Slovenija

Ministrstvo razpisalo koncesijo za institucionalno varstvo na smrt bolnih

Ljubljana, 02. 08. 2013 15.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ministrstvo za delo je v uradnem listu objavilo javni razpis za podelitev koncesije za opravljanje institucionalnega varstva za odrasle osebe z napredovano oz. kronično neozdravljivo boleznijo ob koncu življenja. Rok za oddajo ponudb je 2. september.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti razpisuje koncesijo za Upravno enoto Ljubljana za okvirno 15 mest. Uporabniki storitev so odrasle osebe, starejše od 18 let, z napredovano oz. kronično neozdravljivo boleznijo v zadnjem obdobju bolezni oz. v procesu umiranja, po zaključenem akutnem zdravljenju, pri katerih kakovosti bivanja v domačem okolju ni mogoče več zagotoviti. Kot piše v razpisu, se koncesija razpisuje za obdobje 40 let, z možnostjo podaljšanja.

Podelitev koncesije je rešitev za težave financiranja dejavnosti Hiše hospica.
Podelitev koncesije je rešitev za težave financiranja dejavnosti Hiše hospica. FOTO:

Standardna oskrba obsega osnovno in socialno oskrbo ter zdravstveno varstvo. Storitve oskrbe, ki zajemajo storitve osnovne in socialne oskrbe, plačujejo uporabniki ali drugi zavezanci na podlagi dogovora, razen ko so na podlagi tretjega odstavka 100. člena zakona o socialnem varstvu delno ali v celoti oproščeni plačila storitev.

Na javni razpis se lahko prijavijo pravne ali fizične osebe, ki so registrirane v RS za opravljanje dejavnosti, ki je predmet koncesije, oz. da je podružnica tuje pravne osebe za opravljanje te dejavnosti vpisana v register v RS. Poleg tega morajo izpolnjevati pogoje glede prostorov, opreme, kadrov in druge z zakonom in akti določene pogoje. Med pogoji so tudi izdelan podroben program dela izvajanja storitve, zagotavljanje kakovostnega izvajanja storitve ter izkazana finančna in poslovna sposobnost.

Ponudniki morajo svojo ponudbo na javni razpis predložiti ministrstvu osebno ali priporočeno po pošti do 2. septembra letos do 14. ure. Odpiranje ponudb bo 4. septembra ob 10. uri. Pristojna ministrica bo na podlagi poročila o pregledu in presoji ponudb strokovne komisije v 30 dneh po prejemu poročila izbrala ponudnike, ki jim bo z odločbo podelila koncesijo.

Na območju Ljubljane to dejavnost opravlja Slovensko društvo hospic, ki pa se že vrsto let srečuje s težavami financiranja dejavnosti v Hiši hospica. Pomoč pri rešitvi problema financiranja je sicer prejšnji teden po obisku Hiše hospica obljubil tudi predsednik republike Borut Pahor. Hiša namreč še vedno ni pridobila koncesije, preko katere bi prejela sredstva za zdravstveno dejavnost.

V Slovenskem društvu hospic razočarani nad pogoji v razpisu

Predsednica društva in vodja Hiše hospica Tatjana Fink je poudarila, da so zlasti razočarani nad normativom, ki jim ga je priznalo ministrstvo za delo. Osnova za določitev cene oskrbe na dan je namreč po besedah Finkove vzeta iz cene domov za starejše. To pa pomeni, da jim bo ministrstvo za zdravstveni del priznalo eno medicinsko sestro, dva negovalca in dve uri zdravnika. "To še zdaleč ne zadošča, da bi taka hiša lahko delovala," je opozorila.

Skrb za umirajočega
Skrb za umirajočega FOTO: Reuters

Kot je dejala, so že v preteklosti opozarjali, da ta normativ ni ustrezen, ker "sploh ne omogoča preživetja tega programa". V tujini je namreč normativ 1,2 medicinske sestre ali negovalca na eno posteljo, pri nas pa so normativi bistveno nižji, je pojasnila.

Prav tako Finkovo moti, da bi moral po določilih razpisa socialni del oskrbe plačati uporabnik sam. Omenila je, da denimo ministrstvo za zdravje prizna socialnega delavca podaljšanemu bolnišničnemu zdravljenju ali paliativnim oddelkom v bolnišnicah.

Ali se bodo na javni razpis za podelitev koncesije prijavili, tako Finkova še ne ve. Glede na razpisne pogoje bi namreč iz donacij morali zbrati še dodatnih 290.000 evrov. Za današnje razmere pa je to po njeni oceni zelo težko, zato tudi tokrat Finkova ne izključuje možnosti, da bi hišo zaprli.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
02. 08. 2013 23.26
+1
"Ministrstvo razpisalo koncesijo za institucionalno varstvo na smrt bolnih" --- Kar se mene tiče, se zahvaljujem. Ni treba. -- Že nekaj časa imam pod posteljo vrečko z rudarskim dinamitom. Za mene torej ni treba skrbeti. Kvečjemu bom jaz še za koga, ko bo čas za slovo.
rde? in ?rn cinik
02. 08. 2013 18.45
+3
ja pa naj zaprejo pa kaj bi vsi samo molzli to državo in s tem mene. kake plače si pa sami obračunavajo in kaj vse imajo na račun na smrt bolnih pa ne dajo v javnost.
rde? in ?rn cinik
02. 08. 2013 18.47
+4
malo naj gdo pogleda kje vse se je finkova dosedaj vlačla
zemljemerec
02. 08. 2013 17.46
+5
Kolikor je meni znano je v vsakem Domu upokojencev prvo nadstropje namenjeno nepokretnim-umirajočim..ali bo cena zato drugačna ? že sedaj je 1300 € na mesec.
kemakol
02. 08. 2013 17.43
+6
še pokopat se nebomo mogli tako nas guli bratovškova kura, za onemogli dom bo treba 4 pokojnine za en mesec bivanja pol še pa to GROZA.
odpisan2x
02. 08. 2013 17.15
če ne moreš doma umret,potem pa
24vohomurckov
02. 08. 2013 17.47
+4
abra1kadabra
02. 08. 2013 16.55
abra1kadabra
02. 08. 2013 16.55
+0
TO JE LAŽ 24 UR.COM IMAM PRAVICO DO KOMENTIRANA.
24vohomurckov
02. 08. 2013 16.35
+4
..koncesija bo pa podeljena en,dva....kot v zelo znanem primeru??
24vohomurckov
02. 08. 2013 16.34
+3
..to bo najbrž posledica pahijevega posredovanja!?