Slovenija

PS: Janša si želi prihoda trojke, ker je bil že prej podaljšana roka takšne politike

Ljubljana, 30. 09. 2013 06.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
S.S./D.L./V.L./STA
Komentarji
3142

Vlada je sprejela proračun za prihodnji dve leti in je z njim zadovoljna. Janša pa vladi svetuje, naj čim prej prizna, da ni sposobna reševati težav, in zaprosi za pomoč. V PS odgovarjajo, da tuja pomoč ni rešitev za Slovenijo, temveč za Janševo politično prihodnost.

Čufer je še povedal, da so s proračunoma zadovoljni, saj je stabilizacijiski, prav tako pa prinaša tudi fiskalno konsolidacijo.
Čufer je še povedal, da so s proračunoma zadovoljni, saj je stabilizacijiski, prav tako pa prinaša tudi fiskalno konsolidacijo. FOTO: Damjan Žibert

Vlada je sprejela proračuna za prihodnji dve leti. Minister za finance Uroš Čufer je povedal, da sta proračuna narejena, da odpravita širši primanjkljaj. Prihodnje leto vlada načrtuje 8,63 milijarde evrov proračunskih prihodkov, kar je pol milijarde evrov več, kot naj bi se v državno blagajno steklo letos.

Čufer se je že odzval tudi na Janševe besede. Povedal je, da ni potrebe, da bi razmišljali o mednarodni pomoči. ''Proračun je ustrezen in pripravili bomo načrt, kako to ustrezno financirati,'' je dejal.

Proračunski odhodki bodo za 10 milijonov evrov višji kot letos in bodo znašali 9,6 milijarde evrov, je povedal Čufer. Vlada namerava najbolj varčevati pri izdatkih za blago in storitve, med drugim se zmanjšujejo tudi subvencije podjetjem, transferji posameznikom in gospodinjstvom pa bodo ostali na približno enaki ravni kot letos. Prihodki bodo leta 2014 znašali 8,6 milijarde evrov, kar je približno 200 milijonov evrov več, kot je načrtovano v lani sprejetem proračunu za prihodnje leto.

"Kar veliko naporov je bilo potrebnih, da smo prišli do teh številk," je dejal Čufer in zagotovil, da proračun zagotavlja cilje, ki jih želimo doseči: da želimo prihodnje leto zmanjšati proračunski primanjkljaj pod tri odstotke BDP in v letu 2015 do 2,5 odstotka BDP.

Čufer je še povedal, da so s proračunom zadovoljni, saj je stabilizacijski, prav tako pa prinaša tudi fiskalno konsolidacijo. Priznal je, da je vlada razmišljala tudi o zvišanju stopenj DDV, a je to misel opustila.

Leta 2015 ne bo novih davkov

Vlada že načrtuje prihodke zaradi davka na nepremičnine. Ta naj bi v proračun prinesel okoli 205 milijonov dodatnih prihodkov. A natančni izračuni še niso dokončani oziroma še vedno se niso dogovorili o stopnji davka na nepremičnine, je še povedal Čufer.

''V letu 2015 glede na leto 2014 ne načrtujemo višjih prihodkov iz naslova davčnih obremenitev,'' je povedala državna sekretarka Mateja Vraničar.

V SLS kritični

V stranki SLS ocenjujejo, da se je vlada s sprejetim proračunom odločila, da krize ne bo reševala v skladu s svojimi zavezami in priporočili. "Proračuna ne vsebujeta nobenih reformnih ukrepov, finančne posledice pri odhodkih pa se v veliki večini nanašajo zgolj na spremenjeno socialno zakonodajo in zakon o uravnoteženju javnih financ, sprejetih v prejšnjih vladnih mandatih," je dejal predsednik stranke Franc Bogovič.

Janša: Priznajte in poiščite pomoč

"Kako otroke prepričati, naj po šolanju ostanejo v Sloveniji?" Janša: "Mislim, da jih ni treba prepričevati. Hvala bogu, da gredo študirat ven. Drugo pa je, kaj povedati otrokom, ko končajo študij – ali naj to znanje uporabijo v Sloveniji. To pa je večji problem. Trenutno je malo argumentov za to prepričevanje."

Predsednik SDS Janez Janša pravi, da bi morala Slovenija čim prej zaprositi za mednarodno pomoč, saj je pripravljeni proračun nerealen. ''S proračunom, ki ga sprejema vlada, se je država dokončno poslovila od ambicije, da se sama izkoplje iz krize. Če bi želeli slediti tej ambiciji, bi moral biti proračun popolnoma drugačen,'' je dejal Janša.

Vlada po njegovem mnenju ni sposobna rešiti nakopičenih težav in prej kot bo to priznala in poiskala pomoč, bolje bo. Kot je dejal Janša, pozneje, kot bo to storila, ostrejši bodo pogoji in višja bo cena za državljane. "Dražje jo bomo plačali upokojenci in zaposleni, ki polnimo proračun," je prepričan prvak opozicije, ki zato vlado poziva: "Ne odlašajte s tistim, kar je neizogibno."

Kot primer je navedel Grčijo, kjer plačujejo visoko ceno, ker svojih težav niso takoj priznali, pa tudi reševanje španskih bank. Slovenija pa je po njegovem mnenju na slabšem kot Španija. Pri pomoči namreč po njegovih besedah ne bo šlo le za banke, to bo le del. Formalno se pripravlja pristop, ki bo nekje med Grčijo in Ciprom, je dejal. 

Med pogoji, ki jih bo postavila trojka, bo zagotovo znižanje stroškov funkcioniranja države, napoveduje, saj, kot je dejal, Slovenija zagotovo ne bo mogla odplačevati pomoči, če bo več porabljala kot prejemala.

Čufer pa meni, da ni potrebe, da bi razmišljali o mednarodni pomoči. ''Proračun je ustrezen in pripravili bomo načrt, kako to ustrezno financirati,'' je dejal.

Janez Janša napoveduje, da bomo imeli predčasne volitve.
Janez Janša napoveduje, da bomo imeli predčasne volitve. FOTO: Miro Majcen

Janša napoveduje predčasne volitve

Janša je tudi prepričan, da ta vlada ne bo končala svojega mandata. Imeli bomo predčasne volitve, napoveduje in dodaja, da bo do njih prišlo enako kot pred dvema letoma.

PS: Tuja pomoč je le rešitev za Janševo politično prihodnost

Na Janševe besede so se odzvali v Pozitivni Sloveniji. Pravijo, da je Janša krčenje socialnih pravic in spodkopavanje temeljev socialne države, kot smo jim priča v Grčiji, že skušal doseči. "Verjamemo, da si Janez Janša iskreno želi 'prihoda trojke' v Slovenijo, saj je bil že prej podaljšana roka takšne politike," so zapisali.

"Ker smo se takšni republiki dovolj odločno uprli, je ni mogel uresničiti, zato ne dvomimo, da je tuja pomoč rešitev. Vendar ne za Slovenijo, temveč za njegovo politično prihodnost," še pravijo v stranki.

Dodali so še, da je Janša za seboj pustil letošnji proračun, ki je bolj podoben prostemu spisu, kot pa resnemu načrtu prihodkov in odhodkov.

Predlog, s katerim predlaga zmanjšanje upravnega dela javnega sektorja za 30 do 40 tisoč zaposlenih, pa po mnenju PS kaže na nepoznavanje realnega stanja, saj bi po takem predlogu takoj zaprli vsa ministrstva, vse vladne službe in agencije, odpovedali bi se tako policiji kot vojski.

Janševo trditev, da je "program, ki se neformalno pripravlja za Slovenijo, nekje med grškim in ciprskim", pa označujejo za izmišljotino. V stranki pravijo, da se politični voditelji evropske ljudske stranke in njenih članic izogibajo srečanj z Janšo. "Janša je, podobno kot svoj čas Sanader, mednarodno osamljen, zato zelo težko kaj 'neformalno' izve," še pravijo v PS. 

SD: Slovenija v boljšem položaju, kot se govori

Vodja poslancev SD Matjaž Han ocenjuje, da je Slovenija v boljšem položaju, kot se govori. V izjavah Janše in nekaterih drugih v zadnjih tednih ne gre več toliko za stališče kot pa za vedeževanje o črni prihodnosti za Slovenijo, je ocenil Han.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3142)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

a.kralj1994
03. 10. 2013 08.57
-4
P R E B E R I T E !!!!!! PREVERJENO!!! ČE BOSTE PISALI PROTI SDS-u ALI JANEZU JANŠI, PRIČAKUJTE SDS-ovega HEKERJA V VAŠEM RAČUNALNIKU, KI VAS BO PREVERJAL, KDO STE IN OD KOD STE!!!!! PREVERJENO!!!!!!!!
0j
06. 10. 2013 08.15
Pa z avijona vas bodo snemali, sledili vam bodo in v najhujšem primeru vas bodo vpisali v SD ali PS.
Owce yallowe 159, pa to ...
06. 10. 2013 19.50
HOLAJ SLOVENIJA
02. 10. 2013 10.20
+1
Zakaj sploh še vlačite Janšo in njegove nebuloze po medijih. Tole je objavil dr.Jože P. Damjan. Bo Janša zanikal ali ga celo tožil? Citat dr.Damjana: POGLEJMO resnico in dejstva......ko je Janez Janša prevzel kraljevanje: Saldo trgovinske bilance -26,8 mio EUR oktober 2004 Saldo tekočega računa plačilne bilance 71,1 mio EUR oktober 2004 Mednarodne rezerve 6.579,8 mio EUR 30.11.2004 Devizne rezerve 7.377,7 mio EUR 30.11.2004 Neto zunanji dolg 1.209,0 mio EUR 31.10.2004 Bruto zunanji dolg 15.097,0 mio EUR 31.10.2004 POGLEJMO resnico in dejstva......potem, ko je Janša Grobar pokopaval 4 leta ubogo Slovenijo: Saldo trgovinske bilance -251,9 mio EUR okt., 2008 Saldo tekočega računa plačilne bilance -271,7 mio EUR okt., 2008 Mednarodne rezerve 743,4 mio EUR 30.11.2008 Devizne rezerve 633,6 mio EUR 30.11.2008 Neto zunanji dolg 8.480 mio EUR 31.10.2008 Bruto zunanji dolg 40.043 mio EUR 31.10.2008 za tiste neuke / ve se kdo to je /, ki ne bodo znali si ta komentar razložiti, zgolj kratek povzetek: Saldo trgovinske bilance v MINUS se je povečal za 225,1 milionov Saldo tekočega računa plačilne bilance se je iz PLUSA povečal v MINUS za 342,8 milionov Mednarodne rezerve so se ZMANJŠALE torej potrošile za 5.836,4 mio EUR Devizne rezerve so se ZMANJŠALE torej potrošile za 6.744,1 mio EUR Neto zunanji dolg se je POVEČAL za 7.271 mio EUR Bruto zunanji dolg se je POVEČAL za 24.946 mio EUR Dr.Jože P. Damijan, Večer,11.2.2013 *Dr. Jože P. Damijan, ekonomist: "Na provladnih protestih Zbora za republiko je predsednik vlade Janez Janša izrekel nekaj krepkih 'bistroumnih nesmislov'. Denimo, da je največja težava Slovenije več milijardna bančna luknja, ki jo sestavlja 16 povezanih konglomeratov, večinoma v lasti članov Foruma 21. (...) Je možno, da je Janša za trenutek izgubil prištevnost? Ta bančna luknja je namreč nastala izključno v državnih bankah in nastala je izključno v času 2005-2008, ko je te državne banke nadzirala vladna koalicija pod vodstvom Janeza Janše...* *Dejstvo tudi je,da tedanja Janševa vlada ni želela prodati deleža v NLB, s čimer je tedaj izgubila 640.- Mio. EUR, z vsemi dosedanjimi dokapitalizacijami in bodočo 2 milijardno dokapitalizacijo te iste banke, pa bo skupna izguba davkoplačevalcev znašala 3,5 milijarde EUR ! Našega, tvojega in mojega davkoplačevalskega denarja !!!* *Leta 2005 sta Janša in SDS vlada aktivno pomagala Bavčarju in Šrotu pri prevzemu Merkatorja, pri čemer sta jima državna KAD in SOD še dala posojila za prevzem !!!*
a.kralj1994
03. 10. 2013 08.55
+0
PA SAJ VALDA ZDEJ ŽE POZNATE JANŠO!!! VESTE DA BO REKEL IN IZJAVIL PRAV VSE,KAR BI LAHKO OMOGOČILO REVANŠIZEM IN FAŠIZEM,SAMO DA NE BI SREČAL KOMUNIZEM IN DA BI LAHKO LAGODNO IN KOT VELIKI VLADAR ŽIVEL V DEMOKRACIJI!!!! JANŠA JE PAČ PARANOJIK!!! IN TO VSI VEMO...SAMO TREBA JE PREUSMERJATI POZORNOST, A NE JJ?!?!?!
Dejan Dolinar 1
06. 10. 2013 19.25
+1
Dvomim da je zgoraj napisane številke objavil Jože P. Damijan in to predvsem zaradi deviznih in mednarodnih rezerv
Dejan Dolinar 1
06. 10. 2013 19.26
+1
Leta 2007 smo prevzeli evro in zato Mednarodne rezerve in devizne rezerve se po tem letu prikazujejo le za valute v NE-EVRIH!!! Vse kar smo imeli do takrat v evrih se ne prikazuje več v Mednarodnih rezervah, zato so naše »rezerve« padle za 85%!!!
Dejan Dolinar 1
06. 10. 2013 19.27
+1
Prosim če daste kakšen link gor, kje je on to objavil ali pa da nehate zavajati, ker se samo sramotite s tem laganjem in zavajanjem...
Ira Sanctus
01. 10. 2013 21.34
+0
Kompletna eksekucija "idiotiziranih vodij" SDS, PS, NSi, DS, DESUS, sindikalistov, pisarniških ščurkov... Pol bo pa enkrat mir! Upam!
a.kralj1994
01. 10. 2013 14.20
+4
NEKAJ ME ZANIMA...PA TUD VI PROBAJTE TOLE,KAR BOM NAPISAL, KOMENTIRAT...NAMREČ...JANŠA NAS VSESKOZI STRAŠI (KER PAČ ŠE VEDNO MISLI,DA SMO SLOVENSKI NAROD OVCE IN NAS TUDI IMA ZA OVCE), DA ČE BO ŠLO PA TAKO NAPREJ...V POLITIKI...V GOSPODARSTVU...SKRATKA V ŽIVLJENJU NARODA...BODO PA NAZAJ PRIŠLI ČASI KOMUNIZMA IN SOCIALIZMA IN BLABLABLABLA...JA HUDIČA...A TA JANŠA SAMO TA DVA SIASTEMA POZNA AL KAJ? A NI ON NEK OBRAMBOLOG AL CELO POLITOLOG? PA VALJDA LAHKO OBSTAJA ŠE KAJ DRUGEGA,KOT JE TO DEMOKRACIJA IN SOCIALIZEM...MORDA BO PA EN DRUG SISTEM RATU V KRATKEM...NE VEM MORDA DIKTOKRACIJA...AL PA DEMOKTATURA...MORDA???...OČITNO JANŠA VE,ČE BI ŠLI V SOCIALIZEM,DA BI NJEGA IN NJEMU ENAKE ZA VSE ŽIVLJENJE ZAPRLI ALI CELO TAKOJ POSTAVILI PRED ZID!!!...MISLM, A TA JANŠA RES MISLI,DA BO S TEM STRAŠENJEM O KOMUNIZMU KOGARKOLI PRESTRAŠIL???HAHAHAHAHA...VERJETNO RES DELA SAMO NA TEM, DA BO Z PRIHODOM TROJKE REŠEVAL PRAVZAPRAV EDINO IN EDINO SEBE!!!
MARK AUREL
01. 10. 2013 15.27
+7
Điđi (JJ) se na vse pretege trudi, da bi ponovno zavtel položaj s katerga je moral oditi. Njegovi pristaši so ovce, ki slepo sledijo kozlu.
sboy
01. 10. 2013 13.24
+3
Edino trojka nas reši lopovov.Žal je tako.Noben si je ne želi a pri njej izjeme ni.Dobimo vsi po p...i ne samo hlapčki tudi tisti pri koritu.Zato se jo pa eni očitno bojijo.
pmx
01. 10. 2013 19.59
+3
Če ne bi bilo Janše, ne bi bilo niti nobenih groženj. In ponovno, Slo je na most failed states indeksu na 7. mestu na pozitivni strani. To je najbolj kompleksen indeks, ki ga ne krojijo izmišljene tvorbe ala "bonitetne" hiše. In tisti, ki jim to ne ustreza, pač po Majerjevo dosledno ignorirajo. V krizi se poraba NE krči, krčit je potrebno seveda nesmiselne izdatke, stroške sive ekonomije, ... to je pa čisto nekaj drugega, kar počne sedanja vlada, ki je samo nasledila slabe manire prejšnjih.
zaenotnost
01. 10. 2013 12.48
+7
...ne razumem, da pristaši Janše ne "vidijo", da jih njihov idol vodi v prepad, da ga podpirajo kljub njegovim dejanjem zaradi katerih je sedaj na sodišču...ej...ovce spreglejte, drugače bo...
Polly ß
01. 10. 2013 11.51
-3
Ne da je bil že prej PODALJŠANA ROKA , temveč ne vi in tudi mi NE VIDIMO IZHODA IZ TEGA. Ne rečem, da bo potem boljše, TODA SLABŠE KOT JE SEDAJ PA RES NE MORE IN NE MORE BITI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Bratuškova je popolnoma nesposobna osebnost, prav tako njen gospodarski minister Stepišnik. KAJ JE NAPRAVIL V TEM ČASU, KO JE MINISTER? KAJ SE JE PREMAKNILO V GOSPODARSTVU? Odgovor. PRAV NIČ IN NI IZGLEDOV ZA BOLJŠE ČASE!
beeamer
01. 10. 2013 11.42
+7
Da ljudem ne potegne, da eni in drugi delajo samo šov, Janša je imel dovolj časa karkoli naredit, pa ni, te sedaj pa za vse krivijo njega, pozabljajo pa, da je že 20 let vodilna struja prav njihova, ne podpiram Janše ampak, koliko let pa dejansko je on vodil državo? Kje je sedaj LDS, Zares, ... Pretopljeni so v stranko nekoga, za kogar vsi vemo, da krade, pa čeprav se mu nič ne dokaže in nič ne zgodi. Kje si sedaj Jelinčič, da vsaj kak vic poveš v parlamentu, ker drugega kot kakšnega vica itak nič ni bilo pametnega iz te hiše že 20 let.
AjdeMiPopuši
01. 10. 2013 11.49
+2
a.kralj1994
01. 10. 2013 14.26
+2
KJE JE JELINČIČ??? GRADI HIŠO OZ. VIKEND NA PRESTIŽNI LOKACIJI OB MORJU OB CESTI MED KOPROM IN IZOLO. KO SE BOSTE PELJALI PO TEJ CESTI OD KOPRA PROTI IZOLI,TAKOJ PO ŽUSTERNI, POGLEJTE LEVO NAD ZIDOVJEM OB CESTI STA DVE GRADBIŠČI ZA GRAJENJE HIŠE OZ. VIKENDA!!! ZDEJ VESTE,KAM NAŠ POLITRIK VLAGA DENAR!!!
JanshA Arms - Levi Gnoj
01. 10. 2013 11.03
+7
AVE SDS!!!AVE JANEZ JANŠA!
pmx
01. 10. 2013 13.17
+5
Če smo pri JJ in SDS potem kvečjemu hail ne pa ave.:-) Pa čeprav je bil tudi Rim takrat maksimalno degeneriran. Ok, lahko tudi ave ostane. :-)
hotchilipoper
01. 10. 2013 10.41
+12
Ma smo mi ene ovce,zafural so državo,pa jim še kar dovolimo,da so na vodilnih položajih---Halo folk zbudi se
general 1
01. 10. 2013 10.55
-4
Folk je se prevec neumen nekateri si celo zelijo se slabs to.je trojka
MICLA
01. 10. 2013 10.04
+5
me zanima kaj bodo takrat začeli lagati ko bomo zaprosili za pomoč in kdo je kriv in spet bo to janša ,pa čeprav že sedaj opozarja da bo to najbolje za slovenijo.ta vlada bo zafurala slovenijo do kraja, potem bo pa vseeno prišla trojka in spet bodo optožili da je kriva SDS .
general 1
01. 10. 2013 10.08
-1
Ne bodi tok zaslepljen!vsi so krivi za polom!
MICLA
01. 10. 2013 09.58
+3
trojka naj čim prej pride da rashajkajo to vladno bando.
general 1
01. 10. 2013 10.09
-1
zdrava.pamet
01. 10. 2013 10.15
+3
zdrava.pamet
01. 10. 2013 10.16
+9
general 1
01. 10. 2013 10.46
-3
Cist na kratko trojka navadnim ljudem nc dobrega ne prinasa:dodatna revscina,brezposelnost,manj denarja(znizevanje plac) kraja folka se še vedno nadaljuje s prihodom trojke še huje elita nc ne izgubi ampak zivi.se bolje kot zdj!
general 1
01. 10. 2013 10.52
-4
Aja se to.še to s prihod.trojke bodo se dodatni davki to je katastrofa!!
Padra
01. 10. 2013 09.55
+3
janša je tako ali tako kozelj....................
jakomasi
01. 10. 2013 10.22
+4
padra----ti si pa potem noj,,ki drži glavo v pesek....!
MICLA
01. 10. 2013 09.52
+3
podaljšana roka je samo ta jankovićev pajac ki želita ukrasti kar se le da in uničitti slovenijo s pomočjo tistega pritlikavca iz murgel.
zdrava.pamet
01. 10. 2013 09.42
+7
Vsak ki je pri zdravi pameti, si želi prihoda trojke....PREJ PRIDEJO IN UREDIJO ZAKONE, prej bodo naši nehali krast in uničevat državo....čufer pa je samo podaljšana roka jankoviča in foruma 21 in jasno da se boji evrope... NOBEN DELAVEC SE NE RABI BATI EVROPE, KER DELAVCI V EVROPI IMAJO 3 X VEČJE PLAČE KOT PRI NAS IN BOLJ SO ZAŠČITENI
Padra
01. 10. 2013 09.56
-2
hahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha . ti pa si naiven.......................... hahahahahahahaha
general 1
01. 10. 2013 10.12
+0
Zdrava pamet poglej si.mal.grcijo in spanijo ti naivnez
zdrava.pamet
01. 10. 2013 10.12
+4
KAJ NE RAZUMEŠ...a to da bodo naši uničili celo državo, ker v ljubljani nimate podna?
zdrava.pamet
01. 10. 2013 10.15
+5
grčija zame ni zahodna evropa, ker so balkanci in mislijo da so upravičeni do lepega življenja, čeprav nič ne delajo...imajo pa otoke za prodat.... mi pa lahko prodamo samo javno upravo, hehe...če jih bo kdo hotel...pa mislim da jih noče niti evropa, niti rusi...še slovenci je nočemo več...
JE-BI-GA
01. 10. 2013 09.36
-3
za vodenje države nima sposobnosti nobeden od njiju,
SDS_je_poden
01. 10. 2013 09.12
+9
Slovenci, imamo točno tako stanje v državi, kot si ga zaslužimo. Z vami se da manipulirat tako na lahko, samo enko kost vam vržejo... Že od leta 91 dalje smo imeli vsako leto afero ali dve... a se je komu kaj zgodilo? Ne, nagradite jih z nadaljnimi 4 leti v parlamentu, vi se pa dajete med seboj al ste levi, desni, komunist, domobranec, javni uslužbenec ki dela v Mehiki.... Še enkrat vam povem, imate točno tako stanje v državi, kot si ga zaslužite.
korintos1
01. 10. 2013 08.53
+5
Dober dan pubeci, kak se vam pa kaj dopade nova knjiga V imenu države? Sem malo gledal na TV in eni se spet tresejo.
batom@pinkponk.com
01. 10. 2013 08.14
+10
Tale nam bo pridigal o ZDRAVI pameti? Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahah...
nnanna
01. 10. 2013 07.44
+9
ali ga bo podaljšana roka privedla tja kamor spada? v arest!!!