Slovenija

'Ministrstvo in državni tožilci za enak cilj'

Ljubljana, 04. 02. 2010 16.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pravosodno ministrstvo podpira predlog društva tožilcev o ukinitvi sopodpisa. Kot pravijo, to pomeni, da se državni tožilci zavzemajo za enak cilj kot ministrstvo.

Aleš Zalar in Barbara Brezigar
Aleš Zalar in Barbara Brezigar FOTO: POP TV

Na ministrstvu za pravosodje pozdravljajo izjavo izvršnega odbora Društva državnih tožilcev Slovenije, saj iz nje izhaja, da se državni tožilci zavzemajo za enak cilj kot ministrstvo, in sicer za krepitev samostojnosti in neodvisnosti državnega tožilca v razmerju do vodij državnih tožilstev. Ministrstvo podpira predlog društva o ukinitvi sopodpisa.

Na ministrstvu pričakujejo, da bo generalna državna tožilka Barbara Brezigar ministru za pravosodje predlagala črtanje določbe državnotožilskega reda, po kateri se mora poleg državnega tožilca v dnevnik podpisati še vodja državnega tožilstva ali po njegovem pooblastilu drug državni tožilec. Ministrstvo namreč po veljavnem zakonu o državnem tožilstvu teh sprememb brez njenega predloga ne more predpisati, pojasnjujejo v sporočilu za javnost.

Zalar je predlog obveznih navodil za uporabo državnotožilskega reda že posredoval službi vlade za zakonodajo. Z izdajo navodil bo počakal na mnenje službe, ki ima za odgovor dva tedna časa.

Generalna državna tožilka je po njihovih navedbah januarja ministru za pravosodje Alešu Zalarju sicer že predlagala dopolnitev omenjene določbe, a po vsebini povsem drugače, kot to predlaga društvo državnih tožilcev. Medtem ko društvo tožilcev predlaga ukinitev sopodpisa, je generalna državna tožilka predlagala širitev instituta sopodpisa in s tem krepitev pooblastil vodje tožilstva na škodo samostojnosti tožilca. Ministrstvo za pravosodje temu predlogu ni sledilo, stališče društva državnih tožilcev pa potrjuje pravilnost odločitev ministrstva, menijo.

Obenem zagotavljajo, da bodo v okviru priprave sprememb zakona o državnem tožilstvu in državnotožilskega reda k sodelovanju povabili tudi društvo.

V društvu so črtanje omenjene določbe državnotožilskega reda predlagali, ker ta ne omogoča popolne neodvisnosti in samostojnosti državnega tožilca, ki je svojo odločitev že sprejel, obenem pa omogoča različne razlage. Kot je v izjavi izvršnega odbora društva zapisal predsednik društva Primož Suknaič, bi morala nova ali spremenjena zakonodaja zagotoviti tak položaj državnega tožilca, ki ga bo glede odločanja o kazenskem pregonu čim bolj približal položaju sodnika.

Osnutek obveznih navodil za uporabo državnotožilskega reda je Zalar pripravil po tem, ko je nadzor na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani pokazal določene nepravilnosti, o teži katerih imajo sicer na ministrstvu in tožilstvu različna mnenja. Brezigarjeva je glede osnutka navodil izrekla odklonilno mnenje, saj po njenem mnenju predlog posega v zakon o državnem tožilstvu in spreminja ter dopolnjuje državnotožilski red, kar pa z obveznim navodilom ni dopustno storiti.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
04. 02. 2010 21.04
TUD LEVE TI PRIPELJEJO NA DOM
Buena Vita
04. 02. 2010 21.03
SEJ NI VAŽNO,,ČE TE OBSODIJO MINISTER USTANOVI KOMISIJO IN SI REŠEN----SAMO PRAVE BARVE MORAŠ BIT
Tonček Balonček
04. 02. 2010 20.44
Res je, pa še na otroke mora merkat!
alterego
04. 02. 2010 20.03
kaj tuki Zalar najeda? nad Brezigarco je samo Bog!
Tonček Balonček
04. 02. 2010 19.56
StanetaSeverja, to je pa sodu izbilo dno, zdaj naj ne odstopi le Pogačnik, ne el Pahor, gre za zahtevo po odstopu predsednika evropske komisije, saj imamo njihove direktive, zakaj ne nadzoruje izvajanja, objektivno je popolnoma odgovoren! Upam da bo čebelar, ki sicer zdaj strada že en mesec, ukrepal in podal pobudo.... Tudi Mlada Slovenija s ebo odzvala, mene pa predvsem zanima, če bo kaj popusta pri ceni tega mesa, kajti župa iz te govedine je gotovo odlična. Rad bi rezerviral tudi rep, kam naj se obrnem zanj? Pa "prašnike" seveda!
ORF1
04. 02. 2010 19.19
Brezigarjeva pa se je podelala v hlače.
Helena Gašperši?
04. 02. 2010 19.18
A t in kozlov.udi zaradi takih zadev naj odstopi minister. Vsak dan smo v nevarnosti mi GOVEDOREJCI pa ne samo zaradi bikov tudi rogatih krav, ovnov BIK JE POBESNEL V sredo dopoldne se je "utrgalo" plemenskemu biku na Tegoški planini pod Košuto. Vse se je začelo, ko se je 57-letni pastir J. J. (doma je iz okolice Kranja) odločil s prijateljem obiskati svojega pastirskega kolega na planini Pungrat. Med hojo je pobožal kravo iz svoje črede in očitno s tem močno razburil bika, ki ga je napadel od zadaj z leve strani in ga sunil v prsni koš ter mu poškodoval več reber. Mož se zdaj zdravi v jeseniški bolnišnici. Na pomoč je priletel helikopter s posadko reševalcev, ki so nesrečnega pastirja odpeljali, o dogodku pa očitno nihče ni obvestil veterinarskega inšpektorata, saj so za dogodek zvedeli od nas: "Ne, nihče nas ni obvestil o napadu bika. V podobni nesreči lani na Goški ravni je bik ubil človeka, nato pa smo odredili zakol plemenske živali," je povedala inšpektorica Mojca Fock.
Tonček Balonček
04. 02. 2010 19.11
Tako je, pa Pogačnik, gaspari, Kresalova in še vsrta drugih! Dost mamo teh nesposobnih, še več. kradejo nam! Najhujši je Žbogar, ki organizira in vzpodbuja krajo naše zemlje! Miklavčila sploh ne bom omenjal, dobim takoj urtiko!!
zahod.west
04. 02. 2010 19.04
ministri , ki bi morali zleteti takoj križanić zalar golobić
Tonček Balonček
04. 02. 2010 18.53
Zalar in tožilci so popolnoma nesposobni, edino Brezigarjeva in njena otroka ter še par žensk tam rešujejo čast in slavo slovenskega tožilstva! Slava jim! Največja škoda za naša tožilstav je, ta ta gospa ni imela več otrok!!
kortezan
04. 02. 2010 18.20
kot oškodovanec sem prijavil va policiji kaznivo dejanje, je pa policija in tožilstvo potegnilo s storilcem in sploh niso zaslišali niti ene priče, ki sem jih predlagal......storilec je bil bivši policai........in tudi ko zapusti ta vrana svoje vrste, je še vedno vrana......in vrana vrani nikoli ne izkljuva oči.......
manco-capac
04. 02. 2010 17.55
Na koncu bo morala vsaka zadeva nositi podpis ge. Brezigar? Pa kje se je navzela teh navad? Pri g. Janši?
J83
04. 02. 2010 17.50
Zalar odstopi,saj si nesposoben,jaz pa iskren.
Tonček Balonček
04. 02. 2010 17.38
Seveda, to je posledica tega, da so razen Brezigarjeve, ki je spregeldala resnico in s espreobrnila med poštenjake, večina tožičcev še vedno na komunističnih Barikadah! Sama s sinom in hčerko ne bo zmogla uveljaviti pravice in reda v tožilski srenji, pomagamo ji lagko vsaj ako, da zahtevamo čimprejšnje volitve ter drugo republiko, sicer se te rdeče golazni,m ki leze iz vseh por in dviga glavo tudi tam, kjer si ne bi nihče mislil, ne bo nikoli miru!
srpko
04. 02. 2010 17.09
'Ministrstvo in državni tožilci za enak cilj' 0 Komentiraj Pošlji Tiskaj Velikost pisave Ljubljana, 04.02.2010, 16:35 | STA Pravosodno ministrstvo podpira predlog društva tožilcev o ukinitvi sopodpisa. Kot pravijo, to pomeni, da se državni tožilci zavzemajo za enak cilj kot ministrstvo. Mi se imamo radi, radi, radi, radi............