5.6% novih uradnikokov (za brezvezne stvari). Zdaj pa zračunajte koliko se jih je nabralo v teh letih.
sine30
06. 04. 2012 20.05
-4
Je treba vse privatizirat, pa bo vse rešeno. Vržt je treba vse v mlinček konkurence, pa se bo vse samo pošlihtalo.
enaneza
06. 04. 2012 20.04
+12
Kar se zdravstva tiče: greš 1x na 3 leta k osebnemu zdravniku, čakaš en teden da te sploh naroči. Prideš tja ob točno določeni uri, pa čakaš celo dopoldne. Vsako uro / kvečjemu pol ure pa pride iz ordinacije kakšen njegov pacient, ki je obenem njegov znanec ves nasmejan, ker sta se notri malo pohecala.... Tebi pa mine en dan službe, za kar porabiš dopust ali bolniško (ki je plačana manj) in si tako zaradi tega HUDO zasedenega zdravnika ob svoj zaslužek / ali pa dopust ki naj bi bil namenjen oddihu. Mimogrede imaš v letu 22 dni dopusta. Če rabiš slučajno specialista je pa zgodba taka: pokličeš specialista da imaš napotnico in prosiš za datum. Odgovor na drugi strani: Z napotnico imamo čakalno vrsto 9 mesecev. Lahko pa pridete samoplačniško že jutri... Veste hudo smo zasedeni... Pa razumi kdor more. Je pa res, da medicinske sestre v bolnici ali domovih za ostarele nikakor ne odmarajo na delovnem mestu. (Spet za razliko od medicinskih sester v zdravstvenih domovih- pri njih se vedno sprašujem kaj delajo v času ko ima njihov zdravnik tisti dopust, ki ga one nimajo?). Naj sindikati javnega sektorja malo prevetrijo in sami ugotovijo komu naj se niža plača in za koliko. Pa ne bo treba vsem na počez. To bi bilo smiselno. Pa tudi v šolstvu je tako. Ne mi reči, da je učiteljica glasbe ali likovne ali telovadbe tako obremenjena kot učiteljica slovenščine na primer. Pri zadnji razumem, da popravlja zvezke, spise, kontrolne iz književnosti, kontrolne iz slovnice,.... Kaj pa popoldne popravlja glasbenica, likovnica ali telovadka? Tudi tukaj imajo sindikati veliko možnosti pa naj razdelajo koliko in kako naj se kaj niža.... Ne pa da samo grozijo s stavko. Pa naj stavkajo. na zavodih imamo ogromno ljudi, ki imajo izobrazbo, ki so pridni, in takih ki bi delali za veliko manjši denar tudi v šolstvu... Policaji? No pri teh priznam da če je to res kar slišim imajo mizerne plače. Verjetno pa se tudi med njimi skriva kdo ki dobi precej več in ima precej manj stresno delo. O raznih agecijah, uradih, direktoratih in zavodih, ki so sami sebi namen se mi ne da izgubljati časa. Poleg tega pa še to: koliko medicinskega osebja kupuje zdravila, povoje, kreme, obliže v lekarni? Običajno si to sposodijo v službi. In to ni zanemarljiv strošek. Vsaj pri meni ne. V glavnem: nič nimam proti javnim uslužbencem kar tako v celoti. Dejstvo pa je, da je kriza če jo hočemo ali nočemo videti in priznati. Gospodarstvo se je temu že kar nekako prilagodilo. Sedaj se mora še javni sektor. Tudi se ne strinjam z nižanjem kar vsem na počez. Toda rezerve so. Vlada je dala predloge. Sedaj so na vrsti pogajalci. Naj dajo svoje predloge in ni vrag da nam vsem skupaj ne uspe.
Socialisti?ni kulak
06. 04. 2012 20.15
-2
jaz nima take izkušnje, očitno imaš res smolo. jaz pokličem se najavim, isti dan, dan prej, kot imam čas. pridem, kakih 15 min pred uro. ponavadi grem kar noter, več kot 15 min nisem nikoli čakal. tudi če bi čakal dve uri se ne bi jezil, saj razumem, da pride lahko kaj vmes.....preprosto temu kar pišeš enostavno ne verjamem. tudi hvala bogu sam ene parkrat ko sem bil v bolniđnici so zame res dobro poskrbeli. so pa ljudje, ki jim ni nikoli nič prav in se vseskozi nekaj pritožujejo...mogoče bi si omoslil kakega konjička, s katerim bi se zamotila, mogoče bi ti pprišel prav tudi kaki moški, s katerim bi preživljala trenutke ki jih sedaj porabiš za ustvarjanje negativne energije....
enaneza
06. 04. 2012 20.21
+5
dragi andrej... Mogoče pa ti tudi rabiš drugo žensko, da se boš z njo zamotil in ne boš bral mojih komentarjev... In nimam smole, to je v našem ZD vedno in vsak dan. Jaz sem tam zaenkrat malo, povedo pa to ljudje ki jih poznam in jim verjamem. Ni vsaka pripomba slaba energija ali pritoževanje. To se pri nas enostavno dogaja. Ker pa me ne poznaš prosim da me ne ocenjuješ na podlagi par odstavkov....
NightWishFan
06. 04. 2012 20.38
Glede napotnic in samo plačniško je pa takole... npr zavarovalnica plača na leto 1000 ultrazvokov, zato morajo klinike vse tako naročit. Če pa sam plačaš si pa takoj na vrsti.
gizadlinka
06. 04. 2012 19.58
+9
že zdavnaj bi lahko pri javnih uslužbencih naredili red, ampak so si tak zakon o javnih uslužencih zmislili,, da menda nihče ne more biti višek, četudi nič ne dela oz. je brez učinka.
Angela Franko
08. 04. 2012 12.12
T0 pa je čarovnija,čarovnikov pa vedno več.
Mirsad Miro Muharemovi?
06. 04. 2012 19.57
+4
hehe..igre brez confina..kdo je reku da se ne borijo za vsako sleherno delovno mesto..Hči Zofije Mazej Kukovič je nova svetovalka v Janševem kabinetu
Prassek
06. 04. 2012 20.02
+5
Angela Franko
08. 04. 2012 12.09
Vse skupaj je že abotno ,,,sviniarija čedalje večja ,narod nekaj, jamra ,vsak dela kar hoče .Potem pa pravijo po zakonu mi nič nemorete (sem si ga tako napisal).Škoda ,živcev,,,,,,,,,,,,,
liskub
06. 04. 2012 19.56
+7
Kje ste bili sindikati takrat ko se je odpuščalo na veliko,podjetja so propadala eno za drugim vi ste bili pa tihozato je najbolje da utihnete tudi sedaj ko je treba vam brezdelnežem vzet nekaj stran.Izuzetki so tukaj medicinske sestre in nekaj bi se jih še našlo ki delajo za miloščino.