Slovenija

Inšpektor v Kemisu ni našel kršitev požarnih predpisov

Ljubljana, 12. 06. 2017 17.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen ocenjuje, da je bilo ukrepanje ob onesnaženju potoka Tojnica, do katerega je prišlo, ko je zagorelo v Kemisu, dobro. Inšpekcijski nadzor je medtem pokazal, da v Kemisu niso kršili požarnih predpisov.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Nevarno čiščenje reke
    02:02
    Iz SVETA: Nevarno čiščenje reke
  • Iz 24UR: Pregled gasilcev
    02:41
    Iz 24UR: Pregled gasilcev
Sanacija po požaru v Kemisu - 27
Sanacija po požaru v Kemisu - 27 FOTO: Miro Majcen

Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen se je z današnjim sprejemom zahvalila zaposlenim v vodnogospodarskem podjetju VGP Drava Ptuj, ki so sodelovali v čiščenju potoka Tojnica ob požaru v Kemisu. Kot je poudarila v izjavi za medije, so zaposleni s strokovnim in hitrim ukrepanjem preprečili, da bi onesnaženje doseglo tudi reko Ljubljanico.

Ukrepanje ob onesnaženju Tojnice je po mnenju Majcnove potrdilo dobro sodelovanje strokovnih služb na področju voda. V zvezi s tem je spomnila, da je služba za varovanje obalnega morja takoj pomagala VGP Drava Ptuj z ustreznimi aparaturami. Pomoč je po njenih besedah prišla tudi od podjetja Hidrotehnik, ki kot koncesionar skrbi za vodotok Tojnice.

VGP Drava Ptuj je koncesionar za čiščenje onesnaženih celinskih voda. Podjetje je vse zaposlene, ki so sodelovali pri čiščenju Tojnice, napotilo na zdravniški pregled. Rezultati preiskav bodo znani v prihodnjih dneh. Ministrica je pohvalila tudi ukrepanje ptujskega podjetja ob požaru v podjetju Eko Plastkom v Ljutomeru, kjer je bila ogrožena reka Ščavnica.

Majcnova je opozorila, da je bilo onesnaženje Ščavnice - vanjo so stekle le požarne vode - na srečo neprimerljivo s Tojnico. Po njenih besedah na ministrstvu še čakajo na rezultate analiz, ki bodo pokazale, ali je požar povzročil škodo v Ščavnici. Kot spodbudno dejstvo je navedla, da za razliko od Tojnice v Ščavnici ni prišlo do pogina rib.

Predstavnica VGP Drava Ptuj Mirjana Fesel je po sprejemu pri ministrici v izjavi za medije pojasnila, da jim je uspelo odstraniti več kot 99 odstotkov oljne gošče, ki je ob požaru v Kemisu stekla v Tojnico. Prav tako so po njenih besedah skorajda v celoti očistili zaoljene trave na brežinah potoka. Pohvalila je tudi pomoč, ki jim jo je nudila agencija za okolje.

V zvezi s Ščavnico je Feslova dejala, da so vanjo stekle le požarne vode, kar je v takšnih primerih običajno in ne povzroči večjega onesnaženja. Po njenih besedah so zato za čiščenje reke porabili le nekaj ur.

Sicer so v vrhniški ribiški družini pred dnevi pojasnili, da še čakajo na rezultate analiz o morebitni prisotnosti strupov v poginulih ribah iz Tojnice. Na Policijski upravi Ljubljana so dejali, da so kriminalisti opravili ogled Tojnice in zavarovali vzorce. Preiskava še vedno poteka, zato je še niso želeli komentirati.

Z Zavoda za ribištvo Slovenije pa so sporočili, da so imeli do zdaj en sestanek z ribiško družino na Vrhniki, a da ne opravljajo nobenega nadzora, ker jim tega ni nihče naročil, ne katera od pristojnih institucij ne ribiška družina. Opozorili so, da ne morejo samoiniciativno jemati vzorcev in naročati analiz.

Požarni inšpektor ni našel napak

Medtem na Inšpektoratu RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami pravijo, da izredni inšpekcijski nadzor na področju varstva pred požarom v Kemisu, ni pokazal kršitev predpisov. Podjetju so naložili le izdelavo novega požarnega reda, ki bo prilagojen novim razmeram v objektu.

Inšpekcijski nadzor v Kemisu so začeli 29. maja in končali 7. junija. Po besedah glavnega inšpektorja Milivoja Dolščaka so preverili požarni red, požarni načrt, načrt evakuacije iz objekta, usposabljanje zaposlenih, vzdrževanje opreme in sredstev za gašenje, vzdrževanje sistemov aktivne požarne zaščite ter organiziranje požarnega varovanja.

"Ob nadzoru nismo ugotovili kršitev predpisov na področju varstva pred požarom, smo pa podjetju z zapisnikom naložili posamezne ukrepe, ki so povezani z dejstvom, da je podjetje prizadel požar, po katerem je del objekta uničen. Uničeni oz. poškodovani so tudi posamezni sistemi aktivne požarne zaščite ter oprema za gašenje, prav tako pa je bil uničen tudi del predpisane dokumentacije," je navedel Dolščak.

Kemisu so po njegovih besedah naložili izdelavo novega požarnega reda. Z njim mora nato seznaniti vse zaposlene. Kot je še dodal Dolščak, mora podjetje izdelati "tudi manjkajoče dele načrta evakuacije za dele objekta, kjer so načrti ob požaru zgoreli, na novo vzpostaviti vodenje vseh evidenc in po končani sanaciji sistemov aktivne požarne zaščite izvesti predpisan preizkus in pridobiti potrdila o brezhibnem delovanju".

Sicer dobre tri tedne po požaru v podjetju za predelavo kemičnih odpadkov Kemis pod nadzorom posebne medresorske delovne skupine tečejo številne aktivnosti. Tako bodo predvidoma v torek začeli z usmerjenimi zdravniškimi pregledi gasilcev, ki so sodelovali v gašenju požara. Gasilcem bodo opravili celovite klinične preglede, med drugim test pljučne funkcije in jetrne teste.

Pretekli teden je o vidikih okoljske nesreče v Kemisu razpravljal državni zbor. Poslanci so sprejeli štiri priporočila vladi oz. ministrstvu za okolje in prostor. Eno od njih nalaga pripravo nacionalnega načrta ravnanja v primeru okoljskih kemičnih nesreč.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
13. 06. 2017 13.44
Pametno je brati tudi novice, bolj realne, na novi 24. Tam je danes marsikaj objavljeno v zvezi s Kemisom in državnimi institucijami, pa o skrivanju resnic, o katerih noče nihče govoriti, ker se bojijo maščevanja oblasti. Pa Vrhničani niso verjeli vladnim institucijam glede zemlje, pa so najeli neodvisne , zasebne institucije. Njihove ugotovitve so šokantne - zemlja je tako zastrupljena, da bi se nekateri celo odselili.
Transformerji
13. 06. 2017 13.45
Tudi nekateri gasilci so pristali na Golniku, zaradi dihalnih težav, samo pomagati jim pa ne morejo..... ampak to je skrivnost, o kateri tudi gasilci ne smejo govoriti, bi ostali brez službe!
Transformerji
13. 06. 2017 13.57
Na tej strani pa je bilo po ugotovitvi inšpekcije ugotovljeno, da otroci ne smejo jesti zemlje...............
MaVra55
13. 06. 2017 12.05
Imamo državo in izvoljene voditelje. Ti postavijo zakone in predpise. Nato postavijo organe (inšpekcije, agencije, policija), ki kontrolirajo izvajanje the predpisov. Nato postavijo sodišče, ki kaznuje tiste, ki se zakonov ne držijo. Nato vsi ti organi skupaj z voditelji ščitijo največje falote, ki najhuje kršijo te zakone???? (Ko to tamo peva)
anonymous82
13. 06. 2017 10.34
+2
Koliko so pa nakazali temu inšpektorju?
MaVra55
13. 06. 2017 10.14
+2
Bodo gasilcem analizirali dioxin v krvi, ali bodo samo pogledali kako izgledajo?
resort
13. 06. 2017 10.08
+3
Ali imajo službo za varstvo pri delu. Ugotovljeno ni nič, kar bi bilo v nasprotju s pravilnikom. Le kakšen je to pravilnik ? Da se ob požaru ne vključi varnostno opozorilo in avtomatsko gašenje, je nekaj zelo narobe. Pa tudi nadzor. Ali je sploh kdo bil v firmi, ko je pričelo goreti ? Žalostno !
wolfterier
13. 06. 2017 10.20
+3
V taki firmi bi moralo biti fizično varovanje,človek,ki bi lahko pogasil začetni požar in pika.Kamere ne gasijo požarov,a ne...
srecnii
12. 06. 2017 22.57
+4
seveda niso nič ugotovil, če pa so dobil par kuvert
Lutra Lutra 1
12. 06. 2017 22.20
+15
Zraven tega je požarni inšpektor ugotovil, da tudi požara ni bilo.
lobo1112
12. 06. 2017 21.45
+2
Bilo bi tudi zanimivo izvedeti porast obiskov pri pulmologu (inji) na Vrhniki od kar je prišel KEMIS na Vrhniko. Kar naenkrat se pojavljajo alergijske astme pri zdravih ljudeh za katere do danes ni pojasnila!
wolfterier
13. 06. 2017 10.21
+2
lobo1112
12. 06. 2017 21.36
+6
Poleg vseh ostalih očitnih nepravilnosti državnih inštitucij je POPOLNOMA OČITNO, DA KAPITAL OBVLADUJE NAŠO DRŽAVO! Sedaj bodo vse inštitucije ter razni inšpektorati govorili kako je bilo vse skladno s predpisi v KEMISU! S tem pa prevzemajo odgovornost na svoja ramena oziroma NA PLEČE DAVKOPLAČEVALCEV! Ali še komu ni jasno kako deluje naša vlada?
lobo1112
12. 06. 2017 21.34
+9
Požarni inšpektor ni našel napak! Ha, ha, ha... Ne bi našel niti muhe, če bi se mu na nos usedla! Tudi sršena ne bi našel!
wolfterier
13. 06. 2017 10.21
+3
Požar ni bil napaka,ampak del načrta,a ne...
LuckyBastardo
12. 06. 2017 21.05
+5
Da stvar ni nedolžna vedo že otroci, bojim se da bo čez par let veliko bolanih ljudi na račun Kemisa
Grremlin
12. 06. 2017 20.42
+12
Ja pa seveda ni nihče kriv. Tako kot pri vsaki stvari v slo.
DeBill
12. 06. 2017 20.39
+11
A res? Pa pisalo je, da bi MORAL biti nekdo tam 24/7 pa ga ni bilo in tale pajac zdajle ugotovi, da je bilo vse v redu. Seveda je cilj oblasti (ja, imamo oblast, pa ne ljudsko in ne vlade), da se zadeva pomete pod preprogo in da se vse zataška.
?asjeza
12. 06. 2017 20.37
+6
se pravi če bi bila res dobra požarna varnosti pol ne bi nikoli zagorelo kdo sedaj laže
mastaflash
12. 06. 2017 20.30
+4
KDAJ bo KDO odgovarjal v bananistanu za genocid nad slovenstvom??
schwarci1
12. 06. 2017 20.16
+7
Seveda, ker je pa inšpektor rekel je pa vse dobro zdaj. Vse inšpektorje in politike bi hranil s solato, krompirjem zdaj ko bo, celo leto dokler ga ne zmanjka. Potem bomo videli.....Ljudje niso po župi priplavali. V Sloveniji je največji problem, da državljani Slovenije preveč tolerirajo in vsakemu verjamejo na besedo samo, da slišijo inšpektor, zdravnik. Najraje bi sebe poslali na grmado čeprav nič krivi. To je problem pri nas.
misterbin
12. 06. 2017 20.00
+9
Inšpektor dela v korist Kemisa za podkupnino
jur?ibur?i
12. 06. 2017 20.42
-2
FC Chelsea2
12. 06. 2017 19.58
+13
Mene nekaj zelo zanima, če je bilo v primeru Kemisa vse tako kot bi moralo biti kot pravi ministrica. Zakaj je potem v primeru požara v ljutomeru kot prvo se takoj nasljednji dan odzvala, in zakaj so tam takoj začeli z jemajem vzorcev vode, prsti in zelenjave, če pa vemo da so na Vrhnniki to počeli šele po kakem tednu oz jemanje vzorcev zelenjave šele prejšnji teden? torej kdaj ste potem narobe ravnali pri prvem požaru ali zdaj pri drugem no večina ljudem je jasno, da ste pri prvem povsem narobe ravnali.
Ramzess
12. 06. 2017 19.47
+3
V ruševinah je težko, če ne nemogoče najti dokaze o kršitvi predpisov, saj so le ti uničeni.
lobo1112
12. 06. 2017 21.41
+3
Dokazi niso uničeni v požaru! Samo naiven človek lahko to verjame v današnjem času! Uničeni so po požaru. Ravno zaradi tega, ker so uničeni, kjerkoli, je pa dokaz o kršitvi predpisov!
Kajetan
12. 06. 2017 19.45
+6
Pri nas je zanimivo podjetje dobi koncesijo za uničenje odpatkov in to nevarnih dobi plačilo oni pa kar z šibico na dvorišču prižgejo pa to ni osamljen primer enako je bilo pred časom z onim frikom z gumami caka kr zažgal, pa tale z svečami enako. Zakaj bi sploh odpadke vozili nekam če jih lahko ljudje kar v peči ali pa na dvorišču zažgejo, kar pa ne zgori pa nastavijo na cesto in pobiralci barvnih kovin bodo z veseljem to odnesli.Pa še onesnaženje bo bolj porazdeljeno po celi državi.