Slovenija

Ministrstvo ni kršilo predpisov

Ljubljana, 11. 02. 2010 17.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kmetijsko ministrstvo pri vrnitvi psov lastniku Baričeviču po oceni inšpekcije ni kršilo predpisov. Inšpekcija prav tako ni ugotovila napak pri imenovanju komisije izvedencev.

Minister Milan Pogačnik
Minister Milan Pogačnik FOTO: Blaž Garbajs

Kmetijsko ministrstvo je danes prejelo zapisnik o ugotovitvah inšpektorja z inšpektorata za javno upravo, da ni kršilo predpisov, ko je sledilo odločbi upravnega sodišča in odpravilo odločbe Veterinarske uprave RS (Vurs) o usmrtitvi bulmastifov ter po tretji odločbi Vursa samo odločilo v zadevi.

Prav tako ni bilo ugotovljenih napak pri imenovanju komisije izvedencev, ki so ocenjevali vedenjske značilnosti psov, so glede ugotovitev upravnega nadzora postopka izdaje odločbe o vrnitvi psov, ki sta ga avgusta lani samoiniciativno predlagala minister Milan Pogačnik in vodja službe za pravne zadeve Roman Pečkaj, še sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

V zapisniku je med drugim ugotovljeno, da v odločbi Vursa z dne 13. februarja 2008 o humani usmrtitvi psov s procesnega vidika ni zaznati napak v postopku glede na uporabo zakona o zaščiti živali. Ministrstvo je tako 18. februarja 2008 povsem zakonito izdalo odločbo, s katero je potrdilo pravilnost odločanja Vursa o humani usmrtitvi psov.

Upravno sodišče pa je po mnenju sodišča izdalo odločbo, s katero je "prezrlo" prehodne določbe novele zakona o zaščiti živali, navajajo na ministrstvu. Dodajajo, da Vurs ni upošteval napotka upravnega sodišča, ker se je tega spregleda upravnega sodišča zavedal in zato ravnal v skladu z načelom proste presoje dokazov in načelom samostojnosti pri odločanju.

Ministrstvo tako ni kršilo predpisov, ko je sledilo odločbi upravnega sodišča in odpravilo odločbo Vursa ter mu zadevo vrnilo v vnovični postopek. Vurs je nato tudi v tretje izdal enako odločbo kot prvič oziroma iz enakih razlogov ni upošteval usmeritev upravnega sodišča. Ministrstvo je nato ravnalo pravilno, ko je na podlagi pritožbe zoper tretjo odločbo Vursa začelo z ugotovitvenim postopkom z namenom, da samo odloči v zadevi. Tako namreč določa zakon o splošnem upravnem postopku, še navajajo na ministrstvu.

Inšpektor poleg tega še ugotavlja, da je ministrstvo pravilno izvedlo določitev izvedenske skupine s sklepom, sklicalo ustno obravnavo in na njej stranke seznanilo z ugotovitvami izvedenske skupine, jih seznanilo z njihovimi ugotovitvami ter jim tako dalo možnost izjaviti se o dejstvih, ugotovljenih v tem postopku.

Ministrstvo je pravilno ravnalo tudi, ko je dalo pobudo državnemu pravobranilcu za vložitev tožbe. Po mnenju inšpektorja pa je neprimerno, da je "pravobranilec vlagal tožbo pri upravnem sodišču brez pooblastila".

Poleg tega je v zapisniku o inšpekcijskih ugotovitvah zapisano še, da ni mogoče prezreti dejstva, da upravno sodišče ni ravnalo v skladu s 156. členom ustave. Ta določa, da če sodišče pri odločanju meni, da je zakon, ki bi ga moralo uporabiti, protiustaven, mora postopek prekiniti in začeti postopek pred ustavnim sodiščem. Postopek pred sodiščem se nato nadaljuje po odločitvi ustavnega sodišča. Zato naj bi imela izdana odločba upravnega sodišča "znake" nezakonitosti in neustavnosti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Milan Koleznik
12. 02. 2010 21.58
123 komentarjev ,res bomo mogoče drugače volili.
savane
12. 02. 2010 20.30
policija bo že vse raziskala. KRESAL SENICA BARIČEVIČ
enaneza
12. 02. 2010 19.53
nikana in 61810: ne vem kaj je narobe s tem, da se vladi pove kaj dela narobe. In roko na srce - vse dela narobe. Pa nimam nič proti levim in čisto nič ne zagovarjam desne. Konec koncev so bile vse vlade do sedaj (z izjemo zadnje) bolj leve...ampak takih svinjarij kot se dogajajo sedaj pa še ne. Verjetno pa se zato vse to dogaja, da se mi ukvarjamo z raznimi banalnostmi in nam mečejo peska v oči, da ne vidimo še hujših svinjarij. Na žalost moram dat tokrat prav SDS in SLS. Ta vlada mora STRAN, drugače se nam slabo piše. Če bi jaz odlločala bi postavila tehnično vlado. To je vlado strokovnjakov, nihče ne bi smel biti politik. Po mojem nam samo to lahko koristi.
29350
12. 02. 2010 10.56
NIKANA tukaj sploh vec ne gre za tragedijo z psmi. Ce clovek pogleda to drzavo je bolje, da se ta vlada sploh nebi ukvarjala vec z problemi. Saj bo se huje. Vsaka njihova odlocitev, nas se bolj pelje v propad. V enem letu krize nisem zasledil niti ene poteze, ki bi vsaj malo disala, po tem, da se bo kaj obrilo na bolje. Namesto, da BI kot vse pametne evropske drzave maksimalno delali na proizvodnji, turizmu, razvoju pa mecemo denar v stadion nakupovalne centre in korumpirane drzavne usluzbence.
29350
12. 02. 2010 10.46
Za g. Senico nisem preprican, da sploh ve kaj je zloraba. Zloraba je lahko fizicna in psihicna. Kar spolnimo se na njegovo prisotnost pri kraji denarja na rdecem krizu. Tudi to je zloraba
61810
12. 02. 2010 10.41
Istega mnenja sem kot NIKANA.
nikana
12. 02. 2010 09.36
Nehajte že enkrat s temi psi in se rajši ukvarjajte z drugimi problemi. Če bi se to zgodilo enemu "navadnemu" človeku, bi bil dve uri članek na ogled in konec. Zdaj pa se že pol meseca ukvarjate samo s tem. Pse je imel, pogrizli so ga in konec zgodbe. SDS in SLS pa naj delata še kaj drugega kot da iščeta napake in natolcujeta proti aktualni vladi. Naj rajši iščejo rešitve za mnogo bolj pereče probleme.
komarec
11. 02. 2010 21.30
Kaj je storil prejšnji minister za rešitev problema bulmastifov, ki so pogrizli nedolžnega sprehajalca? Nič. Odgovornost je preložil na sedanjega ministra zato, da ga sedaj lahko hinavsko kritizirajo. Če je kdo padel na izpitu kar se bulmastifov tiče je bila to janševa vlada, ker ni pravočasno uredila stvari tako ko bi morale biti.
Buena Vita
11. 02. 2010 20.55
,,sramota za slovenijo,, nekdo je rekel,,predsednike je treba spoštovati,fuj spoštovanje si mora vsak prislužiti,,
Buena Vita
11. 02. 2010 20.53
heh--pa pahor je slabši kot je bil miloševič miloševič se je za srbijo boril,ta bimbo pa slovenijo sramoti ,podarja in uničuje
zulj001
11. 02. 2010 20.06
Če bo g.Pahor tako nadaljeval,bo Slovenija na koncu njegovega mandata v slabšem položaju kot je bila leta 1991 pod Miloševičevo diktaturo.
Goky
11. 02. 2010 20.06
Ej ludi moji, kaj toliko pišete o tem in kdo je kriv in ni kriv. Kaj ima politika opravit s to zadevo, če je človek bil ne pokvarjen ampak bolan? Dobro je znal stvari zakrivat in to je to. Saj minister ni vedel, da ima Berič... odnose z psi. In zakaj bi moral odstopit. Mogoče za to, ker je levičar. Ej desna samo za mešanje ......... ste prav nič drugega. Nizki, podli, pokvarjeni, do amena!
itevs
11. 02. 2010 19.08
Pametno da ste odprli še eden pasji članek, boste lažje brisali resnico.
ButaleLand
11. 02. 2010 18.59
V naši državi samo vozniki kršij(m)o predpise - vse ostalo so pomote , napake in pozabljivost.
SherlockH
11. 02. 2010 18.44
Očitno je tudi ta nutorični lažnjivec. Sam minister osebno je ignoriral mnenje stroke in komisije. Malo berite in ne poslušajte levičarskeag zavajanja!
Lidija Zorko 1
11. 02. 2010 18.28
Peskova ,Slak in Bobovnik so pa drgačnega mnenja.Da vidimo s kakšnimi bojo pa dans vn pršl.
nazaret
11. 02. 2010 18.07
hahaha....neumna izjava leta....
Leibniz
11. 02. 2010 18.04
Ko bom končala z študijem hočem biti politik. Ko bom politik bom živela med zidovi med seboj skreganih zakonov in kadar bo hudo se bom skrila v zakonske luknje, ki so polne zlata in dostopne samo tistim na vrhu. Ter si na vsake nekaj časa zapela: Kaj mi pa morejo?
galiot
11. 02. 2010 18.01
Ni kaj prelaganje odgovornosti en na drugega,zakoni polni po domače povedano lukenj.Zakoni so pri nas v vseh stvareh zakomplicirani,da jih lažje zaobidejo.Žalostno je pa to ,da katerikoli vlada nič ne naredi na to temo,ampak to zmedo podpira kakor v tem zadnjem primeru,da je minister Pogačnik ravnal v skladu z predpisi.Vendar ti predpisi veljajo samo za elito....
QueerAsYou
11. 02. 2010 17.57
Ja postopki so bili pravilni in minister je ravnal prav! Ne more biti kriv za morebitna dejanja lastnikov psov!