Slovenija

Ministrstvo varčuje in ukinja financiranje učne pomoči otrokom. Učitelji na nogah

Ljubljana, 08. 01. 2015 14.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
214

3,3 milijona evrov letno naj bi ministrstvo za izobraževanje namenilo za financiranje učne pomoči, ki je ena od oblik dodatne strokovne pomoči. Ker varčujejo, so s 1. januarjem začasno ukinili financiranje, zdaj pa od šol zahtevajo, da jo še naprej izvajajo, a zanjo učitelji in strokovni delavci ne bodo dobili plačila.

Ministrstvo za izobraževanje s 1. januarjem ukinja financiranje učne pomoči, ki je ena od oblik dodatne strokovne pomoči. O tem ukrepu, ki bo prizadel predvsem tiste otroke, ki so najbolj ranljivi, je ministrstvo z okrožnico obvestilo šole 5. januarja. V okrožnici so navedli, da zaradi nujnosti varčevanja ministrstvo začasno ukinja financiranje učne pomoči, kot ene izmed oblik dodatne strokovne pomoči. Hkrati pa učiteljem v šolah nalaga, da naj nadaljujejo z nudenjem učne pomoči otrokom. "Šole boste morale kljub temu te ure izvajati na podlagi odločb o usmeritvi (čim več skupinsko, če to odločbe o usmeritvi dopuščajo), zagotovile pa jih boste v skladu s svojo organizacijo dela," je navedeno v okrožnici.

Država je s tem ukrepom obrnila hrbet otrokom s posebnimi potrebami, opozarjajo številni učitelji in pedagogi, ki so nad ukrepom zgroženi.
Država je s tem ukrepom obrnila hrbet otrokom s posebnimi potrebami, opozarjajo številni učitelji in pedagogi, ki so nad ukrepom zgroženi. FOTO: Thinkstock

Na naša vprašanja, do kdaj naj bi trajala ukinitev financiranja, na ministrstvu odgovarjajo, da do takrat, dokler ne bodo spet na voljo proračunska sredstva. Kdaj naj bi bila, pa niso pojasnili. So pa opozorili, da ta ukrep velja za ure učne pomoči in ne za ure, ki so namenjene pomoči pri premagovanju primanjkljajev, ovir in motenj.

Za kakšen zneske gre?

Usmerjanje je namenjeno otrokom s posebnimi potrebami, ki za uspešno vključevanje v proces vzgoje in izobraževanja, potrebujejo ustrezne programe vzgoje in izobraževanja ter zagotovitev različnih načinov in oblik pomoči. To so otroci z motnjami v duševnem razvoju, gluhi in naglušni otroci, slepi in slabovidni otroci oziroma otroci z okvaro vidne funkcije, otroci z govorno-jezikovnimi motnjami, gibalno ovirani otroci, otroci s primanjkljaji na posameznih področjih učenja, dolgotrajno bolni otroci, otroci s čustvenimi in vedenjskimi motnjami in otroci z avtističnimi motnjami.

Na ministrstvu za izobraževanje so izračunali, da je za učno pomoč v odločbah o usmeritvi zapisanih 8.346,5 ur tedensko. Tako bi na letni ravni ministrstvo za ta namen namenilo 3.313.602 evrov.

SVIZ: Ukrep ukinjanja financiranja ni sprejemljiv!

Na okrožnico in na ukrep ministrstva so se odzvali v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ). »V SVIZ temu ukrepu, ki je med zaposlenimi v osnovnih šolah povzročil ogorčenje in izjemno nezadovoljstvo, nasprotujemo,« so zapisali v pismu ministrici Stanislavi Setnikar Cankar in jo pozvali, da ukrep umakne, saj ni v skladu z veljavno ureditvijo učne pomoči kot dodatne strokovne pomoči.

"Zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI) v 119. členu omenjene pomoči ne uvršča med delovne obveznosti učitelja, izvajanje te pomoči pa v skladu s Pravilnikom o normativih in standardih za izvajanje programa osnovne šole prav tako ni več element za sistemizacijo delovnih mest učiteljev. Glede na veljavno ureditev delo, povezano z izvajanjem učne pomoči kot dodatne strokovne pomoči,praviloma ne spada med delovne obveznosti učitelja. Zato je tudi plačilo ur učne pomoči, ki je odvisno od dejanske realizacije, ločeno od plačil iz naslova delovnega razmerja," navajajo v SVIZ in dodajajo, da veljavni pravilnik v 43.a členu posebej ureja plačilo ur učne pomoči kot dodatne strokovne pomoči, in sicer tako, da ministra, pristojnega za šolstvo, pooblašča, da s sklepom določi merila za plačilo ur te pomoči. "Navedena pravna ureditev učne pomoči kot ene od oblik dodatne strokovne pomoči se z novim koledarskim letom ni spremenila," navajajo v SVIZ, kjer ocenjujemo, da sklep, ki ga je pripravilo ministrstvo in, ki plačilo enostavno ukinja, v nasprotju z omenjenim pravilnikom oziroma po svoji vsebini lahko predstavlja poseg v normative in standarde.

Poleg finančnega vidika in bremena, ki se ga prelaga na učitelje in strokovne delavce na šolah, pa ukrep začasne ukinitve financiranja učne pomoči prinaša zaskrbljujoče posledice za otroke, ki jim je bila z odločbo dodeljena dodatna strokovna pomoč. "Ukrep ni le v nasprotju z veljavno ureditvijo izvajanja učne pomoči kot dodatne strokovne pomoči, temveč resno ogroža njeno kakovost ali celo izvajanje te pomoči nasploh," še opozarjajo v SVIZ in dodajajo, da od zaposlenih ni mogoče pričakovati, da bi naloge, za katere niso plačani, tudi opravili.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (214)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jesen?ica
12. 01. 2015 14.15
+1
Če nimate kaj pametnega povedat, ne vem zakaj komantirate in blatite vse povprek. Verjemite, da ima vesten učitelj kaj delat. Da ne govorimo o razvajenih in nevljudnih otrocih, ki jih je vsako leto več (očitno odsev družbe, njihovih staršev) ter zbirokratiziranega šolstva. Učitelji so že pravi birokrati.
zenfinho
10. 01. 2015 13.48
+2
Vsi tisti, ki komentirate v smislu "tako ali tako nimajo izpolnjenih dovolj ur", več kot očitno ne veste nič, oz. zelo malo o poklicu učitelja. Včasih so bili učitelji spoštovani, danes pa bi bilo najbolje, da delamo brezplačno ... Ne morem verjeti, kako sploh lahko pride do česa takega. Res ne vejo nič o tem, kako zelo pomembno je vključevanje takšnih otrok v redni program in druženje z vrstniki, ki jih dopolnjujejo in jim pomagajo psihično rasti?
JozaFric
09. 01. 2015 16.30
+0
Pravilno. Bravo Cerar, komunizma je konec.
wolfterier
10. 01. 2015 10.01
-3
StandforRussia
09. 01. 2015 15.48
-1
Vsakodnevno bi morali učitelji biti v šoli 8 ur .Med tem časom bi lahko (imajo po cca 6 šolskih u, ostanejo 2-3 ure)ki bi jih lahko porabili za pripravo ,ali pregled testov. Vsako mesečno bi morali oddelati fond ure ,ki so predvidene za ta mesec. V primeru kakšnih ekskurzij,šole v naravi itd,pa naj se jim nabira fond ur,ki ga pokoristijo med počitnicami saj mislim,da cca 30 dni dopusta ni dovolj za cca 40-50 dni počitnic.
mak0521
09. 01. 2015 18.55
+1
verjetno ste preštudirali vse zakone o OŠ , da lahko tako komentirate.... ali dejansko veste, kaj učitelji delajo in od kje jim ure za dni, ko so otroci na počitnicah? Očitno, da ne
StandforRussia
09. 01. 2015 18.56
+2
Citrin
09. 01. 2015 19.07
+10
draga anica! ste že slišali za delo na domu? namreč učitelji tiste dve-tri uri oddelajo doma, zvečer, ker na sami šoli ni pogojev za to. po končanem pouku so v učilnicah razne interesne dejavnosti, podaljšano bivanje.., v zbornici pa cirka 3-4 računalniki za vse učitelje. zato je bolj smotrno pisati priprave, sestavljati teste, popravljati zvezke, delati powerpoint predstavitve, študirati novosti, preizkušati novo tehnologijo kar doma. saj če bi vsi učitelji zahtevali svoj računalnik in dejansko oddelali vse, kar imajo za narediti v službi, bi ministrstvo kaj kmalu ugotovilo, da je učiteljev obseg dela veliko prevelik. pa govorilnih ur, roditeljskih sestankov, učiteljskih konferenc, aktivov, sestankov za učence s posebnimi potrebami in s statusom tujca in konferenc za problematične učence ter izredne sestanke z njihovimi starši, šol v naravi, predstav za starše nisem omenila in prištela. poleg tega nima učitelj malice, ki jo vsi drugi imajo, med delom ne more it na kavico, kot marsikje, še ko gre na WC prosi sodelavca, da pogleda učence, da ne bo kaj narobe.sleherni trenutek je njegova koncentracija 100%. aja..počitnice učencev..takrat večina učiteljev dela. poleti, ko začnejo učenci s počitnicami, se za učitelje začne pisanje poročil, urejanje dokumentacije, evalviranja dela, statistične obdelave celoletnega dela, kar traja do skoraj polovice julija. avgusta pa je prva učiteljska konferenca okoli 20., saj je potrebno pripravit letne priprave, uskladit plan dela na vseh nivojih, opraviti tečaje prve pomoči, varnosti pri delu, se izobraževati o novih tehnikah, strategijah, preučiti novo zakonodajo..aja..pa urediti učilnice in pripraviti dokumentacijo..in verjemite, tako naglo se približuje 1. dan pouka, da smo vsi pod stresom, vedoč, kaj vse mora biti pred tem dnem postorjeno. jaz imam 30 dni dopusta in točno toliko dni sem doma. nič več in nič manj..in, da sem lahko kakšen dan več, hodim na popoldanska dodatna izobraževanja, da se kaj naučim in poleti kakšen dan pridobim.. toliko o tem, koliko prostega časa imajo učitelji! in prosim vas, nehajte že pljuvat po nas in nam štet minute!!!!
vdolinitihi
10. 01. 2015 00.05
+4
Anica, pridite k meni v šolo, samo za en teden ...
bondxyz
09. 01. 2015 15.00
+8
Mene res zanima kje drugje na svetu še, se dela zastonj :) Ker tole je pa absurd. Na srečo nisem več v šolstvu, nikoli več, hvala... Sicer je v gospodarstvu isto, razen če delaš zase, samo to še šteje.
Sputnik
09. 01. 2015 09.10
+3
vsi se tako zelo trudijo na ugledu in prepoznavnosti slovenije v svetu in potem delajo take. varčujejo pri izobraževanju?? delaj čeprav za to ne boš plačan?? je to propaganda in napoved kaj nas še čaka v prihodnje? da bomo delali vedno več plačani pa ne bomo? to je kaznivo dejanje!!!!! ampak itak že država ni plačnik tako da zakaj bi kd sploh še plačeval delavce če jih ni treba ne? v glavnem v svet pošiljamo slab signal. zdaj pa hitro navijat za tino maze da to zgliha
Sputnik
09. 01. 2015 09.05
+1
tale cerar je pravi judas. izdal je svoj narod vsakič ko je to lahko storil
VSEZNALECno1
09. 01. 2015 06.56
+4
leva vlada..... mislim glede na sposobnost pa to......
skjo
09. 01. 2015 00.30
+3
revolucija narod
JozaFric
09. 01. 2015 16.32
+1
skjo
09. 01. 2015 00.28
+6
sami sebe naj ukinejo če ne jih bomo mi
wolfterier
10. 01. 2015 11.49
+2
Nič hudega,če zmanjka za otroke,važno je,da se financira Zveza Borcev.To so ljudje s posebnimi potrebami...dvojne penzije,pa to...
Prasak
08. 01. 2015 23.38
+13
V desetih letih smo za ta namen dali manj kot 30 milijonov. Za otroke s posebnimi potrebami. Za neko piknik organizacijo, ki ne počne popolnoma nič, razen da se ukvarja z organizacijo piknikov, privat zabav, pijančevanja in luksuz potovanj vodilnih članov, ZZB, pa smo v istem času namenili 66 milijonov. Komu pa služi ZZB, zakaj jo tako nujno potrebujemo, da jemljemo otrokom za njihovo pijančevanje ?
Maja Novak 1
08. 01. 2015 23.10
+45
Uf, vi pa imate veliko časa, da lahko vse to spremljate in prebirate in odpisujete na vsak komentar. Moja žena je učiteljica, pa sem imel vedno negativno mnenje o njih, a ko vidim, koliko časa porabi po službi za pripravo pouka, organizacijo dela, vsako leto je drugače, ker je vsak razred drugačen, posebne prilagoditve; delajo učitelji tudi po 10ur na dan z vikendom vred. In koliko časa gre za reševanje konfliktov, otroc se ne znajo več pogovarjat, vpijejo drug na drugega, takih je 28 v razredu, po šest ur zaporedoma… Vsi so izpostavljeni 80 decibelom vsakodnevno! Edini razlog, da vztraja pri poklicu učitelja je odziv tistih učencev, ki znajo ceniti njen trud in se veselijo njenih ur, ker jih vzgajajo takšni starši, ki se z njimi doma pogovarjajo takrat, ko drugi pišete neutemeljene komentarje po forumih. Kapo dol današnjim učiteljem, da vsak dan spreminjate svet na bolje.
Prasak
08. 01. 2015 23.33
-25
Naj priprave in domače naloge ureja na delovnem mestu, kot to počno ostali zaposleni.
bibagre
09. 01. 2015 11.22
+4
na delovnem mestu se izvajajo učne ure... kdaj naj potem pripravi in ureja domače naloge?
mak0521
09. 01. 2015 18.56
+1
Na delovnem mestu nam ni omogočen prostor, kjer bi te stvari lahko počeli. Kot verjetno razumete, med otroki ne moreš zbrano pripravljati in popravljati?
vdolinitihi
10. 01. 2015 00.07
+1
Prasak, pridite k meni v šolo samo za en teden ... bova videla, kaj boste lahko napisali po pouku ...
Swashta
08. 01. 2015 23.04
-8
Že res, da je sramota, da za take stvari zmanjka denarja. Toda po drugi strani me pa jezi, da se zagovarja načelo "če ni zapisano v zakonu, tega ne bomo delali (brez doplačila)". Vsi moramo za svoje plače opravljati dela, ki niso posebej plačana, vendar so nujna za ohranitev delovnih mest, izpolnitev zavez in nalog. Le v šolstvu si očitno lahko gospodje izmišljujejo, kaj in koliko bodo delali za svojo ne ravno pretirano skromno plačo.
mak0521
09. 01. 2015 18.58
+0
Vsi to delamo... tudi v šolstvu.... To je pa že čez ro, kar zdaj ukinjajo!
morituri
08. 01. 2015 23.04
+19
Zdi se mi, da država diskriminira učitelje in nemočne otroke. Sramota za takšno vlado!!
Slava_Rusiji
08. 01. 2015 22.34
+0
Še malo pa ne bodo morali več kaj vzet :)
Skalinada
08. 01. 2015 22.24
+35
Ravnatelji! Vsi nemudoma zasujte Zavod za solstvo, ki izdaja odlocbe, z obvestili, da vase sole od 1.1. 2015 zaradi ukinitve financiranja ne izpolnjujejo vec pogojev za izobrazevanje otrok s posebnimi potrebami. Pa da vidimo, kaj bodo naredili. Katastrofa, kaj se grejo. Naj pa ministrica "zacasno" dela na eticni pogon!
mak0521
09. 01. 2015 18.58
+1
vdolinitihi
10. 01. 2015 00.08
+2
piko112
08. 01. 2015 22.03
+18
In kdaj bo denar? Čez pol leta? Čez pet let? Nikoli? In potem naj do nikoli tudi naši ministri delajo zastonj. Oziroma dokler nebo denarja
mbtukaj
08. 01. 2015 21.59
+20
Hvala Lojz, Janez, Andrej, Anton, Janez, Borut, Alenka, sedaj pa še Miro in vaše vlade. Hvala Milanu,Janezu,Danilotu,Borutu in vsem ostalim podrepnikom za vse obljube, hvala da ste nam uničili našo prelepo deželo. Kam ste nas pripeljali. Vsak posebej si zasluži pranger v opomin, kako se dela z lastnim narodom.
Prasak
08. 01. 2015 21.49
+3
Qurz pa otroci. Pomembna je ZZB. Tam je naša prihodnost.
wolfterier
10. 01. 2015 10.06
+0
kaj pa pol
08. 01. 2015 21.49
+20
zakaj na svojih plaćah ne varćujejo.