Slovenija

Ministrski jekleni konjički

Ljubljana, 19. 02. 2008 14.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na številnih ministrstvih se bodo letos vozili z novimi avtomobili. Preverili smo, koliko nameravajo za to zapraviti.

V mošnjičku za državne nakupe se je letos znašlo 6,4 milijona evrov za posodobitev voznega parka, poroča današnji Dnevnik. Preverili smo, ali posamezna ministrstva načrtujejo nakupe avtomobilov ter koliko nameravajo zanje odšteti. Ocenjena vrednost vozil, predvidenih za odprodajo, je 282.000 evrov.
Številna ministrstva bodo letos posodobila vozni park.
Številna ministrstva bodo letos posodobila vozni park. FOTO: Dare Čekeliš
Na kratko: Med največjimi zapravljivci bodo po podatkih, ki so nam jih posredovali, letos na obrambnem ministrstvu. Kupiti nameravajo 56 vozil, javno naročilo za 20 avtov za vojaško policijo je že v teku. Na zunanjem ministrstvu bodo dobili le šest avtomobilov, a precej drage. Vsak naj bi bil vreden okoli 40 tisoč evrov. Približno toliko so odšteli tudi za nov avto za gospodarskega ministra Vizjaka. Z novim se bo vozil tudi minister za kmetijstvo Jarc, le da bo okoli 5000 evrov cenejši.

Na naša vprašanja so najprej odgovorili na pravosodnem ministrstvu. Letos nameravajo kupiti okolju prijazen hibridni avto v vrednosti 25 tisoč evrov, kakšne znamke bo, še ne vedo. Kot je povedala njihova predstavnica Mojca Hardi, vozilo potrebujejo za prevažanje dokumentov med različnimi lokacijami v mestu, na katerih ministrstvo deluje. Sicer pa bo to zamenjava za rabljeno vozilo. Pa še to, minister je nov avto dobil pred dvema letoma.

Na finančnem ministrstvu bodo bolj zapravljivi, odločili so se namreč za nakup treh avtomobilov srednjega razreda, s katerimi bodo delno nadomestili odprodana dotrajana vozila. Nove jeklene konjičke bodo uporabljali za prevoze uslužbencev. Kot je sporočila tiskovna predstavnica Irena Ferkulj, so na ministrstvu nove avtomobile zadnjič kupovali leta 2000, maja 2003 pa so pridobili nekaj vozil ukinjajoče Agencije za plačilni promet.

Slovenski policisti bodo dobili pet novih avtomobilov za nadzor prometa.
Slovenski policisti bodo dobili pet novih avtomobilov za nadzor prometa. FOTO: POP TV
V kabinetu predsednika vlade bodo kupili štiri vozila, najdražje bo stalo 18.000 evrov. V uradu predsednika države pa bodo kupili dva avtomobila srednjega razreda, za vsakega bodo odšteli 23.750 evrov.

Notranje ministrstvo pa bo z novimi vozili opremilo policiste. Za pet avtomobilov visokega razreda bodo odšteli po 30 tisoč evrov. Kot so nam povedali, je cena pa je tako visoka, ker bodo posebej prirejena za nadziranje prometa. To pomeni, da bodo opremljena z videonadzornim sistemom. Sicer pa bodo del sredstev za njihov nakup dobili tudi z odprodajo odsluženih avtomobilov, je še dejala predstavnica ministrstva Vesna Mitrič.

Za policijo, in sicer vojaško, kupuje tudi obrambno ministrstvo. Na spletni strani so v ta namen prejšnji mesec objavili javno naročilo za nakup dvajsetih osebnih vozil. Poleg tega po poročanju Dnevnika načrtujejo nakup dveh avtomobilov visokega razreda za protokolarne namene. Zanju bodo odšteli po 27 tisoč evrov. Sicer pa nameravajo za vse uporabnike v okviru ministrstva, torej tudi za vojsko, skupaj kupiti 56 vozil.

Na zunanjem ministrstvu ne skoparijo. Kupili bodo šest avtomobilov, vrednih po 40.000 evrov
Na zunanjem ministrstvu ne skoparijo. Kupili bodo šest avtomobilov, vrednih po 40.000 evrov FOTO: POP TV
Ministrstvo za javno upravo v skladu s sklepom Vlade RS za nakup osebnih in kombiniranih vozil (z izjemo specialnih vozil in vozil po posebnem naročilu, vozil za potrebe zaščite in reševanja ter vojaških vozil) izvaja skupno javno naročilo, ki se objavi na Portalu javnih naročil. V letošnjem letu tako že pripravlja takšno javno naročilo, ki bo na portalu objavljeno predvidoma v mesecu marcu. Podrobno o naročilu še ne moremo govoriti, ker je razpis šele v fazi priprave. Tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak

Najbolj razkošna vozila si bodo, tako Dnevnik, privoščili na zunanjem ministrstvu. Nabavili bodo šest avtomobilov v vrednosti 40 tisoč evrov. So pa podobno drag nakup že opravili na ministrstvu za gospodarstvo. Ministru Andreju Vizjaku so na podlagi javnega naročila že januarja kupili 38.900 evrov vreden audi A8. Se pa lahko kljub visoki ceni pohvalijo z varčnostjo. Vozilo je namreč staro štiri leta, za novega bi morali odšteti 73 tisoč evrov. "Ministrstvo za gospodarstvo je vozilo kupilo zato, ker v svojem voznem parku ni imelo primernega službenega avtomobila za prevoz ministra v službene namene. Pred nakupom je imelo ministrstvo podobno vozilo v najemu,“ so nam sporočili.

Z avtomobilom iste znamke se bo vozil tudi minister za kmetijstvo Iztok Jarc, le da bo nižjega cenovnega razreda. Na ministrstvu so se namreč odločili za nakup 34.934 evrov vrednega Audija A6. Peugeot 607, s katerim se je vozil doslej, je star že sedem let in ima 282 tisoč prevoženih kilometrov, zato so stroški vzdrževanja vse višji. "Zaradi tega dejstva, zaradi povečanih logističnih potreb v okviru predsedovanja Slovenije Svetu EU in ker ministrstvo ni imelo drugega primernega vozila za prevoz ministra, smo se odločili za nakup tega vozila,“ so zapisali na ministrstvu. Dodali so, da v letih 2007 in 2008 posodabljajo vozni park, lani so kupili štiri vozila nižjega cenovnega razreda in z njimi nadomestili avtomobile, stare med 10 in 14 let.

V mošnjičku za državne nakupe se je letos znašlo 6,4 milijona evrov za posodobitev voznega parka.
V mošnjičku za državne nakupe se je letos znašlo 6,4 milijona evrov za posodobitev voznega parka. FOTO: POP TV

Na ministrstvu za zdravje vozni park posodabljajo postopoma. Za letos načrtujejo nakup dveh avtomobilov srednjega cenovnega razreda, dva so kupili tudi lani ter prav toliko dotrajanih vozil prodali. Uporabljali jih bodo za službene vožnje, pa tudi za zasebne namene tistih, ki morajo biti ves čas dosegljivi, je v sporočilu zapisala predstavnica ministrstva Irma Sterle Glaner.

Medtem ko večina ministrstev kupuje osebna vozila, so se na okoljskem odločili za terenska. Potrebujejo namreč avto, ki bo omogočal varno vožnjo po terenu v vseh vremenskih pogojih, zanj pa naj bi plačali nekaj več kot 31 tisoč evrov. 40 tisočakov so rezervirali tudi za nakup novega terenskega vozila za Upravo RS za jedrsko varnost, s postopki nabave začenjajo te dni, najverjetneje pa se bodo pridružili skupnemu javnemu naročilu, ki ga bo za celotno državno upravo izvedlo ministrstvo za javno upravo. Z novim vozilom, in sicer nižjega srednjega razreda, bodo opremili tudi geodetsko upravo. Na agenciji za okolje pa se bodo vozili z dvema novima jeklenima konjičkoma, nadomestila bosta 13 let stara transportna vozila. Ker bosta tudi posebej opremljena , naj bi skupna cena dosegla 90 tisoč evrov.

Na ministrstvih za šolstvo in šport ter za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo za letos posodobitve voznega parka ne načrtujejo. Z ostalih ministerstev odgovorov nismo dobili.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kritika@email.si
18. 07. 2008 14.51
Za vse mi je še nekako sprejemljivo razen za SV. Pa to je komedija, da damo največ za kvazi vojsko, ki jo porazi vsaka vojska na svetu razen od Lihtenštajna! Kakšen je potem tudi smisel NATA? Okrepimo policijo in jo ustrezno ovrednotimo (kot tudi notranja ureditev razmer) pa bomo imeli veliko višji standard življenja.
strelka23
20. 02. 2008 07.34
Velik del sredstev bodo pridobili z odprodajo odsluženih avtomobilov?Kdo jih bo pa kupil če so odsluženi?Wolf d.o.o?
hinko.murovec@siol.net
20. 02. 2008 06.42
Pa mi povejte čemu je za prevoz dokumentov potreben tako drag avto?? Razumel bi, če bi za ta namen nabavili kombi enako opremljen kot je recimo tisti, ki ga uporabljajo varnostne službe za pobiranje dnevnih izkupičkov. Končno je 6,4 M EURov 12.800 plač po 500 EURov, to pa je kar lep denar in to naš ne njihov, ko bodo pri teh zadevah začeli malo bolj skromno potem naj se mi JJ oglaša z kruhom v smetnjakih , Vizjak pa bi do svoje zidanice lahko šel peš, nazaj nažganega pa lahko kdo v šajtrgi zapelje, dobička od njega itak ni razen uspešnega razprodajanja še zadnjih podjetji raznim egipčanom in posledično ljudi na cesti. LP
pissedOFF
19. 02. 2008 21.20
da strinjam se, tako draga vozila so res NUJNO potrebna za prevoz dokumentov. nemorem vrjet!!!
Celzij
19. 02. 2008 21.10
WTf.. pa kaj brišete, če napišem, da naj vlada razdeli ta "stare" avtomobile med nas...
Celzij
19. 02. 2008 21.05
Ta stare avtomobile pa nej pol raztalajo med nas pa se ne bom pritoževal.