Slovenija

Ministrstva ne znajo črpati denarja iz proračuna

Ljubljana, 21. 04. 2011 16.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V poročilu, ki bi ga morala predstaviti Duša Trobec Bučan, piše, da so ministrstva nerealno načrtovala izplačila iz proračuna. V Službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko ne bo več ministra.

Duša Trobec Bučan
Duša Trobec Bučan FOTO: POP TV

Vlada je sprejela poročilo o vsebinskih usmeritvah in izvajanju kohezijske politike, lokalne samouprave in regionalnega razvoja v prvih treh mesecih leta 2011, torej v času ministrovanja Duše Trobec Bučan, in ga poslala državnemu zboru.

V poročilu je med drugim zapisano, da bosta v maju predloga novel zakonov o financiranju občin in lokalni samoupravi pripravljena za medresorsko usklajevanje, usklajevanje z občinami in javno razpravo. Njun sprejem je predviden novembra, uveljavitev pa 1. januarja 2012. O pristojnostih se trenutno usklajujejo na ravni delovne skupine poslancev iz parlamentarnih strank.

Med drugim so bili objavljeni trije razpisi za pomoč Posočju ter dva v okviru zakona o Pomurju. Še v prvi polovici leta naj bi stekli tudi ukrepi za druga problemska območja, objavljen bo tudi razpis za sofinanciranje komunalne infrastrukture v romskih naseljih, je zapisano v poročilu.

Glede črpanja evropskih sredstev je v poročilu zapisano še, da je iz evropskega v državni proračun v prvih treh mesecih letošnjega leta prišlo več kot trikrat več sredstev kot v enakem obdobju preteklega leta. Je pa v poročilu posebej izpostavljen problem nerealnega načrtovanja ministrstev glede izplačil iz državnega proračuna. Realizacija je bila tako v januarju in februarju zgolj 45-odstotna.

Po Trobec Bučanovi ne bo novega ministra

Začasno bo Dušo Trobec Bučan nadomestil Boštjan Žekš, sicer minister za Slovence v zamejstvu in po svetu.
Začasno bo Dušo Trobec Bučan nadomestil Boštjan Žekš, sicer minister za Slovence v zamejstvu in po svetu. FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik vlade Borut Pahor bo za opravljanje nalog na službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR) začasno pooblastil ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjana Žekša. Kot je Pahor pojasnil po seji vlade, bo Žekš delo opravljal do imenovanja predstojnika službe, novega ministra pa ne namerava imenovati.

Do konca mandata Pahorjeve vlade bo SVLR torej vodil predstojnik in ne minister. Pahor je odločitev sporočil na novinarski konferenci po seji vlade, prav danes pa se bodo poslanci seznanili z odstopom ministrice za lokalno samoupravo Duše Trobec Bučan.

Žekš svojo nalogo vidi predvsem v opravljanju tekočih zadev. Natančneje pa se bo s svojimi nalogami seznanil v petek ob obisku na SVLR. Pričakuje, da bo v tej vlogi največ mesec dni. Kot pravi, je pomembno, da tekoče zadeve potekajo nemoteno, nenazadnje tudi s finančnega stališča, da se evropska sredstva pravočasno in tekoče porabljajo. Dodaja, da sam sicer ni strokovnjak za to področje, a namerava sodelovati s tistimi, ki se na ta vprašanja spoznajo. Svojo vlogo pa vidi kot nekakšno pomoč instituciji, "ki je v bistvu dobra, saj je do sedaj lepo in uspešno delovala, so se pa pojavile težave, ki jih je treba rešiti na čim manj boleč način".

V petek se bo Boštjan Žekš najprej srečal z ministrico za lokalno samoupravo in regionalni razvoj v odstopu Dušo Trobec Bučan in državnim sekretarjem Damijanom Pavlinom, nato pa še z nekaterimi sodelavci službe.

Žekš ocenjuje, da stvari niso tako hude, kot je bilo predstavljeno v medijih, jih bo pa treba na neki način urediti, saj je pomembno, da služba dela, ne pa da izgublja energijo zaradi takih stvari. Morebitnih nepravilnostih za zdaj še ne more komentirati, saj se mora najprej z zadevami seznaniti.

Trobec Bučanova je namero o odstopu sporočila v ponedeljek, ker se ji zdi, da pri svojem delu ne uživa podpore in ker ima "dovolj neresnic in polresnic" na račun svojega dela. S seznanitvijo poslancev bo ministrici, katere odstop je bil med povodi za odločitev DeSUS za odhod iz vladne koalicije, mandat tudi uradno prenehal. Trobec Bučanova je sicer vodenje SVLR prevzela 11. januarja letos.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prehlad
24. 04. 2011 17.38
NI TAPRAVI DENAR ,KI SE LIMA.
izzyone
22. 04. 2011 07.56
Ne da neznajo vejo da jih bodo dobili po prstih če ponikne zato se jim ne da stem ukvarjat.
major1
21. 04. 2011 23.46
Brez kakih velikih pretresov bi jih lahko odšlo pol, pa bi ta vlada še vedno lahko delala, le megle bi bilo manj.
Peter Kralj 1
21. 04. 2011 21.45
Bo spet Horvat ta glavni?
Enis Hasic
21. 04. 2011 21.37
Ma 5ole je bla finta da gre desus iz koalicije zaradi pokojninske reforme....sej naši politiko neznajo nič drugega kot nategovati en drugega, narod pa samo požira
franceljtancelj
21. 04. 2011 21.11
Važno je, da znajo iz proračuna pretakat dinarčke v svoje žepke. Drugo itak ni važno.
dusar
21. 04. 2011 19.26
Marjanmark E vidis ga pa so se zivi ljudje ki vedo kako se stvari resujejo brez nasilja.
Igor__Zmaj
21. 04. 2011 17.15
A je lahko človek še bolj nesposoben, kot da niti denarja ne zna vzet? Mamo pa v tej vladi močne kontraste.